Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

„Féltem, ha tovább maradok, megütöm a lelkészt" - rosszul sikerült temetések okai

2018. február 07. - KötőSzó

„Annyira mérges voltam, hogy a temetőből egyenest a parkolóba siettem, mert féltem, ha tovább maradok, megütöm a lelkészt. Beültem a kocsiba, és sírtam, ez volt életem legrosszabb napja” – így fogalmazta meg gondolatait Matt Zoller Seitz amerikai film- és TV-kritikus, író a nagyapja temetése után a napokban egy bejegyzésben, őszintén feltárva azokat az érzéseket, amelyek sokunkban kavarognak egy-egy hozzátartozónk gyászszertartása után.

Szerző: Kovács Barbara

funeral-homes.jpg

A temetés olyan téma, amelyről mindannyiunknak vannak tapasztalatai, ugyanakkor mégis nehéz róla beszélni, mert a legmélyebb érzéseinket érinti. Az elvesztés fájdalma és a gyász feldolgozása ma egyáltalán nem egyszerű. A halál nem természetes része a hétköznapi életünknek, a halálesetek nagy része kórházban történik, távol az otthontól és a családtól. Talán emiatt is vált tabutémává: olyasmivé, amiről nem tudjuk, hogyan kellene beszélnünk, nem tudjuk, hogyan kellene egy gyászolóhoz fordulnunk.

Pedig valójában a gyász egy teljesen természetes folyamat, a legtöbben ugyanazokon az érzelmi szakaszokon megyünk keresztül. A temetés ebbe a folyamatba ágyazódik bele, sőt kiemelt jelentősége van a gyászfeldolgozásban, mert bár a temetéssel járó elintéznivalók lekötik a hozzátartozók gondolatait és energiáit, a szertartáson viszont már realizálódik a veszteség, melyet követően egyfajta vákuumérzet, üresség lép fel, a gyászolóknak pedig szembe kell nézniük a megváltozott hétköznapokkal. Ez olyan krízis, amelyben hangsúlyos szerep jut a támogató környezetnek és a családtagoknak, és ebben a kísérési folyamatban töltene be fontos szerepet az egyházi lelkigondozás is.

Ugyanakkor a gyászfolyamat természetes lefolyását sok minden megakadályozhatja, akár a környezet is, mint ahogyan az a bevezetőben említett Matt Zoller Seitzcal is történt. A temetési szertartást végző személynek – legyen bár lelkész vagy polgári temetési szertartást végző személy – nagy felelőssége van abban, hogy a gyászfolyamat lezajlásában támogatást biztosítson, és nagyon érzékenyen, a gyászolók lelkiállapotára, élethelyzetére figyelve legyen jelen mellettük.

Ezt nem segíti a mai temetői gyakorlat: a szertartást végző személy a legutolsó, aki a már lefixált időpontot megkapja, és egy nap akár több, szinte „futószalagon” végzett temetést kell lebonyolítania. A gyászolók a temetés előtt gyakran csak egy alkalommal találkoznak a lelkésszel/pappal, ezzel a mélyebb kapcsolat kialakulása gyakorlatilag lehetetlenné válik. A szerencsétlen gyakorlathoz még hozzáadódik a szertartást végző személyes lelkiállapota is: hogy ismerte-e az elhunytat, vagy éppen hogy semmit nem tud róla, így alakulnak ki olyan helyzetek, mint amilyenről a híres kritikus így írt: „A lelkész épp a kezdésre ért oda. Többször is hibásan említette a nagyapám nevét, majd miután végre valaki kijavította őt, még egyszer újra hibásan nevezte őt meg. Általánosságokban beszélt róla és pontatlanul, azt mondta, hogy farmer volt, miközben húszéves kora óta nem volt dolga földműveléssel. Hívőnek nevezte őt, pedig valójában ateista volt, aki azért olvasta a Bibliát, hogy a saját igazát meg tudja védeni a keresztényekkel való vitájában.”

Személyes tapasztalatainkból is ismerősek lehetnek ezek az élmények, amelyek súlyos sebeket ejtenek a végtisztességet megadni kívánó hozzátartozókon. Sokakban ez az egyházakkal szembeni teljes bizalmatlanság és elidegenedés első lépcsőfokát építi.

Teljesen jogosan érezhetjük ugyanis, hogy a temetés egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom, az utolsó lehetőség arra, hogy méltassuk az elhunytat, és még ezt az egy lehetőséget is elrontották, így a temetés keserű emléket hagy maga után.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a felelősséget, mely ilyenkor az egyház képviselőit terheli, és hogy milyen következményei lehetnek emberek életében az ilyen figyelmetlenségnek és felkészületlenségnek. Ugyanakkor az is helytelen lenne, ha mindezért csak a lelkészeket hibáztatnánk. Mint ahogyan az idézett kritikusnak is az segített a trauma feldolgozásában, hogy megpróbálta magát beleképzelni a lelkész helyébe: „Rájöttem, hogy sokszor olyasmit kell, hogy mondjanak egy temetésen, amit nem akarnak, vagy amivel nem értenek egyet. Talán nem erősségük a nyilvánosság előtti beszéd, vagy egy személyes problémájuk akadályozza meg őket abban, hogy hitelesen beszéljenek. Philip Seymour Hoffman halálának évfordulója újra felidézte bennem ezt az emléket. El tudnám képzelni őt, amint eljátssza a tinédzserkori énemet, de talán még jobban azt, hogy a lelkészt formálja meg. Elképzelve őt ebben a helyzetben inkább sajnáltam, mintsem gyűlöltem.”

Számtalan dolog akadályozhatja meg a lelkészt a hiteles nyilvános kiállásban, és némelyik őt is legalább annyira nyomasztja, mint a jelenlévőket. A leggyakoribb ezek közül, hogy lehetősége sem volt megismerni az elhunyt életét, mert túl rövid volt az idő, vagy a gyászolók nem osztottak meg elég információt. Emellett valóban a személyes bevonódás is akadályozhatja. Ha például egy alkoholizmus következtében elhunyt embert kell eltemetni, és a lelkész apja is ezzel a függőséggel küzdött, akkor nehéz lesz objektíven tekintenie a családra. A fáradtság, családi problémák, netán a kiégés mind olyan tényezők, amelyek komolyan visszavethetnek akár egy lelkészt is a szolgálatában. A pillanatnyi alkalmatlanság beismerése, a segítség kérése és elfogadása azonban kedvezőleg hathatnak annak érdekében, hogy a temetés valóban a vigasztalás és a gyászfolyamatban való gyógyulás alkalma legyen, ne pedig maradandó trauma.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1313642416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BRF915 2018.02.08. 10:08:59

mi ez a szar? azt hittem, elmeséli mit csinált a pap, vagy a lelkész amitől kiborult... ehelyett bekezdéseken keresztül írja, amit egyébként minden ember tud, a temetés szomorú, megismételhetetlen, hogy fáj... erre kár volt a billentyűt koptatni...

Könyveslány 2018.02.08. 10:10:28

@egy_siraso: Szar komment. Most komolyan, az tesz boldoggá, hogy minden indoklás nélkül ideröfögsz egy ilyen véleményt? Dühös vagy, esetleg frusztrált? A bloggerre haragszol? Világbékéért küzdesz?

mojoking77 2018.02.08. 10:10:55

Igaz, valoban felesleges kattintasvadasz lett a post.
Sajnos, mert egy eleg erdekes tema, amirol szinte mindenkinek van tapasztalata.
Na majd legkozelebb jobban sikerul

BRF915 2018.02.08. 10:15:27

Amúgy hogy témánál maradjak nekem a pap részegen jött el, alig tudott beszélni. Nem is az a pap volt akivel megbeszéltük, akiről meséltünk egy csomót anyámról... az szépen leírt minden előre elmondta kb. ezt fogja mondani, megfelelt. Erre odajön egy nyikkhaj, részegen, belőve... stb... én is azt hittem megütöm.

mojoking77 2018.02.08. 10:17:38

@BRF915: Nagyanyam temetesen a siraso, miutan feltoltotte a sirt, szepen megtaposta, hogy jobban ra tudja pakolni a tobbi foldet. Nem tuom ,hogy sikerult megallnom, hogy ne menjek utana es ne tapossam ki a belet...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.02.08. 10:18:45

Én ezt az egészet nem értem. Ha valakinek nem volt közvetlen kapcsolata az egyházzal, lelkésszel, pappal, akárkivel, akkor az miért az az ember búcsúztatja? Miért nem egy régi barát, kolléga? Illetve ha az "illem" így kívánja, akkor mit rinyál rajta a hozzátartozó? Formális temetést kért, azt is kapott, nagypapa a főd alatt, kasszagép cseng, lehet az örökségért járulni.

Jakab.gipsz 2018.02.08. 10:21:18

Ne vacak, ez az írás, csak túl sokat, markol és keveset fog.

Itt a lelkészek gyenge felkészítéséről lenne szó, ha jól értem.

Tranquillius 2018.02.08. 10:24:53

Az ateistákat, miért nem ateista pap temeti?

Mancilla Pectoralis 2018.02.08. 10:43:39

@Csokis: Egyetértek.Én sem értem,hogy egy ateista elhunytat miért kellene papnak búcsúztatnia?

2018.02.08. 10:53:59

Ateista vagyok. Nem értem, hogy egy meggyőződéses ateistának a családja miért intéz neki egyházi temetést.
Sok temetésen voltam már. Egyházi, vallásos temetésen sose volt probléma, többnyire református temetéseken jártam, a református lelkészek a gyülekezetükbe járókat temetik, ismerik őket jól, sose láttam blamázst vagy futószalagos temetést. Mindig személyes volt a szöveg és bár egyáltalán nem vagyok vallásos, szerintem nagyon rendben volt. Főleg ha falun lakott az illető, akkor tényleg ismerte a lelkésze. De reformátusoknál tapasztalatom szerint városi közegben is ha valaki jár templomba, akkor ismerik.
Görög katolikus temetésen is voltam, az nagyon formális, így abba se szokott hiba becsúszni, mert a papnak nincs tere a félrebeszélésre.
Ami felháborítóan igénytelen tud lenni Magyarországon, az a polgári szertartás és a polgári búcsúztatók szövege. Ők valóban általánosságokban beszélnek az elhunytról, kapnak érte kis pénzt és nyomnak egy sablon szöveget.
Akkor már inkább egy közeli barát beszéljen egy pár percet szerintem.
Buddhista temetéseken is voltam, az tiszta kántálás, ott se lehet hibázni, csak hát abban sincs semmi személyes a család számára.

Még egyszer: miért rendezett a fia vallásos temetést a kőkeményen ateista apjának? Miérz gondolta, hogy ez jó ötlet lenne? Vagy hogy az apja örült volna ennek?
Megannyi kérdés...

2018.02.08. 10:56:23

@mojoking77: a sírásók azért nem finom emberek és elég erősek is, lehet, hogy a te fejedet tépte volna le. Én még sose láttam, hogy valaki megtaposta volna a sírt, lapáttal egyengetik. Kamuszagot érzek.

Szofja 2018.02.08. 10:59:10

Ebből a cikkből nekem az jön le, hogy egy picit sem veszünk részt tudatosan a gyászmunkában, és egyházra, intézményekre hárítjuk a feladatot. Nemlétező kapcsolatot nem tud képviselni a világ legjobb lelkésze sem. Beszélhet a gyászolókhoz a saját nézetei szerint, mondhat vigasztal szavakat, de az elhunytról beszéljen az, akik közé tartozott.

Esetleg, ha temetéseken kívül is foglalkoznánk a halállal, átgondolnánk, hogy a világnézetünk mennyire hiteles, mennyire tudunk azonosulni azzal, ami következik belőle, könnyebb lenne.

delphinus 2018.02.08. 11:01:28

Egy ateista embernek aki csak azért olvas Szentírást, hogy ellenkezni tudjon, miért kér a család egyházi temetést? Mennyi mindent össze lehet manapság írogatni és kitenni az internetre....

Szofja 2018.02.08. 11:01:52

Persze, ha létezik élő kapcsolat az egyházi közösséggel akkor természetesen beszéljen az elhunytról a lelkész.

Ad Dio 2018.02.08. 11:01:57

Azért olyanról nagyon ritkán hallani, hogy egy aktív hitéletű gyülekezeti tag hasonlót él át. Persze beesni egy parókiára/plébániára, ahol nem jártam még életemben soha, megrendelni a "szolgáltatást" (ami nem is szolgáltatás), majd elvárni a... mi is?...

mojoking77 2018.02.08. 11:21:21

@karandash: "Kamuszagot érzek"
Mivan?????????
Hol erzel kamuszagot trollocska? Nezz korul akkor a kozvetlen kornyezetetdben, ahol erezheted azt a szagot.
Megirok egy elmenyt, erre jon egy senkihazi, aki X kilometer tavolsagbol, az iroasztal mogott ulve ugy erzi, o inkabb belekot.
Gyonyoru.

BiG74 Bodri 2018.02.08. 11:47:30

Az én tapasztalatom, hogy egyházi temetésen a pap többet beszél a bibliai tanokról, és a túlvilági életről, mint arról, hogy valójában temetni jöttünk, és kit is ? A polgárin meg több idő jut az elhunyt, illetve a szerető rokonság tulajdonságainak, tetteinek ecsetelésére, néha annyira színesen, hogy a megjelentek kínjukban nem tudnak hova nézni.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.02.08. 11:50:48

@BiG74 Bodri: Ha a papnak van személyes emléke az elhunytról, mert rendszeresen találkozott, beszélgetett vele, megbeszélték a problémákat, akkor lesz miről beszélnie, különben jön a megrendelt és kifizetett kamuszöveg, meg a stólapénz.

Almandin 2018.02.08. 12:16:29

Az én egyik ismerősöm temetésén fordult elő olyan baki, hogy a pap a búcsúztatóban rendszeresen az édesanyja keresztnevén emlegette az elhunytat. Volt, aki a szertartás végén figyelmeztette erre a papot. Én nem haragudtam rá, mert nem szándékos baki volt, hanem a túlterheltségből adódott.
Egy másik ismerős pappal meg olyan esett meg, hogy egyszer elfelejtett elmenni a temetésre. A szomszéd településen várták, várták a temetőben. Nem érkezett meg. Valaki elszaladt a templomba, és ott találta a papot vallásos elmélkedés közben. Elfelejtette az időpontot.
Nyilván a hozzátartozóknak is nagyon rosszul esett, de bele kell gondolni, hogy ami nekik ritka alkalom, az a papnak futószalag-munka. Mindenkivel előfordul időnként, hogy eltéveszt egy időpontot. Én találkoztam olyannal, hogy valaki egy héttel előbb ment egy értekezletre, mert rosszul írta fel az időpontot.

Mikrobi 2018.02.08. 13:18:50

Ezért jó a katolikus temetés. Ott a prédikáció nem az elhunytról szól, hanem a feltámadásról. Ha a pap ismerte személyesen, nyilván beleszőhet személyes szálat, de ha nem, nem játssza el, hogy ismerte. A polgári búcsúztatók gátlástalanul eljátsszák, hogy a család legbensőbb barátai, ocsmányul színészkednek. A gyászolók meg élvezettel sírnak a "megindító" szavak hatására.

Chariot33 2018.02.08. 13:25:40

Anno apám temetésén engem fogni kellett, hogy ne üssek. A jó páter arról példálódzott, hogy lám felfordult a világ rendje, hisz apám már halott, míg az anyja, az én összetört, zokogó nagymamám bezzeg még él! És mutogatott rá, hogy ő az aki még nem átall élni ilyenkor! Szóval nagy az isten állatkertje, tényleg!

Ad Dio 2018.02.08. 13:38:42

@mojoking77:

Ez a srác ilyen. Bátor na.

Hortenz 2018.02.08. 14:21:36

" lehetősége sem volt megismerni az elhunyt életét, mert túl rövid volt az idő, vagy a gyászolók nem osztottak meg elég információt. "

Akkor minek vállalta el? Csak nem pénzért?

Nyomorult szánalmas világ ez, embertelen, lelketlen. Az emberek, akik 99%-ban meg ateisták, fogalmuk sincs mit kezdjenek a halottukkal, nincs semmi kultúrája a temetkezésnek, csak ez a bigott, idejétmult bohóckodás. Temetés, akkor pap. Csak legyünk túl rajta. A csuhások annyira ragaszkodnak ehhez a szertartásosdihoz, hogy igazolják létjogosultságukat, hogy esély sincs arra, hogy kialakuljon valami újszerű, valami XXI. századi. Szomorú ez.

Tranquillius 2018.02.08. 15:43:48

@Hortenz: Ott a pálya előtted, alakíts ki valami modern XXI. századi temetést, ha nem tetszik az ami van.

Hortenz 2018.02.08. 16:04:14

@Tranquillius: Voltam már szép "polgári" temetésen, ahol a halott barátja mondott beszédet.
Annak mi értelme van, hogy emberek, akik utoljára akkor voltak templomban, amikor csecsemő korukban megkeresztelték őket ( már a szülők se voltak hivők, de a dédi kedvéért megketesztelték), szóval ilyen emberek megkeresnek egy papot, hogy temessék el a hozzátartozóikat? Ezt minek nevezed, keresztény hagyományoknak? Mert én ostobaságnak, tudatlanságnak.

Lilli_Csiribiri 2018.02.08. 16:32:13

Anyám ragaszkodott ahhoz, hogy az általa jól ismert református lelkész búcsúztassa. Kisvárosban élünk és jól ismerte az egész családot ez a lelkész. Mégis össze-vissza beszélt, hittérített, a búcsúzók felét lehagyta és az egész 25 perces templomi búcsúztatóért kiszámlázott 67 ezer forintot.

Anyámat egy közeli másik városban temettük el, egy hármas sírban lett elhelyezve az urna. Az evangélikus egyház irodáján a hölgy 10 perc alatt leadminisztrálta hogy most már anyám is ott nyugszik. Ezért a műveletért fizettünk 90 ezer forintot. A temető leggondozatlanabb, elvadultabb temető amit valaha láttam, mielőtt még valaki azt gondolná, hogy ez az összeg azért ennyi mert ebből gondozzák a sírkertet.

Szóval ennyit fizettünk az egyházaknak, mert ez volt anyám akarata hogy a dolgok így legyenek elrendezve. Szerencsére nem hallotta, hogy mit hordott össze ez a lelkész a templomi búcsúztatóján. Akkor és ott megfogadtam, hogy még az adó egy százalékát sem fogom többet egyiknek sem eladományozni, helikopterezzék csak el a politikusok, a férjemnek meg meghagytam hogy engem majd szórjon be a rózsabokor alá.

Ad Dio 2018.02.08. 17:34:07

@Hortenz:

"Nyomorult szánalmas világ ez, embertelen, lelketlen."

Régen minden jobb volt!... ööö... azazhogy: a jövőben egyszer minden jobb lesz!... kár hogy mi meg ma élünk. Se tegnap, se holnap: ma.

"Az emberek, akik 99%-ban meg ateisták, fogalmuk sincs mit kezdjenek a halottukkal,"

Egy ateistának sem árt ismerni a számokat... ma magyarországon valami 12%-nyi ateista van.

"nincs semmi kultúrája a temetkezésnek, csak ez a bigott, idejétmult bohóckodás."

Ezer és egy más módja van a temetésnek a haza viszem a hamvakattól a vízsugárral elmosatomig. A keresztény szertartás csak egy a sokból. Ráadásul hidd el: a papnak vagy lelkésznek legalább annyira ciki amikor ateista vagy legalábbis a hitét nem gyakorló kér keresztény szertartás szerinti temetést, mint esetleg a delikvenseknek. Ez valóban sokszor szín tiszta "bohóckodás", ami közben sokszor egymás nyelvét sem beszélik a résztvevők. Nem akarok általánosítani, de sok általam ismert ateistának van halál-frusztrációja, ami miatt ha csak lehet nem jár temetésekre, így persze sokszor azt sem tudja miről szól egy ilyen szertartás, aztán csoda hogy meglepődik?

A csuhások annyira ragaszkodnak ehhez a szertartásosdihoz, hogy igazolják létjogosultságukat,"

"Csuhások"... ez de szép... Te figyi, nem mondták már hogy ez a 19. századi lemez lejárt már? Liberális világ van, meg a másság tisztelete vagy mi...

"hogy esély sincs arra, hogy kialakuljon valami újszerű, valami XXI. századi. Szomorú ez."

Mondjuk amíg csuhásozol, addig tényleg nem változik semmi.. és ez tényleg szomorú...

"Akkor minek vállalta el? Csak nem pénzért?"

A papnak pont annyira hiányzik az, hogy ismeretlen, hitetlen népeket temessen el, mint egy púp a hátára. Stóladíj? Fogalmad sincs hogy miről beszélsz, de tessék találomra kigugliztam neked egy plébánia stóláját:

plebania.bences.hu/index.php/2014-03-24-07-15-36/egyhazkozsegi-hozzajarulas-es-stoladij

Jakab.gipsz 2018.02.08. 18:13:57

Egy ateistának vagy egy döglött kutyának is kijár az elföldelés, temetetlen tetemet nem hagyunk.

Aki kedvelte a kutyáját, mint hűséges társát, vissza emlékszik a közösen eltöltött évekre.

Azt gondolom egy ateistának is vannak barátai, ámde egy pap akinek nyája van, nem sok emlékkel, bír egy ateistáról, hacsak nem a verő legénye volt.

A tisztességes temetés mindenkinek kijár, Lád, Antigonét.

Ennyi.

Hortenz 2018.02.08. 19:39:47

@Ad Dio: Szerintem hagyjuk ezt a toleráljuk egymást dumát, addig, amíg az államtól nem választjuk le az egyházat, amíg az iskolákban kötelezően hülyítenek gyerekeket. Mai hír, hogy a bencések 2 milliárdos kastélyt kaptak ajiba... A törvényeken felül állásukról ne is beszéljünk. Tele vannak a börtönök sikkasztó meg gyerekmolesztáló papokkal ugyebár ( nem).
Tényleg nem tudom a számokat, de 60 % fölött van Mo-on azok száma, akik ateistának mondják magukat. A maradék 40% nehogymár hithű, templomba járó legyen, ne röhögtess. Az pár %. Aki azt válaszolja, hogy katkó ( a többi vallást most hagyjuk), az csak azért mondja, mert meg van keresztelve, meg ha egy rokona temetésére vagy lakodalmába megy, akkor ott lát papot, stb. Voltam olyan esküvőn, ahol azon vihogtak mellettem, hogy ez most milyen templom, római vagy református? Persze a marhák keresztett vetettek meg mormolták a miatyánkot. Mert ebben nőttek fel, de fogalma sincs semmiről. Na ezek erősítik a statisztikádat.

A pap meg ne vállaljon el olyan temetést, amit nem akar. Mondjuk ahhoz kéne egy kis gerinc, egy kis jellem. (Könyörgöm ne magyarázd meg, hogy szegénynek muszáj) Meg valamiféle elvek.

Az Ellenálló 2018.02.08. 19:43:00

A rossz temetés oka a pap, aki nemcsak, hogy lépten nyomon politizál, de mikor papámat temették volt pofája felhozni azt, hogy Jézus csodát tett mikor feltámasztotta a halottakat.

Kérdem én hol van ez a Jézus (sehol, mivel valószínűleg kitalált személy) amikor szükség volna a feltámasztásra? A vallás egy elmebaj ami csak azért nincs még fent a listán mert túl sok ember hisz benne (ráadásul több ezer féle vallás van, amelyeknél a hívők mind azt hiszik, hogy az övék az igazi).

Az Ellenálló 2018.02.08. 19:48:55

@delphinus: Ateista vagyok, olvastam a Bibliát. Tény, hogy sosem hagynám, hogy pap temessen el, de hacsak nem végrendelkezek erről akkor ebbe nem lesz beleszólásom. Valószínűleg az elhunyt egyik hozzátartozója ragaszkodott ehhez, különben polgári temetést tartottak volna.

VáradiJános 2018.02.08. 19:56:10

Ha ateista volt, harcos ateista, akkor a hülye gyereke miért fogadott papot?

Hortenz 2018.02.08. 20:09:03

@VáradiJános: Mert mondjuk a papa kívánsaga volt.
Az én szüleim is ezt szeretnék, pedig egyáltalán nem gyakorolják a "vallásukat", de nem lehet őket lebeszélni.
De egyre kevesebb lesz, nézd meg a temetőbe járás szokását, egyre kevesebben teszik. Többek között ezért is vannak beszarva a papok, alig van már templomba járó, féltik a pozíciójukat, a hatalmukat meg persze a pénzecskéjüket, amit nagyon szeretnek.

2018.02.08. 20:23:26

@Tranquillius: engem ateista pap temetett...

Tranquillius 2018.02.08. 20:27:23

@Hortenz: Én azt a sok ateista lózungot is tudatlanságnak nevezem, amit itt összehordasz nekünk.

Tranquillius 2018.02.08. 20:28:51

@pizzaszeletvágó: Állítólag azok még egy temetést se tudnak rendesen elvégezni...

Ad Dio 2018.02.08. 20:44:16

@Hortenz:

"Aki azt válaszolja, hogy katkó ( a többi vallást most hagyjuk), az csak azért mondja, mert meg van keresztelve,"

Nos ehhez (is) értesz, látom :-). Lássuk a tényeket aztán majd megmagyarázod szépen, hogy miért nem úgy van az.

Mai napság a rendszeres templomba járók aránya valahol 13-15% környékén van. Éket tekinthetjük az egyházakhoz szorosan kötődőknek. Egy másik 20-25% fogalmaz úgy, hogy számára valamiért fontos az, hogy egy egyházhoz tartozónak tartja magát. A kifejezett ateisták 10-12% körül vannak, a többiek meg... nos vagy nem is foglalkoznak a kérdéssel, vagy a "maguk módján" hisznek... nos valamiben.

"Mert ebben nőttek fel, de fogalma sincs semmiről. Na ezek erősítik a statisztikádat."

Az én statisztikáimat aligha. Viszont a szádból kizuhant egy olyan kijelentés, hogy 99% ateista. Ez kerek perec nem igaz. Kifejezetten ateista kevesebb van, mint templomba járó vallásos. EZ a tény.

"A pap meg ne vállaljon el olyan temetést, amit nem akar. Mondjuk ahhoz kéne egy kis gerinc, egy kis jellem. (Könyörgöm ne magyarázd meg, hogy szegénynek muszáj) Meg valamiféle elvek."

Ha odamennének hozzád, hogy kedves paprabbilelkész úr. Meghalt a feleségem/édesapám/lányom, testvérem. Ugyan nem nagyon járunk templomba, de megtenné hogy megadja neki a végtisztességet? Vajon te elküldenéd őket a fenébe, mondván hogy "tetszettek volna hittanra meg templomba járni"? Ugye nem?... de akkr miért feltételezel rosszabbat a lelkészről?...

Ad Dio 2018.02.08. 20:45:06

@pizzaszeletvágó:

És a végén felkiáltott: Fel! Támadunk!

Tisztességes Természettudomány 2018.02.08. 20:46:43

Mi az oka a rosszul sikerült temetésnek?
Az, hogy az ateista nagypapát "lelkész" közreműködésével temették. Ez az arcátlan szemétség a rokonok részéről megteremte rossz gyümölcsét.

Csak egy infó: apám nem kért lelkészt, amikor a halála előtt a temetéséről beszélt nekem. A bőr lesült volna a képemről, ha ezek után - apám akarata ellenére - egyházi szertartást szervezek.

Kicsit több empátia kellene a rokonok részéről, és akkor nem futnak bele flegma lelkészbe, futószalagos temetésbe.

Ad Dio 2018.02.08. 20:48:40

@Hortenz:

"Annak mi értelme van, hogy emberek, akik utoljára akkor voltak templomban, amikor csecsemő korukban megkeresztelték őket ( már a szülők se voltak hivők, de a dédi kedvéért megkeresztelték), szóval ilyen emberek megkeresnek egy papot, hogy temessék el a hozzátartozóikat?"

Talán nem sok... bár ezt rájuk kellene bízni, nem? Egy biztos: nem a papa erőlteti az ügyet...

Ad Dio 2018.02.08. 20:51:41

@Hortenz:

"Szerintem hagyjuk ezt a toleráljuk egymást dumát, addig, amíg az államtól nem választjuk le az egyházat, amíg az iskolákban kötelezően hülyítenek gyerekeket. "

Tetszettek volna nem elrabolni az egyház vagyonát... mindenkinek jobb lenne...

Az egyházak által fenntartott oktatási intézmények aránya pillanatnyilag valami 7-8%. Az aktív templomba járó emberek a társadalom 12-15%-át alkotják. Van még kérdés?

2018.02.08. 21:02:39

@Tranquillius: ahogy az én példám is mutatja...

2018.02.08. 21:12:21

@Ad Dio: csak annyi a kérdés, hogy az említett 7-8% hány családot érint? Valamint van-e és mekkora az átfedés az említett 7-8 % és a 12-15 % között. Mer ha a metszet halmaz kevés elemszámú, akkor hüm,hüm. Aztán meg ugye egy településen belül van-e a 15 % fölötti, nem elhanyagolható százaléknak választási lehetősége, nemdebár. De nem ez a téma, hanem a szar búcsúztatók.

Ad Dio 2018.02.08. 21:15:32

@pizzaszeletvágó:

"csak annyi a kérdés, hogy az említett 7-8% hány családot érint? Valamint van-e és mekkora az átfedés az említett 7-8 % és a 12-15 % között. Mer ha a metszet halmaz kevés elemszámú, akkor hüm,hüm."

Kétségkívül akadhatnak anomáliák, de kérdés: hogy oldanád meg igazságosabban?

Ad Dio 2018.02.08. 21:19:16

@pizzaszeletvágó:

Ne add fel! Neki kell futni még egyszer. Eddig még mindenkinek összejött... khm... egy regisztrált esetben akadnak csak kételyek, ami azért statisztikailag nem számottevő :-)...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 21:58:04

Így jár az, aki egy hülye szervezetre bíz egy szolgáltatást, amely hülye szervezet nincs versenykényszerben, hanem bizonyos értelemben monopolhelyzetben van. Naná, hogy ellustálkodjak az egészet!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 22:00:16

@Ad Dio:

"Az egyházak által fenntartott oktatási intézmények aránya pillanatnyilag valami 7-8%. Az aktív templomba járó emberek a társadalom 12-15%-át alkotják. Van még kérdés? "

A diliházban élők X%-ot alkotnak, mégsem a diliházakra bízzuk az iskolákat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 22:03:53

@Ad Dio: Hazudsz, Az egyházi intézmények aránya már 2012-ben is 15% volt, azóta felette jár. Faxnak hazudoztok ti mindig?!

index.hu/belfold/2015/01/12/meredeken_nott_az_egyhazi_iskolak_szama/

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 22:06:53

@Ad Dio:

"Ha odamennének hozzád, hogy kedves paprabbilelkész úr. Meghalt a feleségem/édesapám/lányom, testvérem. Ugyan nem nagyon járunk templomba, de megtenné hogy megadja neki a végtisztességet? Vajon te elküldenéd őket a fenébe, mondván hogy "tetszettek volna hittanra meg templomba járni"? Ugye nem?... de akkr miért feltételezel rosszabbat a lelkészről?... "

Egy tuti biztos, ha a lelkész elvállal valamit, akkor csinálja meg rendesen, arra nincs mentség, hogy szarul végzi a munkáját!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 22:09:22

@Jakab.gipsz: A tisztességes temetéshez semmi szükség nincs papra.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 22:10:19

@Jakab.gipsz: "elföldelés, temetetlen tetemet nem hagyunk. "

Az elföldelésnek is vannak alternatívái. Még ha totál műveletlen is vagy, és nem tudsz róluk.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 22:12:44

@Ad Dio:

"Ráadásul hidd el: a papnak vagy lelkésznek legalább annyira ciki amikor ateista vagy legalábbis a hitét nem gyakorló kér keresztény szertartás szerinti temetést, mint esetleg a delikvenseknek."

Akkor minek vállalja be?!

"A papnak pont annyira hiányzik az, hogy ismeretlen, hitetlen népeket temessen el, mint egy púp a hátára. "

Még mindig nem sikerült a kérdésre válaszolnod, minek vállalja be a féreg?! Nincs gerince?!

Almandin 2018.02.08. 22:25:34

@Hortenz: Épp az mutatja, milyen jellem a pap, hogy megtagad-e egy ilyen kérést. Empátia is van a világon. Ha nem hívő hozzátartozók is kérnek ilyet, magánügy, miért kérik. Sok olyan család is van, ahol valaki hívő, más meg nem, így lehet, hogy az elhunyt hívő volt, de a többiek nem. A papnak akkor is illik eltemetni vallásos szertartással. Nem a temetés a hittérítés helye.
Évekkel ezelőtt olvastam (vagy rádióban hallottam, ez min. 10 éve volt), hogy egy faluban a pap azért nem akart eltemetni egy halottat, mert az életében, évekkel azelőtt mondott valamit az egyházra. De az állítólag nem is ritka, hogy azért nem vállalja a pap, mert a halott sok éve nem fizetett egyházi adót. Na, az utóbbihoz is mi köze van? A temetést is pénzért csinálja a pap, legyen nekik elég annyi. Szerintem pont az a jellemtelen hozzáállás, ha egy gyászoló családdal elkezd a pap packázni egy nagyon nehéz élethelyzetben. Sokan vannak, akik nem különösebben vallásosak, de nem is hitetlenek. Ők azok, akik csak az életük jelentősebb pontjain igénylik a vallásos szertartásokat. Ez magánügy. Téged talán zavar, hogy nem minden hívő ássa magát bele mélyen a vallásba? Miért lenne baj, ha valaki lazábban kötődik?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 22:33:25

@Almandin: Ez hülyeség. Ha tőled valaki kér valamit, és neked empátiád van, de gerinces vagy, akkor két dolgot tehetsz:

1) elvállalod, és JÓL megcsinálod.
2) nem vállalod el.

Elvállalni de szarul megcsinálni, akkor empátiázhatsz ide vagy oda, de gerinctelen, pénzleső és ostoba döntés.

Ad Dio 2018.02.08. 22:52:11

@Brendel Mátyás:

Matykó. Vedd be a gyógyszered.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 23:00:24

@Ad Dio: Vedd be a gyógyszered! (Mi, magyarok, 90-es IQ felett a felszólító mondatok végére felkiáltójelet teszünk. Ti, hazaáruló idióták, nem.)

Ad Dio 2018.02.08. 23:03:00

@Brendel Mátyás:

Hogy lettél aránylag vállalható vitapartnerből először fanatikussá, majd ostobenkó trollá?... sebaj... ha neked jó, nyomasd csak... persze ha ateista lennék, nem kicsit pironkodnék miattad...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 23:04:28

@Ad Dio: a hülye keresztény már megint csak személyeskedni tud, amikor nincs igaza, és érve.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 23:06:03

@Ad Dio: Hogy lettél soha nem vállalható vitapartner, fanatikus, ostobenkó trollá?... sebaj... ha neked jó, nyomasd csak... persze ha keresztény lennék, nem kicsit pironkodnék miattad... De nem véletlenül nem vagyok keresztény.

Ad Dio 2018.02.08. 23:08:04

@Brendel Mátyás:

Az az asperger-gyanú veled kapcsolatban... nos több mint gyanú... menj el és vizsgáltasd ki magad. Jobb lesz neked is, de főleg a környezetednek. Higgy nekem (vagyis hogy ne higgy, hanem menj el és győződj meg róla magad)...

meszena 2018.02.08. 23:13:43

@Lilli_Csiribiri: Lehet, hogy nem beszélt összevissza, csak Ön nem tudta, hogy milyennek kell lennie egy egyházi szertartásnak. A 67 ezres számla lehet, hogy tartalmazott harangozást is (a megrendelő akarat szerint), illetve a helyben szokásos egyházi adó hátralékokat is.
A nem egyházi temető sem lett volna olcsóbb, csak most nem szidhatná az egyházakat...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 23:16:43

@Ad Dio: Az Down-kór-gyanú veled kapcsolatban... nos több mint gyanú... menj el és vizsgáltasd ki magad! Jobb lesz neked is, de főleg a környezetednek. Nem kell hinned nekem, hiszen a felszólító módot még mindig nem sikerült megtanulnod, ez elég jól igazolja a szindrómádat.

meszena 2018.02.08. 23:17:09

@Almandin: Ha valaki egyházi temetést rendel meg, annak egyházi temetést fognak adni. Az egyházi szertartás hitbeli dolgokat is tartalmaz.

meszena 2018.02.08. 23:20:40

@Brendel Mátyás: Valójában nem is nagyon utasíthatja vissza, mert abból nagy botrány lenne. Felkérik, ellátja. Hogy jöhetne ahhoz, hogy egy halott hitét vizsgálja?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.08. 23:25:14

@meszena: Azt mondhatná, hogy nem ismeri az illetőt, és ezért nem vállalja. Ha a rokonok ezután is ragaszkodnak hozzá, akkor nem kritizálhatják. Mondjuk ehhez IQ kéne, az meg nincs a lelkészeknek. De el is vállalja, csak akkor csinálja rendesen! Ehhez meg erkölcsük nincs a lelkészeknek.

meszena 2018.02.08. 23:44:57

@Brendel Mátyás: Egy nagyvárosban még azokat sem nagyon ismerhetik a papok/lelkészek, akik csak ritkán fordulnak meg egy -egy nagyobb közösségben. Voltam ilyen, meg olyan temetésen is, és azt gondolom, hogy a temető embernek (polgári vagy egyházi) nem kell feltétlenül ismernie az elhunytat. A hozzátartozók dolga, hogy ellássák megfelelő információkkal.

Lilli_Csiribiri 2018.02.09. 01:18:58

@meszena: Nem ez volt az első egyházi szertartás amin részt vettem, van arról reális képem, hogy milyennek kellett volna a szertartásnak lennie. A lelkésznek meg lett volna a lehetősége, hogy rendes szertartást csináljon, hiszen anyámat jól ismerte évek óta.
Nem tartalmazott adókat a templomi számla. Tételesen fel volt sorolva minden "ilyen-olyan adományként" volt elszámolva - gondolom így nem kell valami adót befizetni az állam felé. Ez is a dolog csúnya része mert, hát az adomány nevében benne van hogy az ember adja, akaratából amennyit. És itt meg végülis nem erről volt szó, hanem szolgáltatásról amit nem végeztek volna el ha nem fizetünk - ez sehogy sem adomány.
Ha meg szolgáltatásról beszélünk akkor elvárható, hogy ez legyen a számlára írva és hogy minőségileg is képviseljen egy színvonalat, illetve önkényesen ne szelektálja ki a búcsúzók közül a fél szomszédságot.

Csak az egyházak felé 157ezret csengettünk ki egy olyan vidéken ahol az átlagos nettó fizetés alig van 100 forint felett. Nekem ne mondja senki hogy ez nem sok - főleg azért a minőségért rengeteg amit nyújtottak, a gazos járdátlan elhanyagolt temetőért meg a többiért.

És miért fáj ez nekem most is? Mert úgy érzem, hogy amikor életem egyik legnehezebb időszakát éltem át, ahelyett hogy bármiféle lelki támogatást kaptunk volna az egyháztól - amit sok éven keresztül támogattunk és anyám a gyülekezet aktív tagja volt- csak azt nézték hol húzhatnak le még 500 forinttal minket.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 07:10:29

@meszena: "A hozzátartozók dolga, hogy ellássák megfelelő információkkal. "

A lelkész dolga, hogy kérdezzen. Nyilvánvalóan ő is elbaszta.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 07:11:33

@meszena: És megint hozzáteszem, ahhoz, hogy a lelkész kérdezzen, összegyűjtse az infót csak minimális ész és tisztesség kell. Ami nem véletlenül nincs meg a lelkészekben, azért mentek lelkésznek, mert buták és lusták.

vuvuzela importőr 2018.02.09. 09:17:38

Nagyon nincs mit ehhez már hozzáfűzni csak arra lennék kíváncsi, hogy az ateisták miért érzik, hogy olyan fanatikusan bizonygatniuk kell, hogy márpedig nekik van igazuk? Ha ateisták akkor nem pont mindegy, mert mindenki más hülye? Ezt a részét nem értem.

Tranquillius 2018.02.09. 09:48:22

@vuvuzela importőr: Az ateistákat azzal verte meg a Jóisten, hogy egész életükben Istennel, egyházzal és vallással foglalkozzanak és a fél életükön keresztül keresztény blogokon duzzogjanak.

Occam beretvája 2018.02.09. 09:56:02

Mert ők is hívők. Ráadásul a legrosszabb fajtából. Mert rajtuk kívül mindenki hülye és primitív.Gondolj csak egy Vágóra vagy erre a faxfej matyira. Szerinted érdemes egyáltalán
vitába szállni velük?

2018.02.09. 10:51:02

@Brendel Mátyás: Matyika, tévedsz. Az elhunyt gyermeke azt mondta a lelkésznek, hogy a fater sűrűn forgatta a Bibliát. A lelkész meg ezt beleszőtte a kis mondókájába. Végülis igaz. Sőt az elhunyt fater életének nagy részét a vallás tette ki, azzal cseszte el az élete jó részét, hogy a vallásos emberekkel vitatkozott.
Aztán mire ment vele? A gyereke is vacak temetést szervezett neki, olyat, amit a fater biztos nem akart.
Intő példa ez a sztori, hogy hogy nem szabad ateistának lenni. Monomániás, rögeszmés, autisztikus megszállottsággal egy ateista csak a saját életét cseszi el. Az ateisták jó része pont ezért boldogtalanabb, mint a vallásos emberek. A valláskárosult zömmel azzal foglalkozik, amit szeret. A megszállott ateista meg azzal, amit gyűlöl.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 13:58:14

@vuvuzela importőr: "az ateisták miért érzik, hogy olyan fanatikusan bizonygatniuk kell, hogy márpedig nekik van igazuk? "

Mert elég sok hülye keresztény van a kormányban, és egyáltalán nem mindegy. Példa:

1) vasárnapi nyitvatartás
2) abortusz, fogamzásgátlás
3) egyházi iskolák
4) az egyházaknak odaadott támogatások

magyarul nemcsak hülyék, még lopnak is tőlünk. kurvára nem mindegy tehát.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 14:09:13

@karandash: sötét keresztény, naná, hogy te is hazudsz a történetről. A tweetben ez szerepel:

"2. The pastor arrived right as the service was starting. He pronounced my grandfather's first name wrong, repeatedly. Finally somebody -- I think it was my stepfather -- corrected him. He pronounced it wrong again at the end."

"He described my grandfather in generic and inaccurate terms. He said he was a farmer. He hadn't farmed since his 20s. He worked at a hardware store. He said he was devout. He was an atheist who read the Bible to hold his own with Christians."

Magyarul a lelkész össze-vissza hazudozott a nagyapjáról, pedig nagyon pontos információkat kapott a temetéshez.

A történet tanulsága, hogy az ostoba lelkészek még írott anyagból se tudnak temetésen szónokolni, mert ahhoz is lusták és hülyék, illetve vannak olyan faxok, hogy szándékosan ferdítenek.

Tranquillius 2018.02.09. 14:49:38

@Brendel Mátyás: Ha ilyen rossz hely Németország, miért nem költözöl el? ;)

2018.02.09. 16:39:12

@Brendel Mátyás: nem vagyok keresztény. A posztban szereplő fiú azt kapta, amit megérdemelt. Ateista apjának egyházi temetést rendelt, ahol a lelkész megtrollkodta őt. Jól tette. De ez volt a fiú célja, hisz ő egy media khurva, aki ezzel akarja bevenni az interneteket.
Nekem eszembe nem jutna egyházi temetést intézni egy ateista rokonomnak. Kivéve ha műfelháborodást akarok kreálni belőle.

Almandin 2018.02.09. 16:54:50

@Ad Dio: Én inkább nárcisztikus személyiségzavarra tippelek nála. Olvasgattam régebben a blogját is. Brendel egy értelmes, főleg természettudományos műveltséggel rendelkező valaki, aki azonban a saját világnézetét másokénál felsőbbrendűnek tartva, minősíthetetlen stílusban osztja ki azokat, akik másként gondolkodnak. Hülyének tart mindenkit, akinek más a véleménye.

Almandin 2018.02.09. 17:01:47

@karandash: A műfelháborodáson túl lehet még egy oka, amiért valaki vallásos temetést rendez egy ateistának: a képmutatás. Lehet, hogy sok esetben egy hívő család nem képes tolerálni, ha egy tagjuk hitehagyóvá válik, és ilyenkor a tágabb rokonságnak esetleg hazudoznak. Mivel szégyenként élik meg, ha nem mindenki vallásos, ezért égésként élnék meg, ha ateista temetés lenne. Ez ahhoz hasonlít, mint amikor a babát csak a vallásos nagyszülők miatt kereszteltetik meg a szülők. Megfelelési kényszer (ettől függetlenül ez még helytelen).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 18:39:16

@karandash: Aha, tehát a keresztény egyházak ilyen trollegyházak. Így is lehet fogalmazni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 18:45:07

@Almandin: kevés ember van, aki nem hülyébb nálam, őket nem tartom hülyének. A hülyébb embereket meg miért ne tartsam hülyének?! A nálam kövérebb embereket is kövéreknek tartom. Mi a bajod ezzel?!

A stílusról meg ennyit:

ateistaklub.blog.hu/2017/02/21/isten_nevet_hiaba_szadra_ne_vedd

Akiknek nincsenek érvei, általában ezzel a stílusos tereléssel jönnek. Ebből lehet tudni, hogy feladták, nincs érvük.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 18:50:55

@karandash:

Egyébként megint az van, hogy a hüle keresztény balom ostobaságokat állít.

1) A postban szereplő Matt Zoller Seitz nem "fiú", hanem unoka.
2) Amikor a temetés volt, 17 volt.
3) Nem ő szervezte.

"I was 17. He was my other father, basically. I was devastated. For some reason only the pastor spoke at his burial."

Ennyit, bugyuta kereszténykém, abszolút jól demonstrálod, hogy ti keresztények mekkora felszínes, buyguta, balom faxok vagytok. A lelkész is, meg te is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 18:52:58

@Almandin:

Fel nem foghatom, minek spekulálsz valamin, úgy, hogy már a kiinduló feltételezésed, amit ténynek hiszel, az sem igaz.

A postban szereplő Matt Zoller Seitz 17 volt, és nem ő szervezte a temetést. Hogy aki szervezte, az ki volt, azt nem tudjuk, ezért elég ostobaság azon spekulálni, hogy miért tette. Nagyon sokféle oka lehetett.

"I was 17. He was my other father, basically. I was devastated. For some reason only the pastor spoke at his burial."

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 18:53:29

@karandash: "nem vagyok keresztény"

Akkor minek szopsz nekik?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.09. 20:08:31

@karandash:

megnéztem még egyszer az ámokfutásodat, amit itt lerendeztél, egyszerűen nem értem, minek csinálod ezt a baromságot. Fogalmad nincs a történetről, nem nézted meg a tweeteket. Azt hiszed, hogy Matt Zoller Seitz az ateista halott gyereke, pedig unokája. Azt hiszed, hogy Matt Zoller Seitz rendezte a temetést, pedig nem. Azt hiszed, hogy Matt Zoller Seitz mondta a papnak, hogy az ateista a Bibliát forgatta. Nincs ilyen a tweetben.

Miközben durvára nem tudod, mi a történet, levágsz egy légből kapott barokkságot, hogy az elhunyt ateista szerinted hogy élt, csak azért, hogy belerúgjál, hogy úgy nem szabad élni. Egyébként miért ne szabadna? De ráadásul fingod nincs, hogy élt. Aztán meg levágsz egy ugyanilyen légből kapott, hajmeresztő mesét a hülye gyerekről és a furfangos papról. Mi a faxnak?!

És akkor azt mondod, nem vagy keresztény. Akkor mi motivált erre a sok baromságra?!

Ad Dio 2018.02.09. 20:39:00

@Almandin:

Régebbe én is azt gondoltam, hogy ilyen enyhébb dolog van a háttérben, de az utóbbi időben olyan kontrolltalanná vált a figura, ami inkább már aspergeres. Agyébként a legtöbb autista/aspereres az átlagnál magasabb következtető képességgel rendelkezik, csak az érzelmi intelligenciájuk alacsony, illetve nehezen dekódolják mások érzelmeit, nem nagyon rendelkeznek empátiával stb.

Egyébként ezek a tulajdonságok egy zárt természettudományos pályán akár még előnyt is jelenthetnek (főleg ha nem kell teamben dolgozni), de sajnos filozófiai kérdésekre szinte tök süketté teszik a delikvenst.

2018.02.10. 05:38:25

@Brendel Mátyás: ha engem felkérnének egy vallásos temetésre és olyan kedvem lenne, meg nem félnék, hogy megvernek, akkor én is széttrollkodnám ateista utalásokkal. Most fordítva történt. Az egész fel van fújva.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.02.10. 08:09:40

@karandash: Amellett, hogy te egy utolsó faxfej vagy, a lelkész is az. De szerintem nem szándékosan csinálta, hanem egy ostoba, lusta barom.

meglévő alap 2018.02.11. 14:17:49

Nem kötelező egyházi temetést kérni furcsállom is sokak hozzáállását. Nyilván a lelkésznek is tekintettel kell lennie arra, hogy egy hitét gyakorló embert vagy nagy ritkán a templomba megjelenő személyt temet. A temetés azonban igehirdetés elsősorban és nem a halott "érdemeinek" sorolása a lelkész feladata. A feltámadás reménységével kell vigasztalni a gyászolókat. Nem beszélve arról, hogy isteni értelemben semmiféle érdeme nincs az embernek, pusztán bűne, ezért a halottat Isten irgalmára kell bízni. A halottért pedig nem imádkozunk, mert az ő sorsa egyedül Isten kezében van.

meglévő alap 2018.02.11. 14:28:48

@Az Ellenálló: Uram mi az Ön baja ezzel? Mi az, hogy volt pofája felhozni, hogy Jézus is feltámasztott halottat. Ez Ön szerint politika? Csak úgy megjegyzem Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt első levele 15. részében összefoglalja mi a jelentősége a feltámadásnak. Az egész keresztyén hit ezen áll vagy bukik. Ha Krisztus nem támadt fel üres a mi hitünk. - mondja Pál. Épp ezért egyedül a Nagypéntek-Húsvét az egyház igazi nagy ünnepe vagyis az ünnepek ünnepe. Ma a társadalom természetesen a szenteste ünnepe mellett kardoskodik, pedig a karácsony több évszázadig még csak ünnep sem volt. Ja még annyit a tisztelet sem árt a másik ember iránt és nem beszélünk pofáról.

meglévő alap 2018.02.11. 14:37:34

@Almandin: Én meg úgy tudom most nem nevezem meg a gyülekezet, melyhez tartozom csak akkor kell fizetni a temetésért, ha valaki nem fizet egyházfenntartói járulékot. A pápista egyházat meg ne keverje a protestánssal. A katolikus egyházban fizetni kell egy összeget, mert az édesapámnál is így volt, mert ő katolikus volt.
Jó általában kisebb adományt szoktak a gyülekezetnek adni, de az nem a lelkészé.