Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

„Jelenleg Konstantinápoly és Moszkva között nincsen szentségi közösség”
Ortodoxia a háborúban

Ma, február 24-én van az orosz–ukrán háború első évfordulója. A hadi helyzet valahogyan mindannyiunkra hatással van. Bennünket, magyarokat sem csak azért érint, mert a szomszédunkban zajlik, vagy csak mert érezzük a gazdasági hatásait, és mert magyarok is laknak Ukrajna területén, hanem azért is, mert valamilyen formában nekünk is viszonyulnunk kell hozzá. Ez a háború és a háborús felek megítélése vízválasztó lett a nemzetközi közösség körében, helyi szinten, de még hétköznapjainkban is. Amíg a Covid-időszak alatt „tízmillió virológus” országa voltunk, az elmúlt egy évben „tízmillió hadi szakértő” országa lettünk. Mindenkinek megvan a véleménye a háború okairól, felelőseiről, a vélelmezett győztesekről és a vesztesekről. 

kevin-schmid-diq7bs3ga2s-unsplash.jpg

Mi ebben az adásban nem fogunk harci cselekmények szakértőiként tetszelegni, és nagy megfejtésekre sem kell számítani a háború végét, avagy végtelenségét illetően. Amiről viszont beszélni fogunk, az az ortodox felekezetnek és azon belül is az ukrán és az orosz ortodox egyháznak a konfliktusban betöltött szerepe lesz.

Kovács Viktor ajkai evangélikus lelkész beszélgetőpartnere Bolla András teológus, ortodox szerzetesjelölt, aki jelöltségét a görögországi Szalonikiben (Thesszalonika) tölti. Az adásban szó esik arról, hogy hogyan találkozott András 21. századi magyar fiatalként az ortodoxiával, és milyen lépések vezettek betéréséhez, és az ortodox felekezet és egyházi hierarchia is szóba kerül. A beszélgetés központi témája a háború kapcsán az ukrán ortodox egyház(ak) helyzete, illetve az orosz ortodox egyház részéről a háborúnak adott ideológiai muníció.

 

Hivatkozott korábbi adások:
A háború a teológia szemszögéből
A Jézus-imáról
Az ökumenéről
Szóbanforgó Podcast az ökumenéről


Borítókép: Unsplash.com/Kevin Schmid

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8718051912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása