Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Őszinte, realista, cselekvő böjt – fölemelő lemondáslista 12 pontban

A húsról lemondani 2023-ban releváns oldalakról korszerű ismereteket szerezve, a vega és vegán recepttengerből merítve, valljuk be, nem nagy teljesítmény. A cukor, a glutén és a tejtermékek elhagyása sem komoly kihívás – már minden valamennyire magára adó hely „mentes” változatokkal is szolgál. Sőt ma már a környezet- és egészségtudatosság, a kifinomult ízlés mutatója az is, hogy mit vásárolunk, mit fogyasztunk a hétköznapokban. Tudjuk, hogy választásaink túlmutatnak önmagukon, akkor is, ha épp nem a legideálisabb megoldást választjuk. Mi lehet hát valódi, személyre szabott lelki kihívás az előttünk álló negyven böjti napra, amely segít megérkezni a húsvét csodájához?

Szerző: Kinyik Anita
jamie-ginsberg-d4kjgoowljs-unsplash.jpg

  1. Önfigyelem: Fokozottabban odafigyelhetsz a szükségleteidre minden (testi-lelki-szellemi) szinten – ez korántsem énközpontú beállítódást jelent. Ha fogadod tested-lelked jelzéseit, és időben reagálsz rájuk, ha megfelelően gondoskodsz magadról, mások jelzéseit is pontosabban érted majd, szükségleteiket figyelembe venni, gondoskodni róluk is könnyebb lesz.
  2. Önfegyelem: A jóléti társadalmakban alapvető jelenség a túlfogyasztás. Megfigyelheted a mértékkel összefüggésben álló, nem feltétlenül építő szokásaidat: például hogy milyen napszakban, milyen körülmények között törnek rád, és kitalálhatsz helyettük valami sokkal jobb és kreatívabb dolgot a tankod feltöltésére, olyat, amely valódi, nem pedig instant örömöt ad.
  3. Napi kirakó: Egy napunk áttekintése. Segít a nap során szétesett darabjaink összerakásában, a sarokpontok és mérföldkövek megtalálásában, segít átismételni mélyebb motivációinkat, segít az irányok (újra)megtalálásában, a (rövid és hosszú távú) célok kitűzésében és a fókuszálásban.
  4. Napi zöldebb döntések: Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha mindennap teszek a táskámba néhány zacskót (a gigantikus gyűjteményemből), pékárunak való papírtasakot, ha számontartom, mi van a hűtőszekrényemben, ha tájékozódom arról, hol lehet a közelemben elemeket, gyógyszeres üvegeket, kupakokat leadni, ha nemet tudok mondani egy sokadik csecsebecsére, és – amennyiben nincs újrapoharam – nem elvitelre kérem a kávét (például a Luther Kiadó könyvesboltjában), hanem bögréből iszom, közben mobilozás helyett körülnézek, beszélgetek…
  5. Napi slow: Napi fél óra teljes időtlenségre mindenkinek szüksége van. Mindegy, hogy napközben vagy elalvás előtt engeded meg magadnak, mindenképp tölt majd, és segít nagyobb lendülettel nekiállni feladataidnak.
  6. Napi hálaadás: Azoknak a jó dolgoknak a listába szedése, amelyeket hajlamosak vagyunk természetesnek tekinteni. Az egészség nem alap, hanem ajándék. Hogy együtt lehetsz azokkal, akiket szeretsz, az sem magától értetődő, hanem áldásos állapot. Hogy gondolkodhatsz a jövőn, tervezhetsz, hogy van mit várni – ez mind-mind ajándék. És ha sorra veszed őket, nem lesz kérdés, merre menj, és mennyire van tele az a pohár…
  7. Spontán kapcsolatápolás: Ha eszedbe jut, ne halogasd, rögtön írj neki, vagy hívd fel! Elég egy „hogy vagy?”, „rád gondolok” vagy egy szó a közös titkos nyelven. Neked is, neki is jóleső, töltő gesztus.
  8. Indulat- és stresszkezelési technikák alkalmazása: Időt kérni mindig lehet, ha rosszul érzed magad egy helyzetben, mondhatod, hogy most „passz”, rápihenek, és majd érkezem. A mély levegő és a testgyakorlatok is segítenek (mindig van két perced) – pár íves karkörzés növeli a tágasságérzetet, de egy bokszzsák is hasznos lehet…
  9. Séta: Az ókori görög hagyományból ered a séta magasabb rendű értékének, gondolattisztító, perspektívaadó jellegzetességének hangsúlyozása. Ha antropológiai fogalmaival nem is azonosul a keresztény hagyomány, a rendszeres, önmagáért való séta egészséges, és úton levésünket is szimbolizáló, kilométerhiányunkat enyhítő gyakorlatát mi is nyugodtan átvehetjük, aztán elégedetten konstatálhatjuk telefonunkra tekintve, hogy megvolt a napi tízezer lépés.
  10. Nevetés: Bár a hahotaklubok létező társulások, ha ez neked meredek, megfigyelheted, egy nap hányszor váltasz pókerarcra egy életszagú, komikus szituáció átélése helyett. Ha engeded, a valóság megnevettet, ha nyitott vagy, a körülötted lévők olykor idétlen, harsány, de jótékony nevetése is rád ragadhat.
  11. Zene: Luther vallja, hogy a teológia után egyetlen művészet sem ér föl a zenével, mert az a lélek nyugalmát és boldogságát segíti elő. Az ördög úgy iszkol el a muzsika hangjára, ahogy a teológia szavára. Az éneklés ősi szorongáscsökkentő, féleleműző, lélekmelengető recept. A sötét erdőben énekelni kell, hogy fény legyen, és a leselkedő árnyak elmeneküljenek. Ki lehet énekelni az örömöt, a bánatot, a magányt, a szomorúságot, de egy nem kedvelt tevékenységet is örömtelivé lehet varázsolni vele. Nem csak abszolút hallással.
  12. Felemelő olvasmányok: Bár a szépirodalom is nagyon sokat ad, benső szobánkban újabb inger helyett sokszor inkább csöndre vágyunk. Megtalálhatjuk a magunkét – a Biblia, a Luther Kiadó lelkiségi kiadványai és az Evangélikus Élet kétheti magazin mellett –, ha egyszer időt szánunk egy ilyen bakancslista összeállítására is.

    Borítókép: Unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3318057550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása