Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Kit érdekelnek a keresztek?

2015. december 04. - KötőSzó

A norvég keresztek leszedésének ügye több szempontból abszurd: a felvetés és az ehhez kapcsolódó hazai vélekedés is az. Teszünk egy kísérletet annak bebizonyítására, hogyan lehetséges vallásilag korrekt, ám a legkevésbé sem semleges terek kialakítása úgy, hogy a keresztek is a helyükön maradjanak. (A svéd keresztbotránnyal kapcsolatban felvetődő teológiai kérdésekről korábban itt és itt írtunk.)

Szerző: Laborczi Dóra

Úgy egy hónapja nagy port kavart az a hír, hogy Eva Brunne svéd püspöknő azt szorgalmazta: távolítsák el a kereszteket a stockholmi tengerész templomból azért, hogy az oda betérő más vallásúak is otthon érezzék magukat. Most pedig a norvég bevándorlási hivatal, az UDI tett olyan javaslatot a menekülteket befogadó egyházi intézmények számára, hogy ha lehet, legyenek tekintettel az elszállásolt muszlim menekültekre oly módon is, hogy a kereszteket ideiglenesen eltávolítják. Később kiderült: ilyesmire nem utasították semelyik egyházat, csak arra, hogy semleges tereket alakítsanak ki az intézményen belül, ahol a muszlim hívek is imádkozhatnak. Mégis botrány belőle idehaza. A pánikkeltésben nyilván annak is szerepe volt, hogy a hírt átvevő magyar oldalakon olyan fotók jelentek meg, amelyen egy templom tetejéről is leveszik a keresztet, amelyekről azóta kiderül: Kínában készültek, tavaly júniusban.  

Az így kialakult helyzet tehát több szempontból abszurd. Abszurd az ötlet, hiszen a politikai korrektség valóban nehezen ültethető át vallásos terek és szimbólumok világába. Ez a semleges tér-dolog viszont annyira skandináv, prímán be lehetne rendezni IKEA-bútorokkal.

De legalább annyira abszurd a hír hazai tálalása és fogadtatása is.

Abszurd, hogy norvég szakértői javaslatokat és kéréseket egyből kereszténységet veszélyeztető ukázként értelmezünk. Parancsként, amely ellen szót kell emelni, fel kell lázadni, amelyekkel szemben meg kell védeni az idehaza egyébként teljesen elfeledett, perifériára szorult kereszténységet, ami mindeközben épp ki sem látszik a télapók és rénszarvasok, karácsonyfák és égősorok mögül. Holott a keresztek leszedéséről szóló híradásokból nyilvánvalóan kiderül - hogyha túltesszük magunkat a hatásvadász címadáson -, hogy javaslatokról volt szó, amelyeket ki teljesített, ki nem. Voltak gyülekezetvezetők, akik figyelmen kívül hagyták a kérést, mások elgondolkodtak rajta. Olyan is akadt, aki így nyilatkozott: „Nem hiszem, hogy a muszlimokat zavarná a kereszt, de rendben, eltávolítjuk. Büszke vagyok rá, hogy befogadjuk a menekülteket. Keresztény emberekként segíteni szeretnénk.”

p1040841.JPG

Most képzeljük el, amint a magyarországi egyházi intézmények – néhány ritka kivételtől eltekintve – mind megtelnek menekültekkel. Képzeljük el, amint a Bevándorlási Hivatal (BÁH) felszólítja ezeket az intézményeket, hogy legyenek tekintettel a menekültek vallási igényeire is és ha lehet, fejezzék ki ezt azzal, hogy semleges tereket biztosítanak számukra az imádkozáshoz. Képzeljük el, hogy ezt a gondolatot némely keresztény közösség jó ötletnek tartja, a szomszédos gyülekezeti ház vezetője viszont nem, mégis egymáshoz mennek át, ha valahol elfogyott a takaró vagy a tea,

mert mindenki számára világos, hogy keresztényként világnézetileg lehetünk ezerfélék, politikailag gondolhatunk mást, sőt gondolhatunk mást a kereszt jelentőségéről és a missziói szempontokról is, csak egy valamiről nem: hogy aki háború elől menekül, azt be kell fogadni.

Amikor a hazai kereszténységet és keresztény Európát kezdik el félteni egy-egy ilyen hír okán, akkor ezer kérdést vethetünk fel, de elsősorban azt, hogy valójában kit érdekelnek a keresztek idehaza? Hogy fenn vannak-e vagy sem? Hogy láthatóan keresztények vagyunk-e avagy sem? Önmagában ez az egész látvány–szimbólum–kereszténység-kirakat jelenség, ami ilyenkor felszínre kerül, roppant érdekes kérdéskör.

Aki esetleg nem hiszi, hogy az elvallástalanodásról szóló legutóbbi statisztikák valósak, nyugodtan tegye ki a lábát a kis magyar valóságba. Aki keresztény emberként jár-kel az országban, az egykönnyen megtapasztalhatja, hogy ha éppen nem mutogatni való vásári majomnak tekinti az úri közönség, amikor például egy péntek esti beszélgetés során igennel válaszol egy olyan kérdésre, hogy valóban elhiszi-e ezt a sok baromságot, akkor valamilyen (menő vagy éppen abszurd) extrém sport képviselőjeként tekintenek rá, és nagyon kedvesen, de abszolút tájékozatlanul érdeklődnek. Ilyeneket kérdeznek például, hogy akkor van-e borospince minden templom alatt? Hogy lehet, hogy pap a férjed/apád? Nem átkozták-e ki emiatt? Szóval, gőzük sincs, nem tudják mire vélni ezt az egészet. Esetleg még a nagymamáktól, innen-onnan szedegetett mozaikokból összeraknak valamilyen homályos képet, amin általában szerepel egy mogorva, büntetéssel fenyegetőző pap vagy lelkész, néhány kötelező és kínos családi ünnep, de ennek a képnek sok köze nincs a valódi, alázatos, befogadó, szerető és szerethető kereszténységhez. A lemondáshoz, a mindig a más javát kereséshez. A kereszthez.

Ami pedig a skandinávok motivációját illeti: érthető lehet a vallási szimbólumokkal kapcsolatos visszafogottság egy ilyen érzékeny korban, amikor a vallások leginkább úgy jelennek meg, mint a fanatizmus és a radikalizmus terjedésének eszközei. Még inkább érthető a visszafogottság egy olyan társadalomban, ahol a multikulturalizmus hétköznapi valóság, nem valami távoli rém. Pláne érthető Norvégiában, ahol néhány évvel ezelőtt egy keresztény terrorista támadta meg a kormányzati épületeket és lőtt szitává táborozó fiatalokat.

Mindenképpen érdemes lenne megtanulni, higgadt párbeszédet folytatni a vallási szimbólumok kezelésének kérdéséről és arról, hogy mindez milyen teológiai és akár építészeti, belsőépítészeti kérdéseket vet fel a 21. századi Európában, már csak azért is, mert a 75 milliós muszlim Törökország EU-s csatlakozása még soha nem volt ennyire közel, mint most.

Bizonyára nem az vezet eredményre a kereszt-kérdésben, ha a politikai korrektség jegyében minden vallási szimbólumot leszedünk. Ha létezne ilyen politikai szándék, akkor az ellen egész nyugodtan fel lehetne lépni. A politikai korrektség nagyon fontos, hasznos és megtanulandó dolog a politikában és a közéleti kommunikációban.

De emellett jó lenne kialakítani a vallási korrektség mikéntjét is, amely az élet minden területére kiterjedően segíthetné a politikai döntéseket olyan javaslatokkal, amelyek nem a vallási szimbólumok eltávolítására, hanem azok együttélésére, közös megjelenésére irányulnak.

p1040864.JPG

Mindez sok szempontot adhatna hozzá a politikai döntésekhez, a pedagógiai munkához és még az olyan építészeti kérdésekhez is: hogyan lehetséges olyan szakrális (tehát nem semleges) terek kialakítása, a már meglévő templomaink mellett, ahol szépen megfér egymás mellett minden vallási szimbólum?

A müncheni reptéren van egy imaszoba. Semmi különös, csak egy imaszoba. Az előtérben feketék a falak, előtte feketén az utasok bőröndjei. Csak az öt világvallás gyerektenyérnyi szimbóluma sorakozik fehéren egymás mellett, és a szent szövegeikből vett egy-egy apró betűs mondat. Jobbra nyílik a kicsi szentély, ami viszont világos, letisztult. Közepén egy fatörzs, telis-tele az átutazók kézjegyével. Jézus, Allah, Isten nem áthúzva, ráfirkálva, túllicitálva, hanem közösen töltik ki a fatörzs minden szegmensét.

Valóban védett hely ez, de a legkevésbé sem semleges.

Ahhoz viszont, hogy jó szívvel tudjon ott imádkozni minden betérő, hogy jó legyen oda megérkezni és átélni, milyen nagyszerű hely is lehetne ez a világ, ha olyan lehetne egyszer, mint ez a fatörzs, nos, ahhoz kell a kereszt, kell a félhold és kell a Dávid-csillag is. Az is kell hogy együtt, egymás mellett lássuk őket.

Borítókép: innen.
Illusztráció: a szerző fotói.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr868136966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noémi959 2015.12.04. 16:29:07

Kedves Laborczi Dóra,

Szerintem alapvető félreértésről van szó.
Európában a keresztek évszázadok óta ott vannak a tornyokon, az iskolákban, az otthonokban. Tehát ez a mi hagyományunk. Akkor is az, ha a többség nincsen már tisztában a kereszténység alaptételeivel sem. Akkor is ott van ez a szokásainkban, a hagyományainkban.
A muszlimok most jöttek ide. Ugyan senki se hívta őket, de hát itt vannak. De akkor is jövevények és kisebbség. Nekik kell alkalmazkodniuk a többséghez.
Természetesen a lakókörnyezetükben - átmenetileg - le lehet venni a kereszteket tapintatból és udvariasságból, de ez nem elvárható. A szállásaikon természetesen meg kell adni a lehetőséget, hogy kialakítsanak - maguknak - megfelelő istentiszteleti helyet, de ehhez egy üres helyiségen kívül más nem köteles biztosítani a vendéglátó.
Muzulmán országokban sem veszik le a félholdat, mert az zavarja a keresztény látogató szemét.
Ha mi nem ragaszkodunk a keresztény hagyományainkhoz, akkor teljesen felhígul Európa - ha még nem hígult volna föl eléggé - és zavaró törpe kisebbséggé válunk a saját hazánkban.

Szeretettel : lengyelné Gergely Noémi

Ez a név már foglalt! 2015.12.04. 23:36:02

A mindenit, te aztán nem sajnáltad az időt és energiát a szerecsenmosdatásra, amit most képletesen kell érteni, mert nem hiszem, hogy a muszlim migránsok kérték volna erre a vendéglátóikat, bár, mivel én egy előítéletes zsebnáci vagyok, ezért egyik másikból ezt is simán kinézem, mint ahogy azt is, hogy 140 embert megölnek Párizsban vagy bárhol a világon.

Naszóval a probléma ezzel az egésszel csak annyi, hogy ilyen BÁRKINEK a fejében egyáltalán megfordul 2015-ben, Európában, ráadásul a nyugatabbra lévő felén, mármint a keresztlevétel. Édes istenem... mondom mindezt totális ateistaként.

Egyébként meg azt gondolom a szuperultraliberális öngyilkos hajlamúakról, hogy még akkor is az iszlám kultúra nagyságáról, meg arról, hogy mindenkit be kell fogadni stbstb papolnának, amikor dzsihád dzson, nyugodjék nem békében, a torkukat nyiszálná el a recés késsel. Ez a tolerancia paradoxon, ha tolerálod az intoleránst akkor te magad is intoleráns vagy.

A keresztény Európáról pár gondolatot: Európában az európaiak KULTÚRÁJA és nem a vallása keresztény (a vallásos keresztényeknek nyilván az is), még az enyém is, ateistaként. Mivel az európai országok törvényei a keresztény értékrendek mentén alakultak ki. Ilyen egyszerű dolgokra kell gondolni, mint a házasság, ami egy darab férfi és egy darab nő között jöhet létre, ellenben az iszlám kultúrákban és az arra\abból épülő törvényekben ez úgy van, hogy egy férfi több nőt is feleségül vehet. Tudom, az említett szuperultraliberálisoknak köszönhetően már egyneműek is házasodhatnak egyes országokban, de ez nem olyan nagy gond, mivel hála a biológiának és evolúciónak, szaporodni így sem tudnak, és ezt most nem kell félreérteni, nem a melegek elleni gyűlöletbeszédként írom, hanem egész egyszerűen az emberi faj legalapvetőbb fajfenntartó funkcióját nem képesek végrehajtani, egyébként semmi bajom nincs velük. De ha már itt tartunk a sária alapján a melegeket a halálra ítélik az iszlám országokban, felakasztják őket, kedvesebb helyeken csak simán börtönbe vágják őket. Pl ebben is különbözünk és még sorolhatnám.

A legnagyobb probléma az, hogy amíg nem volt szükség ilyen mértékben az olajra (1900-as évek eleje), addig az arab és afrikai világ középkori szinten volt technikailag is és gondolkodásban is, aztán egyik napról a másikra, az olajnak köszönhetően eljutott hozzájuk is a technika na és persze a soksoksok pénz, de a fejekben a kultúra és gondolkodásmód az nem egyik napról a másikra változik meg hanem több száz év alatt.

Proud Mary 2015.12.04. 23:36:06

szeretnék indiában marhahúst enni és szaaud-arábiában inni egy sört

vNHM 2015.12.04. 23:36:10

Elég gyenge provokáció a többségi keresztény társadalom ellen ez a blog bejegyzés. Gondolom szeretnéd kicsit megpörgetni a blogodat. Nem fog menni.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2015.12.04. 23:36:17

Vegyék csak le a keresztet, fogadják be a sok muzulmánt és majd meglátjuk mire jutnak. Én csak annyit kérek ne csináljuk utánuk egy évszadig.

Így vagy úgy, de intő példa lesz az, hogy hova jutnak.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.04. 23:36:54

A kereszteket nem szabad eltávolítani, de annak sem látom sok értelmét, hogy más vallás jelképeit helyezzék el nemritkán évszázadok óta álló keresztény templomokba.

Már elnézést, de mi értelme ennek az egésznek? Ha én menekültként egy muszlim országba kerülék, nem várnám el, hogy a mecsetekbe kereszteket tegyenek ki, vagy hogy a Ramadán helyett valami új ünnepet találjanak ki. Nem is értem ezt a baromságot, meg a svéd püspökasszonyhoz és az olasz iskolaigazgatóhoz hasonló idiótákat..

randomgenerator 2015.12.04. 23:37:05

Én nem értem miért zavarná őket a kereszt. Szerintem annyit csak sejt többségük, hogy Európa pár kisebb egyházat meg szektát leszámítva nagyjából keresztény. Ha nem bírja látni a keresztet, akkor tuti rossz helyre jött, egyéb is fogja zavarni. Ha templomban tudják elszállásolni egy időre, hát akkor ez van, örüljön, hogy próbálnak segíteni nekik ahelyett, hogy a határon halomra lövik. Szerintem ezt ők is tudják. Ez valami hülye által kitalált műbalhénak tűnik.

swfla 2015.12.04. 23:37:08

@Noémi959: +1. Ehhez nincs is mit hozzatenni.
Azt nem ertem, hogy ilyen trivialis ugyon egyaltalan mit kell rugozni, talan mar nem lop a Fidesz?

bkkzol 2015.12.04. 23:37:16

szegény skandinávoknál elgurult a gyógyszer... szerintem a sertés tenyésztést is meg kell szüntetni... nem kellene a nőnknek se fedetlen accal járni..... ja meg a szakáll levágása is irritálhatja ezt a koszos- sza-os népséget...

2015.12.04. 23:37:19

Ok jottek ide, tudtak, hogy keresztenyek vagyunk, megis jottek es nem maradtak Torokorszagban, vagy masik biztonsagos szomszedos orszagban, tehat vallaltak, hogy latnak majd keresztet, karacsonyfat, Jezuskat a jaszolban es szentek szobrait a tereken. Szabad akaratukbol dontottek igy. Tehat kereszt marad. Hiba eltavolitani, mert feladjuk az identitasunkat.

Leylandi 2015.12.04. 23:37:23

Kedves posztoló,
Próbáld meg levenni odakinn a félholdat, vagy azt a többágú csillagot...
Amennyiben túléled, várjuk itt újból a véleményedet.
Szeretettel.
Nem olyan alattomosan, mint ahogy te a kereszténység ellen kampányolsz. Mert mi ilyen jók vagyunk.
Szeretettel: Leylandi

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.05. 00:17:57

@Leylandi: Épp azt mondta, hogy nem kel levenni a keresztet, hanem egy köztes megoldást javasolt, mégpedig hogy más vallási jelképeket is tegyenek ki a kereszt mellé. De szerintem ez sem indokolt, és a normális muszlimok sem várják el.

bkkzol 2015.12.05. 00:18:08

ohhh. most látom, hogy moderálják a hozzászólást...

Chayenne 2015.12.05. 08:31:19

Picit el van tévedve a cikkíró, és meg is van késve: cáfolták már ezt a hírt 2 napja! Kamu hír volt!!!

dömmdödöm 2015.12.05. 08:31:34

Így legyen ötösöm a lottón.. Megjelenik egy olyan cikk a világhálón ami a migránsokra árnyékot vet (jelen esetben a norvég templom, keresztek) s egyházunk derék megmondó hadosztálya máris tördeli az ujját, hogy munkához lásson és hosszú gépelések után megmosdassa/kimosdassa ezeket a híreket. Egy élmény volt elolvasni, a reptéri fatörzsnél már-már egy könnycseppet is elejtettem, s ádvent idején bűnbánatot gyakoroltam, hogy mennyire csapnivaló, kirekesztő keresztény vagyok.

Rébusz 2015.12.05. 08:32:09

Hogy kit érdekelnek a keresztek? A blogírónak talán nem tűnt fel, hogy ebben a szekularizált Európában is még az ateisták is állítanak karácsonyfát (kivételek nyilván vannak) és még véletlenül sem mondjuk egy héttel korábban, hanem Krisztus születésének napján. Hát ennyire nem keresztény Európa. Ortodox családok január 6-án, pedig lehet, hogy év közben soha be nem teszik a lábukat a templomukba (Nyugat-Európában sok keleti ortodox van, ha nálunk nem is tipikusan vannak jelen). Ennél láthatóbb jele aligha van Európa és úgy általában a nyugati világ keresztényi mivoltának. A blogírónak pedig sikerült ezt a "remek"írását épp a szép adventi időszak (4 hét - négy gyertya) idejére összekotyvasztania.
Az integrációt pedig nem az segíti, ha levesszük itt-ott azokat a jelképeket, amik az identitásunk részei. Az integrációt azt segíti, ha megismerjük egymást, úgy, ahogy vagyunk. A muszlimok pedig látni fogják, hogy adott esetben ahol szállást és ételt kaptak, azok keresztények voltak. Ha számukra ez nem felel meg, akkor az bizony az ő bajuk és az ő hozzáállásukat fogja mutatni.

2015.12.05. 08:32:17

En ateista vagyok, nem fogok sirni a keresztek utan, de hogy a mar evszazadok ota megszeliditett, domesztikalt kereszteny egyhazak helyere beengednek egy olyan ideologiat, ami abban hisz, hogy aki nem olyan, mint ok, azt ki kell irtani, az picit azert sok.
Breivik Europaban az extremitas, a muzulmanok meg mind abban hisznek, amit Mohamed eletevel kepviselt, hiszen o a tokeletes ember. Tessek tanulmanyozni, hogy ez mit jelent. A mersekelt muzulman az, aki hisz abban, amiben a szelsoseges, csak nem alkalmaz kozvetlen eroszakot. Mint a mersekelt naci, o nem szorja be a szellozorendszerbe a Zyklon-B-ot, ahogy a hardcore naci, de ugyanabban hisznek, hogy ez a helyes (vegso) megoldas.

Irany Mekka, gay pride, katolikus mise a Kaba ko mellett. Ja, hogy ez a tolerancia csak egy iranyba mukodik?

Kezeljuk vegre az iszlamot annak, ami. Egy totalitarius politikai ideologia.
A tolerans ballibek erdekes modon toleralnak egy teljesen intolerans, vallasnak alcazott ideologiat.
Ha ujraalapitjak a nacizmust, bolsevizmust vallaskent, akkor azt is toleralni kell?

Ez a nagy tolerancia, onfeladas as europid feher rassz betegsege. Nem a keresztenysegert sirok, az is egy kozel-keleti joveveny vallas. A judaizmusert se sirok, az pont olyan, mint az iszlam, sajat kirekeszto fajelmelettel. Az europaiakert aggodom. A civilizacionkert.
Nem vagyunk tokeletesek, de ez a mi civilizacionk. Volt mar onpusztito civilizacio a tortenelemben, nem kellene ezt megismetelni.
Az europid feher ember egy alomvilagban el sajnos. Pont ugyanaz tortenik, ami mar 1400 eve folyamatosan, az iszlam hodit. Csak most a fegyverek melle bevettek a konnyes gyerekszemeket, hamis menekultkerelmek, hamis utlevelek, a segelyen elo, sorozatszulo noket, kihasznaljak az europai vivmanyokat, mint a joleti allam, vallasszabadsag (csakhogy az iszlam egy poitikai ideologia).
Ha az iszlam altal hirdetett dolgokat nem vallaskent, hanem partkent hirdetne egy szervezet, akkor bizony betiltanak, mert gyuloletkelto.
De vallasi kontos alatt minden mehet! Tobbek kozt ezert vagyok ateista.

asgdftzre 2015.12.05. 08:33:04

Kedves Laborczi Dóra!
Úgy érzem, azért Ön sem teljesen semleges abban a kérdésben amit boncolgat. A szíve azért azt mondja, hogy sajnálni kell szegény menekülteket, és csak le kellene dönteni azokat a fránya kereszteket, ha már zavarja a szegény, kisgyermekes menekült ébenfekete szemeit.
Sosem gondoltam magamat rasszistának vagy kirekesztőnek, de van az úgy, hogy ha valakinek sokszor vetik szemére, hogy kirekesztő, akkor kezdi úgy érezni, hogy talán van benne igazság. Mikor ilyen cikkeket olvasok azt érzem, mintha a horoszkópomat hallgatnám a rádióban. Nem gondolnám, hogy rám lehetne húzni ezt az inget, de hát mégis csak "ezt mondják a csillagok".
Azért amikor szemünkre veti azt, hogy kereszténynek tekintjük magunkat, holott már a vallásunkat sem igen gyakoroljuk, azért gondoljon már bele, hogy Magyarországon (és körülöttünk még elég sok országban) egészen húsz évvel ezelőttig egy elég brutális államvallás (kommunizmus) uralkodott, ennek máig tartó következményeivel együtt.
De azért mégis csak kereszténynek tekintem magam, a szüleim megkereszteltek, és én magam is megtettem a saját gyermekeimmel. Ez az én magánügyem, és az is, hogy mindezekkel együtt sem vagyok olyan ember aki a vallását buzgón gyakorolná.
Ha már a kereszteknél tartunk, csodálom, hogy eddig még senki nem akarta elégetni például Gárdonyi Egri csillagok c. művének fellelhető példányait.
Na az meg aztán végképp sértheti a muszlim menekültek önérzetét. Mert itt inkább az önérzet dominál, vagy nem? Ez lenne az általános, hogy ők a hófehér bárányok, mi pedig a csúnya gonosz Hókuszpókok? Ők nem mennek be egy templomba, mert bántja az önérzetüket a kereszt? Hát már bocsánat, de ez nonszensz.
Az Ön üzenete veszélyes. Veszélyes, mert a most érkezők sem tudják (vagy talán nem is akarják) feladni a zsigereikben lévő ellenszenvüket, gyűlöletüket, amit a többség még palástol. De meddig? Addig amíg olyan súlyt el nem érnek aminek a következtében már majd követelésekkel is előállhatnak. És akkor majd az Önhöz hasonlóan ide oda hajladozó "hazafiak" segítségével eljutnak oda, hogy az itt élő keresztényeket talán már el is lehetne üldözni.
Talán a keresztény Európára nem is a muszlimok jelentik a legnagyobb veszélyt (hiszen történelmünk során már annyiszor megvédtük magunkat velük szemben), hanem az Önhöz hasonló elvtelenül élő, illetve egy isten előtt azért mégis csak leboruló egyenlőséget és könyörületet mantrázók. Ön tudja egyáltalán, hogy mi lenne a következménye annak, ha valóban mindent megengednénk az ide özönlő tömegeknek? Eljönne a szép új világ?
Javaslom a legközelebbi cikke szóljon azokról a keresztényekről, akiket a vallásuk miatt üldöznek a mára már muszlim többségű országokban, és az a cikk kezdődjön ott, hogy hogyan jutottak el odáig valaha keresztény többségű országok, hogy ma már szabad a keresztények megfélemlítése, elüldözése, meggyilkolása.
És akkor majd magyarázza meg nekem, hogy miért szedném le a kereszteket azoknak a kedvéért, akik abban a közegben születtek, nőttek fel és "szocializálódtak".

2015.12.05. 08:33:20

Ha az europaiak alkalmazkodnak ezekhez az illegalusokhoz, akkor mi lenne, ha ok meg kigyomlalnak a Koranbol a gyulolet es kirekesztes szakaszait? Ja, hogy akkor a konyv ketharmada menne a kukaba...
Mi az, hogy a feher europai a vegletekig alkalnazkodik, a muzulman vallast meg nem lehet megreformalni mar 1400 eve.
A Korant a Mein Kampfhoz hasonloan szeljegyzetekkel, magyarazatokkal lehessen csak arusitani, terjeszteni: hany szazmillio ember halalat okozta ez az ideologia, foleg persze indiai hinduket, akiknek a legyilkolasarol az europaiak nem is hallottak. Gyuloletirodalom olvasoit minden percben fel kell vilagositani, hogy gyuloletirodalmat olvasnak eppen. Emlekeztetni kell oket, hogy a konyv, amit olvasnak, az nem egy europai kulturkorben elfogadhato eletformat propagal.

2015.12.05. 08:33:28

En nem a keresztenyseget veszelyezteto dolgot latok ebben a keresztlevetelben. Ateistakent en az europai kultura, civilizacio miatt aggodom. Ugyanis annak a szekularizacio, ateizmus, szkepticizmus, filozofia, tudomany, jozan esz, felvilagosult gondolkodas is resze.
Az iszlam ezekkel szemben is intolerans. Az iszlam maga az intolerancia, amit a toleranciabajnok, ertekrelativizmust a vegsokig hajszolo skandinavok toleralnak.
Toleralni az intoleranciat? Csak mert vallasi kontosbe bujtattak?
Ez veszelyes recept. Mi van, ha az antiszemitak is alapitanak egy vallast? Mi van, ha a nogyulolok, ferfigyulolok, homofobok, pedofilok is alapitanak egy-egy vallast? Mindent toleralni kell, mert vallasszabadsag van? Az intoleranciat is toleralni kell, ha azt vallaskent hirdetik?

2015.12.05. 08:33:47

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: egyetertek. A nyugat hadd csinalja, amit akar. De ne kotelezzenek senkit arra, hogy ezt kovesse. Minden allam es kozosseg megvalaszthatja, hogyan akar elni.
Ha netalan kiderul, hogy hatalmas elonyokkel jar a multikulti (iszlamizacio), korlatlan bevandorlas es Nyugat-Europa sokkal jobb, elhetobb hely lesz a sok tizmillionyi muzulman hatasara, akkor is raer Kelet-Europa. Ezekbol a migransokbol korlatlan utanpotlas all rendelkezesre. Szazmilliok varnak ugrasra keszen, hogy Europara ronthassanak, bevandorolhassanak. Ezert aztan 50 ev mulva is raerunk atterni.az iszlamra, beengedni a mindenfele jogalap es papirok nelkul erkezo migransokat. A migracio csak most kezdett tomegesse valni. Varjuk ki, hogy mire jutnak veluk nyugaton.
Ha 10 ev mulva azt latjuk, hogy hatalmas tutisag az iszlamizacio, akkor meg mindig el kell gondolkodni, hogy tenyleg ez kell-e nekunk. Mert hiaba mukodik a multikulti, akkor is donthet ugy egy kozosseg, hogy nem ker belole. Ha a nyugat szuper hellye valik tizmillionyi uj muzulman bevandorloval, akkor se kell kovetni oket. Csak el lehet gondolkodni, hogy akarjuk-e mi is ezt. Aztan varni meg 10-20 evet es eldonteni, hogy milyen formaban akarjuk:
Korlatlan, ellenorizetlen formaban, mint ami most megy
Vagy
Kontrollalt mederben, csak a gazdasag szamara szukseges kepzett munkaerot beengedni ideiglenes tartozkodasi es munkavallalasi engedellyel, mint ahogy az USA, Kanada, Ausztralia, Uj-Zeland teszi.

Utanpotlas mindig lesz, a harmadik vilagban mar nincsenek ehinsegek, a szuletesi rata meg evtizedekig iszonyatosan magas lesz, az emberutanpotlas kifogyhatatlan.

Ki tudja, lehet, hogy 50 ev mulva az lesz a hatalmas elony, hogy Lengyelorszagban, Magyarorszagon, Szlovakiaban, Horvatorszagban meg elnek feher emberek, van tiszta ivoviz es nincs minden sarkon egy mecset es egy harcias imam altal vezetett, sariat ervenyesito rendorcsapat.

Alick 2015.12.05. 08:33:56

A vikingek leszármazottai igazán kihúzhatnák már a nyelvüket a koránnácik alfeléből. Nem áll jól nekik.

freestep 2015.12.05. 10:34:49

Az iszlám is hasonlóképpen toleráns ugye?
A zoroasztriánusokat csaknem teljesen kiírtották, a keresztényeket, jazidiket üldözik és gyilkolják, nem tűrnek meg semmilyen más vallást, ahogy az ateizmust sem.
Ide jönnek kéretlenül egy gondolat-(és nagyon is valós) terror vallásnak a képvislői és mia, a befogadók majd mehunnyászkodva, sűrű elnézéskérések mellett önként felszámoljuk a saját kultúránkt, hogy beállhassunk egy nyíltan elnyomó erőszakos vallás árnyékába.
Ma a liberalizmus ezt akarja! Biztos fizetnek a libsiknek ezért, mert ingyen és önszántából ennyire marha senki sem lehet!

...elmúlik... 2015.12.05. 10:35:12

"Európában az európaiak KULTÚRÁJA és nem a vallása keresztény (a vallásos keresztényeknek nyilván az is), még az enyém is, ateistaként. Mivel az európai országok törvényei a keresztény értékrendek mentén alakultak ki. "

By @Ez a név már foglalt.

Tiszta sor. És nem egy bigott katolikus, vagy protestáns írja ezt, hanem egy olyan ateista, akinek az élete nagy valószínűséggel nem a vallási előírások, szokások mentén zajlik. Egy olyan ember, akinek az útja nap, mint nap biztosan sok keresztény templom mellett halad, és úgy tekint ezekre, mint a kultúrájának a részeire. Alapvetően ezt a gondolatot kellene alapul venni, ebből kiindulni.

Az az öt minaret (Magyarországon), amelyek a múltból, mint történelmi emlékek megmaradtak, a kereszténység toleranciáját, kultúráját hirdetik. De nem szeretném látni, hogy újak épülnek, a legújabb kori tévesen értelmezett tolerancia nevében. Ez a tolerancia egyenlő az önfeladással.

Kovácsjános 2015.12.05. 10:35:52

A hozzászólók túlnyomó többsége nem olvasta el a blogodat. Abból indul ki, hogy a muszlimok miatt a norvégok le akarták vetetni a keresztet (ezt tálalta az internetes média). Majd kisebb-nagyobb vehemenciával rád vetették magukat. Te védeni akarod a terroristákat. Számodra érdektelen a kereszt. A vikingek szeretik a terroristákat.

A valóság ezzel szemben az, hogy a norvégok nem akarták levetetni a keresztet. Semleges helyet javasoltak az imádságra ugyanúgy, mint ahogy bármely nemzetközi repülőtéren bármely kulturált országban már kialakítottak ilyen imahelyeket évtizedek óta.

Dóra, a kommentelőid többségét ez nem érdekli. Ők félnek és féltenek, a félelmük és féltésük pedig agressziót szül, az agresszió indulatot és meggondolatlan szavakat.

A címadásod provokatív számukra. El sem olvassák ezek után, hogy mit írsz, pláne, meg sem értik.

Lődörgő Hollandi 2015.12.05. 10:36:02

Én úgy gondolom, hogyha valaki egy más kultúrába menekül és befogadást kér, akkor el kell fogadja annak a kultúrának az értékeit, elvárásait. Amennyiben erre nem hajlandó, nyugodtan távozhat máshova.

what.the.fuck 2015.12.05. 10:36:22

ugyeugye amit Jézus mondott: ti vagytok a világ sói (a konzerváló erő akik képesek a gonoszt-bűnt korlátozni) DE ha a só megizetlenul nem jo mar semmire. kidobják az utra es az emberek megtapissak. na ebben az állapotban van a kereszténység tömegei....

Exploiter 2015.12.05. 10:36:33

Ha már szóba került, ezek után asszem nem a Breivik volt az utolsó emberke, aki jelezte a nemtetszését. A jelek szerint ő se volt elég hatékony.

2015.12.05. 14:09:34

Kovacsjanos: az ertekeinkert ki kell allni es jogos az aggodalom, hogy hova vezet, ha humanitarius gondolatoktol vezetve ezekbol feladunk. A reeptereken kialakitott vallasilag semleges imahelyek teljesen mas teszta, mint letezo epuletekrol levenni a vallasi jelkepeket. Igen, olvastam, hogy vegul elalltak a tervtol es marad a kereszt. Ettol fuggetlenul maga az elkepzeles, a kerdes puszta felvetese is aggodalomra ad okot, mert mutatja az europai kultura ertekvalsagat es a teljes onfeladas fele vezeto utat. Olyan emberek fele akar pozitivnak gondolt kepet mutatni, akik magat a felvetest sem kepesek felfogni: hgyan lehet vallasi fanatikusoknak elmagyarazni, hogy mi az a vallasilag semleges ter, mi az az elfogadas, mi a tolerancia stb. Nehez evek jonnek.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2015.12.05. 14:09:52

@Kovácsjános: Esetleg a kommenteket is elolvashatnád! Az iszlám a behódolás vallása, mi Európaiak pedig nem akarunk behódolni, márpedig az összes ilyen keresztlevevős és hasonló jóindulatú engedmény behódolás. Hidd el a muzulmánok ezt pontosan tudják és pontosan meg is értenék ha nem tennénk engedményeket, mert ők sem tennének. A nácikkal kommunistákkal szemben nincsen helye engedményeknek, az iszlámmal szemben szintén nincs.

Teker 2015.12.05. 14:10:03

Amikor ezt a hírt olvastam, egyből az jutott eszembe, hogy vajon a halálmetál koncerteken a fordított kereszteket is le kell szedni? :D Norvégiáról van szó, arrafelé elterjedt az ilyesmi :)

Bogyó 2 2015.12.05. 14:10:10

@freestep: Te egyébként már talákoztál török vagy arab emberrel? Vagy szerinted Zidane vagy Özil a német fociválogatottból is potenciális terrorista és előbb-utóbb ölni fog?

Bogyó 2 2015.12.05. 14:11:01

Elképesztő, hogy itt ateuista emberek is milyen bősz keresztény kultúra védők lettek,. Ez nyilván a konzervatív ideológia és idegenellenesség, a sokszínűség elutasítása megnyilvánulása a személyiségükben.
De a legfőbb ok a tudatlanság. Elkezdik magyarázni, hogy alkalmazkodjanak a muszlimok és ne siránkozzanak a kereszteken. Teljesen félremagyarázzák a helyzetet, árnyékharcot vívnak. Szó sem volt a templomok keresztjeinek levételéről. A MENEKÜLTEK ELSZÁLLÁSOLÁSÁRA SZOLGÁLÓ HELYISÉGEK KERESZTJEINEK LEVÉTELÉT AJÁNLOTTÁK, NEM A NORVÉG KORONÁZÓ TEMPLOMÉT, SŐT AZ UTOLSÓ FALUSIÉT SEM!

Sikerült végre felfogni???????

Ez csak annyi, hogyha a vendégem vegetáriánus, akkor nem mondom neki, hogy nálunk pedig disznótoros lesz ebédre, alkalmazkodj, bazd meg! Ettől még én ehetem két pofára a hurkát kolbásszal. Ha elmegyek Tunéziába vagy Törökországba, nekem se kötelező megenni a birkaszemet. Éppen ezért, ha befogadok menekülteket és beengedem őket egy csarnokba, kedves ateista barátaink, talán nem fog a kultúrátok sérülni, hogy az ő ágyuk felett meg abban a helyiségben ahol Mekka felé fordulhatnak nem lesz kereszt.

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.12.05. 14:11:35

Vallásilag az korrekt hogy az idegen befogja a pofáját ha egyáltalán befogadják. és örül ha gyakorolhatja a vallását (nem nyilvánosan). Azért lett befogadva hogy összeszedje a szemetet krumplit pucoljon meg ilyenek.

befosás miről beszél ez a poszt

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.05. 14:11:56

@randomgenerator:

"Ha templomban tudják elszállásolni egy időre, hát akkor ez van, örüljön, hogy próbálnak segíteni nekik"

Az öntudatos "menekült" dönthet úgy is, hogy nem hajlandó egy keresztény vallási célokat szolgáló épületben lakni, helyette inkább az utcán dekkol. Vagy esetleg hazamegy Afganisztánba.

@Kovácsjános:

"Semleges helyet javasoltak az imádságra"

A javaslat része volt az istentiszteletek beszüntetése is a "menekültek" ott-tartózkodása alatt. Ezt miért "felejted el" leírni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.05. 14:12:06

"Később kiderült: ilyesmire nem utasították semelyik egyházat, csak arra, hogy semleges tereket alakítsanak ki az intézményen belül, ahol a muszlim hívek is imádkozhatnak. "

Nem igaz, mert az ajánláshoz az is hozzátartozott, hogy a kedves "menekültek" ott-tartózkodása alatt - ami ugye hónapokat, sőt éveket is jelenthet - ne tartsanak istentiszteletet az épületekben.

Miközben ugye a kedves "menekültek" nyilván naponta ötször borulnak le Mekka felé.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.05. 14:12:12

"Kit érdekelnek a keresztek?"

Pl. a keresztényeket? Vagy azok le vannak szarva?

pocaklakó minimanó 2015.12.05. 14:12:27

Ennek az írásnak a tartalma nagyjából megmagyarázza azt, hogy miért viselkednek úgy a nyugat-európai országok, ahogy most látjuk tőlük. A protestantizmus szellemiségének egyik nem várt hátulütője a szekularizált/szekularizálódó protestáns többségű államokban.

Tudományos libsizmus 2015.12.05. 14:12:30

Ezeknek a muzulmán tahóknak mindenhol kinyalják a seggét Európában. Nem csoda, hogy ennyire elpofátlanodtak és totál hülyének néznek minket.

2015.12.05. 17:10:07

@pocaklakó minimanó: nem csak a protestáns országok szekularizáltak, sőt, az illegális migránsok pátyolgatásában az olaszországi katolikusok is elég jók, papok, hívek egyaránt.

@Kovácsjános: én olvastam a posztot, de a kommentjeim messze nem a posztban szereplő dolgokról szólnak... Mert ez az ügy picit szélesebb megközelítést igényel, mint egy álhír taglalása.
Egyáltalán minek vallásilag semleges hely az imádkozásra egy olyan politikai ideológiának, mint az iszlám? Mert a valláshoz annyi köze van, mint mondjuk a nácizmusnak.
Az iszlám nem igazán vallás.

@Bogyó 2: "Elképesztő, hogy itt ateuista emberek is milyen bősz keresztény kultúra védők lettek,. Ez nyilván a konzervatív ideológia és idegenellenesség, a sokszínűség elutasítása megnyilvánulása a személyiségükben. "

Ja, pubikám, a Koránt olvastad? Na az a sokszínűség elutasítása. Az iszlám egy hegemóniára törekvő politikai ideológia, a Mohamed által elképzelt muzulmán társadalomnál a bolsevik és náci rémuralmak alatti társadalmak is sokszínűbbek voltak. Ateistaként én pont az európai értékeket védeném egy totálisan intoleráns politikai ideológiával szemben. Az európai kultúra egyik része ma a kereszténység, deaz iszlám nem csak a keresztényekre követel halált, hanrm az ateistákra is, emellett mindent szembeköp, ami európai érték (nők, gyerekek jogai, pluraluzmus, szekularizáció, világi törvények, tudományos módszer stb.).
Az iszlám egy 7. századi arábiai terrorideológia a harcos törzsek összefogására. Aki ez alapján akar élni, az menjen vissza a 7. századba.
Ha valaki az bibliai ószövetségi brutalitást, kirekesztést, törzsi bosszút és felsőbbrendűségtudatot akarná na Európában mércéül állítani, azt is elzavarnám a pics@ba.

Ateistaként kiállok a keresztény hagyományok védelne mellett bár nekem az csak kulturális kontextus, ahogy a görög-római hagyomány is, nem hit kérdése. Ahogy a zsidók irtása ellen is felszólalnék, bár se zsidó nem vagyok, se a judaizmust nem tekintem egy követendő ideológiának.

"Ez csak annyi, hogyha a vendégem vegetáriánus, akkor nem mondom neki, hogy nálunk pedig disznótoros lesz ebédre, alkalmazkodj, bazd meg! "

Kezdjük ott, hogy itt nem befogadás, hanem invázió zajlik. Ezeket a "vendégeket" én nem hívtam, csak Merkel, de már a németeknek is elege van belőlük. Olyan embereket hogy is hasonlíthatsz vendégekhez, akik betörik az ajtódat, kidobnak az ágyadból, abban hisznek, hogy te alabbvaló vagy, olyan leszel mint ők, vagy meghalsz, eltartatják magukat veled és a hurkát be akarják tiltani a te házadban. Olyan vendégeid ezek, akiket te esetleg szívesen látsz, mert nem ismered őket, de a családod iszonyodik tőlük, mert esetleg jobban ismeri őket. Ezek a te vendégeid már tönkretették a saját környezetüket és most több házon átgázolva keresik azt a helyet, ahol a legtöbb ingyen cuccot kapják.
Vendégek? Inkább betörők!

Rébusz 2015.12.05. 17:10:38

Mivel nem tudok svédül, kénytelen vagyok a média fordítására hagyatkozni a svéd püspöknő által mondottakkal kapcsolatban. Vagyis vegyék le a templomokban a kereszteket. Szerintem ezen nincs mit félreérteni meg egyetérteni sem. A templo
katolikuséknál felszentelt hely, keresztet pedig nem veszek le a falról egy jehova tanuja vagy egy ateista vendégem miatt sem, ha látogatóba jön hozzám. Keresztet nem szokás levenni. A felvilágosodás idején és a véres diktaturák alatt volt szokás ilyesmi. Előbbi esetben prostituáltat tettek az oltárra helyette, utóbbi esetben meg a diktátor képét a falra. Egyetértek azzal, aki írta, más egy semleges teret létrehozni és más, ha egy szakrális teret számolunk fel. l

Ez a név már foglalt! 2015.12.05. 17:11:03

@Bogyó 2: "Elképesztő, hogy itt ateuista emberek is milyen bősz keresztény kultúra védők lettek"

Már korábbi posztomban leírtam, hogy Európában a KULTÚRA ÉS TÖRVÉNYKEZÉS keresztény alapokon nyugszik, történelmünkből kifolyólag, amit az ateisták is pontosan ugyanúgy követnek és betartanak, mint a vallásosak.
Olvasd vissza légyszi és ne írj butaságokat.

