Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #63 | Prófétaság

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat a prófétaságról készítettük. 

adobe_spark_8_1.jpg

Sokáig nem értettem azt, hogy mit akarnak üzenni nekem, a 21. század emberének a bibliai próféták. Értetlenül álltam, mikor ítéletet mondtak Jeruzsálem felett, és néha jókat kacagtam, mikor valami elképzelhetetlen cselekedettel próbálták szimbolizálni Isten igazi üzenetét. Aztán teológiai tanulmányaim során egyre mélyebben foglalkoztam a témával, és kezem közé akadt egy prédikáció Cserháti Sándortól. Benne a következőket olvastam:

Ézsaiás próféciájának kemény szavaival szembesülve azt kell mindenekelőtt hálával megállapítanunk, hogy Isten még szól. Emésztő haraggal, sőt metsző gúnnyal, de szól, s amíg szól, az övéinek tudhatjuk magunkat. S ha haraggal szól, ha számon kér, az azt jelenti: a tetteimnek, szavaimnak, az életemnek előtte súlya, tehát értéke van. Megbocsátó Isten, de nem elnéző. Nem legyint rám, nem fordul ajakbiggyesztve félre. Úgy tekint rám, mint ahogy mi egymásra egyre ritkábban: komolyan vesz. Éppen ez a szenvedélyes harag adja tudtul: számítok neki

Ekkor jöttem rá arra, hogy mekkora erő van abban, hogy Istennek vannak prófétái – mai szóval esetleg nagykövetei, ügynökei, követői –, akik sosem hallgatnak el. Akik továbbra is küzdenek azért, hogy Isten igazsága mindenki számára hallható legyen.

Számok listája:

 • Louis Armstrong - Go Down Moses
 • Solomon Burke - None Of Us Are Free
 • Simon & Garfunkel - The Sound of Silence
 • Promise - Ki mutat jelt?
 • Bob Dylan - A Hard Rain's Gonna Fall
 • John Legend, The Roots, Common, Melanie Fiona - Wake Up Everybody
 • Indigo Girls - Jonas & Ezekiel
 • Sophie Ellis-Bextor - Cassandra
 • Jónás és Jézus - Rászedtél Uram (live @ Szélrózsa)
 • Neko Case - John Saw That Number
 • U2 - Pride (In The Name Of Love)

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6712940375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

kotoszo_konyv_akcio.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása