Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

A sör, ami egy kiugrott apácáról kapta a nevét

2015. november 19. - KötőSzó

A németországi Szász-Anhalt tartományban található Wittenberg, ahol a keresztény vallás megújítója, Luther Márton élete túlnyomó részét töltötte, és ahol életének hűséges párja, a kiugrott apácából gazdasszonnyá lett Katharina von Bora – számlatan egyéb, ház körüli teendője mellett – főzte urának és az otthonukban életvitelszerűen tanyázó népes vendég- és tanítványseregnek a sört. A Frau Luther fantázianévre keresztelt ital utolsó néhány literjéből kaptunk kóstolót a Kapucinus Kézműves Sörfőzde Százados úti éttermében.

Szerző: Illisz L. László

frau_luther2.jpg

A hófehér, lassan roskadó hab még reszket kicsit, amikor a korsó az asztalra koppan. Apró buborékok emelkednek a mélyvörös, szűretlen italban, áttörve az élesztő messzi ködöket idéző gomolyogását. Az első korty hűsen szalad végig a nyelven, a komló hátul, a garat felé küldi az első, markánsan kesernyés, határozott üzenetet, és ugyanez az íz köszön vissza az ajkak szélén, néhány pillanattal a kóstolás után. A hab oszlik, de küldetését mindvégig betölti, egészen a legutolsó kortyig. Kívül reszkető páracseppek, belül az illat utolsó üzenete. A korsó már üres.

Haló porában is áldja meg önt a mi Istenünk, Frau Luther!

Hozzáértők szerint a szőlő termőterületének északi határa Pécs, esetleg Eger, de legfeljebb Tokaj vidéke, ennél északabbra már csak a legkitartóbbak és a legelszántabbak próbálkoznak a borkészítéssel. Ám az eredmény legalábbis kétséges.

Szerencsére vannak, akik más utakon járnak. Kassa, Brno vagy éppen Prága felé haladva feltűnően megváltozik a kultúrtáj képe, az utak mentén, oszlopokra szerelt támrendszereken magasra kúszik fel az illatos, kesernyés komló, a mi tágas Alföldünkön aranyló búza helyét pedig ezen a tájon már átveszi a hűvösebb klímán is bőven termő árpa.

Ez már a sör birodalma!

A sör legnagyobb európai mestereitől, a csehektől pedig már csak egy ugrásnyira, a németországi Szász-Anhalt tartományban található Wittenberg, ahol a keresztény vallás megújítója, Luther Márton élete túlnyomó részét töltötte, s ahol életének hűséges párja, a kiugrott apácából gazdasszonnyá lett Katharina von Bora – számlatan egyéb, ház körüli teendője mellett – főzte urának és az otthonukban életvitelszerűen tanyázó népes vendég- és tanítványseregnek a sört.

„A bor dicséretes dolog, és szó esik róla a Szentírásban (Zsolt 104,15; Tim 5,23), a sör pedig emberi hagyomány.” Luther Márton a tanítványaival az asztal mellett folytatott beszélgetései során, 1532 áprilisában mondta ezeket a szavakat. Veit Dietrich pedig nyilván azért tartotta fontosnak feljegyezni, mert a sör már akkor is a hétköznapok megbízható társa volt, olyan hagyomány, amely az ember valódi, olykor esendő, de mindenkor szerethető arcát mutatta meg.

A Magyarországi Evangélikus Egyház idén is megrendezte Balatonszárszón a Lutherfesztet, a hazai kézműves sörök őszi parádéját. Erre az alkalomra készített a Magyarhertelendi Kapucinus Kézműves Sörfőzde 1200 liternyi, 60 napig érlelt, szűretlen, lager típusú, vagyis alsóerjesztéssel készült vörös sört. Nekünk a „Frau Luther” fantázianévre keresztelt ital utolsó néhány literjéből jutott kóstoló a főzde budapesti, Százados úti sörözőjében.

frau_luther1.jpg
Netter Dániel, a hely tulajdonosa a kóstoláskor arra hívta fel a figyelmet, hogy a markánsan kesernyés ízt a hidegkomlózás eljárásával érik el. Ez annyit jelent, hogy nem belefőzik a kétféle – Cascade és Herkules – komlót a sörbe, hanem leginkább az áztatáshoz hasonló eljárással adják hozzá. A pilseni malátához kevernek még némi karamellmalátát, amely sötétebb színnel gazdagítja a sört, az élesztő pedig teszi a dolgát: életre kelti és 4,8% alkoholtartalommal ajándékozza meg az italt és persze szerencsés fogyasztóját.

Tiszteletet parancsoló az a lelkesedés, amellyel Dániel a kézműves serfőzésről beszél. Csak ez és csak így az igazi, állítja, majd szája szegletében némi fitymáló félmosollyal emlegeti a nagyokat, köztük a Pilsner Urquellt, mint akik feláldozták a szakmát a tömegtermelés kétes értékű oltárán. Óvatosan vetem közbe, hogy a siker és a szerintem szerethető termék azért némileg őket is igazolja. Nincs apelláta, és alighanem így van ez jól; magára vessen, aki egy kézműves söröket csapoló kocsmárosnak szóba hozza a világmárkákat.

De az egyre táguló söruniverzumban éppen ez a szép! Békésen megfér egymás mellett például a csehországi Jihlavában főzött, fenséges világos sör, a sünről elnevezett Jezek vagy kapucinusék hidegkomlós Frau Lutaherje, illetve a mostanában a hazai kézműves világ egyik sztárjának számító, Róth Zoltán főzdéjében készülő és az amerikai ízvilágot idéző „Távoli Galaxis”.

