Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Püspöki üzenet az evangélikusoknak az 1956-os forradalom 60. évfordulójára

2016. október 22. - KötőSzó

Pásztorlevelet adott ki a Magyarországi Evangélikus Egyház három püspöke a gyülekezeteknek az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának ünnepén. A pásztorlevelet változtatás nélkül közöljük. 

Ünneplő Gyülekezet! Kedves Testvérek!                            

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján a hála, a bűnbánat és a reménység érzése tölthet be minket.

Hála, hogy a történelem Urát újra meg újra szabadító Istenként ismerhetjük meg, aki gátat szab a diktatúrák zsarnokságának, és az elnyomó hatalmaknak. Ő vezette ki egykor népét a rabszolgáság földjéről, és Jézus Krisztusban azért lett emberré, hogy megszabadítson minket.

Öröm, hogy ezt a jubileumot éppen vasárnap tarthatjuk, amikor Jézus Krisztus feltámadásának szabadító győzelmét is ünnepeljük.

Hálával emlékezünk azokra a hősökre, akik hat évtizede a legdrágábbat, az életüket is készek voltak odaáldozni.

Hálát adunk Istennek, hogy ma szabad és független országban élhetünk. 

A hála mellett őszinte bűnbánatra is szükségünk van ezen az évfordulóan, mert csak ez teheti hitelessé ünneplésünket.

Megvalljuk, hogy az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékét gyakran sározták be különböző politikai erők a történelmi események tudatos meghamisításával, és a teljes igazság elhallgatásával.

Jézus tanítása egyértelmű: „az igazság megszabadít”! ’56 még köztünk élő tanúinak is tartozunk azzal, hogy a forradalom és a szabadságharc hiteles történetét megismerjük, és megismertessük az utánunk jövő nemzedékekkel. 

Bűnbánattal valljuk, hogy az immár több, mint negyedévszázada elnyert szabadság ajándékával gyakran önző módon visszaéltünk…

Ugyanakkor 2016 októberében reménységgel tekintünk a jövőbe, hiszen ez a hónap egyben a reformáció hónapja is.

Bízunk benne, hogy az egyház Ura, a reménység Istene, aki Szentlelkével 499 évvel ezelőtt megújította és mind a mai napig megőrizte egyházát, ma is fel tud használni minket a felelős szabadság és szeretet ajándékának hirdetésére, továbbadására és megélésére hazánkban éppúgy, mint az egész világon.

Ebben a közös küldetésünkben áldjon és erősítsen meg minket szabadító Istenünk az ő Lelkével, az erő, a szeretet és a józanság lelkével!

Kérjük gyülekezeteinket, hogy november 4-én, nemzeti gyásznapunkon este hat órakor szólaljanak meg az evangélikus templomok harangjai közös imádságra és emlékezésre hívva mindannyiunkat. 

Erős vár a mi Istenünk!

Fabiny Tamás                                     Gáncs Péter                                        Szemerei János

püspök                                                püspök                                                püspök

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9711817897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.