Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Mekkora az egyház és a keresztény kultúra társadalomformáló szerepe?

2018. szeptember 19. - KötőSzó

Telt házas, hiánypótló beszélgetés zajlott múlt szerdán a jezsuita Párbeszéd Házában, amely a politika és katolicizmus kapcsolatát járta körül Sólyom László volt köztársasági elnök vezetésével. Habár a beszélgetés a katolikus egyház és a politika kapcsolatáról szólt, érdekes tanulságokkal szolgálhat a protestáns egyházak számára is. A Magyar Kurír beszámolójának kivonatát néhány – helyi tudósítónktól származó – kiegészítéssel közöljük.

Szöveg: Kötőszó/Magyar Kurír | Fotó: MTI

Politika és katolicizmus kapcsolatáról beszélgetett a Párbeszéd Házában szeptember 12-én Török Csaba teológus, egyetemi tanár, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) televíziós referense és Botos Máté történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékének vezetője, Bölcsészettudományi Karának volt dékánja. Az Eötvös József Csoport által szervezett kerekasztal-beszélgetést Sólyom László volt köztársasági elnök vezette, aki bevezető gondolataiban sok izgalmas kérdést vetett fel, elsősorban a keresztény kultúra kérdéskörével kapcsolatban – olvasható a Magyar Kurír beszámolójában.

Sólyom László kiemelte, hogy a keresztény kultúra védelme a magyar Alaptörvénybe is bekerült. Idézte azokat az érveket, amelyek ezt a kitételt alátámasztják – hogyha nem vigyázunk, Európa nem keresztény kultúrájú, hanem multikulturális, kevert népességű, kevert társadalmú kontinens lesz, ami csak egy átmenet, egy katalizátor-időszak, mert a későbbiekben a muzulmán kultúra és a muzulmán civilizáció lesz az, amelyik uralja majd térségünket. A volt köztársasági elnök szerint ugyanakkor elsősorban azt kellene tisztázni, mit jelent valójában a keresztény kultúra. Ennek meghatározásánál a szabadságot, a biztonságot, az emberi méltóságot, a nők egyenjogúságát szokták említeni, hozzátéve a hagyományos családmodell védelmét. Sólyom László szerint azonban ezek az értékek – az utolsó kivételével – minden európai országban elfogadottak, függetlenül attól, hogy a kereszténységről mi a felfogásuk. A volt köztársasági elnök úgy látja, hogy nem lehet megfeledkezni arról a három évszázadról sem, melynek során a szekularizáció hatott az európai gondolkodásra. Vagyis az Alaptörvény azt a keresztény kultúrát védelmezi, mely sokkal inkább szekulárisnak nevezhető.

De vajon Magyarország kultúráját el lehet-e választani Európától? Lehetséges-e keresztény kultúra hit nélkül? Lehetséges-e keresztény kultúra ott, ahol a társadalom nagy része nem gyakorolja a vallását? Lehet-e a keresztény jelképeket profán módon, állami szimbólumként használni? Meg lehet-e védeni Magyarországot a kívülről érkező hatásoktól? Körülírható-e a keresztény kultúra pontosan, hiszen az napjainkban is változóban van?  

Sólyom László szerint a mai kereszténységet egyre kevésbé határozza meg Európa. Nemcsak a hívek, de a papok számának csökkenése is ezt jelzi. Ezen a ponton felhívta a figyelmet arra is, hogy az afrikai kontinensen például egyre növekszik a keresztények száma, ám jellemzően nem a katolikus egyház híveit gyarapítja.

„Ha egy politikai erő a maga legitimációjára próbálja felhasználni a kereszténységet, az nem hitbéli buzgóság” – mondta a beszélgetés során Botos Máté történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékének vezetője. Botos Máté később arra is utalt, hogy a 19. században a társadalom is elvált az egyháztól.

Kelet-Európában a változást a diktatúra erőszakkal kényszerítette ki. Magyarországon sokan azt várták, hogy a rendszerváltás után eljön a vallásosság reneszánsza. Ma azonban igen nehéz pontosan meghatározni, ki is tekinthető vallásosnak. Ugyanakkor az egyház számára azok az értékek a fontosak, melyek nem mérhetők.

Az elvilágiasodás a keresztény Európában kezdődött el: Descartes az első, aki szétválasztja a racionális és az irracionális területet. Érdekes, hogy a kereszténység mellett a zsidó vallást is elérte a szekularizációs folyamat. A jövő kérdése, hogy az iszlám vagy a többi vallás is átesik-e majd ezen a változáson.

Török Csaba fontos megjegyzése volt, hogy a katolikus teológia kifejezetten ellene megy a nemzeti, nyelvi alapú egyház létrehozásának. Kifejtette, hogy a 20. századi teológia szerint a katolikus szót már nem elég ’egyetemes’-ként fordítani. Az eredeti görög szó jelentése: ’az egész befoglalása’, ’teljes vagy egész szerinti’. Mindez jelöli azt is, hogy a keresztény vallási tanítás sem korszakhoz, sem nemzethez nem köthető. Ezért is Magyarországi Katolikus Egyház a hivatalos megnevezés, nem pedig Magyar Katolikus Egyház.

A magyarországi viszonyokat taglalva Török Csaba azt is hangsúlyozta, hogy az egyházi intézményrendszer túlnyújtózott azon a kereten, mely a vallásos emberek számából következne.

Minden olyan akció és reakció, mely a félelemből fakad, rossz irányba fog vezetni. Felvetette, hogy mitől kellene megvédeni a keresztény kultúrát, mi az, amitől valójában félnek az egyházak, és ami miatt az államtól várják a biztonságérzetet?

Hangsúlyozta, hogy a pápa nem fél, már csak azért sem, mert Jézus is azt mondta, ne féljünk. Ugyanakkor a Szentszék arra ösztönöz, hogy a politika és az egyházi szolgálat ne kapcsolódjon össze.

Török Csaba a hallgatóság soraiból érkező kérdésre válaszolva még három területet említett. Az egyház mindig különbséget tett a vallás- és a hitoktatás között. Utóbbi csak a plébánián folyhat. A második felvetés, hogy az egyházjog szerint a templomi házasságkötés nem nyerhet állami elismerést. Ez azért sem lehetséges, mert az állami törvények szerint lehetséges a válás (a katolikus egyházjog szerint nem - a szerk.). A harmadik terület a halálbüntetés támogatása, melyet az egyház megengedhetetlennek tart, „mert megtámadja az emberi személy sérthetetlenségét és méltóságát”. Kívülről sokak számára talán úgy tűnik, a katolikus egyház hatással tud lenni a politikai, gazdasági döntésekre. Az egyház társadalom- és közgondolkodás-formáló ereje azonban igen csekély.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014247099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.09.19. 19:36:34

"A második felvetés, hogy az egyházjog szerint a templomi házasságkötés nem nyerhet állami elismerést."
Nem egészen világos, mit érthettek ez alatt, de ez ebben a formában nem igaz.
Az egyházjog nem szabályozhatja azt, hogy mi nyer állami elismerést, mi nem.
Magyarországon valóban az a helyzet, hogy polgári házasságot is kell kötni az egyházi elött/mellett, hogy az állami törvény is elismerje a házasságot.
De például Svédországban a különféle egyházak (köztük a katolikus is) szertartása szerint megkötött házasságot az állam minden további nélkül elismeri.
www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/aktenskapochpartnerskap/attgiftasigisverigeelleriutlandet.4.76a43be412206334b89800020579.html

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.19. 19:49:07

Ha KERESZTÉNY vagy abban hiszel, hogy valami kozmikus zsidó zombi örök életet adhat neked, ha szimbolikusan eszel a húsából és telepatikusan megüzened neki, hogy elfogadod őt mesterednek, és aki így cserébe eltávolíthatja a gonoszt a lelkedből, ami azért került oda, mert egy oldalbordádból lett nőt meggyőzött egy beszélő kígyó, hogy egyen a zsidó zombi apjának a varázsfájáról.

Ez teljesen hihető, világos és kicsit sem nonszensz!

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.09.19. 19:52:18

@TanNé:

Nem néztél utána mi a keresztény tanítás...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.19. 19:55:24

@maxval balcán bircaman:

A valláskritika Virtus vezetője voltam sokáig. 280 író műveit ápoltam. Egy hiba van csak benne. oldalbordádból = oldalbordából

Amúgy meg mi is a kereszténység végső célja???? Lássuk tudod-e!!!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.19. 20:03:32

A judeo-kereszténység akárhogy is nézzük sohasem volt európai. Ázsiai. Európába csak a migránsokhoz hasonló útvonalon erőszakosan beáramlott. Nekünk magyaroknak is volt nép-nemzeti vallásunk, ahogyan más európai népeknek is. Ezt ez az erőszakos vallás kiirtotta, eltörölte. Nem békésen, hanem erőszakkal. Itt egy kép róla:

erkolcstan.blog.hu/2018/07/04/migrans_judeokeresztenyseg

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.09.19. 20:14:05

@TanNé: Fenét. Ha keresztény vagy, abban hiszel, hogy a világ nem tökéletes, de meg tudod ezt neki bocsátani. Ez a lènyeg, amit te írsz, az csak máz.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.09.19. 20:16:18

