Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

„Féltem ezt az országot a morális zülléstől” – Fabiny Tamás a püspökök videójáról

2017. július 07. - KötőSzó

„Bárcsak jelét látnám annak, hogy a vélt vagy valós iszlám fenyegetés hatására egyházaink és híveink szorosabbra zárnák soraikat, szenvedélyesebben keresnék a Szentháromság Isten igazságát és vállalnák a közösséget Jézussal!” Fabiny Tamás evangélikus püspök írása. 

20141027-jordan-slide-otu3-superjumbo.jpg

„Amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.” (Gal 6,10) 

Átszakadt a gát. Egészen mélyről feltörő gyűlöletcunami borított el minket, Beer Miklós püspök testvéremmel a menekültek világnapjára kiadott videónk nyomán. Csak úgy áradtak az olyan jelzők, mint hazaáruló, szabadkőműves, migránssimogató…

Néhány kommentet ki is emelnék: „Olyan szép akasztani való pofátok van.” „Még eggyel több a hányingerkeltő, végtelenül undorító, liberális, Európa-ellenes propagandaanyagokból. Ez a mostani pedig különösen undorító, mert jóságos, ájtatos mezbe van burkolva a pusztítás.” „Nem papok vagytok, hanem utolsó mocskos g..i áruló férgek!” „Felőlem bármilyen csuhás hirdetheti itt az igét, nem akarunk menekülteket.” „Rohadna le a bőr a sunyi, álszent, mocskos pofátokról!” „Ritka undorító egy fajzat ez a Fabiny! látszik rajta, hogy alig várja, hogy befogadhasson pár finom kis muszlim fiút.” „Azt kívánom hogy ti legyetek azok akik először felrobbannak az ártatlan »menekültek« keze által.” „Szégyenei vagytok a püspöki karnak, ti hazaáruló, retardált barmok! Saját népetek elpusztításában vállaltok szerepet, nyomorultak!” Az idézetek sorát a végtelenségig lehetne folytatni.

Ezzel a sistergő gyűlölettel igyekszem nem törődni. Legfeljebb mélységes szomorúsággal állapítom meg, hogy emberek ilyen mosdatlan szájjal igyekeznek védelmezni a keresztény Európát. 

Ami viszont valóban gondolkodásra késztet, az az egyházon belüli reakciók sokfélesége. Kétségtelen, hogy sok támogatást is kaptunk. Ezek természetesen jólestek, bár ismételten vissza kellett utasítanom azt az összekacsintó vélekedést, amely szerint jól megmondtuk a magunkét, mert ez a kormány így meg úgy. Nem kívánunk mi politikai tényezővé válni, mondtam újra és újra, és állítom ma is. Bár álságos volnék, ha tagadnám, hogy összefüggést látok az immár két éve sulykolt propaganda és megtapasztalt verbális erőszak között, elsősorban mégsem a dolog hatalomtechnikai, pláne pártpolitikai összefüggései érdekelnek.

Mindezzel szemben egyházi körben gyakran az értetlenkedés, sőt a megbotránkozás hangjával is találkozom. Jobb esetben személyesen kérdeznek meg, rossz esetben különféle nyilvános fórumokon kérnek számon. Ilyenkor elsősorban nem az bánt, hogy mindezt a hátam mögött és igencsak indulatosan teszik, hanem az, hogy ezzel látásom szerint Jézus tanítására nem figyelnek.

Egyszerűen csak féltem ezt az országot a további morális zülléstől, és felelősséget érzek azért, hogy egyházunkban ne a sistergő gyűlölet nyerjen létjogosultságot.

