Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Rejtegetett szégyen

Jól láthatja utaimat Isten, és számontarthatja minden lépésemet. (Jób 31,4)

Szerző: Kendeh K. Péter

volkan-olmez-523-unsplash.jpg

"Nincsen olyan teremtmény, amely rejtve volna előtte, sőt mindenki mezítelen és fedetlen az ő szeme előtt. Neki kell majd számot adnunk. (Zsid 4,13)"

Fedetlenség, meztelenség. A szégyen. A mindennél jobban lebénító, lelket romboló érzés. A bűntudatban ott a tudatosság és a jóvátétel szándéka, lehetősége. A kudarcban ott a tanulás, a megújulás esélye és épp ezért ezek dinamizmusa. A szégyenben csak szégyen van. A teljes sebezhetőség, mert attól kellene megvédenem magamat, amitől nem is akarhatom megvédeni magamat. Ami fölém nőtt, vagy ami köré én magam vontam a legerősebb falakat, hogy senki se láthassa, hogy ki ne derüljön, mert legbelül tudom, hogy menthetetlen. Amire nemhogy nincs mentség, de még annyira sincs hatalmam fölötte, mint a tettekben, szavakban, mulasztásokban megnyilvánuló bűneim felett. Tudhatom, mit rontottam el, de igazán nem is tudhatom, amit szégyenlek magamban. Azt csak szégyellni tudom. És a szégyen szemei néznek vissza mások szeméből, a szégyen hangjait hallom ki akár a legszelídebb köszönésben is. Félek, ki ne derüljön, ne lássák a szégyellni valómat, mert nem bírnám ki, ha mások szemében tükröződne szégyenem.
Rejtegetett szégyenemben egy meztelenre vetkőztetett embert látok. Talán csak pár rongy takarja legintimebb testrészeit. Taknya-nyála-izzadsága-vére egybefolyik. Torzó már. Még ki is emelik a tömeg síkjából. Hogy mindenki lássa.
És ahogy nézem: Isten tükrözteti meg szememben a szégyenen is túli mélységét. Hogy ne féljek odaadni neki szégyenemet.

Forduljon feléd áldásával a Vigasztalás
Legyen közeledben, akiben békességre lelsz
Ott, a gyengeség és erő határán jöjjön eléd,
ha megtorpansz, miközben keresed a valóságos erőt
Forduljon feléd áldásával az emberséges Isten
Legyen közeledben, akinek öröme, hogy élsz
Ott, a halál és élet határán jöjjön eléd,
Ha megtorpansz, miközben keresed az egyetlen igazi célt
(Varga Gyöngyi)

 

Az írás eredetileg megjelent az Útmutató oldalán. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr314830166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása