Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Politika és kampányolás az egyházban?

Az Amerikai Evangélikus Egyház nem kér belőle

2017. május 10. - KötőSzó

Bár az amerikai sajtó mostanában az Affordable Care Act (másnéven Obamacare) eltörléséről és az FBI igazgató menesztésétől volt hangos, egy jelentéktelennek tűnő elnöki rendelet felforgatta az egyházi világot a tengerentúlon. Ebben a Donald Trump által jegyzett rendeletben az egyházak, kisebb vallási csoportok és egyházi jótékonysági szervezetek politikai szerepvállalásának lehetőségeit bővítették. Például, egy munkaadó az Obama-elnökség alatt nem tagadhatta meg az alkalmazottaktól a cég által biztosított egészségügyi költségek egy részét, most már megteheti – ha például az abortuszról vagy a fogamzásgátlásról rendelkezik.

n-trump-bible-628x314.jpg

Az MTI a hírről ezt írja: Az elnöki rendelet célja – a Fehér Ház megfogalmazása szerint – "a vallásszabadság erőteljes védelme és segítése", továbbá azon "terhek enyhítése", amelyeket az egyházi és vallási csoportok vezetőinek politikai szerepvállalását tiltó törvény jelentett.

Mik ezek a terhek? Az amerikai egyházak, vallási csoportok és egyházi fenntartású jótékonysági szervezetek adókedvezményben részesülnek. Ez az adókedvezmény az Obama-elnökség idején megszűnt, ha ezek az intézmények politikai tevékenységet folytattak. Ez a „tiltás” enyhül ezzel az intézkedéssel, így akár azt is lehetővé teszi, hogy egy lelkész nyíltan kampányoljon egy politikai jelölttel kapcsolatban. Az elnöki rendelet viszont csak akkor alkalmazható,ha a Kongresszus szavaz róla, miután megvizsgált minden egyéni esetet.

Az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) elnök-püspöke, Elizabeth Eaton nyilatkozatot adott ki a rendelettel kapcsolatban. Ebben arra bátorítja az embereket, hogy lelkiismeretük alapján álljanak ki az általuk fontosnak vélt politikai ügyekben. Olyan ügyek mellett, melyek az igazságosság lehetőségét igyekeznek képviselni és növelni a világban. A püspök azonban leszögezi, hogy ennek a szerepvállalásnak az egyház nem lehet része, ha az kizárólag pártpolitikai érdekeket szolgál: „Sem a teológiai örökségünk, sem a szociális útmutatásunk nem támogatja az egyházvezetők  pártpolitikai aktivitását – például azt, hogy nyíltan támogassanak, szóban vagy anyagilag egy politikai jelöltet –, mert ez összezavarja az egyházi és a világi vezetők felelősségi köreit.” A korábbi rendelet Eaton szerint lehetőséget adott az egyházaknak, hogy őszintén, pártpolitikától mentesen álljanak ki saját igazukért. Ez nem korlátozta az emberek, vagy az intézmények vallási szabadságát, hanem a helyes mederbe terelte azt. A püspök biztosítja az embereket arról, hogy az ELCA továbbra is megszólal és cselekvővé válik azokban a politikai kérdésekben, amelyben az evangéliumot szólaltathatja meg, azonban egyetlen egy szempontot minden esetben szem előtt tart, ami az Ágostai Hitvallás 28. cikkéből való:

Nem szabad tehát összezavarni az egyházi és a világi hatalmat, [...] mind a kettőt tiszteletben tartjuk, és elismerjük: mindegyik Isten ajándéka és jótéteménye.

 

Forrás: MTI, ELCA nyilatkozata a kérdésben

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7012494997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.