Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

5+1 tanács papok és apácák témájú Halloween bulikhoz (nem csak) keresztényeknek

Nem csak a reformáció évfordulója közelít, de a Halloween is. Ebből az amerikai ünnepből a tökfaragáson kívül Magyarországra körül-belül annyi jött át, hogy ilyenkor rendezik meg azt a rengeteg tematikus házibulit, ahol valaki mindig kitalálja, hogy valamelyik vallás képviselőjére utaló jelmezt kifigurázva felvenni mekkora poén. Keresztény körökben pedig kialakult az a nézet, hogy hívő ember ne vegyen részt ilyesmiben, jobb, ha még tökfaragástól is távol tartja magát és gyermekeit. Mit tehetsz, ha elhívnak ilyen buliba és történetesen keresztény vagy?

A tökfaragás teljesen ártalmatlan dolog, leköti a gyerekeket és amint a mellékelt ábra mutatja, még ezt is lehet kifejezetten keresztény módon művelni, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Ugyanez igaz a jelmezes bulikra is. Az ellenérzés ugyanakkor érthető, hogyha az ilyenkor elvárt véres vagy kihívó jelmezek sokaságát tekintjük. Protestáns részről pedig pláne jogos azt mondani:

mi a reformációt ünnepeljük és nem valami fura amerikai szokást.

Van azonban ennek a világi ünnepnek egy kedves oldala is, amibe be lehet kapcsolódni, hiszen ez arra is lehetőséget ad, hogy a világi közösség teljes jogú tagjaként megjelenjünk és mások tudtára hozzuk, miért nem szerencsés saját vallásunk vagy mások hitének kifigurázása. Ha hívő vagy, és meghívnak egy ilyen buliba, te döntsd el, hogy szívesen részt veszel-e rajta: teljesen érthető, ha inkább távol tartanád magad tőle, de abban sincs semmi ördögtől való, ha mégis elmégy. Ez utóbbi esetre összegyűjtöttünk néhány tanácsot.

1. Ne érezd magad furán, ha furán érzed magad!

A vallásos emberek számára a reverenda, a kereszt vagy a Biblia (de ugyanígy a turbán vagy a fejkendő) nem jelmez vagy kellék. Hitük megélésének fontos elemei ezek és nem helyes dolog az emberek hitét kigúnyolni. Ha netán valaki kifogásolná, hogy nem a kiírásnak megfelelően öltöztél, ezt nyugodtan hozd a tudtára. Keresztényként - mivel gyakran lesz gúny tárgya a keresztény repertoár ezeken a bulikon - különösen csábító lehet, hogy inkább más vallások képviselőit figurázzuk ki, mégis azt javasoljuk, hogy ugyanezen okból kifolyólag te se öltözz más vallás tagjait gúnyoló jelmezbe. 

2. Ne öltözz szexi apácának!

Vagy szexi bárminek. Nem csak az első pontban foglaltak miatt, hanem azért is, mert végtelenül szexista szokás ez. És amíg mások hitét kigúnyolni nem helyes, a szexizmust erősíteni ciki. Harmadrészt: biztosan van ennél jobb ötleted is. Van esetleg példaképed, akinek szívügye volt a társadalmi igazságosság? Vagy talán egy ókori istenség, aki inspirál? Itt a remek alkalom, hogy másoknak is bemutasd!

3. Ne tégy úgy, mintha olyan vallási csoporthoz tartoznál, aminek nem vagy a tagja!

A hit nem könnyű dolog. Ez valami olyasmi, amiért emberek keményen dolgoznak, minden egyes nap.

Ha felveszed egy vallásos ember ruháját csak azért, hogy valaki más egy partin jót nevessen, azzal őt megsérted, neked pedig kínos.

Ez alól kivétel lehet, ha a saját hited vagy kedves példaképed tudod megjeleníteni (öltözz Luther Mártonnak, Teréz anyának vagy Martin Luther Kingnek) vagy válassz olyan filmbeli karaktert, amelyik köthető a saját vallásodhoz.   

4. Légy univerzális!

Készíts olyan jelmezt, amelyik minden vallás számára fontos értéket jelenítenek meg, mint például a béke vagy a szeretet.

5. Légy kreatív!

A Halloween varázsa az amerikaiak szerint nem abban áll, hogy mindenki hülyét csinál magából (vagy a másik ember hitéből), hanem, hogy megelevenedik a mese és bármi megtörténhet. Tündérek, manók, varázslók és mágusok kelnek életre ezen az estén játékos formában. Válassz közülük egy kedves karaktert és légy önmagad! 

Végül, de nem utolsó sorban:

+1. Érezd jól magad! 

haloween2.jpg

Cikk forrása: Huffpost Religion
Képek: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1007973131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása