Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Milyen anya volt Mária?
Édesanyák vallomásai

Alázatos, elfogadó, önfeláldozó vagy erős? Mennyi és mennyi féle lehet egy anya! Mária az a nő a Bibliában, aki ennek a szerepnek egész skáláját vonultatja fel, mégis olyan sokszor csak egyszerűen Jézus anyjaként hivatkozunk rá. Anyák napján ki tudna róla hitelesebben beszélni, mint a hús-vér mai édesanyák?

mary.jpg

„Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!”

„Csodálatra méltó, amilyen alázattal, szeretettel, türelemmel viselte Mária a terheit, ahogy elfogadta a sorsát, és nem lázadt ellene. Mária tizenhat esztendős lehetett, amikor anyává vált, pont, mint a legnagyobb lányom. Micsoda szürreális, rémisztő élethelyzet: egy angyal által tudod meg, gyermeked fog születni, úgy, hogy közben még érintetlen vagy. A világ úgy fog rád tekinteni, mint egy romlott, erkölcstelen nőre, és senki nem hisz neked, hiába bizonygatod, hogy ez nem így történt. Különösen abban a korban ez olyan bélyeg volt, amit életük végéig viselniük kellett... Biztosan Mária is aggódott a jövője miatt, de úgy gondolom, a hite mindennél erősebb volt, és minden akadályon átsegítette.”

„Mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék!”

„Mária személyét – mint asszony, mint édesanya – annyira tökéletesnek ábrázolják mindenhol: a Bibliában, a különböző műalkotásokon, zeneművekben, hogy elgondolkodom a saját gyengeségeimen... Vajon Mária sosem kételkedett önmagában? Sosem hibázott? Nem veszekedett, kiabált, zsörtölődött a gyermekével? Tudta, hogy mikor mit kell tennie, és nem hibázott? Benne sosem voltak kétségek? Vagy mégis?”

„A Mária-ábrázolások átszellemült mosolya és égre tekintő szemei mindig is nyugtalanítottak. Ki tudja, hogy valójában mi rejtőzött a mosoly mögött? Ki tudja, hogy vajon a Magnificat öröméneke és ujjongó szavai mögött milyen érzések húzódtak meg? Mindenki boldognak mondja őt… de vajon ő is boldognak tartotta saját magát? Mária igazi anya volt, és ezért nem tudom elhinni, hogy ne szorongott vagy félt volna attól, ami rá várt. A róla alkotott képhez ez is hozzátartozik, ő a szenvedést is vállalta, nem csak az örömöt. Ma az anyákra az a nyomás helyeződik, hogy a gyermeked érkezése csak és kizárólag örömmel tölthet el, rózsaszín felhőben kell látnod mindent. De Mária története épp azt mutatja, hogy az öröm mellett a legnagyobb fájdalmak forrása is a gyermek, főleg ha tudod, hogy el fogod veszíteni őt.”

„Mária pedig mindezeket a beszédeket megjegyezte, és szívében forgatta.”

„Mária hite, alázata az isteni akarat felé, áldozatos és elfogadó szeretete, támogatása Jézus »dolgai« felé példát mutat. Pedig Jézus nem volt vele mindig kedves, sőt! Akkor még nem láthatta a végeredményt, mégis elfogadta a furcsaságokat Jézustól. Én is ezt szeretném megvalósítani a gyerekeimmel kapcsolatban.”

river.jpg

„Gyermekem, miért tetted ezt velünk?”

„Számomra Mária olyan anyaként jelenik meg, aki valahol a szíve-lelke mélyén mély szomorúságot hordoz az élete, sorsa miatt, de azt elfogadva igyekszik »pozitívan« élni. Mindenképpen magányosságot érzek az életében, szerintem másokkal meg nem osztható, keserédes rész jutott neki. Annyira anyaként beszélünk róla mindig. De vajon nőként, feleségként mennyire élte meg a saját életét?”

„Egy szülő számára az a pillanat, amikor először érzi meg, hogy a gyermeke nem az ő tulajdona, hanem önálló élete van, mellbevágó élmény. Mária kérdésében nemcsak az hangzik fel számomra, hogy miért kóborolt el a tizenkét éves kisfiú, hanem az a csalódás is utat tör magának, hogy a fiam miért lett ilyen hamar önálló? Miért kell őt átengedni Istennek, és miért nem maradhat örökre az én kicsi fiam?”

„Tegyetek meg mindent, amit csak mond!”

„Egy törékeny nőt képzelek el, akiben viszont – a külső látszat ellenére – hatalmas erők lakoztak: volt bátorsága és ereje, tartása végigvinni az életét Jézus anyjaként.”

„Viszonylag kevés figyelmet szentelünk annak a ténynek, hogy minden alkalommal, amikor Jézus »meggondolja magát« valamilyen kérdésben, akkor női nyomásra teszi ezt. Gondoljunk csak a kánaáni asszonyra vagy a kánai menyegzőn a saját anyjára. Az anyaságomban, a nőiségemben megerősít az a tudat, hogy Mária nemcsak alázatos és elfogadó volt, hanem szelíd erejével képes volt hatni is a fiára. Ez a határozottság az, ami igazán tiszteletre méltó minden anyában, ez az, amit én is képviselni szeretnék.”

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113894842

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béranyaság és Liberalizmus 2018.05.07. 08:55:28

SzűzMariska ókori Béranyaság és Liberalizmus kitalált személy szimbóluma. A sperma donorsággal, vagy klónozással született gyerekének két apja volt, Jahve és József.

Trackback: SzűzMariska nemző partnere 2018.05.07. 08:55:05

SzűzMariska nemző partnere a humor valóságában Pinokkió lehetett.

Trackback: Pásztói plébánia SzűzMariska szobrai izzadnak 2018.05.07. 08:54:40

A Pásztói plébánia SzűzMária / SzűzMarsiska szobrai a valóságban nem sírnak, hanem izzadnak. Jól kivehető a helyszínem készült fotókból és videókból. Persze ebből előbb utóbb penészedés lesz, tehát jobb lenne megszüntetni.

Trackback: Dart Vader is szűz anyától született 2018.05.07. 08:54:30

"Ki Volt az apja? - Nem volt apja. Kihordtam őt, megszültem, felneveltem. Nem tudom, hogy hogyan fogant." Forrás: Star Wars, Bajlós árnyak ~44 perc

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása