Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Integráció Európában: lehet? nem lehet?

2016. január 08. - KötőSzó

Kamaszkorunkban a virág szirmain számolgattuk: szeret?, nem szeret? Felnőttként a társadalmi problémák megoldásairól töprengünk: lehet?, nem lehet? A szilveszteri németországi események vajon csak az integráció lehetetlenségét mutatják meg, vagy azt, hogy másképp is lehetne?

Szerző: Szabó Pap Gabriella

Hányszor kimondjuk, hogy a cigányokkal nem lehet mit kezdeni, rémesen viselkednek, csak baj van velük. Mennyire szenvednek ettől a jóra törekvő, igyekvő romák. Gyakran az is megfogalmazódik bennük, hogy minek igyekezzenek, ha egyszer a bőrük színe miatt eleve ellenségesen tekintenek rájuk. Pedig lehet „kezdeni” velük. Több sikeres példát is ismerünk.

A fiatal lelkész gyakornoki évét a megyeszékhelyen töltötte. Aztán egy apró hegyvidéki faluba került szolgálatra. Ahogy ismerkedett a faluval, a gyülekezettel, megtudta, hogy a falu része egy pár kilométerre levő völgy, ahol cigányok élnek, iszonyatos nyomorban. A gyermekeiket rendesen járatják iskolába, de idegent nem tűrnek meg maguk között. A fiatal lelkész egy nap elment a cigánytelepre. Ahogy megérkezett, körülvették a cigányok, durván kiabálva el akarták küldeni. A fiatal lelkész szóhoz sem jutott. Egyszer csak a tömegből kihallatszott egy legény hangja: – Ezt a papot ismerem! Ez meglátogatott, amikor börtönben voltam!  Döbbent csend lett. Aztán meghallgatták a fiatal lelkészt. Hallgatták máskor is, amikor elment hozzájuk. Egy év múlva egy használaton kívüli bolthelyiséget átalakítottak imateremmé. És a püspök Budapestről eljött, hogy fölszentelje.

Most szörnyülködve nézzük az Európát elárasztó migránsáradatot. Zúdulnak rájuk a vádak: piszkosak, betegségeket terjesztenek, terroristák, nem tartják be a törvényeinket, elveszik előlünk a munkahelyeket! Iszlamizálódik Európa, veszélyben a kereszténység! Mit fogunk kezdeni ezzel a tömeggel?! Hogy képzeli bárki is, hogy valaha integrálni lehet őket az európai társadalmakba?!

Valóban nagy kérdés az integráció: lehet?, nem lehet?

Az első lépést megtette Európa: ételt és italt adott a menekülteknek, szálláshoz juttatta őket, kaptak orvosi ellátást. Most azonban rá kell szánniuk magukat az európai embereknek a második lépésre: segítséget kell nyújtani ahhoz is, hogy ez a háborús pszichózistől sújtott embertömeg be tudjon illeszkedni társadalmunkba, hogy megértsék, hogyan működik az a másik világ, ahova ők kívánkoztak, ahol a helyüket meg akarják találni. Ma még ismeretlen, új és érthetetlen számukra az itteni törvényes rend, a szokások. Az, hogy jogaik és kötelességeik vannak, ugyanúgy, mint bárki másnak.

Meg kell ismertetni velük az európai élet rendjét, segíteni kell őket abban, hogy eddigi szokásaikat és az új rendet összhangba tudják hozni.

A módszereket illetően vannak tapasztalatok korábbi migrációs hullámok idejéből. Fontos alapelv, hogy nyelv és vallás szerinti kisebb, 40-50 fős csoportokban lehet elindítani az integrációt célzó programokat, mindenkor abból kiindulva, ami az ő korábbi életük valósága volt. Például, ahonnan ők jöttek, nem volt mindenkinek se elérhető, se kötelező az iskola – Európában igen, és ezért iskolába kell iratni minden gyereket, a kislányokat is.

Egy svéd népfőiskolán láttam 1981-ben, mit tettek az akkor folyó libanoni háború menekültjeinek integrálásáért. Körül-belül 50 fő számára szerveztek bentlakásos tanfolyamot: részben a nyelvet tanulták, részben pedig elmondták nekik az anyanyelvükön, hogyan folyik az élet Svédországban. Ismertették a szabályokat: hogyan kell bejelentkezni, iskolába íratni a gyereket, hogyan kell szociális segélyt kérni, hogyan jutnak orvosi ellátáshoz, hogyan működik a bank, a posta, hogyan kell munkahelyet keresni. A libanoni menekültek eleinte nem egyeztek bele abba, hogy a nők is tanulhassanak, de amikor svéd részről kijelentették, hogy a zsebpénzt csak az kapja meg, aki jelen van az órákon, a probléma megoldódott. A népfőiskola egy melléképületében klubot rendeztek be, ahová meghívták a közeli falu lakosait is. A menekültek közt voltak ügyes szőnyegszövők, az asszonyok pedig gazdagon fűszerezett ételeket készítettek, amit a falubeliek kipróbálhattak, és megtapasztalhatták, hogy milyen érdekes, fontos dolgokat tudnak az idegenek. Hamar megindult a tapasztalatcsere a falubeliek és a menekültek közt – emberi kapcsolatok alakultak ki. Megindult a beilleszkedés.

Hogy Svédország gazdag, teheti? Azért gazdag, mert okosan, hatékonyan költi el a pénzét. Igen, az integrációs erőfeszítések pénzbe kerülnek. Népművelőket, pedagógusokat, szociális munkásokat kell alkalmazni. (Számolni lehet és kell az önkéntesek munkájára is, de csak önkéntesek nem birkózhatnak meg ekkora feladattal.) A hatalom gyakorlói szeretnek spórolni az ilyen kiadásokkal, és megdöbbennek, ha a beilleszkedni nem tudókat frusztrációjuk a bűnözés vagy éppen a terrorizmus felé fordítanak.

Elkeserítő példa erre az a tömeges inzultus, ami Kölnben és több európai nagyvárosban a szilveszteri utcai ünneplő tömegekben a nőket érte. Kiderült, hogy a más kultúrából érkezetteknek nem magyarázták el – legalábbis ahhoz nem eléggé, hogy magukévá tegyék azt a belátást: mi az európai magatartás a nőkkel kapcsolatban.

Most végre megszólalt Angela Merkel, aki figyelmeztetett erre a hiányosságra és sürgette a valós, tehát nemcsak anyagi értelemeben történő integráció kimunkálását. Bár az elmúlt napok híradásai nem ezekről szóltak, mégis tudhatunk olyan pozitív példákról, amelyek azt mutatják, hogy mindez megvalósulhat.

Egy holland kisváros lakói igencsak megelégelték, hogy az egykori gyarmataikról bevándorló fiatalok randalíroznak az utcákon, szemetelnek, hangoskodnak, összefirkálják a falakat, sőt, időnként összeverekednek a helybéli ifjúsággal. A helyi kulturális központ egyik munkatársa egyszer meghívta (a helyi rendőrség által is jól ismert) bajkeverőket, mind a helybéliek közül, mind pedig az idegenek közül. Összeültette őket beszélgetni, és hamar kiderült, hogy azonosak a problémáik: nincs kedvük tanulni, képzetlenek, nem kapnak munkát, ezért nem tudnak önálló életet élni, szabadság helyett csak szabadosságokban élik ki magukat, nem tudnak mit kezdeni magukkal, nincs előttük perspektíva. Ahogy ezek a kérdések sorra kibontakoztak a fő-rendbontók (moderált) beszélgetései során, előbb a verekedési kedv és a randalírozás hagyott alább, aztán bunyó helyett focizni kezdtek egymással és ment az élet tovább, normalizálódtak a kisváros hétköznapjai.

Egy helyi kisközösséghez, sportklubhoz, csapathoz tartozás érzése nagyban elősegíti az integrációt, és csökkenti a párhuzamos társadalmak kialakulásának esélyét. A sport, különösen a csapatjátékok hatalmas lehetőségeket nyújtanak.

A sport sikert hozhat, ami visszaadja az otthonát vesztett, gyökértelenné vált menekültnek az önbecsülés érzését, ismét tartozhat valahova, és a számára szokatlan szabályok megértéséhez, követéséhez is elvezeti. A magatartásformák elsajátítása szinte észrevétlenül megtörténik. Érdemes megfigyelni, hogy Franciaország, Anglia, Olaszország, Hollandia és Németország élsportolói közt egyre több a bevándorló.

Másik példát a Bazi nagy francia lagzik című film hozhat, amely felhőtlen, amerikai stílusú szórakozást ígér, de ennél sokkal többet mond, méghozzá az integráció, a beilleszkedés nehézségeiről. Az alaphelyzet, hogy egy vidéki francia családnak mind a négy leánya bevándorlót választ férjnek: arabot, vallásos zsidót, kínait és afrikait. Rosszul elsülő viccek, tapintatlan szóhasználat és túlérzékenykedések miatt a családban napirenden vannak a veszekedések, a sértődések. A francia anya azonban bölcs diplomáciával tereli el a felhőket – végül ő az, aki cselekvő szeretettel néhány év alatt kimunkálja a családi békét. Ez az érett, bölcs, tettre kész, mégis szeretetteljes, valós problémákra valódi megoldást hozó hozzáállás lehet eredményes az integráció kérdésében is.

Lehet? Nem lehet? Lehet, hogy lehet.

A szerzőről

Szabó-Pap Gabriella (1949) – nyugalmazott köztisztviselő,  szakterülete a kulturális diplomácia, a nemzetközi együttműködés. Tagja volt az Európa Tanács interkulturális párbeszéddel és konfliktusmegelőzéssel foglalkozó munkacsoportjának. A budavári evangélikus gyülekezet tagja, korábban presbiterként is szolgált. 

Fotó: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr848251828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2016.01.09. 11:56:32

Örömmel tapasztalom, hogy az előzetes moderáció megszűnt! Deo gratia!!!

Ad Dio 2016.01.09. 12:05:40

Szögezzük le: az integráció lehetséges, de...

... a mennyiség sajnos NAGYON NEM mindegy ebben a kérdésben. Ha a cikkben említett 40-50 fős csoportokból Németországban jelenleg alakítható lenne minimum 20-25.000, ráadásul naponta érkezik 8-10 új "csoport". Ha csak csoportonként 4-5 szociális munkással számolunk, az bizony közel 100.000 alkalmazott. Ezeknek az embereknek a bérköltsége és az egyéb járulékos költségek még No. szintjén is megrázóak. A minimális életfeltételek biztosítás (lakhatás, élelmiszer, ruházkodás, tb, költőpénz) jelenleg kb. 15.000 euro/főre taksált.

A vademberezés ízléstelen és nem is állja meg a helyét. De integrációról beszélni addig amíg az emberáradat olyan tempóval ömlik befelé, hogy gyakorlatilag a regisztráció is meghaladja az erőforrásokat, nos minimum anakronizmus.

Brix 2016.01.09. 12:31:20

Ugyan már! Azok leszármazottainak sem sikerült rendesen/teljesen beilleszkedni, akik az elmúlt 40-50 évben jöttek Európába. Maga Merkel jelentette ki, hogy a multikulturális társadalom megbukott. A muszlim közel-keleti vagy észak afrikai háttér a lehető legrosszabb konstelláció, ami a társadalomba illeszhetőséget illeti, közöttük 30-40% a munkanélküliség, és a bűnözési ráta is sokkal magasabb, mint az őslakosok között.
Európának semmi , de semmi előnye nem származott ezeknek az embereknek a befogadásából. Persze , itt is azért különbség van a török , vagy délszláv országok korrábbi bevándorlói és a jelen kor afrikai , közel-keleti bevándorlói között. A hit is nagyon számít, hiszen a keresztény sokkal könnyebben integrálható, mint a muszlim még akkor is ha afrikai...
Ami most történik azonban az nem egy ellenőrzött, törvényes , kontroll alatt tartott szerves bevándorlási folyamat, hanem egy illegális , tömeges , erőszakos migráció ezért szó nem lehet semmilyen beillesztésről, hiszen jogsértéssel, erőszakkal nem lehet jogot nyerni. Ezeket az erőszakos elemeket ki kell purgálni Európából , és nem a befogadásukon , beintegrálásukon gondolkodni.
Abból kell kiindulni, hogy ez a leginkább veszetnivaló nélküli, fiatal muszlim férfiakból álló tömeg veszélyt jelent Európára. Nem lehet az európaiktól elvárni, hogy ezrek szenvedjenek erőszakos cselekedeiktől, vagy hogy évekig tartsák őket az adófizetők pénzén!
Ezeket a fiatal muzulmán ősembereket az okostelefonjaikkal együtt vissza kell küldeni oda, ahonnan jöttek, hogy teremtsék maguknak a demokráciát , és a nyitott társadalmat, ne rajtunk élősködjenek!

Brix 2016.01.09. 12:44:35

@Ad Dio: Szerintem tökéletes illik rájuk a vadember kifejezés, hiszen a hodrába állás és hordában elkövetett erőszakos cselekmények éppen az elmaradott vademberekre jellemző viselkedés. Ideje lenne már , hogy valaki móresre tanítsa őket, és valaki elmagyarázza nekik, mekkora nagy dolog , hogy vannak akik befogadják és eltartják őket, többek között azoknak a nőknek az adóiból, akikkel erőszakoskodnak!
Ébredjenek már annak a tudatára, hogy ők csak menekültek, akik mindent az európaiak kegyéből kapnak! Annyira primitív és a deformáltan nevelt ez a fiatal , muszlim férfiakból álló csorda , hogy még a saját helyzetét sem képes reálisan értékelni! Ideje lenne már elkezdni a visszatoloncolásokat, hogy észbe kapjanak ők is, hogy mi a valós helyzetük Európában! A kocka könnyen fordulhat, és Németországban is jöhetnek még Orbánhoz hasonló, keménykezű vezetők! Van az a pont , ahol a nyugatiaknak is elegük lesz....

A demokrácia leszakadó függönye 2016.01.09. 12:49:26

"Ma még ismeretlen, új és érthetetlen számukra az itteni törvényes rend, a szokások. Az, hogy jogaik és kötelességeik vannak, ugyanúgy, mint bárki másnak."

Csúsztatás, erős csúsztatás! Ezekben az országokban a nők másodrendű polgárként vannak kezelve. Viszont azért, amit szilveszterkor elkövettek ezek a derék emberek, azért otthon megkövezés jár! Itt viszont azt látják, hogy akármit tesznek, úgyis megvédik őket. Elvégre ők a törvények felett állnak. Hát miért ne tennék meg...

Integráció: azzal voltak tele az újságok, hogy nem a mostani migránsok voltak, hanem már korábbiak, vagy olyanok, akik már itt születtek. Ha Nyugat-Európa olyan nagyon tudja, hogy hogyan kell integrálni, akkor őket miért nem sikerült az elmúlt 10-15-20 évben?

Lehet szélsőségesezni meg idegengyűlölőzni, de mégiscsak az van, hogy szó sincs integrálódásról, hanem felépül egy párhuzamos társadalom, akik egyre arrogánsabbak és követelőzőbbek lesznek, minél többen vannak... Ha pedig valaki még hátszelet is biztosít nekik, akkor főleg!

Azért ne úgy állítsuk már be a dolgokat, hogy ezek a derék, integrálódni vágyó emberek próbálták lekövetni az itteni kultúrát, csak a kulturális különbségek miatt félreértették a szituációt, és ezért történt mindez! Aki integrálódni akar, az aláveti magát a hatóságoknak, ha kap szállást, akkor azt megköszöni és nem követelődzik takarítószemélyzet és gyorsabb Wifi miatt. Ami a legfontosabb: ha nem is ismeri a helyi kultúrát, akkor sem nem csinál olyat, ami a saját, magával hozott kultúrájában a legsúlyosabb bűnök egyike!

Ad Dio 2016.01.09. 12:55:41

@Brix:

Aki konkrétan a szilveszterihez hasonló bűnt követ el, arra illik a "vadember" kifejezés. Mind a 1.5 millióra aki beérkezett nem.

De függetlenül a fogalmi finomságoktól: az integráció szvsz ilyen tömegekkel szemben lefolytathatatlan. Ez nem akarat kérdése, hanem lehetőségé. Ha évi 5000 integrációs szakembert képeznek, akkor 20 év mire a mai igényekhez felnőnek. De 2016-ra 1.5 millió bevándorlót prognosztizálnak (azok, akik a tavalyi évre 400-500 ezret :-o).

Akik beérkeztek, azokat megnyertük, valamit majd teszünk velük/értük. Szinte elkerülhetetlenül párhuzamos társadalmak fognak kialakulni, de majd azzal is leszünk valahogy. Viszont még ma meg kell kezdenünk egy új európai alapállás kidolgozását.

kardio1 2016.01.09. 13:05:43

A magyarra igen helytelenül "Bazi nagy francia lagzik" cimmel forditott (Eredetiben: "Qu'Est-ce qu'on a fait au bon Dieu?", azaz: "Mit vétettünk a Joistennek?" egyàltalàn nem errôl szol. hanem arrol, hogy a rasszizmus messze nem a fehér emberek sajàtja csak. Màsrészt ott a vejek tettek valamit, nem is keveset a beilleszkedésért...

CoolKoon 2016.01.09. 13:34:12

Igen, azzal abszolút egyetértek, hogy rá kell őket ébreszteni arra, hogy a jogokhoz kötelességek is járnak. Ezen kívül azt is meg kell velük értetni, hogy vannak olyan viselkedésformák, amiket errefelé ugyanúgy nem tűrnek meg, mint ott, ahonnan jöttek. Ha viszont ezt nem hajlandók elfogadni (mert az eléggé naiv feltételezés, hogy "nem tudják", mivel tudtommal a - pláne idegen - nőkkel való erőszakoskodást, meg a lopást "odahaza" is súlyosan büntetik), akkor igenis NE legyenek itt megtűrve. A csürhe, amelyik azt hiszi, hogy neki mindent szabad, ne vegyen részt integrációs programokban, hanem húzzon a francba (nem, a nőket/bárkit erőszakoló nyomorékoknak NEM tudok megbocsátani, illetve meg tudok, de csak azzal a feltétellel, hogy a büdös pofáját többé soha a büdös életben nem tolja be Európába). Az integrációs programok ugyanis csak azoknak járnak, akik maguk is megpróbálnak tenni valamit a saját beilleszkedésükért (segíts magadon, Isten is megsegít ugye). Aki ingyenélni jönnek Európába, azok mintha azt várnák, hogy mások a sült galambot is a szájukba tegyék. Végül is amíg nem erőszakosak, addig ez ideg-óráig működik. De ha elkezdenek a kólni eseményekhez hasonló cirkuszt csinálni, akkor igenis ne maradjanak itt. Nem érdemlik meg ugyanis.

-JzK- 2016.01.09. 13:39:04

Működik a cenzúra, köszönjük :) Szóval ide csak migránspárti nézőpontból íródott hozzászólásokat engednek be.

Hari Seldon 2 2016.01.09. 14:19:27

@kardio1:
Igazad van. Sőt, ott inkább egy kis fonák hangulata volt a dolognak, hogy az anyós erőlködik, hogy Halál kaját szerezzen, aztán a vő kijelenti, hogy nem kell neki az.
A fekete nagyapa ugyanaz volt mint a lányok apja másik oldalról. Másrészt meg azt a karaktert emelték fel "legproblémásabbnak", holott a fekete afrikaiak sokkal jobban be tudnak illeszkedni.

steery 2016.01.09. 14:25:12

Az integrációt azzal kellett volna kezdeni, hogy Európa keményen lezárja és őrzi a szárazföldi és tengeri határait és senkit nem enged be, semmilyen okból. Azaz mindenkit visszazavarnak vagy simán lelőnek, ha nem hajlandó távozni.
Utána jöhet a bevándorlók kis csoportokban, 40-50 fős csapatokban való nem beengedése, hanem tranzit állomásokba engedése, ahol 1 évig szigorúan őrzött foglyok. Ezalatt teljes körű nemzetbiztonsági átvilágítást végzünk rajtuk, orvosi vizsgálatot, ujjlenyomat vételt, elbeszélgetést (ki vagy, mit akarsz, mit tudsz), aztán az önkéntes befogadó ország (nem kötelező kvótás!) nyelvét meg kell tanulni, mellesleg az európai viselkedést meg kell tanulni (mit ne csinálj nálunk): mik a jogaid és kötelezettségeid. Aztán jön a vizsga. Ha átment, bejöhet és letelepülhet. Ha bukott, viszont látásra, többet nem próbálkozhat (mindenkinek csak 1 esélye van az életében).
És évente beenged az Unió mondjuk 10-20 ezer képzett, felkészített bevándorlót, akikkel aztán szerencsés esetben nincs baj. Az meg, hogy a többi sok millió fővel mi történik a határainkon kívül, kit érdekel? Nem a mi sarunk és nem kötelességünk megoldani az ő problémáikat, miután kivívták a függetlenségüket és nem kértek az európai gyarmatosításból (annak minden előnyével és hátrányával együtt).
Ja, és egy szekuláris államban nincs előny semelyik vallásnál. Szaúd-Arábia ne pénzelje több tízezer mecset építését Európában. Vagy csak akkor, ha előbb több tízezer keresztény templomot is lehet építeni náluk, viszonosságból.

Hari Seldon 2 2016.01.09. 14:33:17

@kardio1:
A múltkor kérdezted, hogy állok a nyelvvel. - Na, ezt a filmet már itt vettem meg DVD-n. Simán ment.

tralalala 2016.01.09. 14:52:13

Aham, minden bizonnyal az a probléma, hogy nem tudják eléggé a viselkedési szabályokat, nem ismertették velük eléggé, szegények nem tehetnek róla, stb.

Szerintem meg konkrétan szarnak rá. Tudják, csak nem érdekli őket, nem veszik komolyan.

Integrálni lehet, csak határozottan, és adott esetben olyan eszközöket is használva, amik a mai Európában azért elég karcosnak számítanak. Itt van pl. a svéd példa:
"de amikor svéd részről kijelentették, hogy a zsebpénzt csak az kapja meg, aki jelen van az órákon, a probléma megoldódott."
Képzeljük el ezt Magyarországon. Már hallom is a ballib nyivákolást, hogy a rohadék orbánkormány BÜNTETI, ha valaki máshogy gondolkodik, szegény migráns ÉHENHAL ha nem megy el az órára, stb.

De pl. a magyarok is be lettek integrálva a kereszténységbe, pl. úgy, hogy a fő pogány hangadókat felnégyelték, a kalandozó magyar seregeket meg tönkreverték. Ez működött, nem a toleráns elmagyarázása a dolgoknak.

midnight coder 2016.01.09. 15:02:53

Ne hasonlítsd a cigányokat a migránsokhoz. A cigányok beilleszkedésével is vannak problémák, de ők alapvetően nem egy ellenséges kultúrából jöttek, ráadásul a nyelvet is beszélik.

midnight coder 2016.01.09. 15:05:46

@A demokrácia leszakadó függönye: "Viszont azért, amit szilveszterkor elkövettek ezek a derék emberek, azért otthon megkövezés jár! "

Ez azért nem annyira egyértelmű. Iszlám országokban is simán van olyan, hogy Pl. a tüntető feministákat nyílt színen megerőszakolják, és a helyi imám nyíltan dícséri a "fiai" tettét.

KötőSzó · http://kotoszo.blog.hu 2016.01.09. 15:27:09

@-JzK-: A cenzúra a megfogalmazásnak, a stílusnak szólt. Ha véleményét nem sértő, hanem elfogadható szóhasználattal fogalmazza meg, akkor természetesen örömmel vesszük és olvassuk, de kérem tartsa tiszteletben, hogy ez egy egyházi portál.

pukancs 2016.01.09. 16:05:11

Az integráció lehetséges...

csak van pár szabálya:
ő akarjon alkalmazkodni és idomulni az adott társadalomba.
21. századi kultúrába nem fér bele nem hogy az 1000 éves törzsi kultúra és felfogás..szocializálódottság teljes hiánya.

Az ilyet nem lehet integrálni sehogy..éppen azért is tartank ott ahol

A cigányság dettó ugyan ez. Pedig azok legalább az adott ország nyelvén beszélnek,
A hozott kultúra és az integrálódásra való hajlam teljes hiánya.

vicces ahogy a nyugati országok és ideértve korábban az USA vagy jelenleg is Kanada
fosik a bevándorlóktól akik jól képzett emberek katolikus vallássa akik nagyrészt megtagadnak emer ellenni bűntettet, egyszerűen csak csórók, belefáradtak a "keleti" korrupcióba és kilátástalanságba

NAh ő ellenük az adott ország(ok) vizum és minden féle bizbasz törvény szart hoz...(legális munkavállalás egyebek)
de a 3. világ sleppje...az úgy özönlik be a tárva kibaszott ajtón mintha nem is lenne..és mindenki mélyen kussol (lásd német média)

USA is csak most eszmélt fel már 9/11 óta ujra hogy a muzulmán muszlim arab egyet jelent a terrorizmussal.
Merlek picsa sajnos még kómában van...vagy valaki kurvára sakkban tartja.

gázóra ellenőr 2016.01.09. 16:11:16

O.K. Ha már tudjuk hogy lehet integrálni őket, akkor engedjük be.
Amint sikerült integrálni a cigányokat, bátran állíthatjuk hogy tudjuk hogyan kell.
Utána lehet beengedni a migránsokat.

Afrika steht an der Elbe 2016.01.09. 16:11:22

Ezt a kölni polgármesterint nem a marslakók választották meg két hónappal ezelőtt, hanem maguk a németek.

Úgy tűnik, (ismét) Németország a világvége kísérleti terepe. Ha ezt a németek hagyják, akkor magukra vessenek.

Nagyon érdekes, hogy a német establisment vagy mi a faszomnak mondják libsiknél, most pont úgy reagál, mint annak idején a magyar nemzet fénylő csillaga. Ferenc testvér idejében kirúgták az ügyletes meteorológust. Merkel néniék most kirúgják a kölni rendőrkapitányt, akinek nyilvánvalóan keze-lába gúzsba van kötve, hiszen parancsba van neki adva, hogy ki kell nyalnia a kontinensfoglaló horda seggét.

hétköznapi libsizmus 2016.01.09. 16:12:03

Az abszolút logikátlan erőlködésről van egy mondás: ami szögletes azt gurítják, ami gömbölyű azt felemelik és úgy viszik

Annak idején elutasították az én letelepedési kérelmemet Némotországban, pedig bőven van német ősöm (evangélikus) és majdnem hibátlan nyelvtudásom, felsőfokú végzettségem. Egy percig se kellett volna foglalkozni az integrálásommal, még a személyes kapcsolataim is megvannak igazi németekkel

Erre most beengednek válogatás nélkül nyelvet nem beszélő, hasznosítható képzettséggel nem rendelkező, teljesen idegen kultúrából jött embereket, akiknek nagy része nem is akar beilleszkedni, vagy ha akar se fog tudni részben életkora miatt részint mert ekkora kultúrális távolságot áthidalni szinte lehetetlen

Mégis mit tippel a szerző, hányan fogják közülük felvenni például az evangélikus vallást? És hány százalék integrálódik minden főbb szempontból?

Afrika steht an der Elbe 2016.01.09. 16:25:10

@hétköznapi libsizmus:
Szerintem örülj neki, hogy nem engedtek letelepedni Németországban.

hétköznapi libsizmus 2016.01.09. 16:37:42

@Afrika steht an der Elbe:
Egész Deutschlandból Saarland lesz nemsoká. Ez a magyar fonetika szerint értendő

Afrika steht an der Elbe 2016.01.09. 16:39:05

@hétköznapi libsizmus:
Masarik Foche-sal tárgyal a Saar kérdésről.

Etniez 2016.01.09. 16:51:37

"Elkeserítő példa erre az a tömeges inzultus, ami Kölnben és több európai nagyvárosban a szilveszteri utcai ünneplő tömegekben a nőket érte. Kiderült, hogy a más kultúrából érkezetteknek nem magyarázták el – legalábbis ahhoz nem eléggé, hogy magukévá tegyék azt a belátást: mi az európai magatartás a nőkkel kapcsolatban."

Gyönyörű :) Felnőtt ember nem tudja magától, hogy nem bánhat állatként másik emberrel úgy, mint egy állattal.
Ti most tényleg azt állítjátok, hogy szegény muszlim fiatalok NEM TUDTÁK, HOGY ITT NEM SZABAD MEGCSÖCSÖRÉSZNI A NŐKET?
Kérdezem még egyszer, ezt mondjátok?

Nem az történt, hogy leszartak mindent ami európai?

hétköznapi libsizmus 2016.01.09. 17:26:08

@Etniez:
Siralmas, hogy a szerző a skandináv feministák szlogenjeit ismételgeti, vallási színezetbe csomagolva. Közen pedig sutba kerülnek a Tízparancsolat, meg egyéb apróságok:

- ne lopj (még okostelefont se)

- más nőjét stb ... ne kívánd

vezér01 2016.01.09. 17:30:05

A helyzet biztató,a muszlim bevándorlók integrációja megkezdődött. Az áldozatok részeg arabokról szóltak,muszlim testvéreink az alkoholt tehát már megszerették.Következő lépés az Eisbein mit Merretich megszerettetése lesz,a többi már megy magától.

KötőSzó · http://kotoszo.blog.hu 2016.01.09. 17:32:46

Kedves olvasóink, köszönjük a hozzászólásokat! Kérünk benneteket, hogy próbáljátok meg mondandótokat másokat nem sértő módon kifejezni. A kommenteket utólag moderálhatjuk, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat itt olvashatjátok.

kotoszo.blog.hu/2016/01/03/isten_hozott_tudnivalok

CoolKoon 2016.01.09. 18:42:03

@tralalala: Kis különbség, hogy Mo-n azok a bizonyos pogány hangadók sereget is gyűjtöttek, és a véleményüket konkrétan vassal is nyomatékosítani próbálták. Itt azért még egyelőre Németország se tart.

Orbán egy Palpatine 2016.01.09. 18:42:10

"Ma még ismeretlen, új és érthetetlen számukra az itteni törvényes rend, a szokások. Az, hogy jogaik és kötelességeik vannak, ugyanúgy, mint bárki másnak."

Nos pont ez a baj. Nem egy könyvből olvasunk velük, ha érti a szerző, hogy mire gondolok. Bocsánat, de én olyan embereket tolólapáttal tolnék vissza, ahonnan jöttek, akik ha nem is ismerik a törvényt, de a jóérzésük sincs meg hozzá, hogy hogyan kéne viselkedni. Az ember szívesen segít rászorultakon, de ez az embertömeg ennyire eltérő kultúrával már alapvetően veszélyes, túl van azon, hogy az ember a segítség mértékén elmélkedjen. Alapvető szükségletet veszélyeztet ez a fajta népvándorlás.

Krumpli Bogart 2016.01.09. 19:10:10

Már a kérdés feltevése is erősen aggályos. A jövevény köteles integrálódni, ez részéről egy aktív hozzáállást és cselekvést feltételez. Nincs olyan, hogy a befogadó aktívan eszközöli az integrációt, mert a befogadó nem lehet képes integrálni azt, akiben nincs meg a szándék. (Ezt ugyanis nem integrációnak, hanem átnevelőtábornak nevezik.)
Nem megyek be cipőben egy olyan idegen templomba, ami előtt mindenki leveszi a cipőjét. Figyelem, hogy mi a helyi szokás, hogyan viselkednek a helyi emberek és ahhoz alkalmazkodom. Ha nem tudom, mit kell tennem, akkor megkérdezem.

lol7 2016.01.09. 20:05:45

"a háborús pszichózistől sújtott embertömeg be tudjon illeszkedni társadalmunkba"
.
Aha, szóval csakis a háborús pszihózis lehet az oka a nők molesztálásának, kirablásának, csoportos rendbontásnak? Egész dél-amerikában (polgár)háború van a gengszterek és a normálisak közt, mégse kúrják szanaszét a szembejövő nőket. Vajon miért? Csak nem azért mert azok nem iszlám fajúak?

lol7 2016.01.09. 20:07:51

"Ma még ismeretlen, új és érthetetlen számukra az itteni törvényes rend, a szokások."
.
MUHAHA! Ezt még a kőkorszaki sáriájuk is kézlevágással, halálra kövezéssel bűnteti, mégis honan gondolnák hogy nálunk ezért semmi se jár? Ez nagyon izzadtságszagú liberóduma volt!

lol7 2016.01.09. 20:10:24

"Például, ahonnan ők jöttek, nem volt mindenkinek se elérhető, se kötelező az iskola – Európában igen, és ezért iskolába kell iratni minden gyereket, a kislányokat is."
.
Afrikában se, de van annyi eszük hogyha ingyen kapják, legalább bejárnak, próbálnak magukra szedni némi tudást. Pedig azok bozótlakó busmannok meg kannibálok, az arabok ennyire nem képesek? Na ne már...
.
Miért érzem azt hogy ez az egész cikk csak libsibolsi "pc" szerecsenmosdatás?

földalatti 2016.01.09. 21:03:13

@lol7: Jol erzed

@Krumpli Bogart: "A jövevény köteles integrálódni, ez részéről egy aktív hozzáállást és cselekvést feltételez."

Igy van. Evtizedeken at gyotorte a Nyugat magat hogy integralja oket - meg a masodik es harmadik generacioval sem sikerult, mert nincs meg ez az aktiv hozzaallas es cselekves.

@KötőSzó: Igazad lenne de a cikk erosen provokalo, televan csusztatassal, megis mit vartal? Felhergeli az embereket, mert fenyevekre jar a valosagtol.

Krumpli Bogart 2016.01.09. 21:26:09

Eddig nem ettem észre, hogy ez egy egyházi portál.
Végtelenül szomorú vagyok, hogy még egy magyar egyházi portálon is azt kell tapasztalnom, hogy a kölni (és a többi német városban, Ausztriában, Finnországban történt) támadást, amely az európai értékrend elleni általános ellenszenvet demonstráló, szervezett támadás volt, melyben loptak, raboltak, erőszakoltak (is), a közhatalmi szervekkel szembeszálltak, velük szemtelenkedtek és a befogadó kancellár meghívásából gúnyt űztek, egyszerűen integrációs problémaként igyekeznek feltüntetni.

Krumpli Bogart 2016.01.09. 21:43:43

@lol7: Ahonnan jönnek, nincs iskola? Álljunk már meg egy pillanatra! Tessék tudománytörténetet tanulni! Ezek az emberek nem az őserdőből jöttek, valaha arab tudósok, csillagászok, matematikusok, filozófusok adták a tudományos élet krémjét.
Ma is a semmiből tudnak felépíteni virágzó városokat, hihetetlenül magas épületeket, híres filmrendezőik vannak, a köznép használja az okostelefonokat, az internetet, éppen úgy, mint mi. Amelyik népnek ilyen szellemi elitje van, amelyik nép az interneten tud tájékozódni a világról, az nem integrációs probléma okán tör rá a befogadó társadalomra.

Senki ne ringassa magát abba a tévhitbe, hogy a szilveszteri ellenszenv-demonstráció csak azok ellenszenvét fejezte ki kultúránk ellen, akik részt vettek a bűncselekményekben. A gyávábbak, a nők, a gyerekek, a menekülttáborokban és a már régebben itt élő muszlimok titkon nagyon is szimpatizáltak ezzel a megmozdulással. Nem is szóltak ellene egy szót sem. Feltehetően most is csak a markukba röhögnek, hogy jól egymásnak ugrasztották a tüntetésen a befogadó ország polgárait.

KötőSzó · http://kotoszo.blog.hu 2016.01.10. 10:55:04

@földalatti: az alábbi írás vitaindító cikknek szántuk, annak állításaival lehet vitatkozni és örülünk is neki, hogy a vita beindult. De azt szeretnénk, hogyha a cikkhez kapcsolódó vélemények is európai színvonalon fejeződnének ki, ezért a minősítő, gyűlölködő kommenteket töröljük. Biztosak vagyunk benne, hogy az európai értékeket támogató olvasóink a valódi, értékes kritikát ezek nélkül is meg tudják fogalmazni.

dömmdödöm 2016.01.11. 14:49:24

Ó de vártam már ezt a cikket. Köszönöm, hogy ismét nem kellett csalódnom. Gyönyörűen illik a leszbikus püspöknő, és a keresztlevevős írások mellé. A csúcspont ez volt: "Kiderült, hogy a más kultúrából érkezetteknek nem magyarázták el – legalábbis ahhoz nem eléggé, hogy magukévá tegyék azt a belátást: mi az európai magatartás a nőkkel kapcsolatban."
Elképedek, hogy mennyire szeretetlen és Jézusiatlan társadalom vagyunk, hogy még ennek az elmagyarázásra sem voltunk képesek...

Tranquillius 2016.01.11. 15:05:40

Mint minden hasonló cikkből, ebből is hiányzik az, hogy MIHEZ szeretnénk integrálni ezt a pár millió embert? A kereszténységhez? Ááá. Tanulják meg az adott ország nyelvét? Svájcban ez szép lenne... Tartsák be a törvényeket? Öltözzenek úgy mint mi viselkedjenek úgy mint mi? Ez szembemegy a multikulturalizmussal. Van nekünk egyáltalán kultúránk? Hiszen amerikai ruhákban, amerikai kaját eszünk, miközben amerikai filmeket nézünk és zenéket hallgatunk... Vagy csak simán pucolják a vécét, szállítsák el a szemetet és tartsák tisztán az utcát és örüljenek, hogy béke van..?