Elismerem, hogy tömeges bevándorlás nem kívánatos, hiszen így az integráció is sokkal nehezebb volna. Jogosnak érzem azokat a törekvéseket, hogy a bajokat mindenekelőtt ott kell orvosolni, ahol azok keletkeztek. Szívvel-lélekkel támogatom az üldözött közel-keleti, afrikai és ázsiai keresztények megsegítését. Azt sem vitatom, hogy Európának őriznie kell a zsidó-keresztyén gyökereit, kulturális hagyományait. (Ha szerénytelenségnek tűnik is: lehetőségeimhez mérten,  a magam környezetében  talán teszek is ezért valamit.) Lutherrel együtt vallom ugyanakkor, hogy a kontinensünkön megjelenő iszlám („Mohamed”, ahogy ő mondta) az Istentől eltávolodott kereszténységet kötelezi elsősorban önvizsgálatra és megtérésre. Bárcsak jelét látnám annak, hogy a vélt vagy valós iszlám fenyegetés hatására egyházaink és híveink szorosabbra zárnák soraikat, szenvedélyesebben keresnék a Szentháromság Isten igazságát és vállalnák a közösséget Jézussal!

Rá szeretnék továbbá mutatni arra, hogy sokak szíve úgy megkeményedett, hogy nemcsak a más vallásútól fél (ismétlem: okkal vagy ok nélkül), hanem keresztyén hittestvérétől is elfordul, üldözött felebarátját is elutasítja. A nagyüzemi gyűlölködésben nem látjuk a menekültek arcát, azok jézusi vonásait.

Hadd mutassak be – az illetők védelmében megváltoztatott nevekkel – néhány olyan menekültet, akinek arca most előttem van.

Titi a Kongói Demokratikus Köztársaságból menekült hazánkba, ahol egy kórházban főnővérként dolgozott. Amikor a szomszédos Ruandával háborút folytattak, sok ruandai sebesült is az ő osztályára került. Felettesei arra akarták rávenni, hogy méreginjekcióval végezzen velük. Ezt megtagadta, ezért kellett menekülnie. Férjével és hét gyermekével most Magyarországon él, rendszeresen látogatják az egyházi alkalmakat. 

Három ázsiai keresztyén asszonnyal egy szeretetvendégségen találkoztam. Hazájukban üldöztetés és fenyegetettség volt az osztályrészük. Karácsony óta mindig ott vannak az istentiszteleten, együtt énekelnek, imádkoznak a gyülekezettel. A nyelvi akadályokat derűs metakommunikációval és számítógépes fordító programokkal hidalják át.  Talán az egyik diakóniai intézményünkben kapnak majd szállást és munkát. Menekültként élnek közöttünk. Nem fenyegetően fellépő iszlamisták, hanem törékeny asszonyok. Keresztények. Hitsorsosaink.  Testvéreink a hitben.

A mozgásssérült Julienről Szőke Péter, a Szent Egyed Közösség vezetője beszélt.  Ő Kamerunból érkezett Magyarországra, harmincas évei elején jár. Járványos gyermekbénuláson esett át, és ezért csak bottal tud közlekedni. Hazájában, Kamerunban diktatúra van immár hosszú évek óta. Tanárképző főiskolára járt. Eközben azonban olyan mozgalmakban vett részt, amelyek a mozgássérültek jogaiért küzdöttek – mely jogokat abban az országban nem tartják tiszteletben. Ennek során más egyetemi ellenzéki munkába is bekapcsolódott. Tüntetéseken is részt vett. Egy ilyen alkalommal a rendőrök megverték, és két hétre egy olyan cellába zárták tizedmagával, ahol nem volt sem fény, sem levegő, sem az illemhelyre nem lehetett kimenni. Miután ezt túlélte, valamiféle száműzetésbe vonult az ország legészakibb tartományába. Itt élt nővérével és bátyjával. A városkát, ahol laktak, megtámadta a Boko Haram nevű terrorszervezet, amelyik rendszeresen átjár portyázni Nigériából. Sok házat felgyújtottak. Julien bátyját megölték. Nővére sokkot kapott és néhány hónap múlva szintén meghalt. Julien akkor döntött úgy, hogy többedmagával elmenekül Európába. Törökországon át érkezett, de nem gyalog, hanem repülővel. Németország volt az úti célja, de a magyar rendőrök feltartóztatták, és közölték vele, hogy az uniós szabályok értelmében itt, ahol először belépett az EU területére, kell kérnie a menedékjogot. Végül csak oltalmazott státuszt kapott, de ezzel is vállalhat munkát, ha talál. Álma, hogy befejezze a főiskolát. Erős a hite, Istenben bízik, aki eddig is megsegítette ezen a hihetetlen úton.  

Rasidról egy katolikus szerzetesnő mesélt nekem. Sári Gabriella a Szociális Testvérek Társaságának tagja. Közel másfél éve teljesen abbahagyta egyéb munkáit, mert olyan mélyen érintette őt a menekültek hazai helyzete. Szomáliai, dél-szudáni megkínzott emberekkel, kubai politikai menekültekkel van napi kapcsolatban. Iraki keresztényekkel és az ISIS-től ugyanúgy rettegő muszlimokkal. De ismer afgánokat is, akik között egyaránt vannak iskolázatlanok és több nyelven beszélő férfiak, akik korábban az amerikai hadsereg tolmácsai voltak.  Nos, amikor Rasid a maga hazájában megkeresztelkedett, szélsőséges muszlimok elfogták, és a fogságban egy hétig verték. Sikerült elmenekülnie.  Társait felakasztották. Ha őt visszatoloncolják a „hazájába”, azonnal elkapják. 

Istennek legyen hála, hogy ő megkapta a menekültstátuszt. Jelenleg egy gyárban, szalagmunkásként dolgozik. Személyében egy hiteles keresztény emberrel gazdagodott a magyar egyház.

Tovább is van, mondjam még?

Amíg időnk van…

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8312647017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Görög Zoltán 2017.07.07. 16:08:18

Köszönöm, Tamás! Áldjon meg az Isten, Miklós püspökkel egyetemben!

ApCsel 5, 29.

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2017.07.07. 16:46:54

Szégyellem magam, Tamás, hogy te magyarázkodsz azok helyett, akik csak gyűlöletet kelteni és öklöt rázni tudnak. Sajnálom, hogy neked is meg kellett tapasztalnod, hogy milyen "niggernek" lenni. Sok beteg lelkű embertársunkat kell hordozni és gyógyítani. Értem ez alatt azokat a kommentelőket, akiket idéztél. Remélem, vagyunk elegen ebben az országban ehhez a nehéz feladathoz. Mert ez az igazi veszély és a kihívás, nem a menekültek.

ivangroznij 2017.07.07. 17:51:44

Akárhogy is nézzük, és akármilyen jóindulatúan értékeljük a kormány egyes eredményeit, az mindenképpen igaz, hogy a migráns (és más) ügyben mutatott merev elutasítás és kampány sajnos megtermette a gyűlölködés gyümölcseit. Nagyon kevesen képesek józanul és tényszerűen véleményt formálni, csak a két szélsőség, a teljes liberalizmus és az elutasító szélsőséges gyűlölet hangja hallatszik. Mindkettőnek megvan a maga politikai alapvetése. Ha pedig valaki megpróbál disztingválni, finomabban gondolkodásra hívni, akkor mindkét oldalról megkapja azt, amit megtapasztaltatok. Agresszív, párbeszédet nem ismerő, lekezelő, véleményeket megfojtó, hazug és korrupt politikai környezetben élünk. Mindenkinek egyetlen célja van, a hatalom megszerzése/megtartása, és ez nem tisztességes eszközök, módszerek használatával történik. A propaganda minden csapból folyik, és elvakulttá teszi az embereket.
Tamás, ezt az országot nem kell félteni a morális zülléstől, mert már morálisan züllött, lezüllesztették. Az egyház annyiból sáros, hogy az evangélium, Jézus, a hozzá való megtérés helyett nagyrészt kultúrprotestáns értékeket hirdet. A reformáció 500 programjai is kultúráról, zenéről, 500 km futásról, és jól tudod még, miről szólnak, de mi lenne, ha evangélizáció 500 lelkésznek(egyházi vezetőnek, presbiternek) evangélizáció 500 gyülekezetnek, olvasd el a Bibliát 500 nap alatt, és hasonló hitet ébresztő projekteket adott volna elénk. Nektek, egyházi vezetőknek nem az egyház társadalmi elismertségéért kell törekednetek, hanem az élő, reformátori hit újra születéséért. Csak az nem züllik le morálisan, akinek életében ez a hit az alap. A morális züllést mindig a hitbeli züllés előzi(te) meg.
Társadalmi, politikai kérdéseket nem tudunk megoldani, szerintem nem is a feladatunk. Jézus sem törekedett erre. De az Istennel való kapcsolatot tudjuk gyógyítani, és ez feladatunk. Megvannak hozzá az eszközeink: Ige, szentségek, testvéri közösség. És ha Istennel helyes viszonyba kerülünk, az embertárssal is helyes viszonyba kerülünk, legyen az magyar, kisebbségi, vagy migráns. Mindig lesznek, akik ellenfelek, sőt, ellenségekké lesznek, akik akár meg is köveznek, de hát evangélikusok vagyunk, akiknek egyetlen kincse az Ige által felébredt lelkiismeret, és Worms óta tudjuk, hogy ez ellen nem tanácsos cselekedni.

Maria Hukai Tothne 2017.07.07. 18:24:57

@ivangroznij: Minden szavával egyet tudok érteni.U.e.tudnám leírni.

Ludwig Lutheranus 2017.07.07. 19:57:36

Minden egyes leírt szóval 1000%-ban egyetértek!

Gaius Hasta 2017.07.07. 23:42:01

@ivangroznij: nagyon korrekt és disztingvált vélemény! Én is egyetértek minden egyes szavával. Sajnos nagyon beteg a magyar társadalom...

eloi 2017.07.08. 00:32:13

1. Ne legyünk demagógok! Nemigen támadja itt senki az igazi menekült és keresztény embereket! Vagy az ő befogadásukat. Ne tegyünk úgy, mintha az ideözönlő milliók száz százalékát ők tennék ki. Pontosan tudható, hogy az emberek a nem menekülő, hanem honfoglaló muszlimoktól féltik az országot és Európát, mert ennyien nem integrálódni fognak, hanem megváltoztatni a társadalmainkat. És ez az "iszlamizálódás" bizony nem tetszik a legtöbb embernek. Még az ateistáknak sem. 2. Remélem, ez önkritika is egy keresztény püspöktől, akinek éppen az lenne a feladata, hogy ezért dolgozzon, és, ha mégsem így történik, akkor talán nem dolgozik elég jól: "Bárcsak jelét látnám annak, hogy a vélt vagy valós iszlám fenyegetés hatására egyházaink és híveink szorosabbra zárnák soraikat, szenvedélyesebben keresnék a Szentháromság Isten igazságát és vállalnák a közösséget Jézussal!"
Ki tehet ezért a leginkább? Nem de a "hivatásosak", akinek minden eszközük meg van ehhez?
Tessék szépen kimenni az emberek közé, a "hitetlenek" közé és hirdetni Krisztust! Ugyanígy az idejött muszlimoknak is! Ha másért nem, mert Jézus konkrétan ezt az utasítást adta.
Meglehetősen visszatetsző, amikor a sofőr (püspök, pápa, pap...) síránkozik azon, hogy az autó nem jó felé megy, miközben nála van a kormány. Ha nem tud vezetni, adja át másnak! Vagy emberelje meg magát és álljon neki a rá bízott feladatnak!

Mezőföldi 2017.07.08. 07:45:15

@eloi: "Nemigen támadja itt senki az igazi menekült és keresztény embereket! Vagy az ő befogadásukat." - ez azért nagyon nem így van, bevándorlásellenes ismerőseim közül sokan válogatás nélkül mindenkit kiutasítanának innét, akkor is ha keresztény (mert akkor meg az a bajuk hogy afrikai keresztény és úgysem tud beilleszkedni stb) mert már mindenkiben csak élősködőt vagy terroristát látnak, aki Európa, Magyarország meg Orbán Viktor ellensége. Kezdenek megzakkanni az emberek.

hajráargentína 2017.07.08. 14:49:17

@eloi: a cikket elfelejtetted elolvasni. Az idézeteket.
@ivangroznij: korrekt. Sajnos.

Igazán szörnyű az, hogy bár alig van nálunk menekült, de sikerült sokkal rosszabb hellyé tenni Magyarországot. Mi lesz, amikor tényleg átsöpör rajtunk a történelem?

nemecsekerno_007 2017.07.08. 18:52:22

Kicsit összetettebb probléma ez annál, mint egy pap videója.

- Nem most jelentek meg a menekültek csak a többség most találkozott először a problémával
- A világon milliók élnek menekülttáborokban évtizedek óta.
- a gyarmati rendszer miatt az afrikaiak nem bíznak a fehér emberben.
- ezen helyzet kialakításában azonban nem egyformán felelős az összes fehér ember és nem is egyformán húzott belőle hasznot.
- nehéz a szolidaritást lenyomni azok torkán akik nem felelősek olyan mértékben a helyzet kialakulásáért.

agarik 2017.07.08. 19:11:35

Jézus is azt prédikálta: gyűlölj és háborúzz.
Ezek után min tetszik csodálkozni?

2017.07.08. 20:27:08

Amint megjelent a szalagcim, hogy ket puspok stb, mar a cikk megnyitasa elott ereztem, tudtam, hogy Beer Miklos puspok ur az egyikojuk! O egy annyira jo ember, es hiteles egyhazi vezeto, hogy biztos voltam a kiallasaban, es orultem neki. Ugyanakkor aggodom is, mert biztos voltam benne, hogy sok tamadas eri majd mindket puspok urat a velemenyuk felvallalasaert es sajnalom, hogy ilyen sok tamadast es agressziot kell elviseljenek. Sok erot kivanok mindkettojuknek!

Weißkopf 2017.07.08. 21:11:04

@agarik: ezt melyik evangéliumban lehet olvasni?

eloi 2017.07.09. 01:32:16

@Mezőföldi: Ez azért egy törpe kisebbség lehet. Én nem találkoztam ilyennel. A nagyobb gond az, hogy mivel nem PC kiválogatni a keresztényeket, ezért nem lehet rájuk szabott befogadási rendszert csinálni. Mondjuk érdekes cikket olvastam arról, hogy sok Szlovákiában befogadott keresztény nem tudott ott beilleszkedni és inkább vissza vagy tovább ment valahová. Ami hihető, mert ezzel még határontúli magyarok is voltak így itt az "anyaországban". Teszem hozzá: sajnos. Nagyon nem könnyű egy idegen kultúrában és környezetben beilleszkedni és jól érezni magát az embernek. Vannak sztorik a kint dolgozó magyaroktól is bőven erről. Nyilván nem véletlen, hogy inkább gettókat hoznak létre, ahol együtt lehetnek, mini "hazákban". Ezzel persze az integrálhatóságot is a minimumra csökkentve. ...

Pekkale 2017.07.09. 13:23:53

Püspök Ur! Az a baj, hogy a válasz kissé torzra sikerült! Senki nem gyülöl senkit, legfeljebb fél! Senki nem szól az igazi menekülők ellen, de az Európa különböző országaiból jövő hírek láttán nem szeretné magát és családját kitenni ilyeneknek. A kommenteket írók olyanok, mint a ma világa, s 1989-ben nem a szabadság, hanem a szabadosság kapott zöld utat! A kutya is itt van elásva! Tisztelettel: Pekkale

Apacsfőnök 2017.07.09. 21:44:58

Tisztelt Püspök Úr! Önt és Beer Miklós püspök társát régóta figyelemmel kísérem. Önöket hiteles és mindenek előtt becsületes embereknek tartom. A mocskolódó kommenteket erkölcsi fölényük tudatában nyugodtan figyelmen kívül hagyhatják. Mindketten kiemelkedő vezetői egyházaiknak.További munkájukhoz kitartást és sok sikert kívánok.

szabolcsnagy 2017.07.09. 21:46:56

Ezt a kommentet emailben kaptuk.

Kedves Kötőszó,

Elvből nem vagyok fenn a facebookon, ezért nem tudom kommentelni Fabiny Tamás írását, pedig most nagyon nagy szükségét érzem. Hálás lennék, ha az alábbi soraimat feltennétek a kommentek közé:

Nagyon köszönöm, hogy Fabiny Tamás és Beer Miklós videóüzenetét a fraterneten is láthattuk, és még inkább köszönöm, hogy Fabiny Tamás írását is olvashattuk. Eddig magányosnak és megalázottnak éreztem magam, amikor a véleményemet elmondtam a migránsok segítéséről, az együttérzésről és a gyűlölködés keresztényietlen voltáról, mert a többség elszomorítóan, ellenségesen reagált. Hatalmas lelki megrázkódtatást jelentett ezt tapasztalni magukat hívőnek nevező emberek körében. Istennek hála, voltak kevesen, akik egyetértően, támogatóan reagáltak, vigasztalni igyekeztek. Most Fabiny Tamás videója és írása nyomán megnyugvásra leltem. Ott vagyok, ahol lennem kell.

Szeretettel Szabó-Pap Gabriella

Szamiz67 2017.07.10. 14:50:34

"Nagyon kevesen képesek józanul és tényszerűen véleményt formálni, csak a két szélsőség, a teljes liberalizmus és az elutasító szélsőséges gyűlölet hangja hallatszik."
@ivangroznij:

A 'teljes' liberalizmus 'szélsőséges' alapelvei (ha jól sejtem, teljes megfelelésben az aktuális magyar alkotmánynak/alaptörvénynek...):

-törvény előtti egyenlőség
-a megismerés és oktatás szabadsága
-vallásszabadság
-jogállam
-a magántulajdon tisztelete
-szexuális szabadság
-szólás és sajtószabadság
-lelkiismereti szabadság

A szélsőségesen elutasító gyűlületnek ezek lennének az ellentétei, a másik véglet?

A tényszerű vélemény formálásra törekvés jegyében a szavak, kifejezések megfelelő használatára is törekedni kellene.

szekertabor · provo.blog.hu 2017.07.10. 17:07:49

Az alapvető különbség a kereszténység és az európai humanizmus között az, hogy a kereszténység térítő vallás, a humanizmus pedig nem. Ezért a kereszténység offenzív, a humanizmus pedig defenzív. A menekülteket és ide áramló egyéb bevándorlókat nem gyűlölni feladatunk, de nem is feltétel nélkül befogadni, hanem misszionálni.

bővebben:
provo.blog.hu/2016/09/30/a_humanizmus_ongyilkossaga

jobbkonyok · http://jobbkonyok.blog.hu 2017.07.15. 17:45:52

Az a baj, hogy sokan úgy tesznek mintha a menekülteken/szegény sorsúakon csak itt Európában lehetne segíteni. A szírek amint átmentek Törökországba, egyből biztonságba kerültek. De mondjuk legkésőbb akkor amikor Görögországba értek. Miért nem állnak meg egész Skandináviáig? Csak nem a szociális juttatások miatt? Európa legjobban abban tudna segíteni, ha nem bombázná szét a muszlim országokat (franciák, angolok, olaszok), aztán meg rendet kellene tenni, azután meg mondjuk újjá építeni azt amit szétromboltak az olaj/gáz és egyéb "stratégiai" okokból. Aztán meg nem ártana hagyni, hogy egy kicsit fejlődjenek az afrikai és közel-keleti országok, pl nem nyomjuk agyon a gazdaságukat a főlényünket kihasználva aljas kis kereskedelmi szerződésekkel.

főpilóta 2017.07.19. 03:22:42

Tisztelt Püspök úr!

Nem tudom, miért - megelőlegezem: jó szándékkal - de Ön csúsztat, és olyan demagóg módon nyilatkozik meg itt, ami, azt hittem, ma már egyházi körökben sem "divat".

Felsorol "arcokat" - a migránsok között talán 1%-nál is kevesebb menekülő keresztényt, elmondja szívet facsaró (valóban az!) történetüket. Ön tényleg ilyen jámbor (nem akartam pejoratívabb jelzőt használni), hogy azt hiszi: csak ezek jönnek? Nem látott egyetlen akár a liberális médiában sugárzott(!) riportot, ahol jól öltözött, jól táplált fiatalemberek elmondják, hogy csak a jobb élet reményében jöttek szó sincs üldözésről, életveszélyről! És persze kereszténységről, beilleszkedésről sem! Önnek nem jutnak tudomására a nemi erőszakokról, terrorista cselekményekről szóló - igaz amíg lehet letagadott és jóval az események utáni - tudósítások? Vagy hogy a bevándoroltak milliói dolgozni nem tudnak, és nem is akarnak itt, csak a jólét kell nekik, azt viszont követelik? Ahelyett, hogy otthon teremtenék meg maguknak, mint mi itt Európában világháborúk, forradalmak, népirtások közepette nagy nehezen az évszázadok alatt?

De ha már bevándorlás. Annak vannak szabályai. Nem a határ teljes szélességében beözönleni, hanem vízumot kérni, és érvényes papírokkal, a személyazonosságot nem letagadva, a határátkelőhelyen kényelmesen befáradni. Az egyházaknak - így az Evangélikusnak - nincsenek szabályai? Maga a Biblia csak afféle bédekker, ami nem kötelező jelleggel csupán némi eligazítást ad, amit vagy figyelembe vesz a a hívő, vagy nem, s a végén így is, úgy is üdvözül?

Néhány pajkos kérdés merül fel bennem.
Pl. mi a véleménye a hazánkat anno a tatártól, töröktől a harctéren védő papokról, főpapokról? Ők bűnösök voltak? Kiátkozandóak, mert védték Magyarországot a jobb élet reményében, a zöld határon át beözönlő muszlimoktól?
Vagy egy másik. Ennyire kevés a hívő, hogy az Önöket eddig (évszázadok óta) gyűlölő, korábban üldöző, ma pedofilnak nevező liberális ateistákkal akarja feltölteni a nyájat? A Katolikus egyházat is kezdik elözönleni, mióta I. Ferenc pápua - én ha kiátkoznak sem vagyok hajlandó másként titulálni - fellépett, és gyakorlatilag kommunista elveket kezd elterjeszteni. Ön olyan jámbor (most leírom: ostoba), hogy azt hiszi, ezek mind megtértek/meg akarnak térni? Úgy, hogy közben gúnyolják, szidják, gyalázzák, ha lehet ki akarják túrni a régi híveket (többek között az Ön nyáját)? A szeretet nevében, természetesen!

Tisztelt Püspök úr! Ön ennyire vak, hogy nem látja, vagy ennyire ostoba, hogy nem ismeri fel, hogy a Sátán jelent meg a keresztény egyházakban, hogy viszályt, meghasonlást keltsen és lerombolja azokat? Nem fog neki sikerülni, mert meg van írva, hogy a Pokol kapui sem vesznek erőt rajta, de Ön személyesen felelős minden elveszett lélekért, aki ennek esik áldozatul. Ön nem a muszlim migránsokért felel Isten előtt - értük a saját papjaik a felelősek - hanem a keresztény nyájért!

Imádkozni fogok Önért, hogy felismerje, mire hívta el - és melyik - Isten!

erdelyik 2017.07.20. 10:35:53

Tamás, minden szavaddal egyetértek, még akkor is, hogyha én is megdöbbentem, amikor először láttam a videót. Értem és támogatom, amit mondtatok és leírtál. Ugyanakkor, ha a menekültkérdés vitájának kontextusába helyezem kettőtök hitvallását, mégis hiányérzetem támad. Az a problémám, hogy még a menekült szó valódi tartalma is tisztázatlan, vagy pártállástól függően értelmezett. Ezzel, az egyébként teljesen tiszta és pártsemleges szöveggel, azt a napi viták közé illesztve, elsősorban a willkommenskultur támogatói, a tömeges és alig kontrollált bevándorlást pártolók közé kerültetek. Ezért döbbentek meg még azok is, akik egyébként támogatják a menekültek befogadását, de elutasítják a tömegesen, a jólét reményében megindulók beengedését és/vagy félnek a kontinens kulturális megváltozásától.

Kono 2018.07.21. 23:43:46

"Bárcsak jelét látnám annak, hogy a vélt vagy valós iszlám fenyegetés hatására egyházaink és híveink szorosabbra zárnák soraikat, szenvedélyesebben keresnék a Szentháromság Isten igazságát és vállalnák a közösséget Jézussal!"

Egy evangélikus, egy katolikus és egy baptista (jómagam) ugyanazt gondolja és mondja. Milyen jel kell még ezen kívül?
Ha ez alkalom a Krisztusért való szenvedésre, akkor abban is közösséget vállalok.