Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Hangolódó #54 | Mit énekelne Ádám és Éva egy karaokebárban?

2017. augusztus 12. - KötőSzó

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunk egy gondolatkísérlet: mit énekelne Ádám és Éva egy karaokebárban?

adobe_spark_1_2.jpg

A kétezres évek legelején jelent meg a Fables című képregény, amelynek az az alapötlete, hogy mindenki által ismert mesehősöket átültessen a modern, való világba. Amellett, hogy ez egy szórakoztató elgondolás – mint a Mit énekelne? sorozatunk is –, segít minket abban, hogy jobban megismerjük ezeket a karaktereket, mesealakokat. A képregény fontos szereplői például a Szépség és a Szörnyeteg, akik már évszázadok óta boldog házasok, azonban a történet során kiderül, hogy a felszín alatt a folyamatos képmutatás tönkretette a kapcsolatukat és terápiára kell járniuk...

Bár nagyon keveset tudunk arról, hogy Ádám és Éva milyen kapcsolatban élt egymással, illetve arról is keveset tudunk, hogy egyáltalán mi is történt igazán a Teremtés könyvének első 11 fejezetében, azonban ha csak a történetből ismert tényeket vesszük alapul, nem hiszem, hogy az ő kapcsolatuk annyira idealizált és tökéletes lett volna, mint ahogy sokan beállítják. Különösen úgy, hogy az utolsó történet velük kapcsolatban az, hogy az egyik gyermekük megöli a másikat. 

Ha mélyére nézünk ezeknek a történeteknek – mint ahogy a Fables képregény is teszi – talán okulhatunk belőlük. Talán tanulhatunk abból, hogy bármi is történik nem érdemes örökké hibáztatni a másikat, mert evett egy almából, vagy hallgatott a kísértőre. Talán végre elérhetjük azt, hogy ne szégyenkezzünk a másik előtt, mint ahogy ők tették.

Talán rájövünk arra, hogy nincs annál fontosabb, mint az a kert, amiben minden szégyenem ellenére elfogadtak.

Számok listája:

 • Louis Armstrong - What a Wonderful World
 • Yazoo - Only You
 • Elton John, Kiki Dee - Don't Go Breaking My Heart
 • MC Hammer - U Can't Touch This
 • Cole Porter - Let's Misbehave
 • Queen, David Bowie - Under Pressure
 • Chris Isaak - Wicked Game
 • Ramon Mirabet - Sinnerman
 • Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart
 • Diana Ross & Lionel Ritchie - Endless Love
 • Cher - If I Could Turn Back Time

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg.

Fotó: Jacob Jordaens - Ádám és Éva 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5612740338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.