@TanNé: Kell, hogy célja legyen? A kereszténység valami projekt?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.19. 20:22:06

@p.a: Hát van neki, sőt még a katolikusoknak, főként annak egyik ágának, tudod ez egy szekta a kereszténységen belül még katekizmusuk is van.

katekizmus = A Római Katolikus Egyház tanításának összefoglalása.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.09.19. 20:25:28

@TanNé: Azt hittem, nem az egyházról beszélünk, hanem a kereszténységről. Az szerintem nem egy projekt, hanem egy személet/gondolkodás/életérzés. Az egyház az más, az csak egy szervezet, persze, célja is van.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.19. 20:30:37

@p.a: A kereszténység az sok ezernyi kis apró szektácska, azaz szervezet. Egy fogalom az meg egy fogalom. Egy gyűjtőfogalom, mint például Isten / Egyház / Marha / Játék / Autó meg csak gyűjtőfogalmak.

A kereszténység végső céljában a szektái eléggé egységesek. Nem úgy mint például a jelképes kannibalizmusban, vagy hogy kell-e arany kupa az oltárra. Ezért is tettem fel ezt az alapvetően egységes állásfoglalású kérdést.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.19. 20:37:51

Annyi jó hírem van a keresztényeknek, hogy mára már egyértelműen kimutatható, hogy az ateizmus nem más, mint egy sajátságos tagadásvallás. Tehát semmi köze az ateizmusnak a logikához, vagy a tudományhoz. Hasonló agymosás, mint egy-két kivételével a vallások többsége. Itt van róla néhány szemléltető kép, rövid mondatokkal, de máshol hosszabban is kifejtem írásban.

akit érdekel:

istenteszt.blog.hu/2018/08/27/ateizmus_mint_tagadasvallas_kepekben

Tristee 2018.09.19. 21:39:16

"Hasonló agymosás, mint egy-két kivételével a vallások többsége."

Az ateizmus, mint ideológia nem rendelkezik azzal a szervezeti kerettel és állami támogatással, mint amivel az egyház. Sőt, gyakorlatilag semmi ilyennel nem rendelkezik. Ebből következően nincs lehetősége agymosásra, ellentétben az állammal összefonódott egyházakkal.

Ad Dio 2018.09.19. 21:44:07

@TanNé:

Muszáj minden ilyen témát teleszemetelni a sületlenségeiddel? Csak én érzem mindezt kissé nárcisztikusnak?...

Ad Dio 2018.09.19. 21:45:11

Amúgy respekt a blog gazdáknak, hogy nincs előcenzúra... akarom mondani moderáció :-)... ez TÉNYLEG nagyon jó dolog!

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.20. 07:13:00

@Tristee:

El vagy maradva. Nagyon sok államilag bejegyzett ateista egyház működik a világban. A skandináv országokban lelsz ilyet a legkönnyebben. A világnlézeti semlegesség alapján ők is igényt tartottak az ábrahámita egyházak jogi és előnyeire.

@Ad Dio: Annyiban van csak igazad, hogy a szemlélek és sok más ZombiJézus imádó blog az én munkásságom miatt vette le a kommentezés lehetőségét itt, és valóban minden elismerés ennek a blognak, hogy itt nem követik a negatív példát. Ugyan is, ha eltakarják a kulturált és erkölcsös más világnézeten lévők írásait, az csak árt. Belteljesek lesznek tőle.

victor2 2018.09.20. 11:04:39

@TanNé: "El vagy maradva. Nagyon sok államilag bejegyzett ateista egyház működik a világban."

Most tekintsünk el attól, hogy az ilyen "ateista egyházak" létrehozását valójában mely okok - ösztönzők - motiválhatják többek között, meg persze attól is, hogy az ilyesfajta "egyház" fából vaskarika.

Mindettől eltekintve is, azt akarod talán hirdetni, netalán valóban is hiszel is benne, hogy egyes skandináv "ateista egyházak" ugyanolyan és ugyanazon lehetőségek mellett hirdethetik tanaikat, mint pl. az egész világon falusi plébánia szintig meggyökeredzett római katolikus egyház? De ugyanez érvényes a többi történelmi egyházra is.
Tehát, te valóban ezt hiszed? Avagy nem hiszed, de azért a magad szellemi szintjén megpróbálkozol némi agymosással?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.20. 12:19:56

@victor2:
Mivel én kutattam a témát és hazai ateista/tagadásvallásos szervezetek alakulását nyomon kísérem már több, mint 20 éve, eléggé pontosak, sőt a legpontosabbak az információim. Hozzáteszem a valláskritikába én beleértettem mindig is az ateizmus kritikáját is és hát azt kell mondanom, hogy a hazai fanatikus ateisták veszélyesebbek a normális emberekre nézve, mint egy fanatikus akármilyen keresztény. Illetve a legtöbb ateista vezér hazánkban teológiát végzett, vagy előtte ZombiJézus fan volt. Nem lebecsülendő a szervezettségük, amely 911-es 'Amerika megtámadta önmagát' események miatt gyorsultak fel. Ma már nagyon erősek és nagyon is szervezettek. Főként a neten és USA és angliai bázisuk nagyon erős.

Így nagyobb kihívásnak éreztem az ateizmust megcáfolni, mint egy tévesen értelmes világnézetnek tartott valamit, mint bármelyik ÜberAlleIstenhitet. Vágó István és a Magyar Szkeptikus Társaság és a hazai ateista szövetségek, klubok tagja jobban utálnak engem, mint bármelyik fanatikus katkó papot. Miért? Ilyenekért:

"
1 millió forintos kihívás ateistáknak
2007. október 20. - IGe

1 millió forintot fizetek* annak, aki a tudományos módszertannal létrehozott, Általános Isten meghatározása istenérvemet cáfolni tudja. Következetes érvekkel írásban, vagy akár bemutatással, demonstrációval hogy az alapjaiban hibás. Mert a hibás istenérveket könnyű cáfolni, ahogyan többek közt magam is megtettem Geréby György az ELTE Bölcsészettudományi Kar Filozófia Intézete docense által konklúzívnak tartott Anzelm istenérvével....."

istenteszt.blog.hu/2007/10/20/1_millio_forintos_kihivas_ateistaknak_1

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.20. 12:28:14

....

Az első fecske az 1996-ban létrejött ateizmus honlap, amely sokáig teljesen egyedül maradt. Talán 2001 táján jelent meg a következő a sincerus ateizmus mozgalom.(members.chello.hu/ateista/) 2004 év végén jött létre a szabadgondolkodó honlap, amelynek nagyon jelentős az ateizmus rovata. Találkozhattunk néhány ateista jellegű pártkezdeményezéssel is, mint az IDE.(www.ide-ide.hu/)

2005-ben úgy látszott, hogy több ateista egyház is zászlót tud bontani hazánkban. Erről a segédkezésemmel Népszabadságban is megjelent egy cikk. A problémát viszont az jelentette, mint eddig is, hogy mindenki várt a másikra, hogy majd az megszervez és elintéz mindent. Várták a központi irányítást, ami persze egy civil és önszerveződő kezdeményezéseknél nem létezik. Az összeállított program, amelynek összeállításában magam is részt vettem igen szimpatikus és szeretném ha megvalósulhatna. Erről majd külön írok egy cikket.

Az ateista egyházi szervezkedéskor tűnt fel, az itt is ezen a néven író Viola Zoltán, egy hozzám küldött eléggé naiv és valahonnét összemásolt és átalakított írásával az Értelem Lovagjainak szervezeti leírásával, amelyet még számtalan hasonló (Tuba, Szavam, Ateista Párt, CSIRKE azaz Csoportos InterReligionális Kezdeményezés és más ideológiai ámokfutás) követett a továbbiakban. Ez és sok más írása is egy ateista egyház megalakítását tűzte ki célul, amit utólag már sok helyen letagadott, sőt ma már nevetségesnek tart egy ateista egyházalapítást. ...

Kivonat Viola Zoltán honlapja szerint kívánatos Ateista párt/egyház/egyesület stb. cselekvési tervéből, célkitűzéseiből:

- "Vezessenek be új büntetőjogi kategóriát „Szellemi erőszak” néven, s amely szülő vagy gyám, nevelő, tanító imádkozásra, templomba járásra, hittanra kényszeríti a kiskorút, holott az nem akarja ezt, azt az illetőt szellemi erőszakban, tehát szándékos butításban való vétség címén sitteljék le, természetesen KIZÁRÓLAG akkor, ha bizonyítottan fizikai agressziót követett el!

- egyszerűen megtiltatik a hittan oktatás az iskolákban, természetesen nemcsak a keresztény hittané, de más vallások hittan órái sem engedélyezettek

- Követeljük, hogy az állam adjon pénzt egy kifejezetten, elkötelezetten, bevallottan ateista TV-adó és rádióadó felállítására, ami az ország egész területéről elérhető!

- Csak az kapjon diplomát bármi természettudományosnak nevezhetö szakon, továbbá oktatói pályán (tehát tanári diplomát) aki elismeri hogy az evolúció természettudományos tény.

- Aki a Római Katolikus Egyház (Magyar Katolikus Egyház) tagja, az ne lehessen parlamenti képviselő, illetve kormánytag! Tehát NEM általában a vallásos emberek tiltassanak ki a politikai élet sűrűjéből, csak ezen egyház tagjai. Ennek pedig az az indoka, hogy az e vallású embereknél komolyan fennáll annak veszélye, hogy nem Magyarország, hanem egy másik ÁLLAM, a Vatikán érdekeit nézik. Egyéb vallásoknál ugyanis nincs ilyen veszély, mert nincs például Baptista Állam, Jehovista Állam, stb., a RKE azonban igényt tart arra, hogy vezetőjét (a pápát) ne csak mint egy nagy egyház fejét ismerjék el, hanem egy külön ország, a Vatikán Állam fejeként is tiszteljék, s eképp ő minden katolikus ember legfőbb szellemi vezetője, ráadásul csalatkozhatatlan is! Nos, én mint magyar honpolgár elvárom, hogy legfelső állami vezetőim ne egy idegen ország királyának akaratát képviseljék, hanem igényt tartok megválasztott képviselőim teljes lojalitására!

- A Bibliát úgy általában véve is be kell tiltani, mint Hitler könyvét, a Mein Kampf-ot, és ugyanazzal az indokkal is: Mindegyik egy nép felsőbbrendűségét hírdeti, és más embercsoportok ellen uszít!

Gondolom az olvasók szintén látják azt amit én. Azt, hogy ezek nem humánus és nem meggyőzésre és tájékoztatásra alapuló elvek, hanem az állammal összeforrni kívánó, erőszakos, diktatórikus elvek. Saját megfogalmazásomban ezek nem ateista elvek, hanem neosztálinista elvek.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.20. 12:37:44

2009-es írásrészletem:

Magam nem vagyok és nem is lehetek ateista, de ennek ellenére kb. 5-8 éve igyekszem előmozdítani, hogy az ideológiai egyensúly miatt szerencsés lenne, ha hazánkban több nyíltan ateista egyház is működne. Hiszen már eddig is számos egyház van bejegyezve, amelyet ateistának tekinthetünk, de azok nevükben ezt nem hordozzák. Össze is írtunk régebben néhányan néhány alap dolgot az alapításhoz:

ALAPPROGRAM

Az Ateista Egyház szerint az élet a természet törvényei szerint keletkezett, és az evolúció darwini szabályai szerint fejlődött tovább és fejlődik napjainkban is, az ezzel ellentétes teremtés elméleteket joggal el lehet vetni.
Az ateizmus történelmét, ágait, kiemelkedő személyiségeit, irodalmát, művészetét, világnézetét, erkölcsi tanításai, hasonlóan a hittan oktatásokhoz, tőlük külön, vagy együtt történő bevezetése a közintézményekben, iskolákban.
Emlékmű állítása és megemlékezések szervezése minden évben a Gondolkodás Mártírjairól, vele együtt a Katolicizmus Áladozatairól is. Konkrét cél Giordano Bruno szobrával emlékhely avatása.
Ateista szertartás bevezetése házasságkötés, születés, temetés esetén, etc.
Ateista világnézeti müsorok sugárzása a tévében,rádióban, hasonlóan mint a vallási műsorok.
Ateista egyházak intézményi szintű támogatása az állam részéről jogszabályi alapon, mint más vallások esetében.
A legutóbbi népszámlálási adatok vallási hovatartozási adatainak töröltetése, mert azok valótlanok és torzak,ezért kezdeményezzük a korrekt felmérés rendszerét megteremteni, konkrétan a kérdőíven világnézeti hovatartozás szűrése vallási helyett.
Ateista jellegű ünnepnapok bevezetése, vagy a jelenleg meglévők semlegesítése vallási mítoszoktól.
(homo) Magyarország egy sok vallású és sok világnézetű köztársaság, amelyet egyik vallás sem sajátíthat ki magának -még írásaiban sem- kizárólagosan. Szabad vallásválasztás megteremtése, az ember személyiségfejlődésének következményeként előforduló világnézeti hovatartozás korrigáltatása a felekezeti nyilvántartásokban.
Az erkölcs, mint kizárólag keresztény fogalom függetlenítése a vallástól! Helyette az adott társadalmi elvárásoknak megfelelő általános emberi értékrendként való definiálása.