Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A társad tükröt tarthat eléd

Sok „furcsa párt” látunk a világon. Gyakran az egyik fél kulcsfontosságú szerepet játszik a másik formálódásában. Nézzünk meg néhány példát.

Szerző: Linda Canino

vince-fleming-vmr8bgurexo-unsplash.jpg

A férfi társaságban beszédes és barátságos, míg a felesége lehangolt és morcos. Azonban, ha ellátogatsz otthonukba, felfedezed, hogy a férj basáskodó és nemtörődöm. Ez a viselkedése évek óta hatást gyakorol a feleségére. Második példa: az ideges feleség és a nyájas férj. Hát éppen elég oka lehet a feleségnek, hogy idegeskedjen, ha férje folyton zűrös üzleti ügyekbe keveredik! Hasonlóképpen a feleségnek is jelentős szerepe van férje formálódásában. Harmadik példánk: a társaságkedvelő, határozott feleség és a látszólag pipogya férj. A férfi visszahúzódó természetének kialakulásához valószínűleg hozzájárult felesége érzéketlensége és énközpontúsága. A feleség türelmetlensége férjével szemben – annak hozzá viszonyított lassúsága miatt – fokozatosan elvette a férfi kedvét attól, hogy bármiféle kezdeményezőkészséget mutasson.

Eszter könyvében megfigyelhetjük, hogy mennyire különböző hatást gyakorolt két asszony ugyanarra a férfira. Vasti, Ahasvérós király első felesége gőgös és lázadó volt. Azt a benyomást szerezzük férjéről, hogy nagyon testies, önző, meggondolatlan diktátor. Nem tudjuk, mindig ilyen volt-e, vagy Vasti közrejátszott abban, hogy ilyenné váljon. Azonban miután feleségül veszi Esztert, egy egészen más ember bontakozik ki. Gondoskodó, védelmező, nagylelkű, szerető, aki igyekszik a másik tetszését kivívni. Eszter gyengéd bánásmódja és az, hogy közbenjárt a királyért Istennél, Ahasvérós királyt érző, gondolkodó, megfontolt emberré tette. 

Ahelyett, hogy a párodat kritizálod, vedd kritika alá a formálódására gyakorolt hatásodat. Társad valódi tükörképe lehet annak, amit az életébe fektetsz.

Napi áhítat hölgyeknek Linda Caninótól. Magyar fordítás: Szőtsné Vadász Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1215231152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása