Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #23 | Beszélj! - A tizenkét éves Jézus a templomban

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat a holnapi igehirdetési textus alapján készítettük, és a megszólalás, a felszólalás szükségességéről szól.

adobe_spark_1_-01_2.jpg

Szülei évenként elmentek Jeruzsálembe a páska ünnepére. Amikor tizenkét éves lett, szintén felmentek Jeruzsálembe az ünnepi szokás szerint. Miután pedig elteltek az ünnepnapok, és hazafelé indultak, a gyermek Jézus ott maradt Jeruzsálemben. Szülei azonban ezt nem vették észre. Mivel azt hitték, hogy az útitársak között van, elmentek egynapi járóföldre, és csak akkor kezdték keresni a rokonok és az ismerősök között. De mivel nem találták, visszatértek Jeruzsálembe, és ott keresték tovább. Három nap múlva találták meg a templomban, amint a tanítómesterek körében ült, hallgatta és kérdezte őket, és mindenki, aki hallotta, csodálkozott értelmén és feleletein. Amikor szülei meglátták, megdöbbentek, anyja pedig így szólt hozzá: Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Íme, apád és én kétségbeesetten kerestünk téged. Ő pedig így válaszolt: Miért kerestetek engem? Nem tudtátok, hogy az én Atyám házában kell lennem? Ők azonban a nekik adott választ nem értették. Jézus ezután elindult velük, elment Názáretbe, és engedelmeskedett nekik. Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Jézus pedig gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben. (Lk 12,41-52)

Van olyan emberi hang, melyet túl nagy kétely övez. Furcsa, nem odaillő, gyenge. Vannak olyan hangok is, melyek még a kétséget sem tudják kifejezni, mert nem hallgatja, nem hallja meg őket senki. Vannak, amelyek beleüvöltenek a végeláthatatlan sötétségbe és sosem érkezik rájuk válasz. Olyan hangok is akadnak, amelyek próbálnak tiszta üzenetet közvetíteni, de azt kiforgatják, félreértelmezik vagy jelentéktelenné teszik.

Sokszor úgy érezzük, hogy ezekért a hangokért mi nem felelünk. Ezek nem a mi életünkről szólnak, vagy hogy ezek nem a mi csatáink. És olykor, mikor a helyzet úgy kívánja, az is tűnik a legjobb megoldásnak, hogy félreálljunk, és engedjük ezeket a hangokat mindent túlkiabálni. Sokszor állunk odébb és hallgatunk akkor, mikor nem kellene. Talán azért, mert az Isten gondiviselésre akarjuk hagyni a dolgokat, vagy mert félünk a kényelmetlen következmény miatt, de leginkább azért, mert számunkra nem fontos vagy nem tűnik annak a megszólalás. 

A szavainknak azonban ereje van. 

Általuk másokra is hatással lehetünk. Megnyílhatnak és velünk együtt vívódhatnak. Odaléphetnek egymáshoz és békülhetnek. Megmozdulhatnak és meg is változhatnak. Segíthetnek egymáson. Meríthetnek egymásból. Kérdezhetnek, gyarapodhatnak. És beszélhetnek, tovább adhatják az építő szavakat. 

Beszélj úgy, hogy jöjjenek,
beszélj úgy, hogy figyeljenek,
beszélj úgy, hogy nyíljanak,
beszélj úgy, hogy vívódjanak,
beszélj úgy, hogy lépjenek,
beszélj úgy, hogy béküljenek,
beszélj úgy, hogy mozduljanak,
beszélj úgy, hogy változzanak, 
beszélj úgy, hogy segítsenek,
beszélj úgy, hogy merítsenek,
beszélj úgy, hogy kérdezzenek,
beszélj úgy, hogy beszéljenek.

Egy tizenkét éves gyermek is ezt tette.

Számok listája:

  • Szélrózsa Band - Mózes
  • Scala & The Kolacny Brothers - Creep
  • Pink Floyd - Is There Anybody Out There?!
  • David Bowie - Space Oddity
  • Daft Punk - Something About Us
  • Lana Del Rey - Don't Let Me Be Misunderstood
  • Coldplay - Talk
  • Sia - Bird Set Free
  • Hamilton - My Shot

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr712106381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása