Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Palackba zárt reformáció

Sokan és sokféleképpen állítanak emléket ebben az évben a keresztény hitet megújító reformátoroknak, Luther Mártonnak és Kálvin Jánosnak. Kiállítások, konferenciák, koncertek sora idézi meg az ötszáz éve kezdődött reformációt, és akadnak olyanok is, akik a szellemet – a régi módszernek megfelelően – palackba igyekeznek zárni. Esetünkben 0,33 literes söröspalackba.

Szerző: Illisz L. László | Fotó: Kiss Tamás

Milyen sört ihatott Luther?

Alighanem ez a kérdés is ott motoszkált Végh Szabolcs fejében, amikor úgy döntött, hogy megalapítja a Reformátor sörfőzdét, és megalkotja a két nagy reformátor, Luther Márton és Kálvin János nevét viselő söröket. Az italok budapesti bemutatóján, február 27-én az Evangélikus Országos Múzeumban Szabolcs azt mondta, hogy a sörfőzés ebben az esetben – a testi élvezet mellett – magasztosabb célt is szolgál. Jól mutatja ezt a söröket és a hozzájuk illő poharat tartalmazó díszdoboz, amelynek szinte minden négyzetcentiméterére felróttak a hitre, a reformációra és persze a sörre vonatkozó valamilyen üzenetet.

Luther idejében még igen keveset tudtak a serfőzés kémiájáról. Volt egy családi ibrik, abban melegítették a malátát, a vizet és a komlót, aztán lett, ahogy lett. A legtöbb családi receptúra része volt, hogy „…és akkor kavargasd meg a főzetet az öreganyádtól örökölt, vásott keverőkanállal, de ne mással, mert csak így ihatsz a végén finom sert”. Mi miért történik? Aligha vesztek el akkoriban az efféle részletekben, így vélhetően az sem motoszkált a fejükben, hogy minden bizonnyal a nagyanyó ősöreg cefrekavaró kanalának repedéseiben lakott az a bűvös élesztőgomba, amelyiknek az erjedés beindulását és az alkohol keletkezését köszönhették.

A mai sörfogyasztók ennél már lényegesen igényesebbek, így a reformátorokról elnevezett söröket sem a családi fakanállal kevergették a főzde szakemberei, hanem inkább az elmúlt évek kézművessör-forradalma során kialakult modern fogyasztói igényeknek igyekeztek megfelelni.

A Lutherről elnevezett tradicionális német félbarna sör egy úgynevezett Düsseldorf Altbier.

Ezt a régi sörtípust a mai napig szívesen fogyasztják Németországban, vagyis állja a versenyt a mind nagyobb teret hódító láger sörökkel. Az Altbier, vagyis öreg sör különlegessége, hogy felsőerjesztésű, de hordozza az alsóerjesztésű sörök jegyeit is. Gazdag malátás alapon kiegyensúlyozott komlózottság jellemzi, ami kellemes, könnyen fogyasztható, úgynevezett „ivósört” eredményez. Színe leginkább az angol ale-ekre emlékeztető vörös, habja dús (alk.: 5,2%; Balling: 12,1).

Luther Mártont és a sört egy termékben összekapcsolni szinte gyerekjáték volt. De mi a helyzet a másik nagy reformátorral, Kálvin Jánossal, aki a krónikák tanúsága szerint inkább boros volt? Németh Antal serfőzőmester a bemutatón nem is tagadta, hogy sokáig töprengett a megoldáson, ám végül csak megtalálta.

A Kálvinról elnevezett Hopfen Lager alsóerjesztésű, hidegkomlós sör.

A tradicionális lágeralapokra épülő ital ugyanakkor komlózásban valódi reformer, hiszen leginkább a modern, új hullámos sörtrendek hatására dominálnak benne a komlós jegyek. Az újítást erősíti, hogy egy viszonylag frissen nemesített komlófajta, a Hallertau Blanc került a sörbe. A figyelmes olvasónak feltűnhet az elnevezésben a blanc szó, ami nem véletlen, ugyanis ez a komlófajta lappangó, fehérboros, leginkább a sauvignon blanc szőlőből készült borra emlékeztető jegyeket ad a sör ízéhez. Lássuk be, ez első hallásra merész kombinációnak tűnik, de a végeredmény minden aggodalmunkat szertefoszlatja. A sör karakteres ízében nem tolakodnak a „tájidegen” elemek, jól iható, s miként a másik sör, akár szobahőmérsékleten is bőven megélő ital (alk.: 5,5; Balling: 12,6).

A sörök bemutatóján Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a reformáció máig a nyitott gondolkodásra, Krisztus igazságának keresésére és a szabadság kérlelhetetlen szeretetére tanít bennünket. De a kultúrát, a politikát és a gazdaságot megújító üzenetek mellett felfedezhetjük azt is, hogy a reformátorok – személyes példájukkal is – a teljes élet megélésére buzdították követőiket.

Márpedig a teljes élethez a Teremtő adományainak – víz, árpamaláta és komló – élvezete is hozzátartozik, s így lesz igaz Luther ismert mondása: „Egyél finomat, igyál tiszta sört, és olvasd az igazságot!”

A sörökről bővebben: www.reformator.eu

Facebook.com/ReformatorBrewery

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6512309407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása