Evangélikus Közéleti Blog

KötőSzó

Két világ határán

Összegzés a KötőSzó első hónapjáról

2015. október 29. - KötőSzó

Október elsején elindult a KötőSzó evangélikus közéleti blog. Ezen a felületen aktuális társadalmi kérdésekben igyekszünk állást foglalni, kortárs kihívásokkal fogalkozni az evangélikus teológiai gondolkodás mentén. Azt is szeretnénk megmutatni, hogy a kereszténység, benne az evangélikus egyház sokszínű, érdekes és értékes emberek közössége. Arra törekszünk, hogy új nézőpontot hozzunk az egyházi és a világi média világába egyaránt; hogy segítsük a kibeszéletlen sérelmek és történelmi tapasztalatok megfogalmazását; hidakat építsünk a különböző nézetek és vélemények, egyház és világ, társadalom és kereszténység, ember és ember között.

Szerző: Laborczi Dóra

Magyarországon azt tapasztalhatjuk, hogy az egyházi médiumok – bár ez alól az evangélikus egyház sajtótermékei képeznek leginkább kivételt – nem elég bátrak ahhoz, hogy égető aktualitásokkal vagy róluk a világi médiában megjelenő hírekkel foglalkozzanak. Az is alapvető tapasztalat, hogy a világi média túlságosan bátran nyúl az egyházi témákhoz, gyakran tájékozatlanul, megfelelő háttérismeretek nélkül, általában féligazságokból vagy aktuális botrányokból kiindulva. Úgy ítéltük meg, hogy a két világ között alig létezik átjárás. Aligha tudhatja az egyszeri hazai netező, hogyan látjuk mi, keresztények valójában a világot. Nem csak az a verzió létezik, amit a kormányzati kommunikáció vagy a szóbeszédes magyar sajtó mutat.

Mit gondolunk a hírekről, különböző közéleti aktualitásokról? Hogyan lát a világ minket? Tud-e egymásról ez a két nézőpont? Mit tudnánk egymás világképéhez hozzáadni?

A KötőSzó szerzői és szerkesztői úgy gondolják, hogy nagyon sokat. Ugyanakkor ez egy ingoványos terep, és nagyon sok a tennivaló. A magyarországi vitakultúra, főként az internetes, egészen rémisztő mélységeket képes bejárni az emberi rosszindulat, a bántó személyeskedés és a gyűlöletbeszéd terjesztését illetően. Ebben a világban a béke hangját keresni már önmagában merész húzás lehet. A béke keresése azonban nem jelent megalkuvást. Igyekszünk minden oldalról rákérdezni a vitás helyzetekre, hiszen így válunk hitelessé magunk és a világ számára is.

profile_image.jpgA KötőSzó facebook-oldala több mint ötszáz követőre, a blog pedig összesen 33 000 oldal-elérésre tudott szert tenni egy hónap alatt, négy cikkünk került Index-címlapjára, a tetovált lelkésznőről, Nadia Bolz-Weberről szóló portré pedig 3000 facebook-megosztásnál tart. Ezek a kezdő számok alátámaszthatják, hogy nagy szükség van olyan közéleti aktualitásokra reagáló keresztény véleményekre, elemzésekre és dialógusokra, amelyeket irányként meghatároztunk.

Mivel vállaltan közéleti blog vagyunk, nem kerültek el a politikai szekértáborok acsarkodásai sem. Továbbra is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a blog elsősorban nem politikai kérdésekkel, hanem ügyekkel szeretne foglalkozni, de adott esetben konfrontatív módon teret ad a különböző (politikai) álláspontoknak is egy-egy aktuális kérdésben, mivel hisszük, hogy valódi párbeszéd csak a sérelmek kibeszélésén keresztül indítható.

Továbbra is minden véleményre és hozzászólásra nyitottak vagyunk, csak arra kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben egyetlen alapelvünket:

itt mindenkinek helye van, aki elfogadja, hogy itt mindenkinek helye van.

Ez a bejegyzés az Evangélikus Élet október 11.-i számában olvasható Két világ határán című cikk naprakész adatokkal kiegészített változata.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr748029076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2015.10.30. 10:11:00

Én személy szerint nagyon örülök ennek a blognak. Pont eltaláltátok az izlésemet. Az olvasottságotokat én is néztem, és meglepődtem rajta. A posztjaitokat én is szívesen osztom meg, és magam is csodálkozok rajta, hogy kiket érdekel. Valamit többször találkoztam velük úgy, hogy mások osztották meg. Szóval jól tettétek, hogy nekiálltatok, és sok örömet kívánok. A negatív kommentektől nem kell félni. Idegesítőek, de sokszor azok hozzák az olvasót :)

KötőSzó · http://kotoszo.blog.hu 2015.10.30. 10:19:01

@sefatias: kedves Sefatias, köszönjük szépen! Nagyon örülünk, hogy ide találtál, követed és támogatod a munkánkat. Az ilyen hozzászólások miatt lesz sok örömünk benne :)