Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #98 | Futball-vb 2018

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunk a jelenleg is zajló focivébé kapcsán készült.

my_post_copy_2_1_3.jpg

2014-ben a brazil világbajnokság előtt az angol anglikán egyház kiadott egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben öt apró imádságot fogalmaztak meg. Az öt imádságot – amelyet itt lehet eredetiben olvasni – szabadon fordítottuk, hogy idomuljanak a mostani világbajnoksághoz.

1. Imádság a világbajnokságért

Minden nemzet Ura, aki mozgásba hoztad az egész kozmoszt, vezess, őrizz és védj meg mindenkit, aki ezen a világbajnokságon dolgozik vagy játszik! Mindenki számára legyen ez a torna az ünneplés forrása, a közös emberség tapasztalata és a másokkal szembeni sportszerűség növekedése! Ámen.

2. Imádság a nemzetekért

Nemzetek Ura, aki a kezdetektől fogva a világ áldásaként tekintesz népedre, áldd meg mindazokat, akik szerepet vállalnak a világbajnokságban! Mosolyogj a rendező Oroszországra, a nemzeteket képviselő csapatokra és azokra is, akik vendégként utaznak a futball egyik legnagyobb ünnepére! Ámen.

3. Imádság azokért, akiket nem érdekel a vb

Urunk, most hogy egy hónapig a világot a fociláz hatja át, áldj meg minket megértéssel, erősíts meg minket türelemmel, és adj nekünk képességet arra, hogy vigasztaljuk azok bánatát, akiknek fájdalmát nem érthetjük meg! Ámen.

4. Imádság a magyar válogatottért

Ó, Atyám... adj nekünk türelmet, kitartást, megnyugvást és erőt, hogy tudjunk szurkolni a magyar fiúknak! Ámen.

5. Imádság a tornán szereplő válogatottakért

Uram, segítsd meg a csapatokat abban, hogy megfelelően használják lábaikat, szemeiket és a győzelem iránti éhségüket, hogy lövéseik célt érjenek, passzaik pontosak legyenek és velük együtt a játékot percről percre jobban élvezhessük! Ámen. 

Az imádságokat író leedsi püspök, Nick Baines szerint Isten nem pártoskodó, és persze sokkal fontosabb dolgok is léteznek, melyek felé szívünket fordítani kéne, de a világbajnokság nagy lehetőség arra, hogy emlékeztessen mindenkit, hogy most közösen veszünk részt a tornán, azért szurkolva, hogy különböző nemzetek a lehető legszebb futballt játsszák.

Ha legalább egy jó, izgalmas meccs örömöt okozott nekünk, már megéri ünnepelni ezt a tornát.

Számok listája:

  • Shakira – Waka Waka (This Time For Africa)
  • Apollo 440 – Stop The Rock
  • Bad Sounds – Wages
  • Peter, Bjorn & John – Young Folks
  • K'naan – Wavin' Flag
  • Robbie Williams – It's Only Us
  • Lorde – Supercut
  • Imagine Dragons – On The Top Of The World
  • Blur – Song 2
  • Reel Big Fish – Sell Out
  • Elvis Presley – A Little Less Conversation (JXL Remix)
  • Nicky Jam – Live It Up (ft. Will Smith, Era Istrefi)

A mai válogatást a rovat vezetője, Nagy Szabolcs készítette. A dalokat focis élmények alapján választottuk. Van köztük vb-himnusz, régi focis reklámzene, de legfőképp a FIFA játékzenéiből válogattam. Maga a válogatás is „fifázás” közben készült.

A válogatás Spotify-on is elérhető. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Te hogyan imádkoznál a világbajnokság kapcsán? Milyen zenék jutnak eszedbe a fociról? Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

Fotó: The Tico Times

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1714050638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása