Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Miért undorodnak a magyar fiatalok a politikától? – tények és kérdések

2016. április 04. - KötőSzó

A hiedelemmel ellentétben a fiatalok érdeklődnek a politika iránt, csak nem abban a formában, ahogy arra ma lehetőséget adnak nekik. Viszont a magyar fiatalok 70 százalékát nem érdekli a politika, a közöny oka pedig  elsősorban az: nem érzik úgy, hogy beleszólhatnának. A fiatalok alapvetően őszinteséget és becsületességet keresnek, és ha ezt kezdik el látni a közéletben, akkor nagyobb eséllyel fordulnak  újra az aktuálpolitika felé – derült ki a Policy Solutions és az MTA politikatudományi intézetének konferenciáján, amely az Y-generáció és a politikai aktivitás viszonyát mutatta be. 

Szerző: Kézdi Beáta

Miért taszítja az Y-generációt a politika?  Mit tehetnek a változásért a pártok és a politikusok? – ezekre a kérdésekre is keresték a  választ pénteken az Andrássy Egyetemen megrendezett konferencián, ahol a Millennial Dialogue Közép-Kelet Európára vonatkozó kutatásának eredményeit ismertette Boros Tamás a Policy Solutions stratégiai igazgatója, majd erre reagáltak a Magyar Tudományos Akadémia politikatudományi intézetének munkatársai, valamint a Závecz Research igazgatója.

Az Y-generáció tagjának nevezzük a 1982-2000 között született fiatalokat, akik virtuális világpolgárok: már élvezik a modern technika vívmányait, tudnak is vele élni, azonban napi szinten szembesülnek a munkanélküliség a bizonytalanság érzésével. 

Ezen generáció politikához, közélethez, elégedettséghez és jövőképéhez kötődő véleményét kutatta a brüsszeli Foundation for European Progressive Studies (FEPS) és az amerikai Global Progress az AudienceNet közvélemény-kutató segítségével. Maria Freitas, a FEPS politikai tanácsadója a  Millennial Dialogue kutatás módszeréről elárulta (először online kérdőíveket töltettek ki a fiatalokkal, második lépésként online beszélgetést folytattak velük), hogy országonként ezer fiatalt kérdeztek meg a politikai aktivitásáról. A nemzetközi kutatás egyik legérdekesebb tapasztalata, hogy a hiedelemmel ellentétben, a fiatalok érdeklődnek a politika iránt, csak nem abban a formában, ahogy arra ma lehetőséget adnak nekik. Inkább nyitottak a civil szféra felé, a lokális segítségnyújtás irányába. Freitas arról az eredményről is beszélt, mely szerint az Y-generáció tagjai a minőségi társadalomban hisznek, azaz a fontosnak tartják a házasság, a természet védelmét, valamint az esélyek és a nemek közti egyenlőséget is.

A Policy Solutions régiónk négy országában: Ausztriában, Bulgáriában, Lengyelországban és Magyarországon végezte el a kutatást, ahol a következő kérdéseket tették fel az Y-generációs fiataloknak:

Mennyire elégedett az életével? Mint kiderült, a négy ország közül Ausztria a legkevésbé búskomorabb, ott csupán 8%-a elégedetlen a megkérdezetteknek. Magyarország kettős képet mutat, mert elégedetlenek ugyan a fiatalok, hiszen a válaszadók 38, 7%-a mondta, hogy elégedetlen, 7,2%-uk viszont nagyon elégedett.  

A kutatások szerint a magyar fiatalok a 20 éveikig kifejezetten elégedettek. Utána jön egy törés 23-24 éves korukban, ennek a bezuhanásnak több oka is lehet: a családalapítási válság, vagy a munkaerő piacon való kudarcok. A búskomorság azonban később jön, tehát alapvetően nem búskomoran születik a magyar, ha durván akarunk fogalmazni. Ságvári Bence, az MTA tudományos munkatársa kifejtette, hogy a pozitivizmus  azért 20 éves korig tart, mert addig intézményekben vannak a fiatalok, másként látják a világot, nem izgatja őket a nagypolitika. A 23-24 év körül jövő negatívizmus, apátia, oka pedig, hogy ekkor szembesülnek a valósággal.

Milyen jövőképe van? A lengyelek (84%-kal) a legoptimistábbak a régióban. Bulgária és Ausztria azonos mértékben optimista, úgy 70% körül, míg Magyarország csupán 60%-os elégedettséget mutat. Érdekes, hogy mennyiben befolyásolták ezt az anyagiak: míg a három keleti országban az alacsonyabb jövedelműek kevésbé voltak bizakodók, addig Ausztriában a kis keresetűek voltak öt százalékponttal pozitívabbak a terveiket illetően.

Mit szeretne elérni? Milyen karrier a vágya? Közös pont mind a négy ország Y-generációsaiban, hogy cégalapítók, vállalkozók akarnak leginkább lenni, mert szinte minden 3. fiatal ezt a választ jelölte meg első helyen karrierálom szempontjából. (Ságvári Bence szerint, a fiatalok nagy többsége azért akar vállalkozó lenni, mert pénzt és szabadságot szeretnének, azonban a vállalkozással járó rizikóra már nem gondolnak. Előre akarnak jutni, ez nem kérdés, de már hosszú évek óta a legtöbb kutatási eredmény azt mutatja, hogy a fiatalok előrejutáshoz a legfontosabbnak a kapcsolatokat tartják.) A leginkább elutasított szakma a politikusé. Különleges adat azonban, hogy Ausztriában és Magyarországon is előkelő helyre került a zenészi karrier, sokan választanék hivatásul a zenélést, de a tudományos munkát, és a tanári hivatást jóval kevesebben.

A politika iránti érdeklődés Magyarországon mutatja a legelszomorítóbb képet, annak ellenére, hogy Maria Freitas beszámolójában azt említette: a fiatalokat érdekeli a politika csak nem ebben a jelenlegi formájában. Magyarországon ugyanis 34,3 %-ot nem érdekli, 34,2%-ot pedig egyáltalán nem érdekli a politika. A négy ország átlaga szerint 14-18%-ot érdekel nagyon a politika.

A részt venne-e a választáson? kérdésre a legtöbb fiatal igennel válaszolt, hiszen Lengyelországban és Bulgáriában a fiatalok 2/3-a, Ausztriában 79%-a mondta azt, hogy elmenne szavazni. Magyarországon a fiatalok a felnőtt lakosság arányait mutatják, mert 60%-ban mennének el választani, 21,8 % nem, és 17,8% egyáltalán nem. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a többség tudja, hogy állampolgári kötelessége a választás, ezért így válaszol, de lehet, hogy utána már nem megy el. Ennek sok oka lehet újfent.

És, hogy miért nem szeretnek szavazni? arra egyértelműen az első ok a bizalomhiány. Nem bíznak a politikusokban, úgy érzik egyformák a pártok, és nem tetszenek az opciók. Bulgáriában és Magyarországon apátia uralkodik. A „van jobb dolgom is, mint választani” gondolata elsöprő. Nem negatív tehát a kép, vagy felháborodott, hanem apatikus.  Elsődleges okként pedig azt mondják, hogy a jelenlegi politika káros az országra, nem szolgálja az ország javát. Érdekes módon politikamentes politikát akarnak, de ez természetesen lehetetlen!

Arra kérdésre, hogy mi ösztönözné jobban a szavazásra? egyértelműen a bizalom visszaállítása a válasz, valamint az, ha a fiatalokkal is foglalkozna a politika, mert amíg a politikából kiszorulnak, addig őket sem érdekli, azonban így meg a politikai elit nem foglalkozik velük, hiszen őket úgysem érdekli a politika. Ez pedig így egy ördögi kör.
Mit tart fontosnak az életben? Az egészséget, a boldogságot és a szabadidőt. Ezt a generációt az egyént befolyásoló tényezők jobban érdeklik, mint a közösséget befolyásolók. Lengyelország a kutatásból kiderülve a legkevésbé individualista.  A fiataloknak a személyes jólét a fontos, és nem az, hogy a társadalom hasznos, fontos tagjaiként tekintsenek magukra.

Ha kormányon lenne, minek adna prioritást? Oktatás, egészségügy, munkahelyteremtés, környezet és vidékfejlesztés – hangzottak az elsődleges válaszok. Mely szerint egyértelmű, hogy nem a trendi témákkal (mint drog legalizáció stb.), hanem a felnőtt társadalom nagyját érintő témákkal lehet a fiatalokat is közelebb hozni a politikához. A fiatalokat ugyanazok a hagyományos problémák zavarják: a munkahely keresés, a lakás-kérdés, az egészségügyi ellátás helyzete.

Mit mondanak a magyar kutatók?

Elsőként Szabó Andrea, az MTA Politikatudományi Intézetének helyettesítő igazgatója reagált a kutatás elhangzott eredményeire. Szabó elmondta, hogy 1984-ben sem volt már biztató a helyzet, akkor a fiatalok 57%-át közepesen, míg 22%-ukat kicsit, és 9%-ukat egyáltalán nem érdekelte például a politika. A 90-es években sem változott meg nagyon a tendencia. Ez azt is mutatja, hogy a politika iránti érdeklődés hiánya részben történelmileg öröklődik, azonban az életkor növekedésével dinamikusan nő. Az egyértelműen kimutatható, hogy a szociokulturális környezetnek nagy szerepe van, így akik iskolázottabb környezetben nevelkednek, azok sokkal inkább fogékonyabbak a politika iránt. 

Az MTA kutatásai szerint a 2000-es évek eleje volt a „magyar aranykor” politikai aktivitás szempontjából. 2010-et követően azonban drámai csökkenés mutatkozik, komoly kiábrándultság jellemző a társadalomra, azon belül is a fiatalokra, akik dezintegráltak, dezorientáltak, apatikusak, de legalább 20 éve ez van – fejti ki Szabó.

Beszédes az a kutatás is, amely szerint: a korrupció, hazugság, manipuláció, pénz, Viktor, Orbán szavak jutnak a fiatalok eszébe a politika szó hallatán.  Szabó Andrea szerint megfordíthatatlan az apátia, ha a fent olvasható kifejezésekhez lehet csupán kötni a politikusokat.

Ságvári Bence azt hangsúlyozta, hogy a fiatalok politikai apátiájának fő oka, hogy nem érzik, hogy lehetőségük van beleszólni. Viszont így folyamatosan csökken a megszólíthatók száma, hiszen az aktív idősek idővel elhunynak. Ságvári arról is beszámolt, hogy megkeresték a mai magyar parlamenti pártokat, hogy az ifjúság politikai gondolataikat, terveiket kutassák, és sem a kormánypártok (Fidesz, KDNP), sem az MSZP nem válaszolt. A többi párt ugyan leadott különböző szintű írásokat, de a leginkább értékelhető válasz munkát a Jobbik adta.

Mégis mi a megoldás?

Maria Freitas szerint: a fiatalok ma őszinteséget és becsületességet keresnek, és ha ezt kezdik el látni a politikában, akkor nagyobb eséllyel fordulnak majd újra az aktuálpolitika felé.

Boros Tamás szerint még mindig egy archoz, egy személyhez kötik a politikát a fiatalok, ezért a helyi jelöltekkel olykor jobban tisztában vannak. Ugyanakkor megdöbbentő, hogy nem egy párt programja, hanem a vezetők személyisége alapján döntenek a legtöbb esetben.

Mégis mi lehet a megoldás? Hogyan lehet a fiatalokat kihozni az apátiából a szakemberek szerint? Hiteles emberekkel, megfelelő üzenetekkel, a megfelelő csatornákon! Závecz Tibor szerint a fent említett témákat (egészségügy, oktatás, munkahelyteremtés, stb.) adekvátan kell tálalni a pártoknak, politikusoknak, csak így kelthetik fel újra az érdeklődést a szinte teljes apátiában lévő fiatalságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr928555572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2016.04.05. 11:10:35

Homo politicus
(avagy a párthálózatfüggetlen tévékészüléken miért nézünk inkább brazil szappanoperát?)

Bővített mondatok
Hagyják el szájadat,
S nincs bennük ráció,
Csak pár mű számadat.

Beszéded lényege
Számomra nagy talány,
S elfér egy tűhegyen,
Ha van egyáltalán.

Szózatod nem ápol,
Inkább csak eltakar.
Távkapcsolóért nyúl
S emígy ad jelt a kar.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/10/homo-politicus.html

$pi$ 2016.04.05. 11:29:39

"1982-2000 között született fiatalokat, akik virtuális világpolgárok: már élvezik a modern technika vívmányait, tudnak is vele élni, "

Attól, hogy valaki egy adott időintervallumon belül született még nem tud a technika vívmányaival élni. A magyar fiatalok tetemes része nem beszél anglul, így pl. az internet 99%-a simán elérhetetlen a számára.

"azonban napi szinten szembesülnek a munkanélküliség a bizonytalanság érzésével. "

Attól, hogy valaki egy adott időszakban született... miért lenne mindjárt munkanélküli? Ha annyira ki tudja használni a modern technika vívmnyait, akkor miért munkanélküli?

Hát idáig olvastam... :(

Tranquillius 2016.04.05. 11:29:51

A politikától való elfordulás elsősorban a konfliktuskerülés miatt van és nem csak a fiatalok között. Az emberek titkoják a pártpreferenciájukat az egyetemen, a munkahelyen és az életben is (fb-on, névtelen kommentelésben kevésbé), mert egészen egyszerűen egy csomó beszólást cikizést, trollkodást, felesleges magyarázkodást megúszhatnak így. És ez legkevésbé a politika felelőssége, inkább a lakosság mentális állapotáé.

bElannaTorres 2016.04.05. 11:30:07

De a magyar munkahelyeken is ez van, kinőtt az előző rendszerből egy végtelenül mutyis generáció amelyik megfojtja a fiatalokat, nincs lehetőség, hiába szorgalmas, vagy ambiciózus. Vagy tehetséges. Ők még akkor csak tanulgatták, hogy kell egy céget vezetni, de nekünk dolgozni kellett alattuk. Sokan még mára se jöttek bele.
Érinti az x generációt is, azokat biztos, akik nem tudtak lakást venni az árrobbanás előtt. Akkor még nagyon kevés volt az átlagfizetés, de az albérletárak már kezdtek felkúszni, ahogy ma is, nagyon nehéz önrészre spórolni. Utána vehetik fel a nagy hitelt és vállalhatják be a gyerekeket, vagyis egy keresetből kell majd megoldani a törlesztést és megélhetést. Ezek után a legpofátlanabb az, hogy nem értik miért nem spórolunk nyugdíjra. Nincs miből uh ez rossz út, hogy hetente megjelentetnek egy cikket az öngondoskodásról nem lesz abból semmi, mert nincs miből. Ezt kéne felfogni.

Terézágyú 2016.04.05. 11:39:59

"Beszédes az a kutatás is, amely szerint: a korrupció, hazugság, manipuláció, pénz, Viktor, Orbán szavak jutnak a fiatalok eszébe a politika szó hallatán."

Ááááááá.... ez kizárt...
Miért éppen a Viktor keresztnév jut az eszükbe??? És miért éppen a korrupció??.....
Nem is tudom...

István Magyari 2016.04.05. 12:18:10

Miért kellene ezek a drogos-fűvesek, folyton bulizó, egyélyszakás kalandokat kereső, niemandok foglalkozzanak a politákával?

s 2016.04.05. 12:42:28

"A fiatalok alapvetően őszinteséget és becsületességet keresnek, és ha ezt kezdik el látni a közéletben, akkor nagyobb eséllyel fordulnak újra az aktuálpolitika felé"

Nos, akkor még egy jó darabig nem fenyeget senkit a veszély, hogy a fiatalok esetleg az aktuálpolitika felé fordulnak.

Crescence (törölt) 2016.04.05. 12:45:25

A digitális bevándorló és bennszülött besorolás borzasztóan káros, mivel az egyik csoportot lebecsüli, a másiktól olyan kompetenciákat vár el, amivel nem rendelkeznek. A magyar fiatalok ugyanazért undorodnak a politikától, mint az idősebbek, mivel lényeges, mélyreható társadalmi változás nem történt sem a rendszerváltáskor sem az EU tagsággal. Miféle naivitás kell ahhoz,hogy becsületességet és őszinteséget várjanak el a politikától, a politika lényege (lenne) éppen a küzdelem, a konfliktus, a kompromisszum és az együttműködés. Ha most Magyarország az ország helyzetéről valaki őszintén beszélne, még ma államcsőd lenne... Az ország véglegesen kettészakadt, az állami szektorra és a piaci (magán) szektorra. Borzasztóan frusztráló és demotiváló látni,hogy az állami (politikai?) szektorban miféle személyek kerülnek vezető pozícióba. Az álláshirdetéseket böngészve mindenkinek padlón van az önbizalma (miért nem minőségbiztosítási mérnöknek tanultam vagy zenésznek :D ???) mert olyan végzettséget és ismereteket várnak el,amivel valljuk be, kevesen rendelkeznek-egy átlagos fiatalnak ezekhez az elvárásokhoz kell igazodnia, a híreket olvasva felmegy a pumpa a debil törtetőktől és diploma vagy érettségi nélküli politikusoktól.

Gringo 2016.04.05. 12:57:21

A fiatalokat más érdekli. Kb 30 éves koromig én is leszartam, mint mindenki más a környezetemben.
Kár is foglalkozni vele.Sokkal boldogabban él, aki nem törődik a néphülyítéssel.

Lady Ann 2016.04.05. 13:31:52

A politikusok nem törődnek velem, akkor én miért törődjek velük?
Najó ez nem igaz, igenis törődnek velem, ott tesznek keresztbe ahol tudnak, de én mit tehetek a Tízparancsolat határai belül? Nem törődök velük és próbálok túlélni.

Ballib cenzúrázók réme 8 2016.04.05. 13:32:58

Majd Pukli kirángatja a gyerekeinket az iskola elé, ha beledöglenek is, oszt majd megtanulják mi az a politika.

Aztán majd csodálkoznak, mikor a Pukli lesz a következő civil összefogást lepusztító, ballibek szolgálatába állító, MIllát lepusztító, kiüresítő Juhász Petya.

KurucInfo Főszerkesztő 2016.04.05. 13:34:36

"Hogyan lehet a fiatalokat kihozni az apátiából a szakemberek szerint?"

Ezek az elkenyeztett hulyegyerekek, ajfonnal a seggukbe szuletnek, es az egesz napos telefon taperolason kivul nem erdekli oket semmi. Es egyebbkent is, tok hulyek barmihez, mert szetdrogozzak az agyukat.

Jolka40 2016.04.05. 13:55:20

Ha meg mégis egy maroknyi gimis a tanárok tüntetése mellé áll, felhördül a fideszhű népség: hogy merik belerángatni a "gyerekeket" a politikába.

Exploiter 2016.04.05. 15:11:46

Hogyhogy miért undorodnak? Miért ne undorodnának? Ki nem undorodik?

Egyébként:
"a fiatalok politikai apátiájának fő oka, hogy nem érzik, hogy lehetőségük van beleszólni"

Miért, van? Hacsak nem mesterlövészpuskával próbálkoznak egy háztetőről, semmi esélyük, hogy komolyan változtassanak bármin is.

Pan Modry 2016.04.05. 17:41:31

Ez teljesen ertheto. Egy partemberrel nem lehet politikarol ertelmesen beszelni.

Köldök_szösz 2016.04.05. 17:41:46

Pfff az átlagnak tényleg teljesen kurvára fölös politizálni de még a legkisebb mértékben is.
SEmmit nem lehet tenni az ellen amit a nagyon csinálnak.
Azon kívül tényleg semmi másra nem jó olvasgatni az ilyen szarokat csak arra hogy felidegeljen, megijesszen, még mélyebb depibe lökjön.

prolee 2016.04.05. 19:16:15

Az orbánozó és gyurcsányozó táborba merevedett "felnőttek" meg lennének döbbenve, ha tudnák, hogy a fiatalok a komplett politikai elitet utálják, MINDEN politikusról, valamint alapítványról és jólét, vagy jogvédő szervezetről a korrupció jut eszükbe és nem, nem akarnak versenyeztetett bérrabszolgák lenni, hanem önállóság helyett a család védelmében és anyagi biztonságában élő, normális mennyiségű és minőségű, kreatív munkából szerényen élő felnőttek szeretnének lenni.
Utálják, hogy két opció van: belegebedek a munkába/szarni sem tudok a munkanélküliség matti szegénységtől.

Afrika steht an der Elbe 2016.04.05. 19:16:33

Kb. 40 év késésben vagyunk a "fejlett nyugat"-hoz képest. Nekünk az ipszilon generáció a mi drága semmirekellő hatvannyolcasaink.

kvadrillio 2016.04.05. 19:16:47

Életét feláldozva, saját pozíciójára kért légicsapást
alfahír
BIZTOS, HOGY NEM ZSŰIDÓ VOLT !!!

telkoe 2016.04.05. 20:40:22

Érzésem szerint ebben elég komoly része van a balos közbeszédnek és sajtónak, ami csak azzal foglalkozik, hogy Magyarországon minden szar, a magyarok hülyék, minden rossz, szégyen magyarnak lenni stb stb. Ez egy máig tartó utóhatása a Sztálin alázatos seggnyalóiból kikupálódott kommunisták / MSzMP uralkodásának.

Андрей Кириленко 2016.04.05. 20:40:44

Ami undorító, attól még jó, hogy undorodnak.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.05. 20:41:01

@Afrika steht an der Elbe: a semmire kellők azok ti, kommunista, alkoholista kádári lumpenprolik vagytok. Ezek a fiatalok meg simán kimennek külföldre dolgozni, miközben ti továbbra is loptok, vedeltek és ócsároljátok a nyugatiakat, akik veletek ellentétben képesek valamire.

envagyokanezo 2016.04.05. 21:37:38

Elmondom, hogy miért. Kb. két évvel ezelőtt észrevettem egy hibát az egyik (szakmámba vágó) jogszabálytervezetben, egyértelmű volt, hogy nem így szánták, csak "baleset". (Később módosították is). Felhívtam a lakóhelyem szerinti képviselőt, hogy bemennék fogadóórára, mikor és hol van. Erre a lótifutija telefonban közölte, hogy a Képviselő Úr nem ér rá fogadóórákat tartani, nézzem meg mennyit nyilatkozik mindenfele, tévében, minden. Én (Y generációs) ekkor fordultam el a politikától: megértettem, hogy a Képviselő Úr túl elfoglalt fogadóórát tartani a saját választópolgárainak, de legalább benne van a TÉVÉbe'.

BiG74 Bodri 2016.04.05. 23:45:53

@telkoe:
Nem vagyok éppen komcsi, te meg normális.

Alick 2016.04.06. 09:38:36

@envagyokanezo: jogos válasz, hogy én meg nem fogok ráérni szavazni.

lujo1111 2016.04.06. 09:39:09

@telkoe: amikor a Fidesz volt ellenzékben, akkor sztük mi volt jó? ők is fikáztak mindent! utána meg 2010 után, mert OV van hatalmon, épül a sok stadion, meg gyarapodik a haverok vagyona, egycsapásra minden jó lesz :D
Ostobaság azt hinni, hogy az előző kormány tevékenységét teljesen sárba tapossák, utána meg ők vannak hatalmon, minden milyen fasza lesz.

odamondó 2016.04.06. 09:39:20

Ez a második blog ahol leírva látom, hogy ugyanaz a generáció egy 82es mint egy 2000es. Ne. Komolyan? Ezt valaki elhiszi? Tehát egy 34 éves nagy valószínűséggel már dolgozó, talán családos ember ugyanaz a generáció mint a 16 éves pattanásos gyerek aki épp az alkalmat keresi mikor veszítheti el a szüzességét. Na ne.

sas70 2016.04.06. 09:39:33

@KurucInfo Főszerkesztő: Bezzeg a én időmben, mikor seggrészegen, rockkoncerten csápoltak, arra a hallgathatatlanul hangos, üvöltő ricsajra és aztán meg a parkban dugtak!

Nerevaryne 2016.04.06. 09:39:56

@$pi$: Azért munkanélküli mert recessziós időszakban lépett be a munkaerőpiacra, egy olyan gazdasági környezetben ahol vagy benyom egy ismerős egy helyre vagy kapálhat az analfabétákkal virágos kertet ha van diplomája ha nincs. Annak a generációnak nincs esélye munkahelyi tapasztalatot szereznie, anélkül pedig nem veszik fel sehova. Az az a generáció, amelyiket már csak közfoglalkoztatottként hajlandók felvenni, ők azok akik teljesítménybéres munkákba kényszerülnek, akik soha semmilyen formában nem tapasztalták meg, hogy egy munkahely lehetőségek tárháza nem egy verem amiben kiszipolyozzák és kiköpik. Akik korábban születtek még volt esélyük a még össze nem omlott magyar gazdaságban tapasztalatot szerezni, akik később azok meg még tanulnak valahol.

Glaubersó 2016.04.06. 09:40:00

@telkoe: "Sztálin alázatos seggnyalóiból kikupálódott kommunisták "

Manapság már demokraták. Szépen átvedlettek, úgy forgatják a köpönyeget, ahogy a szél fúl.

Alick 2016.04.06. 09:40:03

@envagyokanezo: a demokrácia egy napig tart, amíg a választópolgár elmegy a szavazófülkébe - megszopatni saját magát.

sas70 2016.04.06. 11:13:32

A fiam szerint a mai magyar politika: Egy konraszelektált posvány, amiben tehetségtelen emberek vígan dagonyáznak, a tehetségeseket meg elüldözik.

sas70 2016.04.06. 11:13:48

@Alick: és azzal a megelégedéssel jön ki a fülkéből, hogy jól esett neki!
Amúgy meg, a magyar választópolgár is megszopatott már, minden politikai formációt és én nem gondolom, hogy ilyen többet nem lesz.

Nerevaryne 2016.04.06. 11:14:03

@KurucInfo Főszerkesztő: legalább tudnak ékezeteket használni. Amúgy a hippi-generáció után panaszkodsz a drogokra?

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.06. 21:53:03

@Glaubersó: sőt nem csak simán "demokraták", hanem "fiatal nemzethy jobboldaliak"

Tranquillius 2016.04.07. 11:59:33

@sas70: A fiadnak add oda Machiavellitől a Fejedelmet.
Felnőttek számára is tanulságos, ugyanis a politikában kissé másként ítélik meg a "tehetséget", mint a való életben.

MEDVE1978 2016.04.07. 21:25:05

Nem vagyok nyelvtannáci, de csak a közepén tartok a cikknek és ez kritikán aluli. Többes szám és egyes szám egyeztetések maradnak el, fogalmakat használ rosszul (pozitivizmus).
Ez nem magyar ember írta?

Bobby Newmark 2016.04.07. 21:25:09

@$pi$: Ja, szintén. Ha már az egyébként teljesen egzakt definíciót sem képes úgy leírni, hogy ne fosná tele baromsággal, akkor mit várjak a cikktől?

"Az Y-generáció tagjának nevezzük a 1982-2000 között született fiatalokat" PONT.