Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #83 | 2017 legjobb filmzenéi

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkban 2017 legjobb filmzenéiből szemezgettünk az idei Oscar-díj-átadó apropóján. Szurkoljunk mindannyian Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének!

my_post_copy_2_1_1.jpg

Rengeteg részletnek lehet hangulatteremtő ereje egy filmben, de talán egy sem olyan hatásos, mint a zene. Nem véletlen, hogy a legemlékezetesebb vagy a kedvenc jeleneteink alatt szinte mindig hallható egy dallam, így amikor a listát készítettem, többnyire nem is a dalokra, hanem azokra a jelenetekre, maradandó élményekre vadásztam az emlékeimben, melyek a legmélyebb nyomot hagyták bennem a tavalyi filmfelhozatalból.

Mindig jóleső érzés ha egy-egy kedvenc dalom váratlanul visszaköszön a vászonról, vagy ha teljesen új előadókra bukkanok egy-egy filmnek köszönhetően, de egyik sem ér fel azzal, amikor egy régi, ismerős, de teljesen közömbös dal fonódik össze örökre egy élménnyel, és válik egy csapásra jellegtelen háttérzenéből emlékezetessé. John Denver dalai tavaly szabályszerűen elárasztották a filmeket, a Take Me Home, Country Roadsot legalább három alkotásban sikerült elcsípnem, de mind közül csak a Logan Lucky tudott könnyeket csalni a szemembe, így alighanem most már örökre egy megható apa-lánya kapcsolat fog eszembe jutni róla.

Ha egyetlen kedvencet kéne választanom, akkor mindenképp az A Ghost Storyt emelném ki a mezőnyből, nem szimplán azért, mert a tavalyi év egyik legjobb, legbátrabb darabjának tartom, hanem mert David Lowery kísérletező, független filmes bravúrjának gyakorlatilag Daniel Hart kozmikus, éteri zenéje a főszereplője. A kétszereplős kamaradráma ugyanis jóformán dialógusok nélkül mesél rengeteget szeretetről, veszteségről, örökkévalóságról, arról, hogy mit hagyunk magunk után a Földön, a gyász és a magány mellett tátongó űrt pedig nem csak szimplán kitölti a zene, hanem szabályszerűen kézen is ragadja a nézőt.

Számok listája:

  • The Beatles – Because [Valerian and the City of a Thousand Planets]
  • John Denver – Annie's Song [Okja]
  • John Denver – Take Me Home, Country Roads [Logan Lucky + Kingsman: The Golden Circle + Alien: Covenant]
  • Monsters of Folk – His Master's Voice [Three Billboards Outside Ebbing, Missouri]
  • Sufjan Stevens – Mystery of Love [Call Me By Your Name]
  • the bird and the bee – My Love [The Big Sick]
  • Madeleine Peyroux – La Javanaise [The Shape of Water]
  • Alexandre Desplat – Elisa's Theme [The Shape of Water]
  • David Bowie – Space Oddity [Valerian and the City of a Thousand Planets]
  • Bob & Earl – Harlem Shuffle [Baby Driver]
  • Childish Gambino – Redbone [Get Out]
  • Wolf Alice – Silk [T2 Trainspotting]
  • Dark Rooms – I Get Overwhelmed [A Ghost Story]
  • Hans Zimmer, Benjamin Wallfisch – Tears in the Rain [Blade Runner 2049]

A válogatást CyClotronic készítette, a sorozatjunkie blog egyik szerzője és a Limitált Széria podcast tagja. A lista Spotifyon is elérhető. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Melyik volt a kedvenc filmed idénről? Melyiknek volt a legjobb zenéje? Mivel egészítenéd ki a válogatást? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5813705112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása