Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Halloween vs. reformáció vs. mindenszentek – mit ünnepeljünk? – videó

Október vége és november eleje egyházi berkekben igencsak zsúfolt időszak. Az október 31-től november 2-ig tartó, mindössze hetvenkét órás időszak több felekezeti és kulturális hagyomány találkozási, mi több, ütközési pontja. Ebben a három napban összeér az angolszász hagyomány „farsangja”, a halloween, a római katolikus mindenszentek ünnepe, a protestáns reformáció ünnepe, és még ott a november 2-ai halottak napja is. Ebben a videóban a szerző véleménye nem feltétlenül tükrözi az egész szerkesztőség álláspontját. 

Szerző: Kovács Viktor

szabo-janos-0d5-_kjfddk-unsplash.jpg

A közösségi média pedig lehetőséget ad arra, hogy mindenki nyíltan és széles körben hozzáférhető módon kinyilvánítsa, melyik a számára legfontosabb e hagyományokból és szokásokból, illetve melyik, ami nemkívánatos vagy éppen elfogadhatatlan. „Nálunk nincs halloween! Nálunk mindenszentek van!” – „Nálunk nincs mindenszentek, nincs halloween, nálunk reformáció ünnepe van.”

E pár nap feszültségét két irányból is meg lehet közelíteni: teológiailag és kulturálisan. Teológiai szempontból a felekezeti teológiák, illetve a pogány hátterű ünnephez, a halloweenhez való viszonyulás adja a feszültséget, kulturális szempontból pedig az angolszász kultúrának a térhódítása ütközik a saját kulturális hagyományainkkal. 

Ebben a videóban nem kívánok igazságot tenni e három nap tekintetében, csupán ránézni erre az időszakra és választ keresni arra a kérdésre, hogy miként viszonyuljak mindehhez keresztény emberként.

Hivatkozott korábbi adások: 
Tényleg van halálos bűn?
Nem vagyok római katolikus. Mit kezdjek a szentekkel?

Borítókép: Unplash.com/Szabó János

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2217964294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása