KötőSzó

Evangélikus közéleti blog

Hírek, amelyek visszaadják a társadalomba vetett hitedet

A koronavírus-járvány rátelepedett az életünkre, a lelkünkre, a hangulatunkra. Nehéz másra gondolni a bezártságban, és nehéz leküzdeni a késztetést, hogy újabb vészjósló hírek után ne keressünk. Azonban be kell látnunk, hogy rengeteg pozitív oldala is van ennek a tragikus eseménynek. Elképesztő társadalmi összefogásoknak lehetünk tanúi, rengeteg szeretetnek és önfeláldozásnak. Ezeket most – a teljesség igénye nélkül – csokorba gyűjtöttük.

Összeállította: KötőSzó

hannah-busing-zyx1bk9mqma-unsplash.jpg

Taxisok az egészségügyi dolgozókért

A vírus megmutatta nekünk, hogy emberek képesek mások érdekében félretenni egyéni érdekeiket. A járvány miatt rengeteg ember megélhetése került nehéz helyzetbe, például a taxisoké is, akik között sokaknak már napok óta nincs egyáltalán bevételük. A független taxisok kezdeményezésére a Taxisok Operatív Törzse mégis felajánlotta, hogy szükség esetén térítésmentesen viszik munkába, illetve a fárasztó műszak után onnan haza a védekezésben dolgozókat, ideértve az ápolókat, a nővéreket, a rendőröket és a katonákat. A felhíváshoz több száz taxis csatlakozott önállóan, taxitársaságoktól függetlenül. Horacsek Róbert, az akció egyik szervezője úgy nyilatkozott, hogy Facebook-csoportokban szembesültek először azzal, hogy szükség van a segítségükre. „Volt olyan nővér, aki azt írta, hogy az egész napos munka után éjszaka 3 órán keresztül gyalogolt haza. Két órát tudott aludni, mert reggel 8-kor már ment vissza a kórházba. Mi meg 10 perc alatt haza tudtuk volna vinni. Két órával többet tudott volna aludni, ami most sokat számít" – mondta, valamint hozzátette, amíg van miből, addig segítenek. 

A napokban az egészségügyi dolgozók tiszteletére közös dudálást is szerveztek, amelyhez rengeteg taxis csatlakozott. 

Etesd a dokit!

De nem csak a taxisok fogtak össze az egészségügyi dolgozókért. Az #etesdadokit civil összefogáshoz számos étterem, cég és magánszemély is csatlakozott. Az egyik ilyen étterem Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó pizzériája, a Tommy di Napoli, melynek csapata hetek óta fáradhatatlanul hordja a pizzákat az egészségügyi dolgozóknak. Az Etesdadokit Facebook-oldala szerint eddig 2871 pizzát szállítottak ki. A felajánlások folyamatosan érkeznek, és a Facebook-csoportnak köszönhetően a hálás orvosok is meg tudják köszönni segítőiknek a finom ételeket. 

 

Jár a taps!

Bár nem hazai kezdeményezésként indult, de hazánkban is nagy sikere lett az esti közös tapsolásoknak, melyek szintén a járvány során alapvető fontosságú és nehéz feladatokat ellátó emberek tiszteletére szólnak. Mindennap este 8-kor taps csendül fel a házakból és a lakóparkok között, ami fantasztikus egységgé tudja kovácsolni pár percre a teljesen idegen embereket is. Az alábbi videóban a tapsokból készült összeállítás látható az ország különböző pontjairól.

Tisztelet az időseknek!

Olyan korban élük, melyben az idősek tisztelete egyre jobban kezd halványulni. A fiatalság kultusza nyert teret, a bölcsesség forrásának nem az időseket tekintjük, hanem az internetet és a fiatal, modern gondolkozású embert. Azonban ebben a válságban szembesülnünk kell azzal, hogy akár egész generációkat elveszíthetünk, akiknek a bölcsességét és élettapasztalatát olyan magától értetődőnek vettük eddig, vagy nem is fordítottunk rá időt, hogy megértsük, megtanuljuk, átvegyük. Az idősek megbecsülése, a szülők tisztelete újra értékké vált. Egyre többen hívják fel erre a figyelmet, és számtalan kezdeményezés született szinte pillanatok alatt, mellyel szeretnék megóvni a veszélyeztetett korosztályt. Lakóházak hirdetőtábláit borították el a vásárlásra ajánlkozó hirdetések, levelezőlistákon, telefonhívásokon, Facebook-oldalakon keresztül terjed a hír arról, hogy kinek van szüksége segítségre. Az önkormányzatokhoz is folyamatosan érkeznek a felajánlások. Most, amikor a halál olyan közel jött hozzánk, mint a jólétben felnőtt generációk életében még soha, kezdjük végre észrevenni egymást. Ez is jelenthet egy kis vigaszt számunkra a gondok közepette. 

Az élet vicces oldala

Régóta téma a lelkészek, gyülekezetek online jelenléte, az új technika kihívásai és előnyei. Azonban – idő híján – elég kevés lelkész engedhette meg magának a blogolást, és az online felületek karbantartására is nehéz segítőt találni a gyülekezetekben. Azonban a vírus miatt rengeteg elfoglaltságunktól mentesültünk, a templomok bezárása pedig bár szomorúan érintett bennünket, azért rengeteg folyamatot előremozdított. Papok élőznek, lelkészek vlogolnak, hirtelen elárasztottak minket a bátorító üzenetek és a kreatívnál kreatívabb megoldások. Végre olyan dolgok is áradnak ránk az internetről, amelyek felemelik a lelket! Természetesen mindezzel együtt vicces videós megoldások is járnak. 

Egy olasz pap például véletlenül bekapcsolta a filtereket a telefonján, amikor a misét szerette volna élőben közvetíteni:

Vagy ki gondolta volna, hogy az üres szarvasi templomban TikTok-videó fog készülni?

Bár a járvány az egész világot próbára teszi, törekedjünk arra, hogy meglássuk a jót és azt, hogy miként tudunk segíteni másoknak. Ha neked is van olyan történeted, amely mostanában mosolyt csalt az arcodra, írd meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1315572972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Közösségünk a Facebookon

Partnereink

 evangelikus_2020_360x635px_app.png