Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

5+1 kacatmentes ajándékötlet karácsonyra!

Évről évre sokan sóhajtanak nagyot decemberben, amikor az ajándékozás kerül szóba: idén sincs ötletük, mivel lepjék meg családtagjaikat, barátaikat. Miután az összes illatgyertyaboltot és dísztárgy-kiskereskedést kilőttük, íme néhány ötlet a kacatmentes ajándékozásra.

Szerző: Torda Eszter

emma-matthews-digital-content-production-zyj_u-jcihc-unsplash.jpg

1. Kuponmánia helyett idő és figyelem

A kupon nem újdonság – az ünnepeket megelőző hónapokban elárasztják a boltokat a lelkes vásárlók a különböző kedvezményekre jogosító, innen-ottan begyűjtött kuponokkal –, ez az ajándékötlet azonban egy kicsit más. Ugyanis nemcsak vásárlási kuponokkal csalhatunk mosolyt szeretteink arcára, hanem azzal is, ha az ajándékba adott kártyákon odafigyeléssel és kedvességgel, rájuk szánt idővel lepjük meg őket.

A fáradt szülőknek ajándékozhatunk egy hétvégi gyerekfelügyeletet, a régen látott barátnőnek egy délutáni kávézást, a testvérünknek például egy közösen eltöltött estét némi társasjátékkal – egy kis kártyára felírva és egy szép borítékba helyezve egy ilyen alkalom mindennél többet érhet.

2. Élményteli tanulás

Sokunknak van olyan ismerőse, aki nem tud főzni, de szívesen megtanulna; lehet, hogy valakit az akvarellfestészet vagy a virágkötészet érdekel, de nincs ideje foglalkozni vele; más szívesen készítene otthon szappant, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá. Számukra remek ajándék lehet egy érdeklődésükhöz közel álló tanfolyam, amelyre ugyan régóta vágyik, de magától nem menne el.

Ha az illető esetleg elfoglaltabb, és hosszabb tanfolyamra nincs módja, a napjainkban egyre népszerűbb workshopok, azaz egy-két napos kreatív programok is jó megoldásként szolgálhatnak.

3. Szerelmes karácsony

Aligha tévedünk nagyot, ha úgy véljük: valószínűleg az adventi időszakban és karácsonykor történik a legtöbb lánykérés. Ha van az ismeretségi körünkben ifjú jegyespár, számukra kitűnő ajándék lehet a Szerelemládikó – avagy a házasság dicsérete című kötet, amely Luther Mártonnak a házassággal kapcsolatos gondolatait gyűjti egybe. Egy karácsony táján esedékes házassági évforduló is remek alkalom arra, hogy Luther szemszögéből is visszatekinthessen a házaspár az eddig együtt eltöltött időre és minden szépségére.

4. Elfogyó vagy tovább élő ajándék

Miért ne lehetne karácsonykor is környezettudatos módon ajándékozni? Egy kávérajongónak jó ötlet lehet egy különleges arabicaválogatás a kedvenceiből, az édesszájúnak egy tál finom, saját készítésű süteménykollekció, a „szobanövénygyilkosnak” pedig akár fűszernövényekből álló beltéri kiskert; kerttulajdonosoknak esetleg pár zacskó virágmag, amelyet elültethet, hogy tavasszal aztán gyönyörködhessen a frissen kikelt növényekben.

Érdemes odafigyelni a csomagolásra is. Ha vászonszatyorba, kendőbe vagy később is használható dobozba csomagolunk, akkor már maga a csomagolás is ajándék!

5. Könyvbe csomagolt útmutatás

A január és február az a két hónap, amikor a végzős középiskolásoknak el kell dönteniük, hogyan tovább. A pályaválasztás valószínűleg az év végi ünnepek alatt is ott motoszkál a fejükben. Ha van olyan fiatal rokonunk, ismerősünk, aki maga is éppen ebben a cipőben jár, akkor számára – de akár az éppen pályaválasztók szüleinek, nagyszüleinek hasonlóképpen – hasznos karácsonyi ajándék lehet az Égi hívás – földi pálya, avagy miért (ne) legyek lelkész? címmel Szabó Lajos szerkesztésében a Luther Kiadónál nemrég megjelent kötet. A lelkészi hivatás minden örömét és nehézségeit is bemutató mű őszintén mesél arról, milyen sokszínű a lelkészi pálya.

+1 Tényleg jobb adni, mint kapni.

Az ismert közmondás igazságáról decemberben bőven van alkalom meggyőződni. Tudjuk, sok családban nem az újonnan megvásárolandó okostelefon a karácsonyi kérdés, hanem az, hogy lesz-e mit tenni az asztalra szenteste. Éppen ezért érdemes körbenézni otthon: nincsenek-e a szekrények mélyén, dobozokban kinőtt ruhák, kifogástalan, de már nem használt holmik, játékok? Több segítő szervezet is várja ezeket – például a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vagy a Cseriti adományboltok –, internetes honlapjaikon tájékozódhatunk a lehetőségekről. Természetes, mégsem árt hangsúlyozni: csak a tiszta és hibátlan – nem foltozott, nem lyukas – ruhák, működő, jó állapotú eszközök alkalmasak arra, hogy segíteni lehessen velük.

Idén is megrendezi cipősdoboz-akcióját a Baptista Szeretetszolgálat, ez ugyancsak kézenfekvő módja az ajándékozásnak.

Ne felejtsük el: lehet, hogy éppen a mi adományunk révén kaphat karácsonyi ajándékot – vagy éppen adhat valamelyik szerettének – egy-egy felebarátunk, akinek másként ebben nem lehetne része. Azt tudni, hogy valakinek örömöt szereztünk, már önmagában ajándék, igaz?

Az összeállítás az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 47–48. számában jelent meg 2020. december 6-án.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5416328324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása