Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Az elvakult vallásos nevelés árnyoldala

2016. szeptember 28. - KötőSzó

Nagy-Britanniában egészen a közelmúltból tártak fel olyan eseteket, amikor a vallásos nevelés égisze alatt rendszeresen megaláztak, megtörtek és kihasználtak gyermekeket.

Egy hete közölt a brit The Independent egy cikket, melyben volt diákok beszámolói alapján tárnak fel visszás eseteket az úgynevezett Accelerated Christian Education rendszerében működő magániskolákban. Ezek a tipikusan fundamentalista keresztény gyülekezetekhez köthető iskolák elsősorban az alapítványi státuszukból eredő lazább állami ellenőrzés mellett, egészen 1998-ig, rendszeresen alkalmaztak testi fenyítést, végeztek ördögűzéseket, és sok esetben lelki nyomásgyakorlással házasítottak fiatalkorú lányokat középkorú, megbecsült gyülekezeti tagokhoz, illetve tanárokhoz.

A volt diákok által elmondott történetek visszatérő eleme a vétkes diákokon gyakorolt ördögűzés, illetve más alkalmak keretében - a Lélek ajándékainak rendszeres, látszólagos kikényszerítése.

Több diák számolt be arról, hogy a jellemzően több órás alkalmak alatt, illetve után izomrángásaik voltak, összeestek, illetve, hogy sokakból kontrollálhatatlan sikolyok törtek elő. Utólag ezeket egyikük sem a Szentlélek kiáradásának, hanem a tanárok részéről megélt fenyegetésekkel kísért elvárásoknak és megfélemlítésnek tulajdonítják.

Sokan beszéltek még nádpálcával, illetve más eszközökkel végzett testi fenyítésről is. Ennek „helyes” alkalmazását 1998-ig az iskolákban használt tanári kézikönyvek is tartalmazták. Eszerint, ha egy diák vétkezett, az első lépés az volt, hogy a vétket a Biblia vonatkozó passzusai alapján meg kellett beszélni a gyermekkel, megértetve vele annak súlyát. Ezt követően a diáknak nadrágját letolva előre kellett hajolnia egy asztal fölé, mely után a tanár a nádpálcával a megfelelőnek ítélt számú ütést mérte a diák alsóneműs fenekére. Végül pedig imában együtt könyörögtek Isten bocsánatáért.

A legvisszásabb szintén visszatérő elem azonban az, ahogy az efféle megaláztatásokat és a diákok megtörését egyes esetekben egyes tanárok, vagy a velük szoros viszonyban álló gyülekezeti tagok érdekei mentén használták fel. A konkrétan elmondott vádak szerint ez az érdek legfőképp valamely idősebb és befolyásosabb férfi gyülekezeti tag házasodási szándékát jelentette. Az, hogy a diáklányok igent mondjanak egy náluk gyakran akár 20 évvel is idősebb kérőnek, szervesen következett abból, ahogy az iskolai tananyag és tanítási gyakorlat mindenben az engedelmességet és a közösségi normáknak való megfelelést mutatta fel legfőbb erényként. Az Independent által bemutatott tankönyvekben ez visszatérő elem, különösen a lányoknak szánt oldalakon. Itt a női élet kivétel nélkül úgy került bemutatásra, mint amit Isten azért alkotott, hogy a világ dolgaiban járatos férfi stabil, és engedelmes társat tudhasson maga mellett otthon. A lányok elmondása szerint ez olyan léptéket öltött, hogy azok a lányok, akik az akkor 16 éves házassági küszöböt átlépve még nem álltak legalább a házasság küszöbén, fölöslegesnek, senkinek nem kellőnek érezték magukat, kudarcként élve meg addigi életüket.

Ezen túl a kiszemelt lányokat gyakran erőszakkal elkülönítették a korosztályuknak megfelelő fiúk tagjaitól, így érve el, hogy kizárólag az őt kiszemelő idősebb férfi legyen jelen az életükben, akire potenciális párként gondolhatnak. Ez, kiegészülve azzal a tanítással, hogy Isten úgyis már kiszemelte számukra jövendőbeli férjüket, akiket gondviselése révén majd eléjük is vezet, elég volt ahhoz, hogy a történetben szereplő lányok feleségül menjenek olyan férfiakhoz, akiket pár évvel korábban, mint tanárukat, vagy mint családi jó barátot még kislányokként ismertek meg.

A legfontosabb talán mégis az, amit a volt diákok arról mondanak, hogy mindez hogyan történhetett meg. A legtöbb esetben az iskola, annak tanárai, diákjai, és azok szülei, illetve az iskolát fenntartó gyülekezet szorosan összefonódtak. Ehhez jött az a félelem, melyet a diákokban a külvilággal szemben tápláltak, úgy állítva be azt, melyben csak gonosz emberek élnek, akik őket el akarják ragadni Istentől. Ezeknek következtében az összes volt diák úgy élte meg, hogy nincs kihez fordulniuk; sem segítséget, sem puszta meghallgatást nem várhattak sem a környezetüktől, sem pedig a külvilágtól.

Az Independent újságírói természetesen megkeresték a cikkben szereplő, tankönyveket kiadó Christian Education Europe-ot is. A szervezet szóvivője személyes megdöbbenésének adott hangot a vádakkal kapcsolatban, és kijelentette, hogy ők az iskolákat csak tanszerekkel látják el, és semmilyen befolyásuk vagy rálátásuk sincsen az ott folyó munkára. Mivel a diákok vádjaiban egyszer sem szerepelt kiskorúak házasítása, vagy testi fenyítés annak 1998-as végleges betiltását követően, így az ügyben rendőrségi nyomozás nem várható.

A cikket az Independent Christian fundamentalist schools ‘performed exorcisms on children and beat pupils in religious rituals’ című cikke alapján Földessy Árpád készítette.

Olvasd el többi cikkünket is a témában!

Arról, hogy miért foglalkozunk egy keresztény blogon vallási/spirituális bántalmazással, itt olvashatsz: Vallássérültek – akik sebeket kaptak az egyházban

Magyarországi egyházi iskolába járt egykori diákokkal készített riportunkat itt érheted el: A szentbeszédből semmi nem jött át” – egykori egyházi iskolások kereszténységről, hitről és egyházról

A vallási/spirituális bántalmazás áldozatairól készített összeállításunkat pedig itt: A templomban mintacsalád voltunk, esténként előkerült a nadrágszíj

Továbbra is várjuk olvasóink tapasztalatait, történeteit a kotoszo@lutheran.hu címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3411747885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leapyear 2016.09.28. 22:55:23

Lám-lám, az emberiség nem tanul. Egyfelől joggal félünk, hogy az iszlám betelepülésével a sharia is megérkezik, közben meg szépen elfelejtkezünk arról a kereszténységről (aminek a világon semmi köze nincs Krisztusahoz) amelyik az inkvizícióval végigpusztította Európát és a világ egyéb részeit.
Ha nem figyelünk oda, akkor akár még az inkvizíció is visszatérhet egy más formában.
Az ilyen fundamentalista zakkant embereket meg kell figyelni és szükség esetén becsukni mert veszélyesek a társadalomra. Akár iszlám, akár kereszténység, vagy bármi más.
Persze úgy kezdődik, hogy bűnbánat meg egyebek, aztán testi fenyítés, végül halálra kövezés.
Aki 2000+ éves, primitív emberek által írt könyvek alapján akar egy modern tudomány alapú társadalomban élni, az minimum hülye. Ehhez megvan a joga, de ahhoz nincs, hogy ezt másokra is rákényszerítse.

Jakab.gipsz 2016.09.29. 00:20:24

@leapyear: Egy tendenciózusan és felületesen össze ollózott keresztény ellenes cikk alapján, hülyézel le embereket, a modern tudomány alapú társadalomra hivatkozva ez az álláspont akkora ostobaság, amit csak egy génmanipulált majkülszoft klón tud kiagyalni.

Sztereotípiákra hivatkozol, ez körülbelül olyan okfejtés, mintha az orvoslás tudományát akarnád a modernitás jegyében, füves emberekre bízni ismételten, mert a középkori vagy az újkori orvosoknak fogalmuk sem az emberi test működésére hatást kifejtő baktériumokról.

Gondold végig mi az amit biztosan tudsz a modern tudomány alapján, tartok tőle ha alaposan utána nézel a relativizmusnak, vajmi kevés bizonyosat tudsz felmutatni.

leapyear 2016.09.29. 08:07:09

@Jakab.gipsz: Persze, keresztényellenes cikk, mert rávilágít arra, hogy a vallás nevében hogyan követnek el abúzusokat emberekkel és főleg gyerekekkel szemben. Egyetlen gyereket sem bíznék semmiféle egyházi szervezetre mert csak tönkreteszik őket.
A világ igen sokat fejlődött 2000 év óta és igen, fenntartom, hogy aki a biblia alapján akar a 21. században élni, az minimum hülye. Elég ha elolvasod akkor rájössz, hogy nem adhatjuk el pl. a saját lányunkat rabszolgának és egyebek, nem ölhetjük meg azt aki szombaton dolgozik. Nem is sorolom tovább, elég egyértelmű.
Lehet védeni a vallást, lehet szemezgetni a bibliából, de ez legyen mindenkinek a saját hobbija úgy, mint a horgászat pl. és ne kényszerítse másokra, főleg ne gyerekekre.

Tranquillius 2016.09.29. 16:26:43

@leapyear: "inkvízícióval végigpusztította Európát." Azt tudtad, hogy a felvilágosodás és a józan ész nevében több embert gyilkoltak le Európában? Az inkvizíció procedúrájával ellentétben többnyire bírósági tárgyalás nélkül.
Lehet kritizálni a vallásos embereket, de talán előbb a felvilágosult racionalizmus háza elől kéne felmosni azt a töménytelen vért.

leapyear 2016.09.29. 18:26:57

@Tranquillius: Igen. A kommunizmus kifejezetten élen járt ebben. Sztálin én Mao messze verhetetlen a meggyilkolt emberek számát illetően.
Ez még attól nem kissebíti a katolikus egyház "érdemeit".
Az inkvizíciónak is elég volt a vád a legtöbb esetben alaptalanul, úgyis addig kínozták a gyanúsítottat, amíg "be nem ismerte" a "bűnét".
A kommunizmus és egyéb izmusok legitimálták a gyilkolást a saját részükre, a kereszténység viszont Isten határozott tiltása (ne ölj!) ellenére és a Krisztusi szeretettel és megbocsátással szöges ellentétben követték el szörnyű tetteiket.
Mondtam, vallásoskodjon mindenki ahogy akar, de ne kényszerítsen senkit. Aki egy mai társadalmat a biblia vagy a korán vagy egyéb ilyenek alapján akar berendezni, az zakkant és közveszélyes.

Tranquillius 2016.09.30. 08:52:37

@leapyear: Soha senki nem akart társadalmat építeni a Biblia alapján. Még a középkori Egyházi Állam is machiavellista és újplatonista elvek alapján működött.
Egy üres halmazról beszélsz.