„Ha a mi Urunk Istenünk meg tudja bocsátani nekem, hogy jó húsz éven át megfeszítettem és gyötörtem őt a misézéssel, akkor talán azt is a javamra írhatja, hogy néhanapján egy-egy jó nagyot hörpintettem az ő dicsőségére. Isten adja, hogy a világ ezt a saját belátása szerint értelmezze!” Így mentegetőzött 1531 novemberében az asztal mellett kvaterkázva Luther Márton, aki köztudomásúan szívesen és bőven öblítette le a házi főzdében készült sörrel a Kathe asszony által elé tálalt pecsenyének.

De kell-e egyáltalán mentegetőzni?

Hiszen jól látja a mi Urunk, hogy valójában kik vagyunk. Látja, hogy minduntalan elgyengülünk, amikor szimatoló orrunkba bekúszik az élesztő édeskés és a komló kesernyés illatának frigyéből született, zsongító üzenet, amely rabul ejti érzékeinket, s amely parancsoló szükségként megfeszíti a korsót a szájunkhoz segítő izmokat.

Élet lakik a sörben, amely a kenyér és a víz erejét lényegíti magába.

És az életet szeretni kell, mindvégig szeretni.

Megint igaza van Luthernek. Isten adja, hogy a világ ezt a saját belátása szerint értelmezze!

A szerzőről

Illisz L. László (1964) - belpolitikai újságíró, jogász, az Evangélikus Információs Szolgálat igazgatója, a Budapesti Metropolitan Főiskola (régi nevén a Budapesti Kommunikációs Főiskola) tanára

Fotók: Kiss Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr708083774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.11.19. 14:50:30

Néhány korrekció: A hidegkomlózás egy plusz. Emellett átesik ez a sör is komlóforraláson, különben habja se lenne és 2-3 nap alatt megromlana még zárt üvegben is. A Herkules a keserű- a Cascade az aromakomló, ebből az utóbbiból használnak a hidegkomlózáshoz IS. Róth Zoli ún gerilla-főző (gipsy brewer) és nincs saját főzdéje. A Távoli Galaxist Rozsnyón, a Kalteneckernél főzik.

VéghSzabolcs 2015.11.19. 20:17:52

Tisztelt Illisz L. László!
Végh Szabolcs vagyok a Lutherfeszt szervezője. Amikor a sör nevét kerestük Késmárky Katával és Attilával (a sörfőzőkkel, akiknek a neve sajnos nem jelenik meg az írásban), akkor arra gondoltunk, hogy annak az asszonynak fejezzük ki tiszteletünket, aki a férje mellett állt, minden jóval ellátta, így sörrel is, amíg az ember a "dolgait" intézte. Maga a Lutherfeszt is Katharina von Bora személye előtt tisztelgett és a reformációra való megemlékezés mellett neki szeretett volna idén emléket állítani és nem csupán "a hazai kézműves sörök őszi parádéjá" -nak helyszíne lenni. Jó ez a hatásvadász cím és igaz is, de a csengése sajnos inkább negatív személynek állítja be ezt a "szegény asszonyt", amit mi nem szerettünk volna. A Lutherfeszt valóban egy könnyedebb műfajú rendezvénye egyházunknak, de sokkal több mint egy gasztronómiai parádé. Persze ezt csak az tudja, aki jelen volt (meg az aki utána néz, vagy megkérdez valakit). Nem kell ódákat zengeni a Lutherfesztről, de ha már megemlítjük, akkor nem baj ha tudjuk annak lényegét, tartalmát és ha csak egy fél mondattal is, de olyannak mutatjuk be, amilyen az valójában. A sör egyébként egyre jobb, köszönet érte Katának és Atinak! és Daniról jó a kép.

aeidennis 2015.11.24. 14:51:49

@VéghSzabolcs: Most komolyan, az Evangélikus Egyház számára mi tisztelnivaló van egy olyan nőben, aki eldobja Istennel kötött jegyességét és egy kiugrott szerzetessel köt törvénytelen házasságot?

Ivan F. K. 2015.12.03. 11:31:12

@aeidennis:

Mit gondol, a monasztikus életforma magasabb rendű, mint a házasság? Isten nem apácát és papot teremtett és nem is kívánta tőlük, hogy szűzi életet élve szenteljék neki az életüket. Ellenkezőleg.

aeidennis 2016.01.21. 12:32:47

@Ivan F. K.: Könnyű kérdés; természetesen magasabb rendű. Isten valóban embert teremtett, aki szabad akaratából dönthet arról, hogy Istennek szenteli-e az életét, vagy egy házastársnak. Egyszerű példával illusztrálva az apostoli és az egyszerű állampolgári magatartás közti különbséget 1945 után a protestáns egyházakat a kommunista hatalom többek között azzal tudta maga alá gyűrni, hogy elég volt a leklészeket a családjukkal zsarolni. A katolikus papság ilyen tekintetben jóval keményebb diónak bizonyult. Ugyanis egy házas ember előbb a családját menti, míg egy Apor Vilmos báró nyugodtan odaállhat az orosz géppuskák elé saját nyáját védelmezve, hiszen nincsen veszetnivalója a saját életén kívül. Éppen úgy ahogy annak idején Szent Péter, Szent András, vagy más keresztény mártírok tették.