Ez a név már foglalt! 2015.12.05. 17:11:18

@Bogyó 2: NEM ÉRTED, HOGY AZ A BAJUNK EURÓPAIAKNAK (KERESZTÉNYEKNEK ÉS ATEISTÁKNAK EGYARÁNT), HOGY SEHONNAN SE VEGYENEK LE SEMMILYEN KERESZTET, ÉS SEMMILYEN EURÓPAI SZOKÁST, MINT PL ISTENTISZTELET, NE KORLÁTOZZON SENKI, MERT A GYÜTTMENTEKNEK MÁSOK A SZOKÁSAI ÉS ŐKET ZAVARJA?!?! A ROHADT ÉLETBE MÁR....

ÉS NEM, ŐK NEM VENDÉGEK, AKKOR VENDÉG HA ÉN HÍVOM, ŐKET TUDTOMMAL NEM HÍVTA SENKI, DE A HATÁRON A KERÍTÉST AZT DÖNGETTÉK, MEG A RENDŐRÖKKEL HARCOLTAK RENDESEN.
ÉS IGEN, HA A VENDÉGEM VEGA AKKOR VEGYE TUDOMÁSUL, HOGY AZ Ő KEDVÉÉRT NEM FOGOK VEGA KAJÁT FŐZNI, MERT NÁLUNK NEM ÚGY SZOKÁS. HA VEGA KAJÁT AKAR AKKOR HOZZON MAGÁNAK, NYUGODTAN MEGEHETI AZ ASZTALOMNÁL, DE NEM FOGOK ALKALMAZKODNI A HÜLYESÉGEIHEZ.
DE NÁLUNK AZ SEM SZOKÁS, HOGY IMÁDKOZUNK ÉTKEZÉS ELŐTT, MIVEL ATEISTÁK VAGYUNK. Ő IMÁDKOZHAT, DE MINKET AZ NEM ÉRDEKEL, MI NEKIÁLLUNK FALATOZNI. MAJD HA MI MEGYÜNK HOZZÁ VENDÉGSÉGBE, MERT MEGHÍV MINKET, AKKOR 1, TUDOMÁSUL VESSZÜK AZ OTTANI SZABÁLYOKAT ÉS IMÁDKOZUNK A VEGA KAJA ELFOGYASZTÁSA ELŐTT, VAGY 2, VISSZAUTASÍTJUK A MEGHÍVÁST.

Caps lock off.

V. Pimpernel 2015.12.05. 20:32:19

@tiller foch: Sokmindenben egyetértek veled, különösen abban, ami az iszlám - és egyéb totális ideológiák természetét illeti. Az utolsó két mondatod azonban hozzászólásra késztet: "De vallasi kontos alatt minden mehet! Tobbek kozt ezert vagyok ateista."
Lehet, hogy Mussolini, Lenin, Tockij, Sztálin stb. is "többek között ezért" volt ateista. A jakobinizmus-bolsevizmus-nácizmus nem vallási köntös alatt ment, sőt mindegyik a meglévő vallásokkal szemben fogalmazta meg önmagát. Vagyis az ateizmus-antiklerikalizmus megszabadíthat ugyan a képmutatásnak és erőszaknak sajátos vallási köntösben megjelenő változataitól, de magától a képmutatástól és az erőszaktól nem. Képmutatás és erőszak része a (megromlott) emberi természetnek, így az egész emberi történelemnek. Valódi szabadságot - s mert ez igen fontos: a jelen életen is túlmutatót - hitem szerint csak a Megváltó, a romlatlan Istenember, Jézus Krisztus ad. Az általad említett, "mar evszazadok ota megszeliditett, domesztikalt kereszteny egyhazak"-kal csak annyi történt, hogy a durva erőszakra hajlamos emberek (jakobinusok-nácik-bolsik-szélsőségesen teljesítményorientált kapitalisták stb.) az egyházakon kívül, sőt azokkal szemben találtak terepet eszméiknek és indulataiknak, a keresztyénség pedig azért volt képes "domesztikálódni" mert genezisét és leglényegét - Jézus Krisztus személyét és életművét tekintve - soha nem is lehetett volna erőszakos, mivel országa nem e világból való - szemben Mohameddel és az iszlámmal, amely kezdettől fogva és azóta is az erőszakra építi nagyon is e világi törekvéseit és hatalmát...

BéLóg 2015.12.05. 20:33:05

Mindent leírtak előttem asszem. Borzasztó hogy egy református (református?) Laborczi Dóra képes a kezei közül egy ilyen véleményt kiadni!
A Skandináv országokkal iszonyú nagy baj van még ateista és világi szemmel is. Ez a leszbikus női püspök meg a Norvég keresztek csak a hab a tortán.
Az megvan, hogy Németországban az imám NEM VOLT HAJLANDÓ kezet fogni a hozzá ellátogató miniszterasszonnyal mert az NŐ?
A pofám leszakad!
A pofám leszakad!
A pofám leszakad!

index.hu/kulfold/2015/09/28/kemenyen_kiosztotta_a_menekulteket_egy_nemet_kepviselono/

Balango 2015.12.05. 20:34:15

A szerző teljesen félreérti a helyzetet. Ez nem a keresztről és nem a kereszténységről szól. Szinte véletlen, hogy éppen a kereszt a vita tárgya. Ez lehetne a zene, a disznóhús, az alkohol, a nők egyenjogúsága vagy bármi más.

Ha én elmegyek valahova, engem nem zavar sem a Dávid-csillag, sem a félhold, sem semmi.
A mohamedánt zavarja a kereszt. És még sok minden más.
Ez baj.
De sokkal nagyobb baj, hogy MI ELFOGADJUK, hogy a mohamedánt zavarja a kereszt.
Holnap azt fogjuk elfogadni, hogy zavarja, hogy a lányaink fedetlen arccal járnak.
Holnapután azt fogjuk elfogadni, hogy az egész életformánk zavarja.
Aztán azt fogjuk elfogadni - mert ekkor már nem tehetünk mást -, hogy a létünk is zavarja.

Aki először felvetette, hogy vegyük le a keresztet a falról, erkölcsileg felelős lesz azokért a halottakért, akik abban a majdani háborúban, amelyet az európai iszlám miatt fognak egymással vívni európaiak és mohamedánok, illetve európaiak és európaiak.

V. Pimpernel 2015.12.05. 20:34:48

Kérdéseim Laborczi Dórához az idézőjelben szereplő kijelentések kapcsán:
"...amikor a vallások leginkább úgy jelennek meg, mint a fanatizmus és a radikalizmus terjedésének eszközei."

Az iszlámon kívül még melyik vallás jelenik meg így?

"...Norvégiában, ahol néhány évvel ezelőtt egy keresztény terrorista támadta meg a kormányzati épületeket és lőtt szitává táborozó fiatalokat."

Ki állította valaha is Breivikről, hogy keresztény volt? Hol konfirmált, hol járt gyülekezetbe, melyik lelkész készítette föl a terrorra?

"A politikai korrektség nagyon fontos, hasznos és megtanulandó dolog..."

Mit ért politikai korrektség alatt? Talán azt, hogy létező dolgokról nem beszélünk, vagy - ha már szólni kell róla, de nehogy tévedésből véletlen igazat mondjunk - mindenről óvatosan mellébeszélünk? S ugyanez volna a vallási korrektség is?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.05. 23:07:25

@V. Pimpernel:

Tegyük fel, hogy Breivik keresztény. És akkor mi van? Az európai keresztény lakosság hány százaléka terrorista? És az európai muzulmán lakosság hány százaléka? (Ugye a párizsi merénylők közül több is EU-tagállam állampolgára volt.)

És végül: a közel-keleti muzulmán lakosság hány százaléka terrorista/tömeggyilkos?

Persze LD nem fog ezekre a kérdésekre válaszolni, mert azonnal kiderülne, mennyire kilóg a lóláb.

V. Pimpernel 2015.12.05. 23:07:53

@Kovácsjános írja: "A hozzászólók túlnyomó többsége nem olvasta el a blogodat."

Érdemes több tiszteletet tanúsítani azok iránt, akik veszik a fáradságot, hogy klaviatúrát ragadjanak, és írnak valamit.
A hozzászólásokból látszik, hogy elolvasták a blogot, és megértették belőle azt is, ami talán "nem szándékolt pedagógiai hatásként", de mégiscsak benne foglaltatik. Nem mellékes ugyanis, hanem lényegi, hogy egy adott írás mely időben, milyen társadalmi-kulturális környezetben, milyen eseményeket követően, vagy vélhető-sejthető eseményeket megelőzően, milyen ideológiai csatazajban - magyarán: milyen kontextusban - jelenik meg. Nehéz nem észrevenni ugyanis, hogy erős liberális közreműködéssel zajlik Európa dekrisztianizálása és egyúttal (migrációs) iszlamizálása - érdekes módon ez is nem kis részben liberális anyagi- és médiatámogatással. Nos, ebben a kontextusban igazán csak nüansznyi a különbség aközött, hogy az önfeladásnak a keresztek levételével járó módját, vagy az egyéb vallások szimbólumainak a szakrális térbe történő beemelésével járó módját választjuk, "a már meglévő templomaink mellett." Jó, persze tudom, hogy Norvégiában sem kell levenni a kereszteket, hogy Laborczi Dóra sem a templomokban, hanem "a már meglévő templomaink mellett" - gondolom, hogy nem konkrétan mellettük, hanem átvitt értelemben - képzeli el a naiv, széplelkű szinkretista összeborulást, az üzenet lényege azonban mégiscsak ez: nem kommunikálhatjuk a nem hívők és a más hitűek felé azt, hogy Jézus Krisztus Isten Fia, Megváltó, mert ezzel megbántjuk nem hívő és más hitű embertársainkat. Helyezzük ezért a kereszt mellé a többi vallás szimbólumait is, viselkedjünk úgy, mintha belátnánk, (sőt talán lássuk is be?), hogy Jézus Krisztus csak egy lehetséges út Istenhez a sok közül, s talán nem is a legjobb... Szándékkal, vagy szándék nélkül, de az európai keresztyénség jelenlegi elbizonytalanodott-elbizonytalanított állapotában Laborczi Dóra írásának fentebb vázolt olvasata is legitim. Így a habitusomtól kissé idegen, ingerültebb hozzászólások is érthetőbbek.

V. Pimpernel 2015.12.05. 23:08:12

Laborcz Dóra írja: "mert mindenki számára világos, hogy keresztényként világnézetileg lehetünk ezerfélék, politikailag gondolhatunk mást, sőt gondolhatunk mást a kereszt jelentőségéről és a missziói szempontokról is, csak egy valamiről nem: hogy aki háború elől menekül, azt be kell fogadni."
Magam is személy szerint is támogatom azt, hogy áldozzunk mindannyian pénzt, akár személyenként is akár sok pénzt is, hogy támogassuk a háborútól menekülteket, hogy a hasonló kultúrájú szomszédos országokban emberhez méltó ellátást kaphassanak. De az Európába érkezők már nem közvetlenül a háborúból jöttek. A bevándorlók nagy része Törökországon át érkezett, ahol béke van. Ezeket az embereket senki nem kergette át Törökországon, sem az Égei-tengeren, sem Görögországon, sem Maczedónián, sem Szerbián, sem Horvátországon, sem Magyarországon, sem Szlovénián, Ausztrián stb. De még ez sem zavarna. Semmi gondot nem jelentene nekem, ha a menekültek keresztyének, buddhisták, sintoisták, konfuciánusok, liberális ateisták, hinduk stb. Jöjjenek akár sokan is. De ezek muszlimok, s az iszlám totális ideológia: csak a sariát ismeri el. Ahol az iszlám más kultúrákkal érintkezik, a határai mindenütt véresek: a Fülöp-Szigetektől kezdve Kínán (ujgurok!), Indonézián, Thaiföldön, Indián, a Kaukázuson és magán az arab világon át Afrikáig, s most már Európában és Amerikában is vérengzés vérengzés után mindenütt. Maga az iszlám világ jó része is háborúkba, káoszba süllyedt. A muszlim bevándorlók ezt hozzák magukkal. Ezért aki muszlim bevándorlók milliószámra történő befogadása mellett érvel, annak erkölcsi kötelessége fölhívni mindenki figyelmét a lehetséges kockázatokra, s hosszabb távon mindazokat (s gyermekeiket, unokáikat is) felkészíteni a vértanúságra, akik nem hajlandók behódolni. S mivel Laborczi Dóra is a befogadás mellett érvel, ez neki is erkölcsi kötelességévé vált. Minden más csak ájtatos blabla és naiv vallásos széplelkűsködés.

V. Pimpernel 2015.12.06. 09:15:52

@Bogyó 2 írja: "Te egyébként már talákoztál török vagy arab emberrel? Vagy szerinted Zidane vagy Özil a német fociválogatottból is potenciális terrorista és előbb-utóbb ölni fog?"

Nos, ami Zidane-t illeti, van itt egy összeállítás a youtube-on, akár még az is belefér:

www.youtube.com/watch?v=HRUkydoqq_w

(csak vicceltem)

De a te stílusodban: te egyébként már utána jártál, olvastál valamit a Koránból, vagy könyvet az iszlámról? Találkoztál már az iszlám szellemével?

Egy igen autentikus embertől, a muszlimmá lett Germanus Gyulától idézek mondatokat, a delhi nagymecsetbeli jelenetből, iszlám hitre térésének bizonyságtételéből: (Allah Akhbar! Új Palatinus Könyvesház Kft. 2004. 37-39. old.):
"...fenn a szószék magaslatán, szótlanul jártatva tekintetemet az emberáradaton. Meredten álltam ott, mert tudtam, hogy egyetlen szó, egyetlen kiáltás, egy áruló kézjel, és darabokra szaggatja a tömeg a "pogányt"...
"...egy bozontos szakállú afgán felhágott a lépcsőre és térdemet átkarolva urdu nyelven a kasmiri mohamedánok szenvedéséről beszélt. Olyan vérlázító volt szónoklata, hogy a tömeg lépten-nyomon elordította magát: átkozza meg Allah a pogányt! Öklök emelkedtek a levegőbe, az afgán vastag botját rázta és a kasmiri hinduk halálát követelte. Az ilyen fékevesztett kitörések nyomában szoktak elindulni a hindu-moszlim vérengzések. Mert a muszlim lélek olyan, mint a tenger sima tükre, ha ájtatos szavak szelíd zefírje fodrozza, de a mélységben nehezedik a víz mérhetetlen súlya, amit a szenvedély romboló viharrá korbácsol fel. A feldühödött tömeg indulata olyan volt, mint a tomboló tenger."

„Mohamedán lettem. Beléptem azok közé, akik Allah útján harcolnak. Erről az útról nincs visszatérés. Aki muszlim és hitét megtagadja, az kivonja magát az iszlám vallásjogának védelme alól, és szabad préda bárki számára. Agyonüthetik, elüldözhetik és meggyalázhatják, hiszen mindezt a testi és lelki halált saját maga hajtotta végre magán azáltal, hogy kilépett egy vallásjogi társadalmi rendszer életközösségéből. Hiába lép vissza más vallás kötelékébe, az a védelem, amelyben az iszlám azokat a felekezeteket [tehát a kereszténységet és a zsidóságot] részesíti, nem terjeszthető ki őrá. Az iszlám hatalmas tábor, amelynek ereje egyöntetű zárt szellemében van, és ezért nem tűrhet különvéleményt vagy engedékenyebb, szabadelvűbb felfogást egyedei számára. Ezzel nekem számolnom kellett, ezt a súlyos terhet magamra kellett vállalnom.”

Nos, ez az iszlám szelleme, függetlenül a muszlim labdarúgóktól.

Olvasd a dzsihadfigyelo.com-ot, egy kicsit tájékozottab leszel

www.dzsihadfigyelo.com/2015/10/16/valami-mindig-kiboritja-oket-ha-nem-a-keresztes-hadjaratok-akkor-a-karikaturak/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.06. 14:46:32

Laborcz Dóra írja: "mert mindenki számára világos, hogy keresztényként világnézetileg lehetünk ezerfélék, politikailag gondolhatunk mást, sőt gondolhatunk mást a kereszt jelentőségéről és a missziói szempontokról is, csak egy valamiről nem: hogy aki háború elől menekül, azt be kell fogadni."

Nem kell befogadni, csupán segíteni kell neki. Ez nem jelent kötelező befogadást.

Pl. adunk nekik enni, majd megvesszük nekik a menetjegyet vissza a hazájukba, hogy a helyszínen harcoljanak a saját hazájuk szabadságáért, hogy a helyszínen dolgozzanak a saját hazájuk fejlődéséért. Ki a keze munkájával, ki az agyával.

Egyes közgazdászok szerint a bevándorlók már az idén jelentősen növelik a német GDP-t, vagyis gazdasági hasznot hajtanak a befogadó országnak. (Én ezzel nem értek egyet, de tegyük föl, hogy igazuk van.) Ez esetben, drága Dóra, szerinted valóban az a segítség, ha a fiatal, ambiciózus, dolgos munkáskezeket elszívjuk a rászoruló országától és kizsákmányoljuk? Miért a német tőkésnek hozzon profitot a menekült munkája, amikor ugyanaz a menekült dolgozhat a saját hazája felvirágoztatása érdekében is? Miért az eltespedt német polgárt gyógyítsa a képzett szír vagy afgán orvos, amikor a saját hazájában sokkal nagyobb szükség van a tudására és munkájára?

Te, kedves Dóra, a hasznot hajtó, országépítő munkáskezek és a képzett agyak elszívását nevezed segítségnek??

Tudom, erre sem fogsz válaszolni, talán a kommentet is törlöd, mert igen kényelmetlen kérdéseket tettem fel neked. :D

...elmúlik... 2015.12.06. 20:09:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

napicsart.blog.hu/2015/12/05/ennyi_fiatal_nem_tud_elhelyezkedni_az_europai_unioban

Ez csupán egy adalék a hozzászólásodhoz, és itt csak a 25 év alattiakról van szó, a többiekről nem. Ez alapján a németországi ráta 7.2% + a 25 év felettiek. Nem nagyon hiszem, hogy kellene oda 1-2 millió arab, az ott élő 5 millió török és egyéb bevándorló mellé akkor, amikor napjainkban folyamatos a bevándorlás Kelet-Európából is. Itt valami egészen más van a háttérben, ami előbb-utóbb csak kiderül.
Persze ezek csak száraz tények és adatok, de a humanitárius segítség is csak pénzből történik, amit valakinek, vagy valakiknek biztosítania kell.
Az idei német GDP növekedés migránsok általi növelésében pedig egyszerűen nem hiszek, persze maradjon ez az én problémám, de ennyire naiv nem vagyok. Ebből már kinőttem.

BéLóg 2015.12.06. 21:58:29

Eszembe jutott még pár dolog.
Milyen alapon harangozunk? Hát a muszlimokat igencsak zavarja a harangozás, pláne a déli harangszó. Nem is engedik ezt még alávetettként sem sehol ahol keresztyén közösségek élnek muzulmán területen.
Le a harangokkal!
Ha már levettük a kereszteket, nézzünk azért még körül? Akad egy színes ólomüveg ablak amin bármilyen alak (akár állat!) is látható! KI-TÖR-NI! Hiszen a muzulmánoknál mindenféle ábrázolás tilos! Borzalom lenne, ha egy levetett keresztű helységbe lépve hirtelen az ablakokra tekintve vallsáuk meggyalázását látják felfestve!
Vesszenek az ablakfestések!
Számtalan templomban vannak a falba temetve az ott szolgálatot tévő egyházi személyek vagy éppen más emberek, akik a közösségért valaha sokat tettek. Van esetleg képmás, dombormű ezeken a sírköveken? (A kereszteket ugye innen is levésssük kedves Dóra) Hát ennél nagyobb gyalázat egy muszlim számára már nem is lehet! Levésni, kitörni, megsemmisíteni mindent!
Le a szobrokkal, plasztikákkal!

Jézusom. Mi is jöhet még?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.07. 11:53:54

@...elmúlik...:

Talán elkerülte a figyelmedet, hogy kissé ironizáltam.

Ami a német GDP bevándorlók általi állítólagos növekedését illeti, máshol már kifejtettem, hogy hazug propagandának tartom. Igen, papíron nő a GDP, mert a "menekültek" növelik a fogyasztást, házakat építenek nekik, ami kissé több megrendelés az építőiparnak.

Emögött azonban nem áll többlettermelés, csak többletfogyasztás. Az ára pedig az, hogy a németek elfeledhetik az államháztartási mérleg idei többletét. Lényegében ugyanaz, mint hitelből többet fogyasztani, csak itt a többlet tűnik el. Ugyanezt elérhették volna azzal is, ha minden német város főterére kitesznek párszáz millió euró készpénzt - vagy ne adj" isten javítják a német hajléktalanok, szegények és sokgyermekesek szociális ellátását.

...elmúlik... 2015.12.07. 14:08:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem, az irónia nem jött át, de megnyugodtam :)

Rébusz 2015.12.07. 15:10:07

Ha pedig a menekültek nagy része vissza akar majd a hazájába térni illetve a német állam is azt szeretné, hogy visszatérjenek, mint ahogy ezt mindkét fél szájából hallottuk már, akkor végképp nem érzem milyen gazdasági vagy bármilyen társadalmi haszon válik abból, ha pár évet eltöltenek százezrek az országban. Nyelvtanfolyamok, továbbképzés, szociális juttatások, tb, gyerekek iskoláztatása... A pénzt egy olyan óriási hordóba töltik, aminek nincs alja. Itt egy hatalmas ellentmondás van, amit őszinte beszéddel fel kellene oldani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.07. 17:54:43

@Rébusz:

"...akkor végképp nem érzem milyen gazdasági vagy bármilyen társadalmi haszon válik abból, ha pár évet eltöltenek százezrek az országban."

Az lenne az ideális eset, ha a túlnyomó többségük pár év múlva hazamenne. Ez esetben valódi menekültekről beszélhetnénk, akiknek tényleg erkölcsi kötelességünk lenne valamiképp segíteni. Ekkor a rájuk költött pénz humanitárius kiadás, amitől nem is szabad gazdasági megtérülést várni.

Csakhogy nem erről van szó, és ahogy írod, óriási az ellentmondás a hivatalos szövegekben. Egyfelől mene4kültekről beszélnek (akik vissza akarnak térni a hazájukba), másfelől viszont integrációról papolnak és gazdasági haszonról.

"amit őszinte beszéddel fel kellene oldani"

Lehetetlenség, mert akkor kiderülne a hazugság az egész kommunikációban. Vagyis az, hogy nem menekülteknek nyújtandó segítségról van szó, hanem (olcsónak vélt) munkaerő módszeres betelepítéséről ill. ami még nagyobb bűn, az európai nemzetállamok felszámolásáról.

BéLóg 2015.12.08. 10:24:11

Két "muszáj" elolvasni link mára:
www.dzsihadfigyelo.com/2015/10/16/valami-mindig-kiboritja-oket-ha-nem-a-keresztes-hadjaratok-akkor-a-karikaturak/
Kérem, tessék különösen Molly Norris esetére figyelni! Megosztani! Ahol csak lehet!

mandiner.blog.hu/2015/12/06/lehetetlen_a_mersekelt_iszlam_egy_muszlim_doktorno_vallomasa_iszlamrol_es_radikalizmusrol
Megosztani! Ahol csak lehet!

Én ezt "hirdetem" ahol csak tudom, de nincs sok haszna. Talán ha egy bennfentes mondja ugyanazt, többen ELGONDOLKODNAK legalább!
"...Nem, nem tudod elválasztani a mérsékeltet a radikálistól az iszlámban..." (C) Simi Rahman, palesztin doktornő, Amerikában.
"...A doktornő szerint amíg az illető nem húzza meg a ravaszt, nincs különbség egy mérsékelt és egy dzsihadista között..."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.08. 10:24:50

@BéLóg:

"Jézusom. Mi is jöhet még?"

Szét kell robbantani az összes temetőt, mert a legtöbb síremlék valamilyen formában keresztet ábrázol.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.08. 13:57:10

@BéLóg:

"Talán ha egy bennfentes mondja ugyanazt, többen ELGONDOLKODNAK legalább!"

Na de a doktornő nem is igazi skót ... khmm .. akarom mondani nem is igazi muszlim! :D

BéLóg 2015.12.09. 10:43:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát MOSTMÁR nem az de EDDIG az volt.
Egyébként kíváncsi vagyok mikor vágja el valaki a torkát, jó békésvallás szokás szerint...
Hiszen mint tudjuk ez az a hit amiből NEM LEHET kitérni, pontosabban HALÁLBÜNTETÉS terhe mellett lehet csak kitérni.
Dejóóóóóó, mi?
Molly Norris esete. Molly Norris esete. Ajánlom ismét mindenki figyelmébe. (Molly Norris nem muszlim, csupáncsak egy "burokban" élőliberális amerikai aki azt hitte hogy...)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.09. 18:43:17

@BéLóg:

Igazából a "no true Scotsman" érvelési hibára céloztam. Ugyan senki nem hozta fel, de meg akartam előzni, hogy bárki is felhozza.

Persze abban igazad van, hogy a nő már _valóban_ nem tekinthető igazi muszlimnak, max. ő még nincs ezzel tisztában.

BéLóg 2015.12.09. 21:43:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Értem én, csak azon gondolkodtam, vajon szereti a doktornő haggist?
Mert én nagyon.