Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Ahogyan én szerettelek

Ebben a korai órában talán még álmosak vagyunk, talán már a kávé jó illatát élvezzük. Álljunk meg a reggeli készülődésben egy pillanatra, és hallgassunk meg a Bibliából egy mondatot, útravalóként a mai napra. János evangéliumában olvassuk: Jézus azt mondta tanítványainak: „…ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!” (Jn 13,34)

Szerző: Balicza Iván

thanti-nguyen-1133328-unsplash.jpg

Hogyan szeret Jézus? És hogyan kell nekünk egymást szeretnünk?

Elsőként azt mondhatjuk el Jézus szeretetéről, hogy az áldozatkész szeretet. Ő úgy szerette az övéit, tanítványait és minket is, hogy az életét adta értünk. Nemcsak akkor, amikor ezt szó szerint is megtette a kereszten, hanem egész földi életútja, életprogramja ez volt. Jézus nem önmagának élt, hanem a másik embernek. Soha nem kapni akart, hanem mindig adott. Járta a városokat és a falvakat, jót tett, betegeket gyógyított, vigasztalt, tanított, és közben nem kímélte sem az erejét, sem az idejét. Végül pedig ténylegesen is odaadta az életét a világért, hogy kereszthalálával bűnbocsánatot és üdvösséget szerezzen számunkra. Nincs nagyobb szeretet ennél. Jézus szeretetéről azt is elmondhatjuk, hogy hűséges szeretet. János azt írja, hogy Jézus szerette az övéit, mindhalálig szerette őket. Akkor is szerette tanítványait, amikor csalódnia kellett bennük, amikor nem értették meg őt, amikor kishitűsködtek. Akkor is szerette Pétert, amikor az megtagadta őt; szerette Júdást, amikor az elárulta őt; szerette őket, akik elmenekültek, és cserben hagyták őt, amikor őt elfogták. Ilyen hűséges szeretettel szeret minket, amikor mi hűtlenek vagyunk.

Még egy harmadikat emelek ki: Jézus szeretete közösséget vállaló szeretet. Ő egy volt azokkal, akiket szeretett. Együtt örült az örülőkkel életük boldog pillanataiban, és együtt sírt a sírókkal szomorúságukban. Elment a kánai menyegzőbe, és megindult a fiát temető naini özvegyasszony fájdalmán. Közösséget vállalt a lenézett és közösségből kitaszított emberekkel, de elfogadta az előkelő farizeus vacsorameghívását is. Jézus nyitott volt mindenki felé. Nyitott felénk is, és nincs senki sem, akivel ő ne vállalna közösséget. Ez a jézusi szeretet az, amelyre annyira vágyódunk, mert ez a tiszta, önzés nélküli, minket magunkat önmagunkért szerető és elfogadó szeretet. Jézus azt mondja, így kell nekünk is szeretni egymást. Erre a szeretetből és szeretetben való életre hívott el minket Jézus Krisztus. Ez a szeretet emberi életünk értelme és célja.

Az áhítat írott formában megjelent Balicza Iván: Isten mémjei – Újszerű igehirdetések című kötetében a Luther Kiadó gondozásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314771392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása