Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Öt ok, amiért az emberek kilépnek az egyházból

2018. április 19. - KötőSzó

Még a jól működő gyülekezetekben is törvényszerű, hogy bizonyos időszakokban néhányan kilépnek. Ha azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy ma miért hagyják el egyházunkat olyan sokan, a legjobban tesszük, ha őket magukat kérdezzük. Most a válaszok közül ötöt mutatunk meg.

Szerző: Kovács Barbara

pexels-photo-133699.jpeg

Kilépnek, mert nem találnak igazi közösséget

A legtöbben azért jönnek el a templomba vagy más alkalmakra, mert az életük más területein megcsömörlenek a felszínes kapcsolatoktól, az üres fecsegéstől és az élet terheitől, és vágynak az őszinte, mély kapcsolat lehetőségére egy közösségben. Ha valaki épp ezt nem találja meg egy gyülekezetben, akkor máshol fogja keresni. A kereszténység mindig közösségben működött, soha nem az egyéni vallásgyakorlásban. Senki sem akar hosszú távon energiát fektetni egy olyan területbe, ahol nem épül valódi kapcsolatokon alapuló közösség.

Kilépnek, mert nincs szükségük még több drámára

Épp elég dráma van az életünk többi területén, senkinek nincs szüksége extra adagra belőle. A gyülekezeti közösséget keresőknek olyan oázisra van szükségük, ahol a mindennapi élet konfliktusaitól mentesek lehetnek, de sokszor épp ellenkezőleg történik: a gyülekezeti élet csak még több feszültséget ad az életükhöz, különösen, ha valamilyen felelősséggel járó feladatot is vállaltak benne. Minden emberi csoportnak vannak konfliktusai, de úgy tűnik, hogy némelyik gyülekezetnek ebből bővebben mértek. Az, hogy ezeket hogyan kezelik a közösségben, vannak-e megfelelő konfliktusmegoldási módszereik, vagy szőnyeg alá söprik a problémákat, nagyban hozzájárul, hogy hányan hagyják el a gyülekezetet. Ha a keresztény közösség csak a drámázás újabb helyszíne, nem pedig a Jézus által hirdetett béketeremtők otthona, akkor sokan a saját lelki egészségük védelme érdekében fognak elmenni.

Kilépnek, mert nincs szükségük még több politikára

A kampányidőszakot sokan lelkileg is rendkívül megerőltetőnek találták, hiszen a választás egy idő után minden médiafelület, baráti, családi beszélgetés központi témájává vált. Nem csoda, hogy sokan megfáradtak ebben, és nem akarnak még többet hallani az aktuálpolitikáról – még a gyülekezetben is. Főleg akkor, ha ott világosan kinyilvánítják, hogy kire kell szavazni. Ha nem akarjuk, hogy az ellenkező véleményen lévők elhagyják a közösséget, akkor fel kell számolnunk a politikai nézetek alapján való megosztottságot. Jézus Krisztus követői körében sokfajta politikai nézetű ember megfért, és ez így is van rendjén, mert ez csak politika, nem pedig teológia. Amint el tudjuk fogadni a közösségünk politikai sokszínűségét, annál hamarabb tudjuk elkezdeni együtt követni Jézust.

Kilépnek, mert magányosak

A kirekesztettség érzése különösen magányossá tesz. Szembesülni azzal, hogy nem tudsz egyszerűen csatlakozni az adott közösséghez, mert nem fogadnak be, egy idő után arra késztet, hogy feladd. A felismerés, hogy az istenképed, a hitről alkotott felfogásod más, mint a gyülekezet többségéé, szintén magányossá tesz. Látni, hogy néhányan hogyan lépdelnek előre a gyülekezet vezetésének szamárlétráján, miközben másokat a közelébe sem engednek ezeknek a pozícióknak, csak még jobban erősíti a kívülállóságot. A kirekesztettség érzése pedig hosszú távon elviselhetetlen, és ha a kilépés egyet jelent a magányosság enyhülésével, akkor sokan inkább ezt választják.

Kilépnek, mert nem találják Jézust

Ha őszinték akarunk lenni magunkkal, hogy miért hagyják el a legtöbben a gyülekezeteinket, akkor be kell vallanunk, hogy sokan azért utasítják el az intézményes egyházat, mert túlzottan is érdeklődnek Jézus iránt ahhoz, hogy megelégedjenek a torzított másával. Az egyház Jézus Krisztus teste! Olyan helynek kellene lennie, ahol az emberek szeretik egymást, megszólítják a kirekesztettet, szolgálják az idegent, az özvegyet, az árvát. Egy olyan helynek kellene lennie, ahol nem a hatalom irányít, ahol nem származás vagy nemek alapján ítélnek, ahol az utolsókból lesznek az elsők.

Ha Jézus történetét megnézzük, akkor azt láthatjuk, hogy sokan az idejüket, energiájukat nem kímélve, a veszélyeket is vállalva minden lehetőséget megragadtak, hogy időt töltsenek vele. Mi nem ezt szeretnénk elérni a gyülekezeteinkben?

Ha olyan közösségeket tudnánk építeni, ahol Jézus valóban megjelenik, és amelyet arról lehet felismerni, hogy úgy szeretik az emberek egymást, ahogyan Jézus parancsolta, akkor nem lennének üres padsorok a templomban. Mert egy olyan egyházban, mely valóban Krisztusra hasonlít, az emberek nem akarnának máshol lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1413848954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Görög Zoltán 2018.04.19. 14:08:07

6. A víz és a bor fennforgások. ☹️

raskym 2018.04.19. 16:24:23

Abszolút igazad van ebben Zoli

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.04.20. 06:37:05

Pontosan ezen okok mentén merült fel bennem az, hogy szükség van-e gyülekezetekre. A legtöbb esetben több problémát okoznak, mint amennyit megoldanak. És ha sikerül is kialakítani valahol egy jó közösséget, az is csak ideig óráig tart, mert előbb utóbb önmaguktól kialakulnak a problémák

Alick 2018.04.20. 12:50:04

A keresztény egyházak erőssége a jó közösségek.
Egyébként Istennel egyedül is tud beszélni az ember...

Kivlov 2018.04.20. 12:55:32

" Öt ok, amiért az emberek kilépnek az egyházból"

csak egy: liberalizmus...

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.04.20. 13:43:30

A migrincspátyolgatás ami most aktuális ok a kilépésre. Ebben azért nagy különbségek vannak az egyházak és az egyházi vezetők között. A hívek nagy része - mint bármely más épeszű ember - nem kér a migrincspátyolgatásból, az egyházi hierarchia csúcsán viszont ezt nyomatják kötelező jelleggel

Én az összes ilyet elküldeném hittérítőnek valelyik iszlám országba. Seperc alatt megköveznék őket, így legalább mártírként szerezhetnének dicsőséget maguknak, nem a saját felekezetük légköét mérgeznék

steery 2018.04.20. 14:25:18

Amiről itt nagy szemérmesen hallgatnak, az a kilépés a tapasztalt nyilvánvaló hazugságok, manipulációk, képmutatások miatt, illetve a szexuális zaklatások előli menekülés.
Mivel ma már nem börtön az egyház, ahonnan nem lehet kilépni (megszökni) súlyos következmények (bosszú és retorziók) nélkül, persze, hogy lelécelnek onnan az emberek, ha azt látják, hogy rossz a közösség és csak elvesz tőlük, de nem ad nekik semmi építő, hasznos, fontos dolgot.

Mit gondoltok, miért reinkarnálódott olyan sok (milliárd!) lélek mostanában ide a Földre? Mert ugyanilyen alapvető bajok vannak a túlvilágon is és a lelkeknek tömegesen elegük lett a túlvilág kínálta problémákból, amiket sem ők, sem az istenek, sem a sátánok, sem a főisten nem tudott megoldani. Így inkább a lábukkal (lelkükkel) szavaztak és eljöttek ide a földi pokolba. Nyilván azt remélték, itt majd jobb lesz. Épp csak arról feledkeztek meg, hogy a dolgok nem maguktól lesznek "jók". Azzá tenni, építeni, teremteni kell őket. És aztán fenntartani a rendszert. Ami viszont nem megy egyetértés, együttműködés, rend, törvények és kellő szigor nélkül. Szóval a nagy lelki migráció magával hozta mindazokat a társadalomszervezési és irányítási problémákat is, amik korábban csak a túlvilágot nyomasztották. De nem oldotta meg őket. Mert semelyik földi közösség nincs felkészülve ezen kihívások eredményes kezelésére. Itt tartunk most.

Jakab.gipsz 2018.04.20. 14:26:58

@Kivlov:

Pontosabban a liberális, ateista-zsidó filozófusok ármánykodása, a keresztény kultúra és a protestáns etika ellenében.

Ne higgy, valósítsd meg önmagadat, politikailag korrekt módon.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2018.04.20. 14:38:27

"Ettől fogva a tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és már nem jártak vele. Jézus azért így szólt a tizenkettőhöz: »Talán ti is el akartok menni?« Simon Péter azt felelte: »Uram, kihez mennénk? Az örök élet igéi a tieid." /János 6:66-68/

Jézust, aki mindenben tökéletes volt, is el-el hagyták a tanítványai. Fenti példában pl. sokan. Szóval az elhagyás nem mindig az elhagyott bűne, az elhagyónak is érdemes önvizsgálatot tartania. Egy közösség akkor jó, ha oda adni jönnek az emberek. Ha valaki csak kapni akar és azt nézi, hogy milyen szinten szolgálja ki a közösség az ő igényeit, akkor előbb-utóbb a legjobb gyülekezetet is el fogja hagyni.
Ezzel persze nem állítom, hogy a cikk pontjai ne lennének igazak, csak nem adnak teljes képet.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.04.20. 14:46:00

és ez a FŐ ERKÖLCSI OK:

A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai:

1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül is ez nem más, mint egy cirkuszi mutatvány. Mártíromságnak beállított öngyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő.

2. Amennyiben a fiát ölte meg, vagy feláldozta, akkor meg primitív barbár gyerekgyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő

3. A judeo-keresztényeket a saját Istenük állítólag megváltotta a bűntől, akkor fura, hogy miért maradtak éppen ők a mai napig is bűnösök? Ez egy átverés és nem tanítás. - Erkölcsileg elítélendő.

4. Jézus csak sokkal régebbi korok vallásaiból és mítoszaiból összekoppintott mítoszfigura. Tehát nem tanított semmit sem. Így a története csak egy primitív, plagizált ókori sci-fi, vagy szappanopera. - Erkölcsileg elvetendő.

5. A judeo-kereszténység végső célja az utolsó ítélet. Aminek a lényege az, hogy egy halott, nevezzük ZombiJézusnak, másodszor is feltámad és akik imádják őt azoknak kánaán, azok akik nem imádják őt azokra halál és szörnyűségek várnak. - Erkölcsileg elítélendő.

pioneer2016 2018.04.20. 15:11:34

A legegyszerűbb be sem lépni. A hitközösségek ma egy elkorcsosult vezetőkkel irányított hamis gyülekezetek. Semmi közük a valláshoz. Amikor egy pap, vagy egyházfő nyíltan politizál és uszít, az egyszerűen hányingert keltő. Láttunk erre jó néhány példát a választások környékén. Még jó, hogy mindig is undorodtam ezektől.

Leooo 2018.04.20. 15:24:03

Fentieket olvasván ---> Én már csak egy kávét kérek! Valamint egy kényelmes fotelt, hogy nyugodtan nézhessem a színdarabot...

Jakab.gipsz 2018.04.20. 16:52:20

@TanNé: Felejtsd el ezt a judeo-keresztény kontinuitás, (folytonosságot).

Honnan szeded ezt a badarságot.

A zsidó papok Jézusnak még a nevét sem ejtik ki a szájukon.

meglévő alap 2018.04.22. 16:50:59

Mivel e földön emberek alkotják az egyházat az ember ingatag és cselekszi a rosszat és kerüli a jót, még ha nem is akarja. Szíve szándéka gonosz. Kár itt bármiben keresni a problémát. Sok oka van, de legfőbb maga az ember, aki velejéig romlott.

Fröccs Öntő 2018.05.15. 11:42:06

A keresztény vallás egy paródia, ami a Nap imádatáról szól, és amelyben egy Krisztusnak nevezett egyén áll a Nap helyén, aki a Napnak szánt imádatokat fogadja.

Ki kíváncsi erre 2018-ban? Az okostelefonok korában?

Fröccs Öntő 2018.05.15. 12:05:10

senki nem akar üres templomokban kontarszelektált pappokat hallgatni