Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Mi az egyház bűne?

Részletek Dietrich Bonhoeffer Etikájából

2018. október 16. - KötőSzó

Dietrich Bonhoeffer a 20. század egyik legismertebb evangélikusa. Lelkészként, teológusként próbált prófétai hang lenni a náci Németországban. 1945-ben végezték ki egy koncentrációs táborban, mivel részt vett egy Hitler elleni merényletben. Rendkívül gazdag irodalmat hagyott maga mögött, életének egyik fő műve Etika című könyve. Ebben arról is ír, hogy a keresztény embernek Krisztus tanújaként kell élni a világban, ám a nemzetiszocializmus rendszerében a keresztény egyházak ezt a feladatot nem teljesítették. Ahhoz, hogy gyökeres változáson mehessen keresztül, az egyháznak – és benne minden kereszténynek – bűnvallást kellene gyakorolnia. Részlet Bonhoeffer Etika című könyvéből.

photo-1438030884032-8e6fc76046f5_1.jpg

Az egyház megvallja, nem hirdette elég nyíltan és egyértelműen azt az egyetlen Istent, aki Jézus Krisztusban minden időkre nézve kijelentette magát, és aki nem tűr idegen isteneket maga mellett. Megvallja félénkségét, tévelygését és veszélyes engedékenységét. Azt, hogy gyakran megtagadta őrálló és vigasztaló szolgálatát, miközben a megvetetteknek és kitaszítottaknak járó irgalmasságot sokszor elutasította.

Néma volt, amikor kiáltania kellett volna, mert az ártatlanok vére az égre kiáltott. Nem találta a megfelelő szót a megfelelő módon a megfelelő időben. Nem szegült szembe a hit megtagadásával vére árán is akár, így vétkes a tömegek istentelenségében.

Az egyház megvallja, hogy hiába vette fel a Jézus Krisztus nevét, amikor szégyellte őt a világ előtt, és nem hárította el megfelelő eréllyel azt, hogy gonosz célok érdekében visszaéljenek e névvel: jól látta, hogy a Krisztus nevének palástja alatt erőszak és jogtalanság történt. Szó nélkül hagyta a legszentebb név nyilvános kigúnyolását, és ezzel támogatta is azt. Elismeri, hogy Isten nem hagyja büntetés nélkül azt, aki – mint maga tette – visszaél az ő nevével.

Az egyház bűnösnek vallja magát az ünnepnapok elvesztése, az istentisztelet elnéptelenedése, a vasárnapi nyugalom megvetése miatt. Mivel erőtlen volt a Jézus Krisztusról szóló prédikációja, istentisztelete pedig élettelen, bűnössé vált az általános nyugtalanságban és békétlenségben és abban is, hogy a munkást ünnepnapokon is kizsákmányolják.

Az egyház megvallja, hogy bűnös a szülői tekintély összeomlása miatt. Nem lépett fel az idősek megvetésével és az ifjúság bálványozásával szemben, mert félt, hogy emiatt elveszíti a fiatalság rokonszenvét, és ezzel saját jövőjét – mintha jövendője maga az ifjúság volna! A radikalizálódó fiatalokkal szemben nem merte hirdetni a szülők isteni méltóságát, és nagyon is földhözragadt módon azzal próbálkozott, hogy „lépést tartson az ifjúsággal”. így vált bűnössé számtalan család széthullása miatt; amiatt, hogy az ifjak elárulták apjukat, hogy önmagukat istenítették – így szolgáltatta ki őket az egyház annak, hogy elforduljanak Krisztustól.

Dietrich Bonhoeffer (1906–1945)

Az egyház megvallja, hogy noha látta a brutális erőszak önkényeskedését, számtalan ártatlan testi-lelki szenvedését, az elnyomást, a gyűlöletet, a gyilkosságot, nem emelte fel szavát ellene, és nem talált módot arra, hogy az áldozat segítségére siessen. Bűnös lett Jézus Krisztus leggyengébb és legvédtelenebb testvéreinek a pusztulása miatt.

Az egyház megvallja, hogy nem volt képes segítő és útmutató szóval elejét venni a rendezettség teljes felbomlásának a nemek közötti kapcsolatban. A szüzesség kigúnyolásával és a nemi zabolátlanság hirdetésével szemben nem volt semmilyen érvényes és hatékony ellenszere. Nem jutott túl az alkalmi erkölcsi háborgáson, így vétkezett az ifjúság tisztasága és egészséges életmódja ellen. Képtelennek bizonyult arra, hogy meggyőzően hirdesse: testünk Jézus Krisztus testének a tagja.

Az egyház megvallja, hogy némán nézte végig a szegények megrablását és kizsákmányolását és a gazdagok tollasodását és korrupcióját.

Az egyház megvallja, bűnös azzal a számtalan élettel szemben, amelyet rágalmazással, meghurcolással, tisztességük megrablásával megsemmisítettek. A rágalmazónak nem vetette szemére az igazságtalanságát, így sorsára hagyta a rágalmazottat.

Az egyház megvallja, hogy a biztonság, nyugalom, béke, vagyon, dicsőség után vágyakozott, amihez nem lett volna joga; így az emberek vágyakozását nem csillapította, hanem még inkább felkorbácsolta.

Az egyház bűnösnek vallja magát mind a tíz parancsolat megszegésében: elismeri ezzel elpártolását Krisztustól. Nem tett úgy bizonyságot Isten igazságáról, hogy az igazság valamennyi kutatója és tudósa az ő igazságában ismerte volna tudománya forrását. Nem hirdette úgy Isten igazságosságát, hogy nyilvánvaló lett volna: minden valódi jognak az eredete. Nem tudta Isten gondviselését olyan meggyőzővé tenni, hogy minden emberi tevékenység képviselője ezzel a gondossággal végezte volna feladatát. Saját elnémulásával az egyház bűnössé lett abban, hogy kiveszett a felelős cselekvés, a bátor kiállás és az igaznak tartott dolgokért való szenvedés készsége. Az egyház bűnös amiatt, hogy a felsőbbség elpártolt Krisztustól.

Vajon túl sokat mondtunk ezzel?

Dietrich Bonhoeffer: Etika. Ford.: Visky S. Béla. Exit Kiadó, 2015, 90–92. o.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9814302499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Görög Zoltán 2018.10.16. 11:18:51

Bonhoeffer vállalta a kivégzést. Urához méltóan.
Mi egyház, mi keresztéyek - képesek lennénk-e erre...?

Ma is megvallhatjuk az egyház aktuális bűneit, sok mulasztását, Istentől-embertől elfordulását, bűnbánattal.

mennybemegyek 2018.10.16. 11:50:21

Alapvetően egyetértek a leírtakkal, bár van amit azért árnyalnék. De mindegy nem ez a lényeg. A lényeget abban látom, hogy bár valami értelme ugyan van az egyházat úgy általánosságban fölülvizsgálni, de az egyház valójában egyes emberekből áll. Tehát igazából a személyes kapcsolat Jézussal és a személyes engedelmesség Jézus iránt az, ami úgymond mások számára is áldást hozó életet eredményez, ami leleplezi a bűnt stb... És ugyanígy a személyes bűnök azok melyek végül is megakadályozzál ezt kis és nagy szinten is, sőt rombolnak. Tehát amikor úgy általánosságban az egyházat megítéljük valójában a szemmel látható úgymond hivatalosan nyilvántartott felekezeteket vizsgáljuk, ami nem egyenlő Krisztus Testével, ami a valódi egyház. Krisztus teste jelen van Jézus feltámadása óta a földön, így ma is. Ennek ma is megvannak a gyümölcsei és korábban is megvoltak. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Krisztus teste és a szemmel látható felekezetek részben nyilvánvalóan fedik egymást. Minden korban és minden felekezetben léteztek léteznek olyan Jézust valóban követő hívők, akik nem a felekezetük fő csapásvonala mentén gondolkodnak, cselekszenek, de mégis annak valamennyire tagjai. Ezek nem csak a híres mártírok, nagy nevek, hanem sokszor a falusi Marika nénik, Józsi bácsik, akik hűségesen szolgálták az Urat a maguk lehetőségei és adottságai szerint. Egy szó, mint száz. Jó is Bonhoffer írása, ha úgy értelmezzük, mint a fizikai felekezetek látlelete, de rossz következtetésekre juthatunk ha tényleg Krisztus testéről alkotott véleménynek értelmezzük. Azt hiszem hívőként a bűn leleplezése feladatunk, de csak úgy, hogy tudnunk kell, hogy igazi igazságos ítéletet csak Isten/Jézus tud alkotni úgy személyes emberről, mint egy generációról, egy felekezetről, egy helyi gyülekezetről vagy az egész egyházról, egyház korszakokról.

Measurer 2018.10.16. 13:58:24

Bonhoeffer nevéhez nemcsak az egyházkritika, hanem a szavakat tetre váltani igyekvő Bekennende Kirche, a hitvalló egyház is kapcsolható.
Hogy ennek milyen nagy hatása volt, azt Édesapámtól tudom, aki hallei diákként találkozott a Hitvalló egyházzal, és pl. a betheli intézetben maga is dolgozott- miközben a nácik már euthanáziás programjukat szövögették.

Ezzel együtt Bonhoeffer mondanivalója mindíg -ma is- aktuális.

steery 2018.10.16. 14:02:44

Ahhoz, hogy valaki egy országban köztisztviselő lehessen (miniszter, katona, rendőr, titkosügynök), komoly nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesnie. Plusz egészségügyi alkalmassági vizsgán, pszichológiai teszten, stb. Ha valaki lőfegyvert akar venni, használni (vadászat, biztonsági őr, önvédelem), ahhoz is komoly engedélyek és vizsgálatok kellenek.
Amikor valaki pap akar lenni bármilyen egyházban, ahhoz nem kellenek alkalmassági vizsgák és nincs átvilágítva, többszörösen ellenőrizve az illető. Pedig ő is emberéletekkel foglalkozik, életekért, lelkekért felelős, nem beszélve az egyház hosszú távú jó híréről. Miért van ez így? Az egyházak miért nem ellenőrzik a belépőket? Hogy ne kerülhessenek be homokos, pedofil, perverz, erőszaktevő, sorozatgyilkos, hazug, tolvaj, bűnös, stb. emberek a szervezetükbe? Miért nincsenek rendesen felkészülve az ilyen feladatokra a HR-eseik?

erkölcsi hulla 2018.10.16. 14:08:28

Ha a mai kereszténység és az iszlám között kellene választani, ezerszer inkább az kereszténységre voksolok még így is.

mikocami 2018.10.16. 14:14:20

Jelenések könyve 17.és18.fejezetei.És ennyi.

Ad Dio 2018.10.16. 14:59:35

Nincs kollektív erény, de kollektív bűnösség sincs. A mai egyház - és annak tagjai - ártatlanok abban, amit az egyház (tagjai) akkoriban mulasztottak. A mának a ma mulasztásaival kell foglalkoznia és első sorban nem kollektív, hanem egyéni módon.

agarik 2018.10.16. 15:40:59

Ez egy idióta. Ennyi.

#LegyélTeIsAteista

erkölcsi hulla 2018.10.16. 15:48:55

@Ad Dio: Ha ezt az amcsi feketék meghallják. Nem minden fehér ember bűnös az ükapáik idejében történt felső 1% rabszolgatartásában? Nonszensz !

vajdasagi 2018.10.16. 15:52:37

@erkölcsi hulla: Miből gondolod, hogy "választanod kellene"? Hát csak ennyire szilárd a hited? Én ugyan nem járok templomba, de soha fel sem merült bennem ilyen baljós gondolat. Az én kultúrám gyökereiben a kereszténység lakik. Pl. a testvéri szeretet, meg ilyenek. Nálad mit jelent a kereszténység? Vajon a mások gyűlöletét?

Ad Dio 2018.10.16. 17:14:26

@steery:

Van válogatás és van kihullás, lemorzsolódás is. Bár az igaz, hogy a katolikus egyházban a jelentkezők alacsony száma miatt a válogatás nem túl szigorú. Jah, cölibátus...

A pedokat és a melegeket nem nagyon lehet kiszűrni semmilyen szervezetből. A tanárok, orvosok közé is bekerülnek.

Akiről viszont kiderül az, hogy aktív pedo, azt ki kell rakni a hivatalából azonnal.

erkölcsi hulla 2018.10.16. 17:14:50

@vajdasagi: Nekem nem kell, majd pár generáció múlva az utódaimnak, ha így folytatódik az iszlám agresszív terjedése európában. Német és francia országban tüntetnek az utcán tömegek hogy legalizálják a shariát, egész negyedek vannak ahol íratlan szabály már.
És ne legyenek illúziók, miután elüldözik a zsidókat (amit megtettek, volt pár cikk hogy nem érzik magukat biztonságban, ezért visszatakarodnak izraelbe) a fehér keresztényeket fogják utcán késelni, és robbantgatni.

agarik 2018.10.16. 17:28:53

@vajdasagi: Mi köze a testvéri szeretetnek a kereszténységhez?
Jézus megmondta hogy GYŰLÖLD a testvéreidet, különben nem lehetsz keresztény.

@erkölcsi hulla: Az iszlám nem terjeszkedik sehova. A kereszténység agresszív terjeszkedése okozza a világban a gondokat.

@Ad Dio: A pápa szerint nem kell kirakni a hivatalból a pedókat. Valószínűleg ő is napi rendszerességgel ront meg gyerekeket.

Alick 2018.10.16. 17:33:06

@erkölcsi hulla: Amíg meg nem jelenik a szervezett Iszlámellenes Véderő, akik úgy szétverik a iszlamistákat, mint anno az SA a komcsikat. Nem lesz szép dolog... de jellemző az IDF-es megjegyzés, miszerint amíg az arabok képtelenek egyenes sorokban menetelni, addig nincs ok aggodalomra.

Alick 2018.10.16. 17:36:34

Bonhoeffer is csak a zsinati szinten fabrikált Krisztus-képre hivatkozik. A romlás gyökereinek feltárásához legalább Konstantin császár koráig vissza kellene nyúlni, beleértve a kanonizációk revízióját.

Andy73 2018.10.16. 20:18:02

Evangélikusként az evangélikus egyházról ír? Akkor felfogható önkritikaként is a dolog. Ami a katolikus egyházat illeti, a legtöbb kérdésben igenis felszólaltak, tiltakoztak a képviselőik, vezetőik, hivatalos fórumokon is. Sokan vértanúk lettek, sokukat már szentté is avatták. Tehát ez így általánosságban és kollektíve nem igaz.
Jézust sem követte mindenki a saját korában sem, azóta sem hallgat mindenki az egyház tanítására, nem mindenkiből lesz keresztény, de a keresztény erények gyakorlásának is különböző fokozatai vannak.

pangea 2018.10.16. 20:48:51

Minden egyház tevékenységek káros.

Ches Desmond 2018.10.16. 21:20:22

@vajdasagi: Meg kellene érteni égre, hogy a vallás egyúttal kultúra is. Márpedig a különböző kultúrák rivalizálnak egymással:ha az egyik teret nyer, a másik szükségszerűen visszaszorul. Ez a "szeressük egymást" multikulti hülyeség nem a valóság.

Jakab.gipsz 2018.10.16. 21:32:32

Tisztelendő atyák püspök urak és katolikus papok !

Ideje lenne ezt a katolikus önmarcangolást abba hagyni, de véglegesen.

Jakab.gipsz 2018.10.16. 21:49:20

@pangea: "Minden egyház tevékenységek káros".

Ezt állítottad? Rendben ám legyen, de volna egy kérdésem.

És mond meg nekem légyszíves, az ateista egyházak tevékenységét, például Marx Karcsika kommunista egyházát hova sorolod ?

Vagy a szcientológia egyházát, vagy a politikailag korrekt nyitott társadalom egyházát, hova sorolod, ugyanis ezek is csak "hit filozófiák" lelketlen biorobotok számára.

Andy73 2018.10.17. 10:08:02

@agarik: @Ranó Matyi:
A pedofília valóban súlyos bűn, de az esetek túlnyomó többsége nem kapcsolódik az egyházhoz. Legnagyobb arányban sajnos családtagok vagy rokonok követik el a gyermekekkel való szexuális visszaéléseket. Többnyire olyanok, akik nem is vallásosak, semmi közük semmilyen egyházhoz.
Ezen kívül különböző zárt rendszerekben, egyesületekben, így pl. sportegyesületekben fordulnak elő visszaélések, amelyeknek az egyházban elkövetettek csak a töredékét jelentik. Természetesen minden egyes eset súlyos bűncselekmény, de az egyházi személyek által elkövetettek egyáltalán nem gyakoribbak, mint az egyházon kívüliek, csak sokkal nagyobb sajtóvisszhangot kapnak.

"Egyházi személyek által kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések: Németországi kutatások arról tanúskodnak, hogy öt esetből négy családon belül történt. Az összes elkövető 0,3 százaléka volt egyházi személy.[7] Reinhard Haller törvényszéki pszichiáter is felhívja rá a figyelmet, hogy „a pedofil tettek elkövetőinek 99,7 százaléka nem egyházi személy”, „a legtöbb ilyen eset családban vagy zárt rendszerekben fordul elő, például egyesületekben.”[8] Hasonló álláspontot képvisel Hans-Ludwig Kröber bűnügyi pszichiáter professzor, aki azt állítja, hogy „a szexuális zaklatásoknak több mint a fele a családban történik. Ez még inkább igaz az erőszakos cselekményekre."[9] Becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 39 millió áldozata van a gyermekek elleni szexuális visszaéléseknek, amelyeket legnagyobb arányban családtagok követnek el.[10] A John Jay Intézet jelentése szerint Amerikában a gyermekkori visszaélések 60 százalékát a családhoz közel álló rokonok, barátok, 30 százalékát közeli családtagok követik el.[2]"

hu.wikipedia.org/wiki/Pedof%C3%ADlia

agarik 2018.10.17. 18:17:19

@Andy73: Nem érdekel a szabadkozásod. Az egyházad napi rendszerességgel ront meg, illetve segít megrontani gyerekeket. Mindegy hogy próbálod ezt mismásolni, az egyházad egy pedofilhálózat.
Az erre fordított összeget a Vatikán elszámolása már külön tételként tartja számon. Ami pénzt jórészt az ELTUSOLÁSRA használják fel. EZRÉVEL kerülnek elő újabb és újabb esetek. Az általad citált statisztikák mindössze a jéghegy csúcsa, annál tízszer, vagy akár százszor nagyobb lehet a valós szám.

No és persze ott az eredeti cél is: a szélhámosmaffia. Az egyházak ugyanis semmi mások, mint szervezett bűnözés. A semmire,hamis állításokra csalnak ki pénzeket akitől csak tudnak.

erkölcsi hulla 2018.10.18. 14:26:32

@Ches Desmond: "Meg kellene érteni égre, hogy a vallás egyúttal kultúra is. Márpedig a különböző kultúrák rivalizálnak egymással:ha az egyik teret nyer, a másik szükségszerűen visszaszorul. Ez a "szeressük egymást" multikulti hülyeség nem a valóság. "

Pontosan. Fehér ember=fehér kultúra=kereszténység=nyugati fejlett világ=demokrácia=szabadság

Iszlám=homokiniggerek=középkori jogrendszer, sharia, lefejezés, becsületgyilkosság, női nemi szerv csonkítás, nők állatnak nézése, hugyivás, agresszív térítés, sőt, akár tettetni is lehet ameddig nem kerülnek többségbe, majd pedig az összes hitetlen meggyilkolása

Válasszatok.