Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hogyan kerül a Biblia az űrbe?

Mit jelentenek a csillagképek? Megállhat-e a Nap? És mégis, hogyan kerül a Biblia az űrbe? Amikor a hitnek, a spiritualitásnak és a csillagoknak a kapcsolatáról beszélünk, akkor a legtöbb embernek a horoszkóp jut az eszébe, pedig nagyon más összefüggései vannak a kereszténységben. De vajon hogyan kapcsolódnak össze a csillagok a hittel? És mi köze van ehhez egészhez Sztratosz Ferinek? Tudtátok, hogy a kínaiak már Betlehemben is ott voltak? Ebben a podcast adásban egy beszélgetést hallhattok Ivanics-Rieger Klaudiával, aki a Bakonyi Csillagászati Egyesület alapító tagja és emellett római katolikus hitoktató.

Szerző: Kovács Viktor

_18_podcast_hatter.jpg

Az adás tartalma:

  1. Bevezetés
  2. Csillagképek a Bibliában (8:08)

Aki a Fiastyúkot alkotta meg a Kaszáscsillagot, aki a homályt reggelre változtatja, és sötét éjszakává a nappalt, aki szól a tenger vizének, és kiönti azt a szárazföldre, annak neve: az ÚR.” (Ámósz 5,8)

Össze tudod kötni a Fiastyúk szálait? A Kaszáscsillag köteleit meg tudod oldani? Föl tudod-e hozni a csillagképeket a maguk idejében? A Nagy Medvét fiaival együtt talán te vezeted? Ismered-e az ég szabályait?” (Jób 38,31-33)

  1. Meg lehet állítani a napot? (19:16)

Azon a napon, amikor kiszolgáltatta az ÚR Izráel fiainak az emóriakat, beszélt Józsué az ÚRral, majd ezt mondta Izráel előtt: Nap, maradj veszteg Gibeónban, te is, Hold, az Ajjálón-völgyben! És veszteg maradt a nap, megállott a hold is, míg kitöltötte bosszúját ellenségein a nép. Meg van ez írva a Jásár könyvében. Megállt a nap az ég közepén, nem sietett lenyugodni majdnem egy teljes napig. Nem volt ilyen nap sem azelőtt, sem azután, hogy emberi szóra így hallgatott volna az ÚR, mert az ÚR harcolt Izráelért. Azután visszatért Józsué egész Izráellel a gilgáli táborba.” (Józsué 10,12-15)

  1. Nem is betlehemi és nem is csillag? (30:02)

Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idején, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt. Amikor ezt Heródes király meghallotta, nyugtalanság fogta el, és vele együtt az egész Jeruzsálemet. Összehívott minden főpapot és a nép írástudóit, és megkérdezte tőlük, hol kell megszületnie a Krisztusnak. Azok ezt mondták neki: A júdeai Betlehemben, mert így írta meg a próféta: „Te pedig, Betlehem, Júda földje, semmiképpen sem vagy a legkisebb Júda fejedelmi városai között, mert fejedelem származik belőled, aki legeltetni fogja népemet, Izráelt.”

Ekkor Heródes titokban hívatta a bölcseket, és gondosan kikérdezte őket, hogy mikor jelent meg a csillag, majd elküldte őket Betlehembe, és ezt mondta: Menjetek el, és kérdezősködjetek a gyermek felől; mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek, és imádjam őt!

Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak napkeleten, előttük ment mindaddig, amíg odaérve meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor ezt látták, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel azonban kijelentést kaptak álomban, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.” (Máté 2,1-12)

Hivatkozások:

Bakonyi Csillagászati Egyesület 

A Bakonyi Csillagászati Egyesület Facebook-oldala 

Űrbatyu

Teres Ágoston: Biblia és asztronómia

Evlelkész Podcast

Kovács Viktor további érdekes tartalmait megtalálhatjátok a YouTube-on, a Spotifyon és a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6015984218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása