Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Európa legnagyobb ökumenikus közösségi passiójátéka
Passió 2020

Tudod már mit csinálsz húsvétkor? Szerepeltél már Passióban? Most itt a lehetőség, hogy te is a részese legyél Európa legnagyobb ökumenikus közösségi passiójátékának! Április 4-én a Papp László Budapest Sportarénában 2020 önkéntes részvételével elevenítik meg Krisztus szenvedésének történetét. Az önkéntesek jelentkezését február 26-ig várják. 

84243966_846946362417178_3056747251268321280_n.jpg

A közösségi színjátékok, köztük a passiójátékok egy-egy település életében fontos közösségépítő szerepet töltöttek be történelmünk során. A hitélet mellett az adott település társadalmi életének is kiemelkedő eseményei voltak. 2020-ban a hagyomány modern körülmények között éled újjá: a Papp László Budapest Sportarénában 2020 önkéntes részvételével megrendezendő passió Euró­pa legnagyobb ökumenikus passiójátékává válhat.

Az aréna harmincszor nyolcvanméteres küzdőtere színpadtérré alakul, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit mutatják be hetvenperces passiójátékban. Az önkéntes szereplők az egykori Jeruzsálem népét, a római katonákat, a főtanács tagjait, a tanítványokat és a passió összes fő- és mellékszereplőjét jelenítik meg.

Február 26-ig az önkéntes szereplők toborzása zajlik, amelyre a Passio2020.hu weboldalon lehet jelentkezni. A jelentkezéshez nem szükséges előzetes színjátszói tapasztalat. Amire azonban minden résztvevőnek szüksége van: az előadás és témája iránti elköteleződés és a szándék, hogy ebben a nagy színjátszó közösségben megélje a közös játék örömét. Családokat, baráti társaságokat, imacsoportokat és plébániai közösségeket is várnak a szervezők. Örömmel fogadják, ha a jelentkező férfiak vállalják szakáll növesztését.

  • A fellépők a próbákon és a helyszínen korhű jelmezeket kapnak. A próbák ideje alatt a szereplők étkezéséről a szervezők gondoskodnak.

  • A jelentkezés alsó korhatára tizenkét év. Középiskolás korú jelentkezők számára a próbák és az előadás idejét iskolai közösségi szolgálatként igazolják.

  • A 2020. április 4-i (virágvasárnap előtti szombat) 15, illetve 19 órai előadásra a jegyek egységesen 2020 Ft-os áron kaphatók a Jegy.hu oldalon.

A misztériumjáték egyrészt a ferences szerzetesi iskolák passiójátszási hagyományára épül, amely megteremtette például a legendás Csíksomlyói passiót is. Másrészt főszereplője által teljesen mai történet, amely arra keresi a választ, hogy 2020-ban mit jelent életünkben Jézus tanítása, szenvedéstörténete. Mit kezdünk a megváltás, a bűnbocsánat, a keresztáldozat gondolatával? Mindenkinek megvan a keresztje – mondjuk, de vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi a saját keresztünk, és miért, kiért viseljük a vállunkon? Vettük-e már át másnak a terheit? Léptünk-e oda valakihez úgy, hogy előzetesen nem kérte a segítségünket? Kivel azonosítjuk önmagunkat a passióban? Jézussal? Pilátussal? Júdással? Péterrel? A római katonával vagy a Barabást kiáltó tömeg tagjaival?

Kérdések, amelyek megszületnek minden húsvétkor minden keresztutat járóban.

passio_2020-1.jpg

A Passió 2020 különleges lehetőséget kínál a közös együttlétre, a közös gondolkodásra, válaszaink egyéni és közös megtalálására. Mindezek mellett olyan egyedülálló ügy a magyar színjátszásban, Európa és a világ passiójátszásában, amely méltán válhat példaértékűvé az egész kontinensen.

Ünnepeljük közösen 2020 húsvétját a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve! Egy világtalálkozóra, egy nagy, örömteli összejövetelre, amely tanúságtétel Isten szeretetéről a világ felé. A NEK lehetőség Magyarország számára is, hogy megmutassa kultúrájának gazdagságát, a magyar emberek vendégszeretetét. 

A Passió 2020 lélekemelő élménye erre a közelgő eseményre és a húsvét szent ünnepére is lelki felkészülést kínál.

 

Passió 2020 

Európa legnagyobb ökumenikus közösségi passiójátéka 

2020. április 4-én 15 és 19 órakor a Papp László Budapest Sportarénában

Az előadás fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek

 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 2020. február 16-23-i számában jelent meg.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8015469552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása