Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Létezik-e keresztény kultúra?

2016. január 15. - KötőSzó

Ha a kultúra, amiben élek, ha a közösség, amelyhez tartozom, azt sugallja, hogy a másfélét ne úgy kezeljem mint magamat, akkor annak a közösségnek a szokásai elválasztanak Istentől. 

Sok szó esik mostanában a keresztény kultúráról: keresztény országok, nem keresztény országok; keresztény Európa. Pedig nincs olyan, hogy keresztény Európa. Nincs olyan, hogy keresztény kultúra, nincs keresztény nemzet. A Biblia szerint nincs. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy keresztény nézőpontból ne lenne fontos a kultúra, vagy a nemzet. Jézus  az abszolút mérce, ha keresztény nézőpontból akarunk vizsgálódni  maga is tiszteletben tartja a kultúrát, azon nemzet szokásait, amibe beleszületett. Ezek akkor elsősorban az ószövetségi törvényeket jelentették.

„Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy eltöröljem a törvényt vagy a prófétákat. Nem eltörölni, hanem betölteni jöttem.” (Máté 5:17)

Ugyanakkor Jézus világossá teszi azt is, hogy a törvény maga vagy a szokások nem lehetnek a végső cél. A törvény eszköz, melyet azért adott Isten a népének, hogy segítsen nekik közelebb kerülni a végső célhoz, a legfőbb parancsolathoz. Erről így beszél:

(...) majd egy törvénytudó közülük, próbára akarva tenni őt, megkérdezte tőle: Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben? Jézus pedig így válaszolt: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat. Ehhez hasonló a második: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták. (Máté 22:35-40)

Isten szeretetének a parancsa alázatot követel. A törvény és a kultúra Isten szerint való, hogy ha ezt segíti. Az adott kultúra segíthet nekünk minden emberre szeretettel nézni, ha érvényesül benne a felebaráti szeretet parancsa. A törvénnyel kapcsolatban pedig Jézus világossá teszi, hogy az az emberért van, nem pedig az ember a törvényért:

És azt mondta nekik: A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért. (Márk 2:27)

Vannak törvények, vannak szokások, amelyek segítenek nekünk Isten parancsa szerint élni, és vannak, amelyek hátráltatnak ebben. Amikor a kultúra embereket kezd szétválasztani magunkfajtára és magukfajtára, akkor az nem segít nekünk a felebaráti szeretet szerint élni. A felebaráti szeretet mindenkit magába foglal; liberálist és konzervatívot, zsidót és muszlimot, cigányt és bevándorlót.

Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ad mind az igazaknak, mind a hamisaknak. Ha csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi jutalmat érdemeltek? Nem ugyanazt teszik a vámszedők is? És ha csak atyátok fiait köszöntitek, mennyivel tesztek másoknál többet? Nem ugyanezt teszik a pogányok is? Legyetek azért tökéletesek, amint a ti mennyei Atyátok tökéletes! (Máté 5:43-48)

Ha a kultúra, amiben élek, ha a közösség szokásai és elvárásai, amelyhez tartozom, azt sugallják, hogy a másfélét ne úgy kezeljem mint magamat, akkor annak a közösségnek a szokásai elválasztanak Istentől. Ez igaz lehet a „keresztény kultúrára” is. A „keresztény kultúra” ugyanis nem keresztény közösséget  egymást segítő és Krisztust követő embereket jelent. Aki keresztény kultúráról, vagy keresztény Európáról beszél, az sem erre gondol. Európára gondol, amely puszta mérete miatt sem lehetett soha a fenti értelemben vett közösség, az elvallástalanodás óta pedig végképp nem az. Aki keresztény Európáról beszél, az megpróbál valami definícót adni a „mi”-re az „ők”-kel szemben, és ehhez valamiért a „fehér”-rel, vagy pont a „vallástalan”-nal szemben a „keresztény”-t érzi szalonképesebbnek.

Itthon is jelen van ez a kereszténységet nem vallási, hanem kulturális értelemben használó áramlat, és nem csak 2010 óta. Ebben a retorikában a kereszténység a konzervatív, polgári, de sokkal inkább a nemzetet legfőbb politikai kategóriának gondoló, valamint egyfajta nosztalgikus és tekintélyelvű „mi”-t jelenti, a „nemzetellenes” „ők”-kel , vagy „ti”-vel szemben.

Így lehet a keresztény jelző olyasvalami, ami mégis szembe tud menni Isten törvényével. Hit és remény helyett pusztán valamelyik kultúra alkotóeleme lesz. Valami, amit lehet arra használni, hogy eldöntsük, kit fogadjunk be és kit ne.

Mint annyi más kérdésben, itt is mást vár tőlünk a világ, mint amit Krisztus követése jelent. És mint annyi más kérdésben, itt sem a keskeny út lesz a könnyebb. Ha nem akarjuk a világot „magunkfajtákként” és „magukfajtákként” látni, akkor konfliktusunk lesz minden olyan emberrel, aki eddig minket maga mellé, a „magunkfajtákba” sorolt, és aki ezután is elvárná, hogy lenézzük a „magukfajtát”. Ez konfliktust jelenthet a hozzánk legközelebb állókkal is:

Ne gondoljátok, hogy békességet szerezni jöttem a földre; nem azért jöttem, hogy békességet hozzak, hanem hogy kardot. Azért jöttem, hogy meghasonlást támasszak az ember és az ő apja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő anyósa között, és hogy az embernek ellensége legyen saját háznépe. (Máté 10:34-36)

A Jézus által példaként állított világban konfliktus és vita van minden olyan helyzetben, ahol a mostani világ által kínált látszólagos béke a csoporton kívül állók, vagy a csoporton belül, a perifériára szorítottak elnyomásán nyugszik. Családok, ahol az apa szavával nem lehet szembeszállni; csoportok, melyek felsőbbrendűnek érzik magukat más csoportoknál; szekták, melyek vakon követik a vezetőjüket; munkahelyek, ahol mindenki terrorban tartja a beosztottait és retteg a saját főnökétől; iskolás gyerekek, akik mások kiközösítésével és gúnyolásával szereznek barátokat; nemzetek, melyeket a külső és belső ellenséggel szembeni örökös harc tart össze.

Az ilyen, elnyomáson alapuló béke helyett  mint amilyen a Pax Romana is volt Jézus idejében  Jézus másféle békét akar. Családokat, ahol mindenki szóhoz tud jutni; csoportokat, amelyek ismerni és érteni akarnak más csoportokat; szektatagokat, akik felhagynak „tévtanításban”, „bűnben” élők megbélyegzésével; munkavállalókat, akik nem adják tovább másoknak a rájuk zúduló lelki nyomást; iskolásokat, akik szót emelnek a kiközösítettekért; polgárokat, akik leleplezik a hatalom ellenség-hazugságait. Erőszakon alapuló béke helyett Jézus erőszakmentes konfliktust akar.

Békességet hagyok nektek, az én békességemet adom nektek, de nem úgy adom, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek, s ne féljen! (János 14:27)

Krisztus követése nem a kultúra tagadását jelenti, vagy hogy megpróbáljuk a meglévőt egy másik kultúrára, szokásra, egy másik „mi”–re és másik „ők”–re cserélni. Krisztus ehelyett arra bátorít, hogy azt keressük: a kultúra, amelybe beleszülettünk, hol és hogyan gátol bennünket a felebaráti szeretetben. És, hogy ahol gátol, ott merjünk vele szembeszállni.

Forrás: Letter to a Non-Christian Nation
Szöveg: Földessy Árpád
Fotó: Ng Han Guan/AP

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr728264614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2016.01.17. 14:14:40

sőt!
Szeretet, és isten sem létezik, mert nem lehet megmérni szent tudományos műszerekkel.

Moderátor sem létezik, mert nem lehet látni.
A kommentek nyilván véletlenül tűnnek el... elvégre volt rá több milliárd évük...

midnight coder 2016.01.17. 14:28:03

És mi a véleménye a keresztényeknek az olyan kultúrák tagjainak tömeges befogadásáról, akiknek életcéljuk a kereszténység és benne a keresztények kiirtása ?

Göntér László 2016.01.17. 14:29:33

Én nem vagyok Istenhívő, de ezzel egyetértek!

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.01.17. 14:33:56

Egy blog és egy blogger, amely kétségbe vonja, hogy van keresztény kultúra. Persze, arab meg zsidó kultúra létezik és ajnározni kell őket, de keresztény kultúra nincsen. Nézd öregem, én keresztény vagyok, bár nem gyakorló, de azért ez még engem is elképesztett, amiket itt fröcsögsz. Ha nincs keresztény kultúra, mert Jézus miket mondott, meg ha a saját kultúránk szerint nem szeretjük felebarátainkat, akkor nagy a baj a fejedben.
Emberek vannak, emberek között kultúrák, vallások között ellentétek. Létezik keresztény múlt és kultúra, létezik keresztény civilizáció és léteznek agymosott emberfélék, akárcsak te, akik szeretnék a befolyásolható embereket megvezetni... Kár, hogy nem vagy címlapon, hadd jöjjön ide pár keresztény ellentmondani neked - de majd a kedvedért szólok pár embernek, hátha érdekli őket, miket mondogatsz itt.

Alászolgája.

bkkzol 2016.01.17. 14:38:48

Már megint egy szerencsétlen "szerecsen mosdató"! Akkor nincs muszlim kultúra sem aminek áldása alatt adják-veszik a nőket, kötnek bombát a gyermekeik testére... és vágják le egymás fejét annak tükrében , hogy Mohamed apósa vagy veje az út igazi örököse...
Mielött jönnek az inkvizicióval és keresztes hadjárattokal felhívom figyelmüket, hogy ezek már legalább 3-4 éve nem működnek számottevően...

kvadrillio 2016.01.17. 15:15:48

Egyetemes
Kezdődik az ökumenikus imahét
MTI, 2016. január 17., 09:50, frissítve: 11:51
Ma kezdődik meg az ez évi ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartják.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös programját megnyitó szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek és Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vezeti. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői.

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a keresztények egységéért.

Az eseménysorozat idei bibliai mottója Péter első levelében található:

„Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük.”

Az idei ökumenikus imahét anyagát a lett ökumenikus csoport készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsának hit- és egyházszervezeti bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.
Megfagyott a saját lakásában - Tények-riport / Tények.hu ...
tenyek.hu/29844_megfagyott_a_sajat_lakasaban_-_tenyek-riport.html
Eddig összesen több mint 800 embert vitt melegedőkbe vagy haza a rendőrség az elmúlt tíz napban, mindannyian megfagytak volna, ha nem találják meg őket ...
Megfagyott egy férfi fűtetlen lakásában - Origo
www.origo.hu/itthon/20050208megfagyott.html
2005. febr. 8. - Megfagyott fűtetlen lakásában egy 46 éves férfi Márokpapiban - közölte a rendőrség kedden. A kihűlt ember holttestét hétfőn találták meg ...
Megfagyott egy idős asszony fűtetlen lakásában - Blikk.hu
www.blikk.hu/aktualis/megfagyott-egy-idos...lakasaban/rjes6y3
2013. jan. 21. - Megfagyott egy 87 éves asszony fűtetlen lakásában a lett fővárosban, Rigában, ahol mínusz 28 fokig süllyedt a hőmérséklet. A mentőszolgálat ...
Megfagyott volna a lakásában a 74 éves pécsi nő | Kék ...
www.bama.hu › Baranya › Kék hírek, bulvár
Megfagyott volna a lakásában a 74 éves pécsi nő. 2014. december 30. 19:11 B. A. (Dunántúli Napló). Baranya | A nénit a női éjjeli menedékhelyre szállították, ...
Megfagyott a lakásában egy idős férfi Nyíregyházán - Index.hu
index.hu/bulvar/hirek/210359/
Fűtetlen lakásában vesztette életét egy idős férfi Nyíregyháza határában, közölte a HavariaPress. A szabolcsi megyeszékhelyhez tartozó Felsősimán ...

HÁÁÁÁÁÁÁÁT.....IGEN ! VAN ITT EGY KIS ANTAGONISZTIKUS ELLENTÉT !!!!!!! :)))))

2016.01.17. 15:19:38

Csak úgy másznak elő a kő alól Koppány vezér szittya leszármazottai, hogy megvédjék a keresztény kultúrát. Totál röhej.

2016.01.17. 15:26:28

@midnight coder: "És mi a véleménye a keresztényeknek az olyan kultúrák tagjainak tömeges befogadásáról, akiknek életcéljuk a kereszténység és benne a keresztények kiirtása ?"

Ugyanaz, mint amikor Árpád atyánk az ázsiai sztyeppékről a pannon pusztába vezette a bevándorló hordáit. Csak hát akkor is a nagyokos németek azt mondták, hogy maradhatnak.

Mr. Waszabi 2016.01.17. 15:35:08

Túl nagy kérdést teszel fel. Olyat, amire sosem tudtad a választ.
Isten és ember közötti viszony mindenkor személyes -volt és ha van, akkor ma is csak ennyi, nem több. Nem olvasod sehol, sem az Ószövetségben, sem az Újban, hogy "és váljatok párttá, és viselkedjetek annak közelfogadott szabályai szerint."
Azért nem, mert mindkét szövetség az egyes emberrel kötettett. Azaz, dédapáddal és Istennel, nagyapáddal és Istennel, aztán veled és Istennel.
Mindezek fényében nem reklamálhatsz olyan téziseket, amiket csak a bármelyik szövetségnél jóval később született emberek diktáltak más emberek fejébe, sokadszorra a tiédbe is, pusztán más emberektől örökölt, ám sosem megkérdőjelezett nézeteik szerint.
Tudom, kemény állítás - viszont igaz. Ha be mered ismerni, akkor sokkal okosabb leszel, mint elődeid az elmúlt 2 ezer évben - akiknek többsége felelős a kereszténység hiteltelenségének kialakulásáért mára.
Ma is csak Isten van, meg te, mint ember, innen lehet indulni , autentikusan.
Az Ő szemében nem létezik a magad által mögéd képzelt tömeg, egyház, felekezet, mint meggyőző erő. Azért nem, mert sosem mondta, hogy "és majd alapíts felekezeteket, ami majd az jó lesz neked és gyermekeidnek, s akiket taníts magad feje szerint, és akkor majd jó lesz nektek". Hasonló állításokat sem találsz a Bibliában.
Csak csupa olyan állítást, követelést, amely az egyes embernek szól, mindenkor.
Ezek a tények ebben a kérdéskörben.
S ha most csodálkozol azon, miért is nem működött 2 évezreden át a kereszténység, ahogy kellett volna, avagy miért is van lejtmenetben ennyi idő óta egyfolytában - hogy az istentelen túlkapásairól, emberi atrocitásairól ne is szóljak - , nos, ideje ébredned. Azért volt a hosszú fiaskó, mert a kereszténység nagyon nem az, mint aminek elődeid tanították számodra, emberi szemlélet szerint.
Egyes emberek a Bilblia tanításaiban felismertek ezt-azt, de többségük nem jutott el a lényegig. Ha keresztény vagy valóban, akkor légy olyan, mint a kisgyermek: legyen tiszta a szíved, és aszerint cselekedj mindenkor, különben nem jutsz be a Mennyek országába. Ezt mondta Jézus? Ezt. Ha ettől eltérsz, akkor halott vagy, mint akárki más.
Melyik része nem világos? Ha hajlítanád eme tanítást, ugyan miért tennéd, mi indok alapján? Ezen kéne először elgondolkodni.
Az érem másik oldala. Jézus sosem mondta, hogy a neked diktált parancsolatok mentén majd mások is megtérnek és rendes emberekké válnak. Csak azt mondta, hogy edd ezt, hirdesd ezt, amiben hiszel. Hogy ezt a parancsot a hívők/szimpatizánsok összekeverték az ígérettel, nos, az csak az ő mindenkori csökevényük, de nem több. Csak évezredes emberi dogmák miatt hiszed, hogy így kéne lennie. 2016-ot írunk, tehát érdemes elgondolkodni azon, hogy ki, hol tévedett. Gyakorlatilag nincs rá isteni alapod, hogy azt hidd egyházad tanításairól, amit hiszel, csupán emberek tanításai alapján alakítottad ki ebbéli tévhitedet. Két évezred emberi tanításai - és hazugságai - alapján szólsz Isten dolgairól. Mennyire hiteles ez vajon?
Mondandóm lényege: a magad életében képviseld Istent, az ő értékeit - de ne akarj többnek, felhatalmazottabnak látszani, mint amire téged felhatalmazott. A reformátusok évek óta elárulják Isten tanításait - falaznak, holmi szervezeti önállóságra hivatkozva egy fasisztának, miközben az Atyához imádkoznak. Erdő Péternek nem bírt kiegyenesedni a gerince olyan kardinális történések eseményével kapcsolatban, amelyek ellen neki fel kellett volna lépnie, mint Isten szolgájának, és amiknek meg nem cselekvéséért Isten elő fogja venni őt. A híveknek lehet hazudni, ez évezredek óta gyakorlat - csak a hívek nem tudják, melyik emberek által szentnek nyilvánított, ám hazug embertársuk végezte távozása után valami rossz helyen. A lényeg, hogy Isten nem buta - sosem volt az - , azért szerződött az egyes emberrel, s nem holmi egyháznak csúfolt emberi pártokkal. Csak az ember hazudik, és próbálja elhitetni más emberekkel, hogy amit hazudik, az igazság. Aki azt cselekszi, amit neki kell, szíve szerint, annak nincs félnivalója - de ezen embereknek fele nem jár templomba, semelyikbe, és még csak nem is hisz Istenben. Ellenben, megcselekszi mindazt, amit Isten az emberre rótt.
Szóval, szerintem, nem kéne egyházi blogot írnia annak, aki mindezt nem érti még - ez magánvéleményem. De, ha nem írtam hazugságot, akkor te vagy szarban most. Mert tökmindegy, hogy az emberek, akik olvassák, mit gondolnak - te nem nekik felelsz, hanem oda fel. A jó hír az, hogy még nem járt le a szalag - változtathatsz. De áruló ne légy :)

KötőSzó · http://kotoszo.blog.hu 2016.01.17. 15:35:41

@wmiki: de, a moderátor is létezik :) szeretnénk minden olvasónknak megadni a hozzászólás lehetőségét, a gyűlölködő hozzászólásokat viszont töröljük, ezt eddig sem tagadtuk. Biztosak vagyunk benne, hogy olvasóink képesek mondandójukat fröcsögés és káromkodás nélkül is megfogalmazni. Tudnivalók a kommentelésről: kotoszo.blog.hu/2016/01/03/isten_hozott_tudnivalok

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.17. 15:36:02

@kopasz barmok országa: pozsonyi csata te retardált. tipikus esete vagy a "hülye okoskodik"-nak

2016.01.17. 15:36:55

@Nagyorrú Barbi: Ha a zsidó kultúrára gondoltál, az van. Már sok ezer éve. Kőből épített templomaik és városaik voltak, saját írásuk és kőbe vésett törvényeik. Ezek mind abban az időben, amikor a magyarok Ázsiában voltak és a fán tartózkodtak.

von Putri 2016.01.17. 15:37:45

Nem szükséges vitába szállni a szerzővel, elég ha javasolok egy kísérletet: cserélje ki az írásában a "keresztény" szót "izraelitára", és figyelje a reakciókat

Ja hogy azzal nem raknák címlapra az Indexen? Mert keresztény kultúra csak akkor létezik, ha destruálni kell, máskülönben olyan nincs? Előbb van a tagadása, mint a léte?

midnight coder 2016.01.17. 15:39:38

@kopasz barmok országa: Ez azért picit más történet. Egyrészt, a németek nem engedtek be minket, ezért vagyunk mi itt, és nem Berlinben. Másrészt, bár mi is kissé ellenségesen viselkedtünk az európai kultúrával szemben (kiraboltunk pár kolostort meg ilyenek), de nem kimondottan törekedtünk elpusztítani azt. Harmadrészt, nem tudom rémlik-e, de volt egy fazon, valami István a király, aki némileg illiberális módszerekkel viszont meglehetősen sikeresen integrált minket az európai civilizációba. A meglehetős siker persze így is pár száz évet jelenetett.

von Putri 2016.01.17. 15:44:21

@kopasz barmok országa:
Aligha lehet zsidó kultúráról beszélni amikor az alapítója egy egyiptomi volt, aki saját vallási hagyományait ültette át egy idegen népre

Ami nem is csoda persze, hiszen akkor már 1300 évvel, de újabb kutatások szerint még ennél is régebben álltak a nagy piramisok, míg a megtérített zsidó nép a nomád életvitelt ismerte csak

2016.01.17. 15:45:37

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Nem érdekel semmilyen rabló hadjárat, amit a pogány vágott szemű magyar hordák műveltek, amikor betörtek Európába. A lényeg az, hogy a németek ajánlásával a pápa királyi koronát és letelepedési engedélyt ajánlott fel a magyar bevándorlóknak, akik ezt elfogadták. Igaz, hogy ezért pár ezres akkori csőcselék fellázadt Brüsszel ellen, de egy alapos szétverés meg a süket fülekbe öntött ólom segített az elmék megnyílásában.

steery 2016.01.17. 15:46:37

A másféléket másféleképpen kell kezelni. Ez a dolgok rendje. Mindenkit úgy kezelünk, ahogy a pillanatnyi helyzet megkívánja. Ha nem így teszel, magaddal is kitolsz és a másikkal is kitolsz. És ezen nincs mit ragozni. Nem számít, miket hadováltak össze régen a próféták, mert ezernyi próféta milliónyi szava sem változtatja meg jottányit sem a valóságot, mely megköveteli tőlünk a helyes cselekedetet. Különböző lényeket azonosan kezelni pedig helytelen. Pont.

midnight coder 2016.01.17. 15:47:19

@kopasz barmok országa: És tegyük hozzá, hogy utána a mi törékeny húsunk védte a derék Európát a különféle (török, tatár, stb) bevándorlóktól. Ezért is tudtak olyan szép tunyára fejlődni, hogy mára már a legalapvetőbb önvédelmi ösztönök is hiányoznak belőlük.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.17. 15:50:33

Mondanám, hogy a posztíró szégyellje magát, de a poszt szövegéből kiindulva neki biztos nincs szégyenérzete.

Mondjuk hite sem.

2016.01.17. 15:53:10

@von Putri: Ne a zsidókon rugózz, hanem a magyarokon. Tudsz nekem olyan műemléket mutatni az ázsiai pusztában, ami utánuk fennmaradt, mint bármelyik kultúrnép nyomán? Mit hagytak maguk mögött a lótrágyán kívül?
Itt a pusztában se sokat mutattak fel, kétszáz év kellett, hogy megtanuljanak két téglát egymásra rakni, írni pedig csak a papok tudtak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.17. 15:59:10

@kopasz barmok országa:

Ugye biztos nem zavar, hogy az előttünk Európában már honos népek körében is csak a papok tudtak írni-olvasni. A nép nem tudott, de még a nemeseik sem. S ez még a németek körében is így volt - más kérdés, hogy akkor még nem is létezett olyan, hogy német. :P

Így az érvelésed meglehetősen az öntökönszúrás kategóriájába esik.

2016.01.17. 16:00:50

@midnight coder: "utána a mi törékeny húsunk védte a derék Európát a különféle (török, tatár, stb) bevándorlóktól"

Bullshit. Mindenki átgázolt rajtunk, aki erre járt, tehát nem érte meg a németeknek, de még a pápának sem, mert ugyan a keresztséget felvettük, de lélekben ma is pogányok vagyunk, úgy mint ezer éve. A sok keveredéstől pedig eltűntek a mongoloid vonásaink.

midnight coder 2016.01.17. 16:13:51

@kopasz barmok országa: A nomád életmód mellett nemigen lehet túl nagy városokat építeni. Pontosabban lehet, de nincs túl sok értelme mert úgyis tovább kell menni ha nem akarsz éhen veszni. Hogy írásunk mennyire volt, és milyen azt ma már elég nehéz megmondani, mivel I. István integrációs tevékenységének gerincét a kereszténység tűzzel-vassal való elterjesztése jelentette, ami nemigen fért össze a multikultival - amúgy nem csak akkor, de jóval később sem, lásd amikor az európai hódítók olyan hatékonysággal pusztították el a korabeli inka kultúrát, hogy mára a legaprólékosabb tudományos munkák ellenére is alig tudunk róluk valamit, holott nekik is volt Pl. írásuk is.

nemecsekerno_007 2016.01.17. 16:29:53

Sőt. Olyan sincs, hogy fénykard.

Rébusz 2016.01.17. 16:33:45

Én nem értem, miért érzi úgy egy evangélikus portál, hogy címében vagy tartalmában is polgárpukkasztó, provokatív külföldi vagy hazai cikkeket kell oldalán közlésre bocsájtani. Talán mert ezzel majd megugrik a látogatottsága? Ez a mostani cikk még csak gondolatébresztő sem, hanem zagyva gondolattörmelékek halmaza. De azért már az elején ki kellett jelentenie, hogy nincs keresztény kultúra. Pont. Mintha ez valami paradigma lenne. Az oldal működtetői ne csodálkozzanak azután, hogy milyen hozzászólások érkeznek majd egy ilyen cikkre. Mentségükre legyen szólva, hogy mindezzel nem kell egyetérteniük, mint írják, de egy ilyen "sefülesefarka", "provokálok, mert vagyok" cikket egy evangélikus oldalnak már le sem kellene közölnie.

felkiáltójel 2016.01.17. 16:48:00

Hát keresztyén kultúra biztosan van. Az evangélikusban viszont erősen kezdek kételkedni, mert ha az evangélikusok még sokáig hagyják, hogy ilyen mértékű ismeretterjesztő ámokfutással ziláljátok szét, ami cca 500 év alatt elődeitek felépítettek, akkor valóban nem léteznek. Ha még nyomokban vannak is, akkor hamar el fognak tűnni a süllyesztőben. Könyörgöm, ahelyett, hogy arra használnátok az újonnan nyílt csatornátokat a zindexen, hogy az evangéliumot hirdetitek és építetek, konszolidáltok, sunyi módon és módszeresen romboltok! Remélem hamarosan kitakarítanak benneteket innen. Inkább előbb, mint később!

gombaszakértő 2016.01.17. 16:57:25

Tudna arra valaki nekem magyarázatot adni, hogy a kommentek nagy része miért nyíltan/kimondottan antiszemita? Végigolvastam a cikket, de ott nem találtam erre utalást, az európai kultúráról van benne szó. Nem értem, akkor mi köze van ehhez a zsidóknak, zsidó-palesztin ellentétnek? Meg tudná nekem magyarázni ezt valaki?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.17. 17:06:50

@felkiáltójel:

"keresztyén kultúra biztosan van. Az evangélikusban viszont erősen kezdek kételkedni"

Evangélikus volt az a leszbikus "püspöknő" is, aki a templomának faláról leszedette - vagy csak akarta leszedetni? - a kereszteket, hogy otthonosabban érezzék magukat ott a muzulmán betolakodók.

Ez talán túl kevés példa az ítéletalkotáshoz, de ahhoz talán elég, hogy az ember azt gondolhassa, az evangélikusok különösen hajlamosak az önfeladásra. Így esélyes, hogy igazad van, és hamarosan eltűnnek a süllyesztőben.

A "püspöknő" meg talán abban reménykedik, hogy a muszlimok megtartják takarítónőnek a mecsetté átalakított templomban?

colonel Tigh 2016.01.17. 17:07:21

@kopasz barmok országa: haha, ez jó, ezen én is szoktam borulni. Meg azon amikor egy zsidózás és egy cigányozás között coelhoi bölcsességeket osztanak meg a szeretetről... totál skizo.

we dont want arabs here..So what 2016.01.17. 17:11:32

Miért nem meri fölvállalni a saját nevével az írást a szerző?

we dont want arabs here..So what 2016.01.17. 17:13:12

@gombaszakértő: Mert senki másnak nincs érdekében a keresztény, nemzetállamokból álló erős Európát rombolni csak a zsidóknak. Tehát ezért.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.17. 17:16:38

Én úgy látom, hogy ha itt valaki antiszemitizmussal vádolható, akkor azok, akik a zsidóságot közismerten eltaposni, megsemmisíteni akaró iszlámhívők Európába való betelepítését pártolják. Tehát köztük a posztoló.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.17. 17:20:04

Az európai zsidóság már ma is aggódik az egyre nagyobb számban betelepülő/betelepített iszlámhívők miatt, joggal tart az antiszemitizmus fellángolásától, zsidók elleni merényletektől. Akik ezt a félelmet a betelepítésekkel táplálják, azok az igazi antiszemiták.

midnight coder 2016.01.17. 17:20:30

@we dont want arabs here..So what: Hol látsz te itt keresztény nemzetállamokból álló erős Európát ? Európa már régen sem nem erős, sem nem keresztény, a nemzetállamoknak pedig egyre szűkül a mozgástere.

midnight coder 2016.01.17. 17:24:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na igen. Szegény liberósok még mindig a szélsőjobbtól fosnak, miközben a következő Holocaustot az iszlamisták fogják elkövetni és nem a szélsőjobb.

Jarnyn 2016.01.17. 17:28:46

@gombaszakértő:

Azért mert a keresztény kultura mint olyan válságban van. A gyökerekhez nem tud visszamenni mert sok ember nem tud élni aszerint, és a megújulásra képtelen mert nem tud jelenleg alapértékeket felvonultatni.
Emellett két oldalról is folyamatosan támadva van, amely az alapértékeit rombolná... Az ateista oldalról, és az ilyen "álkeresztény" oldalról.

Így az önérzetes magukat amugy a kulturához tartozónak tartó személy számára ez az egyik kiút, ha visszatámad.

Mivel a kereszténységet hagyományosan a zsidó közösségből éri az egyik legtöbb támadás, mind álkeresztényi mind ateista módon, így zsidózni fognak.

féregírtó 2016.01.17. 17:36:11

Keresztény kultúra van, keresztény ország nincsen. Magyarország főleg nem az, nemhogy a keresztények, de a vallásos emberek sincsenek többségben. Egy erőszakos kisebbség próbálja ráerőltetni a magyar emberekre a saját világképét, ami ráadásul nem is keresztény, csak annak hazudják.
Ennyi gazemberséget keresztény ember soha nem követne el.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.17. 17:58:34

@féregírtó: wow, ez teljesen ellentmond a legutóbbi népszámlálási adatoknak

midnight coder 2016.01.17. 17:58:41

@féregírtó: Attól függ, hogy kit tekintesz kereszténynek: a keresztény szenteket, vagy azokat a hódítókat akik tűzzel-vassal vitték el Pl. az indiánokhoz a kereszténységet ?

Netuddki. 2016.01.17. 18:10:43

A kereszténységet és az álkeresztény szimbiótáját az orbán csak felhasználja., hogy többen szavazzanak rá...

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.17. 19:14:34

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: a megszokásból kereszténynek jelölésre gondolsz? Az nem jelent semmit.

we dont want arabs here..So what 2016.01.17. 19:25:54

@midnight coder: ez egy baromság. a nemzetállamok erősödnek baszod csak nem látsz. a kibaszott usa kőkemény I AM AMERICAN nemzetállam. HA tegnap estél le egy kecskéről az amerikai hivatalokban, az első dolgod az lesz miután megkapod a papírod hogy elbégettetik veled hogy YOu are now an American citizen! Ha Te a hitleri nemzetállamban gondolkodsz akkor tévúton jársz. A mai világrabló "nemzetállamok" nem nemzetségre és fajra alapoznak hanem ideológiára. Ezért fognak a németek nagyot szívni az agyhalott Merkel miatt. Mert kecskére lehet ugyan káposztát bízni de az biztos hogy meg is fogja zabálni.. A németeket pl a saját faszágaik fogják kivégezni, ideértve a "menekült" simogatást is.. Próbálnak Made In Germany-t csinálni egymillió szalafista szír terroristából. Szép lesz a végeredmeény :) Az USA vagy Hollandia a nacionalizmus fellegvára.. Mindkettő vesztésre áll..mert fehér embert lassan csak nagyítóval találsz bennük..

Voznyák Pista 2016.01.17. 19:30:20

@kopasz barmok országa:

"Csak hát akkor is a nagyokos németek azt mondták, hogy maradhatnak. "

A pozsonyi csata döntötte el hogy mardhatunk, ugyanis a Frankok (Németek) erős bevándorlásellenes kampányba kezdtek. Erre mi lenyomtuk őket Pozsonyban.

Előtte sem arról volt szó, hogy maradhatunk, hanem szövetséget kötöttek velünk.

Érted kopaszkám ?

felkiáltójel 2016.01.17. 19:41:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem ez nem az evangélikus egyház hivatalos blogja. Még azt is simán elhiszem, hogy valami szamizdat bomlasztók bunkerakciója. Az evangélikus egyház sztem nem akarja levenni a keresztjeit. Nem stimmel ezekkel valami!!!!!!!!!!!!!!! Aszondja a linkhez írt leadben: "Nincs olyan, hogy keresztény Eu­rópa. Nincs olyan, hogy keresztény kultúra, nincs keresztény nemzet." ITT VALAMI NAGYON BŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰZLIK!!!

Andy73 2016.01.17. 19:55:58

"Krisztus ehelyett arra bátorít, hogy azt keressük: a kultúra, amelybe beleszülettünk, hol és hogyan gátol bennünket a felebaráti szeretetben. És, hogy ahol gátol, ott merjünk vele szembeszállni."

Nem, nem erre bátorít. Azt parancsolja, hogy szeresd felebarátod, mint tenmagadat. De arról szó sincs, hogy szállj szembe a kultúrával.
Ez egyébként egy komoly ellentmondást is jelent a bloggernek: egyfelől maga is azt bizonygatja, hogy Jézus tiszteletben tartotta a saját kultúráját. Másrészt viszont a jelek szerint a szerző fő célja, hogy egyrészt tagadja a keresztény kultúrát, másrészt szembszálljon vele. Itt pedig el is érkezett a második önellentmondáshoz: olyasmivel hadakozik, ami szerinte nincs is. Hasonlít ez ahhoz, amikor az ateisták Istennel és a vallással hadakoznak.

tralalala 2016.01.17. 19:59:31

@kopasz barmok országa: "de egy alapos szétverés meg a süket fülekbe öntött ólom segített az elmék megnyílásában."

Érdekes módon nem a wilkommenskultúr meg a még több tolerancia működött akkoriban sem.

KötőSzó · http://kotoszo.blog.hu 2016.01.17. 19:59:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a szöveg azt állítja, hogy mindenkit szeretni kell. És, hogy semmilyen krisztusi iránymutatást/felhatalmazást nem kaptunk az ellenkezőjére. nem azt mondja, hogy a zsidókat szeressük. hanem azt, hogy mindenkit.

what.the.fuck 2016.01.17. 20:06:05

csak egy gondolat..nincs azzal semmi baj ha muszlimok jonnek közénk. HA. olyan eros lenne a keresztény hit emberek tömegeiben hogy ezek az emberek találkozva a biblia Istenével elhagynak az iszlámot és megtérnek. talán Isten nem akarja megmenteni azokat akik allah követői?? nagy részük Ábrahám leszármazottja ismail révén. nem hinném.

zsoci 2016.01.17. 20:11:55

@Tom Bobb: Hát pedig nem létezik, maximum rákényszerítik az emberekre. Keresztény vallás létezik, a többi csak kitaláció.

A nemzetállmok megbuktak, hülyeség is egy olyan kontinensen, ahhol sohasem leteztek "tiszta" nemzetek.

Olyan vallá/kultúra pedig amelyik célja a kereszténység elpusztítása szintén nincs, ezt csak elhiteti pár ostoba ember a többi ostobával. Nem az iszlám a erőszakos, hanem a teroristák, akik pont annyira az muzulmánok, mint a nácik keresztények.

Andy73 2016.01.17. 20:15:04

@what.the.fuck: senki sem gátol meg, hogy elmenj hittérítőnek a muzulmánok közé a német menekülttáborokba.
Egyébként a blogger is valami ilyesmit sugallna. Álnaivan úgy tesz, mintha nem hallott volna Kölnről, vagy az ISIS-ről és a terrortámadásokról.

tralalala 2016.01.17. 20:42:10

"Nem az iszlám a erőszakos, hanem a teroristák,"

Azért nyugtass meg, hogy akkor nem szoktál az inkvizíción meg a kereszteshadjáratokon se lovagolni. Köztudott, hogy aki öl, az vét a keresztény tanok ellen, tehát akkor az inkvizítorok meg a kereszteslovagok nem voltak keresztények.

Na kb. így "nem iszlám" a terrorizmus sem.

alfacharlybravo 2016.01.17. 20:48:46

@colonel Tigh: Volt egy érdekes film a kanadai indiánokat megtérítik és megkeresztelkednek elfogadják a szeretet törvényét, majd a szerzetesek a következő évben visszatérnek és nem találják sehol a megtérített törzset,mert a szomszédos törzs lemészárolta őket. A judaizmus a gyűlölet és rasszizmus vallása, ha jól megnézzük a Holokausztokat zsidó származásúak követték el. A spanyol főinkvizítor
hu.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1s_de_Torquemada, Lenin és Hitler is az volt. Furcsa miért mondogatják ezt a gyűlölködést pont azok akik zsigeri gyűlölködők, talán a hatás ellenhatás törvénye miatt érzik úgy. A BBC Róma sorozatban is a Juliánok legdurvább bérgyilkosai zsidók voltak, a rokon meg egy elvakult terrorista. Normális ember csak csodálkozik és ha tud védekezik, de nem foglakozik ezzel az hihetetlen ostoba és zseniális gonoszokkal. A szocializmust és fasizmust is ök találták fel. Az ateista leninista zsidók irtották a vallásos zárt közösségben élő testvéreiket. Akik még maradtak a cári Oroszországban. Kivándoroltak Amerikába és ma már az USA egy nagy zsidó ország lett, EU egy fiók intézmény. Keresztény Európa ez tényleg ma már nevetséges fogalom, a cionista EU ban, nem teszik akkor miért léptünk be önként, kérdeznek vissza.

BéLóg 2016.01.17. 20:54:56

Borzalom, de tényleg amit itt közre adtatok.
Remélem a Jó Isten megbocsát érte nektek.

BéLóg 2016.01.17. 21:09:47

@zsoci: Azért az megvan hogy a muzulmánok a saját fajtájukat (siíta-szunnita) irtják a legjobban? Gondolom akik ezt csinálják azok mind terroristák...
Nameg azt tudod, hogy aki egyszer muszlim lett de kitér a hitéből, azt bárki (muszlim) megölheti? (Sőt, meg kell ölnie!)
Tudod a keresztyén fő parancsolat MELLETT (szeresd az Istent meg a felebarátodat), az egyik fő parancs a Ne ölj!
A muszlimoknál meg (Allah és Mohammed után) hogy tűzzel-vassal terjeszd az Igazhitet.
Szóval akad még itt egy kis tanulni való a számodra!

Eric Johnson 2016.01.17. 21:15:48

Ha keresztény kultúra nincs, akkor milyen van? Bármilyen, csak éppen keresztény nincs?

Krisz11 2016.01.17. 21:16:14

"Nincs olyan, hogy keresztény kultúra... Jézus .. tiszteletben tartja a kultúrát, azon nemzet szokásait, amibe beleszületett ..... Ezek akkor elsősorban az ószövetségi törvényeket jelentették"
Tehát zsidó kultúra létezik, ezek az ószövetség tanai. De keresztény kultúra az újszövetség tanai alapján nem létezik.
Köszönjük szépen ezt az európai emberek elleni kirohanást, gondolom ezért is tűnik el rövidesen az Evangélikus Egyház. Mondom ezt evangélikusként.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.17. 21:16:57

@BéLóg: haha aztán kit érdekel a parancsolat, ha az állítólag hívők is az ellentétét csinálják…

mortullus 2016.01.17. 21:23:49

@Krisz11: Aki ezt a bejegyzést megírta, az tudod mikor evangélikus? :) soha

zsoci 2016.01.17. 21:23:50

@BéLóg: Azt hiszem neked lenne némi tanulnivalód. Ezek pont azok a közhelyek, amit a hozzád hasonló okostojások elhisznek. Méghogy keresztény parancsolat! Ja és utána ennek a nevében gyilklászunk. Hagyjuk már! Amit pedig a iszlám vallásról tudni vélsz sima ostobaság.

BéLóg 2016.01.17. 21:28:59

@Zsocikám, nyugodj meg, igen sokat tudok a muszlim vallásról és messze nem közhelyeket.
@fidesz maszop dk egykutya: Csakhogy aki a parancs ellentétét csinálja, az ott a POKOLRA kerül, ellentétben a muszlimmal aki akkor kerül a pokolra ha NEM hajtja végre a tűzzel-vassal parancsot.
...és persze a hetven szűzről meg mennyei hurikról már ne is beszéljünk.

Krisz11 2016.01.17. 21:31:35

@KötőSzó:
"A felebaráti szeretet mindenkit magába foglal; liberálist és konzervatívot, zsidót és muszlimot, cigányt és bevándorlót."

Tévedés. Jézus külön beszélt felebaráti szeretetről ("szeresd felebarátodat mint magadat" és a felebarát fogalma az irgalmas szamaritánus példázat alapján "az aki jót tett vele") és arról, hogy "szeressétek ellenségeiteket is". Ezek a fentiek az utóbbi kategória.
Tehát van némi különbség, nekem meg az európaiak meg a magyarok a felebarátaim.

Kíváncsi lennék, hogy ha a felebaráti szeretetet mindenki iránt teljesen komolyan vesszük, és te pedig ilyen kereszténynek gondolod magad, akkor miért nem adod el az összes vagyonod, és mész el a közel-keletre a mozlimoknak segédkezni. Szükségük lenne rád, a felebaráti szeretet meg megkívánná.

Krisz11 2016.01.17. 21:36:15

@zsoci: "Nem az iszlám a erőszakos"
Hülyeség. Az Iszlám egyes tanai erőszakosak. Felhatalmazzák a hívet akár emberölésre is. Ez itt a gixer.

zsoci 2016.01.17. 21:39:13

@Krisz11: Ez azu ami hülyeség. Pont ugyanannyira mint a keresztény vallásban, nem jobban.

Én de genere Mi 2016.01.17. 22:07:35

@Voznyák Pista:
A pozsonyi csata - ha területi szempontból nézed - minden valószínűség szerint csak és kizárólag a Dunántúlról, valamint a Dunától északra eső (korábban valóságosan is frank/morva befolyású) vidékről szólt. Politikai szempontból meg esetleg egy hűbéresi viszonyról.
Lévén ezek a terület már korábban is a "németek" (frank, illetve Német-Római Császárság) érdekszférájába estek, s ezt vissza akarták volna szerezni.

Fittyfenét akartak a németek a Tiszán átkelni s egész a Kárpátokig elkutyagolni, mint ahogy ez - jó okkal - korábban Nagy Károlynak és a rómaiaknak sem jutott soha eszébe. Pedig az avarok, illetve korábban a szarmaták is be-be törögettek hozzájuk. (Mint ahogy a bolgárokat vagy Bizáncot is főként csak a Maros-Tisza viziút, és az az alatti területek érdekelték, míg a Hortobágy vagy a Duna-Tisza köze már egyáltalán nem.)

Következésképp a magyarok elzavarása/visszazavarása "Ázsiába" vagy épp a kiirtása valóságosan egy pillanatig sem szerepelt a hadjárat céljai között. A megverés, megrettentés, meghódoltatás az azért némileg más kategória.

Hogy vágyszinten miről álmodoztak a magyariak helyett, pl. csupa-csupa szépséges és kívánós húriról a keleti határszélükön, az meg tökmindegy.

Érted Pistike? :)

mortullus 2016.01.17. 22:16:02

S ha már Jézus szava és az Újszövetség, nézzük János Evangéliumát:

8:31-47
Azoknak a zsidóknak, akik hittek neki, Jézus azt mondta: "Ha megmaradtok tanításomban, valóban tanítványaim vagytok, megismeritek az igazságot és az igazság szabaddá tesz titeket". Azok azt felelték neki: Ábrahám utódai vagyunk, és soha senkinek nem szolgáltunk. Hogyan mondod hát te, hogy "szabadok lesztek?". Jézus így szólt: Bizony, bizony mondom nektek: Mindaz, aki bűnt cselekszik, szolga. De a szolga nem marad örökre a házban, csak a fiú marad ott mindörökké. Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok, de meg akartok engem ölni, mert a tanításom nem hatol belétek. Én azt mondom, amit az Atyánál láttam, és ti is azt teszitek, amit atyátoktól hallottatok. Azt felelték neki: "A mi atyánk Ábrahám!" Jézus azt mondta nekik: "Ha Ábrahám fiai lennétek, Ábrahám tetteit cselekednétek. De most meg akartok ölni engem, azt az embert, aki nektek azt az igazságot mondtam, amelyet az Istentől hallottam, ezt Ábrahám nem tette. Ti a ti atyátok tetteit cselekszitek." Erre azt mondták neki: "Mi nem paráznaságból születtünk. Egy Atyánk van, az Isten!" Jézus így szólt hozzájuk: "Ha Isten volna az Atyátok, szeretnétek engem, mert én Istentől származtam és jöttem. Hiszen nem magamtól jöttem, hanem ő küldött engem. Miért nem értitek a beszédemet? Mert nem tudjátok hallgatni az igéimet. Ti az ördögatyától vagytok, és atyátok kívánságait akarjátok cselekedni. Ő gyilkos volt kezdet óta és az igazságban meg nem állt, mert nincs benne igazság. Amikor hazugságot szól, magától beszél, mert hazug, és a hazugság atyja. Én azonban az igazságot mondom, ezért nem hisztek nekem. Ki vádolhat engem közületek bűnnel? Ha igazságot mondok nektek, miért nem hisztek nekem? Aki Istentől van, Isten igéit hallgatja. Ti azért nem hallgatjátok mert nem vagytok Istentől.

mortullus 2016.01.17. 22:18:43

@mortullus: Na azért ez elég világos beszéd, valljuk be. 2000 éves útmutatás zsidókhoz, mai napig aktuális és igaz.
Biztos vannak olyanok, akik szerint ez a rövidke evangéliumi részlet antiszemita felütéssel bír, de most mit csináljunk? Jézus mondta, ő pedig nem hazudott soha.

freestep 2016.01.17. 22:45:46

A keresztény kultúra talán létezik, de ha a keresztény kultúrát a mai kereszténységnek tekintjük, akkor abba bele kell érteni a kereszténység összes bűnét, ahogy az iszlám kultúrába a terrorizmust.
A keresztény szólamok és a Jézus idézetek nagyon szépek csak éppen a keresztények nem tartják éppen be az útmutatásaikat. Úgy vannak vele mint a politikusok a törvényekkel: rájuk nem vonatkozik.
Azért fura, hogy a ne ölj parancsolata nem tartotta vissza a kereszténységet a tömegmészárlásoktól.
Az az igazság hogy a vallások szart sem érnek. Ezt már évezredek alatt bebizonyították. Nem lesznek tőlük jobbak az emberek, csak hazugabbak és önáltatók.
Lépjünk már túl rajtuk mielőbb!

BéLóg 2016.01.17. 23:23:45

@freestep: Ez persze keményen mellébeszéd na meg primitívusz maximusz.
Mindig elfelejted hogy a keresztyéneket az Isteni itélet várja és -- ahogy Jézus megmondta -- mindenkit a SAJÁT bűnei fognak elítélni.
Namármost muzulmánországban ilyen eleve nincsen, arról nem is szóva hogy maga a medikus Moh igérte nekik a 7. mennyországot meg a 70 hurit ha tűzzal-vassal terjesztik a hitet és pláne ha jó sok hitetlent küldenek a "pokolra".
Ilyet semmilyen keresztyén tanításban nem találsz.
Jó lenne tehát ha képes lennél TE továbblépni a hülyeségen és kinyitni a szemed és a füled.

fidesz maszop dk egykutya 2016.01.18. 09:57:13

@BéLóg: ez nem tartotta soha vissza a keresztényeket a gyilkolástól, sem a gyűlölködéstől.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.18. 09:59:18

@KötőSzó:

"a szöveg azt állítja, hogy mindenkit szeretni kell. És, hogy semmilyen krisztusi iránymutatást/felhatalmazást nem kaptunk az ellenkezőjére. nem azt mondja, hogy a zsidókat szeressük. hanem azt, hogy mindenkit."

Elolvastad, mire reagáltam?

Abból, amit nekem írtál, hogyan gondolod megcáfolni azt az állításomat, hogy aki árt a zsidóknak, az bizony antiszemita?

Tranquillius 2016.01.18. 17:11:28

"Pedig nincs olyan, hogy keresztény Európa. Nincs olyan, hogy keresztény kultúra, nincs keresztény nemzet. A Biblia szerint nincs."
Csak úgy érdekességképpen a Biblia szerint evangélikusok sincsenek.

BéLóg 2016.01.18. 21:30:27

@fidesz maszop dk egykutya: Eznagyjából olyan hogy aszabályok nem tartják vissza a vegetáriánusokat attól hogy húst egyenek.
Igen.
Csakhogy az éremnek két oldala va, egy kockának meg még több. Akkor amikor egy BÁRKI nemes vagy katona simán kinyírhatott bárkit és az életnek annyi értéke volt mint a két fillér, akkor talán más a leányzó fekvése.
A muzulmánokról szóló tájékoztatók között szerepel, többszáz éven keresztül évi kétszer volt dzsihád a keresztények ellen, keresztes háború meg volt talán négy?
Azon kívül inkvizíció meg keresztesek 500 évvel ezelőtt voltak, a muzulmánok meg tegnap is öltek.
Végezetül, a "keresztény" öngyilkos azonnal a pokolba jut, a muzulmán öngyilkos meg hetven kurva ölébe a 7. mennyországba.
Szóval lehet összevetni a szezont a fazonnal, már ha ez a célod.

2016.01.18. 22:55:15

@Voznyák Pista: "A pozsonyi csata döntötte el hogy mardhatunk"

Kit érdekel a pozsonyi csatád? Terelgetsz a lényegről: a magyarok felvették a keresztséget, de a kultúrát nem. Ezer év után is ugyanolyan primitívek, mint amikor idetántorogtak a pusztába az ázsiai szteppékről. Jobb lett volna ha ott maradnak és utolsó emberig védik az eredeti földjüket, nem pedig gyáván megfutamodnak. De ami a lényeg: a zsidóknak már akkor volt rendes vallásuk, államuk és városaik, amikor még a magyarok le sem jöttek a fákról. Erről nem kellene terelni a sok nagyokosnak, hanem megcáfolni és bizonyítékot hozni arról, hogy márpedig a magyarok a legősibb, legcivilizáltabb nép, csak a szerencsétlen körülmények meg a turáni átok miatt nem tudtak érvényesülni. Na meg a Jóisten is a zsidókat pártolta, ami érthetetlen és igazságtalan. Nem véletlenül pogánykodtak már a sztyeppéken is emiatt, nyilván dacból...