Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Hangolódó #88 | Választások

2018. április 07. - KötőSzó

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai válogatásunkat a választások apropóján készítettük Ócsai Zoltán evangélikus lelkész soraival.

my_post_copy_2_6.jpg

Már most szégyellem magam azért az X-ért, amit be fogok húzni vasárnap.

Nem magam miatt szégyellem magam, még ha ez hülyén hangzik is, hanem azok miatt, akik mellé majd behúzom. Mert azt fogják hinni, hogy tetszik nekem, amit csinálnak. Tetszik a stílusuk, tetszik a múltjuk és a közös jövőnk. Azt fogják hinni, hogy ez az X egy felhatalmazás a részemről, hogy bármit megtehetnek, hogy bármit mondhatnak, bárkit kitüntethetnek, besározhatnak vagy éppen kimosdathatnak. Azt fogják hinni, hogy én azt szeretném, hogy ők legyenek hatalmon, hogy ők képviseljenek engem, ők beszéljenek a nevemben, miközben sokkal inkább azt jelenti, hogy a másikat még kevésbé szeretném.

Szégyellem magam, mert eltűnt az egészből a mélység, a finomság, az árnyaltság. Miközben öregekkel egy-egy jézusi mondat velőig hatoló igazságán ámulunk el, diákokkal egy-egy példázat frappánsságán csodálkozunk, aztán otthon egy-egy film gyönyörű képein időzünk, jó zenéket csemegézgetünk, hallgatunk zseniális előadásokat Bachról, építészetről, filozófiáról, tiszteljük tudósaink kitartó munkáját, élvezzük régi városaink hangulatát, ott a fülkében el kell felejtenem mindent.

Ott mintha írni és olvasni sem tudnék, csak egy X-et vagyok képes rajzolni.

És aztán ezzel a kis jellel felhatalmazok sokakat, hogy három panelmondattal leírják egész életemet, európaiságomat, magyarságomat. Felhatalmazva érzik magukat, hogy elmagyarázzák nekem két rövid mondatban, hogy ki is vagyok én valójában.

Na, jól van, de az egész abc-ből csak ezt a nyamvadt X-et kapjátok meg! A többi betű az a miénk marad!

Számok listája:

  • István, a király – Te kit választanál?
  • Roxette – Listen To Your Heart
  • Paolo Nutini – Iron Sky
  • Rogue Wave – Vote For Me Dummy
  • John Lennon – Gimme Some Truth
  • Cseh Tamás – Demokrácia
  • Bob Dylan – The Times They Are-A-Changin'
  • Sharon Jones & The Dap-Kings – This Land Is Your Land
  • Sam Cooke – A Change Is Gonna Come

A mai válogatást a rovat vezetője, Nagy Szabolcs készítette. A szöveget Ócsai Zoltán evangélikus lelkész Facebook-bejegyzése adta. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Elmész szavazni holnap? Mit jelent neked ez? Milyen dal jut eszedbe a választásokról, politikáról? Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1613803998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ludwig Lutheranus 2018.04.07. 19:35:03

A Roxette-szám abszolúte telitalálat! :-)

Jakab.gipsz 2018.04.08. 21:22:21

"Már most szégyellem magam azért az X-ért, amit be fogok húzni vasárnap."

És ekkor mi van?

Ma szégyenkezel, holnap már kevésbé szégyenkezel, a harmadik napon pedig napirendre térsz a tegnap előtti, szégyenkezésed miatt.

És talán bele is nyugszol, a változtathatatlanba ?

Az még csak hagyán, szégyenkezel az emberek és a tetteik miatt, de a teremtőnket, ki hagyhatnád a dologból.

Mert ez a Te nagy "szégyened", nagyfokú bizalmatlanságra is utal.

A Bocskai úton kigyók kigyóznak 2018.04.08. 21:41:18

Es ezt nem a Ketfarkukutyapart mondta, hanem Gyurcsany Ferenc.
Lehet hogy reszeg volt ??

Otto Pecsuk 2018.04.08. 22:13:23

Nem értem igazán ezt a dilemmát. Miért kell ezt a kettős üzenetet megosztani másokkal? Megértést vagy megbocsátást remél a kolléga? Mindenkinek joga arra szavazni, akit legjobb lelkiismerete szerint alkalmasnak tart az ország irányítására. De ha rossz lelkiismerettel teszi, az szerintem nem egy blog olvasóira tartozik...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 06:24:38

Sikerült legyűrni az euroatlantista fenevadakat, a nyugati nagytőke csicskásait, a filantlop gazemberek szolgáit - egy szóval: ballibageddón!

vuvuzela importőr 2018.04.09. 09:22:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: de jó, most építhetjük mi is az igazi demokráciát Putyin és Erdogan instrukciói alapján. Kis szerencsével 4 év múlva már nem lesz ellenzéki jelölt mert balesetet szenvednek vagy visszavonulnak a választások előtt, mint Egyiptomban. \o/
mit nekünk Európa, István egy liberális g3ci volt

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 10:19:47

@vuvuzela importőr:

A nép nem kér a zuhanó és dekstruktív, nyugati rendből. Ez van.

Nem kell se elnyomás, se vilkommenboozieság, se "jogok" perverzeknek, se Soros gágogása. Pont!