Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Te miért böjtölsz? Tudod?

2018. február 22. - KötőSzó

Évről évre egyre többen mondanak le valamiről a húsvétot megelőző böjti időszakban: húsevésről, kávéivásról, internethasználatról. A lemondás célja is többféle lehet, van, aki a testi megújulást várja tőle, van, aki pedig a függőségeitől akar megszabadulni, hogy ezáltal közelebb kerülhessen Istenhez. Jézus is negyven napig böjtölt, az ő példáján azt láthatjuk azonban, hogy a böjt célja valójában nem az egyéni spiritualitás elmélyítése.

Szöveg: Kovács Barbara

lentcross-56a1473b5f9b58b7d0bdc07e.jpg

A Bibliában a böjt a gyász, a bűnbánat jele, és az imádságban való elmélyülést segíti. Az ételről való lemondást azonban gyakran úgy is definiálják, mint ami segít közelebb kerülni Istenhez. Ez a gyakorlat hozzájárulhat a gyengeségünk és bűneink felismeréséhez, és emlékeztethet, hogy mennyire rá vagyunk szorulva Isten erejére. A böjt Krisztus követése is egyben, a vele való egyesülés egy módja, mivel Jézus negyvennapos pusztai böjtjére emlékezünk általa. Mindez bár nagyon jól hangzik, felmerül a kérdés, hogy az egyéni spiritualitásra és testi-lelki egészségre való koncentrálás valóban az igazi cél-e. Ha jobban megnézzük Jézus Krisztus negyvennapos böjtjét, akkor talán érdemes fontolóra vennünk, hogy ne magunkért, hanem másokért böjtöljünk.

Talán furcsának tűnhet, hogy Jézus is böjtölt, főleg ha figyelembe vesszük a böjt fenti jelentéseit. Mi szüksége lett volna Jézusnak bűnbánatra? És miért akart volna ő közelebb kerülni az Atyához, hiszen ő egy volt vele! Egy lehetséges magyarázat szerint így készült fel a nyilvános szolgálatára. Ugyanakkor ez egyáltalán nem olyan felkészülés volt, mint amilyennek elképzeljük. Jézus nem azért ment a pusztába, hogy Istennel találkozzon. Hanem épp hogy az ördöggel nézzen szembe (Mt 4,1). Ez jóval több volt, mint szolgálatra készülés, neki magával a gonosszal kellett ott találkoznia. Mégpedig azért, hogy felelevenítse és jóvátegye mindazt, amiben Izrael elbukott. Nem saját maga miatt ment ki a pusztába, hanem a rá bízott emberek miatt. Jézust negyven napig kísértette az ördög, miként Izrael 40 évig vándorolt a pusztában. Ők számtalanszor elbuktak a kísértésekben, amelyek éppen ugyanazok voltak számukra, mint Jézus számára: az étel hiánya, az Isten szeretetének és gondviselésének kétségbe vonása és a bálványok tisztelete. Jézus is ugyanezekkel a kísértésekkel küzdött meg, de ő kiállta azokat a próbákat, melyeket Izrael, a nép nem. Hitt akkor, amikor ők nem hittek.

Krisztus egész életét másoknak szentelte, mások szolgálatával töltötte, és a pusztai böjt is ennek egy példája. Nem magáért böjtölt, hanem azért a népért, akik közé ő eljött. A böjt számára nem egy öncélú cselekedet, hanem a mások érdekében való lemondás egy formája. Pontosan az, amiről Ézsaiás is beszél: „Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a jogtalanul fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény hajléktalant, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!” (Ézs 58,6-7)

A böjt tehát nem csak a személyes spiritualitásban való fejlődésről vagy az öncélú egyszerűségről szól. Van egy nagyon erős szociális dimenziója is. Hasznos lehet lemondani a tévéről, az édességről vagy az alkoholról, de mi lenne, ha az idei böjt az egymásra figyelésről szólna a magunkra koncentrálás helyett? Mi lenne, ha a lemondásainkból mások számára kovácsolnánk előnyt? Ha a pénzt, időt, energiát, melyet megtakarítunk, mások számára ajánlanánk fel?

Jézus Krisztus pusztai böjtjének története segít, hogy a keresztény életet három dimenzióban lássuk: egy felfelé, egy befelé és egy kifelé irányuló törekvésként. Segít felfelé tekinteni, hogy lássuk Krisztust mint megváltónkat és minden erőnk forrását. Befelé, hogy megvizsgáljuk a szívünket, és önismeretre jussunk. És végül kifelé tekinteni másokra, hogy szolgálni tudjunk egymásnak, és odaadjuk magunkat, ahogyan Krisztus is tette értünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4613687788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.