Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #93 | Kübler Dániel

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai válogatásunkat Kübler Dániel, a Keresztkérdés zenekar tagja készítette.

my_post_copy_2_11.jpg

Nálam mindig különleges hangulata van a szombat estéknek, általában ekkorra válik végleg egyértelművé, hogy a hétvégém nem a terveim szerint alakul. Akár családdal, munkával, zenekarral, olvasással, szórakozással, sporttal, barátokkal kapcsolatos ötletekkel értem haza péntek délután – szinte biztos, hogy a legtöbb ezek közül nem valósult meg, de az is benne van a pakliban, hogy egyik sem.

Ilyenkor kopog be a vasárnap, és arra kér, hogy fogjam a családdal, munkával, zenekarral, olvasással, szórakozással, sporttal, barátokkal kapcsolatos elképzeléseimet, és tegyem őket félre – pont úgy, ahogy az összes többi elképzelésemet is. Nehéz ezt hétről hétre megtenni, főleg mert a kívülről és belülről egyszerre támadó, időnként elhatalmasodó elváráscunamiba nem fér bele, hogy mindent félretéve másnak feszüljek neki, mint aminek szerintem „kell”.

Idő, míg újra és újra megtalálom a vasárnapban az „új nap” lehetőségét, esélyt az ébredésre és az elvonatkoztatásra, az előre és felfelé tekintésre – de a hatás sohasem marad el. A felismerés, hogy van esély, segítség és új kezdet, áthat, átüt bármilyen vastag rozsdaréteget, és átsegít bármin száraz lábbal. Szép lassan összeáll a kép: nem a terveket akarja velem letetetni, hanem a terheket; azért, hogy legyen esélyem belekóstolni a valódi örömbe, szabadságba és békébe.

Mindezt úgy, hogy közben Isten tudja, honnan jöttem, jöttél, jöttünk. És ennek ellenére is vár, ráadásul nem is kizárólag csak vasárnap reggel.

Számok listája:

 • Foo Fighters – The Sky Is A Neighborhood
 • Petruska – Nem így képzeltem el
 • Jónás Vera Experiment – Szél hozott, szél visz el
 • Pigeon John – Brand New Day
 • Guts – Want It Back (ft. Patrice)
 • John Legend – Wake Up Everybody (ft. The Roots, Common, Melanie Fione)
 • Michael W. Smith – Help Is On The Way
 • Israel Houghton – Saved By Grace
 • C2C – Happy (ft. Derek Martin)
 • Mary Mary – I Sings (ft. B. B. Jay)
 • TobyMac – Feelin' So Fly
 • Duran Duran – Pressure Off (ft. Janelle Monae, Nile Rodgers)

A mai válogatást Kübler Dániel, a Keresztkérdés zenekar tagja készítette. A Keresztkérdés 2018. július 27-én lép fel a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón. A Szélrózsán a Kötőszóval is találkozhatsz. Információk hamarosan!

A válogatás Spotify-on is elérhető. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4713903858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

kotoszo_konyv_akcio.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása