Utolsó kommentek:

Vombat. 2018.01.19. 10:21:36

Martin Luther King elveitől, filantopizmusától, empátiájától és szolidaritásától fényévekre vagyunk. Épp ellenkező irányba mennek a dolgok: kirekesztés, idegengyűlölet, szegregáció, antiszemitizmus, cigány-gyűlölet, a gyengék eltaposása, a másság megvetése, bezárkózás, nacionalista gőg, a világ kizárása ... stb. Szép új világ /Aldous Huxley/

Bejegyzés: Megvalósult Martin Luther King álma?

rozsomák 2018.01.17. 21:42:21

@Ad Dio:

Te nézel be valamit, de én vegyek vissza.
De ugye, olyan, hogy "bocs" még életedben nem hagyta el a szádat, ugye ?
(Imádom az ilyen narcisztikus parasztokat, mint te.)

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Ad Dio 2018.01.17. 20:44:01

@rozsomák:

Vegyél vissza. Benéztem, már az első hsz-om sem neked ment, hanem Advanced Flight-nak.

Én vagyok a hunyó.

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

rozsomák 2018.01.17. 20:33:55

@Advanced Flight:
Hát akkor magad is megválaszoltad a kérdést, hogy mi köze volt Pálnak a Bibliához... semmi.
A saját akaratán kívül került bele néhány írása a Bibliába. a többi írása meg nem..

(Most gondold el, ha te most feldobnád a bakancsot és két év múlva összeállítanánk egy "férfigyülölő pinák" klubját és belekerülnél - kiszemezgetve pár hozzászólásodat ... a többit kihagynánk, mert nem illene a koncepciónkba.... na akkor hogyan tudnál tiltakoznál ellene, hogy te nem is ez vagy, hogy nem akarnál egy ilyenbe belekerülni ?
Akkor már késő !!)

Na. ilyesmire gondolj, amikor valakinek az írásaiból utólag válogatnak, hogy "ez jöhet... ez meg nem.. ez is jöhet.. ez nem jöhet"

Bár szerintem most se érted, mi volt a kanonizáció...

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

rozsomák 2018.01.17. 20:11:18

@Ad Dio:

Szóval mikor keletkezett a Biblia ?

Ja... szóval, ha építek egy kőházat, akkor másnap elmondhatom, hogy az én házam már több milió éves.. mert hisz a kövek már több millió évesek..

Hogy miért pont azokat a köveket válogattam ki, amiknek semmi közük nem volt az általam majdan építendő házhoz - én döntöttem el, hogy ezeket is beépítem - , más egy teljesen más épületet emelt volna - félig belőlük, félig más kövekből, annak mi köze az aktuális köveknek ?

Ha Te abban hiszel, hogy valaki azért ír le valamit, hogy az utána pár száz évvel majd pont beleilleszkedik egy aktuálpolitikai válogatásba...mert akkor épp az folyt...

Nos... akkor Te valami félelmetesen sötét, buta figura vagy, kisbarátom,

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Ludwig Lutheranus 2018.01.15. 09:20:31

Elkeserítő, ugyanakkor azt kell mondanom: valahol sajnos nem lep meg a dolog.

És igazából talán az a legrosszabb, hogy még azt sem mondták: itt ezt most leromboljuk, de ugyanazon település egy másik helyén kvázi újraépítjük. De semmi... :-(

S milyen érdekes, egyben kontrasztos is a helyzet: noha nem ismerem pontosan, melyik európai országban mi a pontos helyzet a vallási ünnepek tekintetében, de abban így is majdnem biztos vagyok, hogy talán pont DEU-ban van az egyik legtöbb vallási ünnepből fakadó munkaszüneti nap.

És noha vannak eltérések Észak és Dél között, de... Sok cégnél vízkereszt utáni első hétfőn veszik fel a munkát az új évben először. Nagyhéten sok helyen egyszerűen megáll az élet. Christi Himmelfahrt és Fronleichnam egyaránt csütörtökre esik. Mariä Himmelfahrt - augusztus 15... Reformationstag északon, Allerheiligen inkább délen munkaszüneti nap... Arról még nem is beszéltünk, hogy a böjt első hetén is megáll sok helyen az élet (iskolákban, cégeknél)...

Vagy menjünk vissza egészen Szent István koráig, Gizellához, a bajor lovagokhoz és szerzetesekhez? Hogy vajon mennyi érsek volt tagja a német választófejedelmeknek a középkorban? A reformációról már nem is beszélve...

Mennyi "keresztény dolog" jellemző (volt?!) rájuk korábban, most meg ez... :-S

Noha azt írtam az elején, hogy valahol nem lep meg a dolog sajnos, de akkor is elkeserítő ez az egész... :-(

Remélem, hogy az Úr ad nekik annyi bölcsességet, hitet, amennyire csak szükségük van!

Bejegyzés: Fabiny Tamás püspök gondolatai a lerombolt német templomról

Almandin 2018.01.14. 17:11:43

@M1nd3gy: Én is pont erre gondoltam. De ennek alapján már a női lelkészség is ellentétes a bibliai tanításokkal. Azt veszem észre, hogy a vallásosak is szemezgetnek a Bibliából, nem tartják be az egészet, hiszen nem is lehetne. Hiszen az Ószövetségben olyan dolgok is vannak, hogy kit kell halálbüntetéssel sújtani (ma már piszlicsáré dolgok miatt), vagy nem lehet többféle anyagból készült ruhát viselni (az ókori háziipar kevés anyagból állította elő a ruházatot). Sőt, a többnejűséget is be lehetne vezetni, mert az ókori zsidóknál volt ilyen, több bibliai szereplő is az volt. A mormonok egyébként erre hivatkoztak a többnejűség bevezetésekor.
Lehetetlen összehozni a Bibliához való hűséget és a modern életelveket. Ennek ellenére több értelmiségi rokonom (evangélikus is van köztük több ) nem tud beletörődni az én hitehagyásomba, nem is értik, hogy hagyhattam ott a kereszténységet. Pl. pont ilyen dolgok miatt. Érdekes módon pont a Biblia olvasása is elvezetett a hitehagyáshoz. Látni lehetett, hogy ez egy idejétmúlt, poros, zavaros dolog, ami még nyomasztó is (ha ezt meg ezt teszed, akkor elkárhozol). Nem véletlen, hogy az evangélikus egyház is kiad évente egy olyan művet, aminek címe "Útmutató a Biblia rendszeres olvasásához" arra az évre. Van napi ige is, meg minden. Olyan érzésem van, hogy a lelkészek se akarják, hogy a hívők csak találomra olvasgassák a Bibliát, mert akkor még zavarba jönnének. Valószínűleg pont a kínos részekről akarják a figyelmet elterelni.

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Ad Dio 2018.01.14. 09:45:23

@karandash:

"Viszont a pedo/homo hajlamok szinte elvárásként jelennek meg náluk."

Megint hülye vagy :-). Ez van olyan jó mint az, hogy az egyház csak 1000 körül vezette be a monogámiát ;-).

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Ad Dio 2018.01.14. 09:42:38

@rozsomák:

Bámulatos Kiscimbi. Nem csak buta vagy, hanem bunkó is. Derék.

A kijelentésed így hangzott:

"nem sok köze van a halála után több száz évvel később megalkotott Bibliához."

Abszolút marhaság.

Egyfelől a "Biblia" már létezett Pál korában is (sugalmazott iratok csoportja), persze akkoriban még csak a Tóra, a Nebiim és a Ketubim néven futott (ez utóbbi még kissé képlékeny formában). A Kru 1. század közepétől már bizonyos Jézusról szóló, Jézus tanításával is összekapcsolt iratokat is elkezdtek használni, a név "Biblia" név a 2. századtól ragad rá szent iratokra.

A teljes kánon valóban csak a 4. század végére állt össze, de az iratok kivétel nélkül elkészültek a 2. század derekára. A páli levelek a szövegkritika jelen állása szerint a legkorábbi keletkezésűek, jelesül ezeket használták legkorábban a közösségek. Az evangélium még javában szájhagyomány volt, amikor ezeket a leveleket már olvasgatták.

Pálnak csak annyika köze volt a Bibliához, hogy az ő egyes leveleit képezték a kánon alapját. Ja: a többé kevésbé bizonyosan páli szerzőségű, vagy legalábbis Pál közvetlen köréből kikerült leveleket mind egy szálig beemelték a kánonba, ezen nem volt vita. A Zsidó levél pont azért volt problémás, mert a 2. században még nem volt ismert a szerzője, csak később döntöttek úgy, hogy Pál írta, lezárandó a vitákat (Pál megkérdőjelezhetetlen tekintély volt).

Szóval: tudatlannak lenni továbbra sem érdem, hangoztatni meg egyenesen szégyen...

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Vlad Tepes a jófiú 2018.01.14. 09:38:16

Nálunk egy házaspár szolgál. Sokszor elgondolkodtam, hogy melyik jobb kettejük közül, de végül döntetlenre adtam a versenyt, valahogy kiegészítik egymást. A hölgy lelkész ugyanis gyakran csapong a gondolataival, gyenge a hangja, olyan mini igehelyekre építi a predikációt, amivel tökéletesen kimerítit a kontextusból való kiemelés "bűnét". Elég zavaró, hogy amikor rájön, hogy kissé elcsúszott a gondolataival, képes a mondat közepén is félbehagyni, és visszatérni az eredeti gondolatmenethez.
A férje rövid, pontos üzeneteket próbál közvetíteni, remek az orgánuma. Minden okés lenne, ha nem volna egy szexista, rasszista, homofób barom. Általában kéthavonta egyszer valamelyik igét megerőszakolva elmondja a véleményet a nőkről, melegekről, illetve olyan nációkról akiknek nem fehér a bőre. A zavart csak fokozza, hogy az egyik presbiter cigány. Hát, kiérti ezt? :D
Ellenben beledöglik a munkába, amit a fiatalok körül végez, focicsapotot szervez és edz, ingyen korrepetál gyerekeket, és akár felnőtteket is, repülőmodellező és még a ló tudja, hogy milyen szakköröket szervez és vezet, állandóan szemetet gyűjt, fát ültet, és lót-fut az idősekkel, akiket orvosi vizsgálatra kell vinni, vagy nem tudják magukat ellátni. Egy egyszemélyes szociális háló, persze a felesége támogatásával. Szóval, egy hihetetlenül színes, sokrétű, emberfeletti energiával megáldott figura, némi hibával.

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Mikrobi 2018.01.14. 07:05:41

Na, ezért se jó, hogy nőket engednek lelkésznek.

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

karandash 2018.01.14. 06:44:38

A katolikusok megoldották: nőknek nincs helye a papi pályán. Pápa se lehet nő. Viszont a pedo/homo hajlamok szinte elvárásként jelennek meg náluk.

@Advanced Flight: na igen, a keresztények jó része még mindig nem döntötte el, hogy Pálban vagy Jézusban higgyen. Kis képzavarral élve Pál belekerült a kereszténységbe, mint Pilátus a krédóba.

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.01.14. 06:44:18

@Advanced Flight: az evangéliumokban még egy valami nincs benne: női apostolok. Persze voltak nők is a tanítványok között szép számban, viszont egy sem került be a kiválasztott apostolok közé. Igazán elgondolkodtató.

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2018.01.14. 06:38:21

@Advanced Flight: a lelkészek is elfogynak, meg a gyülekezetük is. Az imámok nem fogynak el. :)

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

rozsomák 2018.01.14. 02:06:50

@Advanced Flight:
"és ez min változtat ?"
Szemmel láthatóan gőzöd sincs a Bibliáról, annak keletkezéséről, ezért is írtam neked az előbb, hogy kanonizáció... ennek nézz utána..
Addig ne böfögjél feleslegesen..

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

rozsomák 2018.01.14. 01:55:54

@Ad Dio:

Tudsz valamit hozzászólni is, -ja azt nemigen - vagy csak ítélkezni jöttél ide, te kisvakarcs ?

Te szerencsétlen kis együgyű ... Aztán akkor meséld már, hogy Pálnak mi köze volt ahhoz, hogy pont az ő írásait választották ki párszáz évvel a halála után a sok más közül aktuálpolitikai döntés alapján ?
Talán volt hozzá köze neki, hogy mi folyt az állam és egyház egybefonódásánál és épp miért pont az ő állítólagos írásai kerültek bele és miért nem ezer másé? ?

(Annyira bírom a hozzád hasonló sötétagyú, semmihez se értőket
Semmit se tudnak, semmihez sincs érdemi megjegyzésük, csak a magukkal hozott nulla értékű fölényeskedésben tündökölnek, mert ők a kiválasztottak. ja a kiválasztott hülyék..)

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Ad Dio 2018.01.14. 00:57:24

@rozsomák:

"nem sok köze van a halála után több száz évvel később megalkotott Bibliához."

Naaaaa... tudatlannak lenni nem szégyen, de ezt hangoztatni is... azért az már nem dicsőség...

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Advanced Flight 2018.01.14. 00:57:04

Bár valszeg neked felesleges bármit is írni, mert a kommentjeid alapján olyan elvakult, nőgyűlölő hímsovi vagy, hogy tényleg csak sajnálni tudom női hozzátartozóidat...ha vannak egyáltalán.

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben

Advanced Flight 2018.01.14. 00:55:27

@rozsomák: és ez min változtat? a lényeg, hogy nagy befolyása volt a kereszténységre (nyilván nem véletlenül ő került be), elterjesztésében óriási szerepet játszott (ami pozitívum). Az, hogy később is ez a fajta értelmezés felelt meg a drágalátos férfiaknak, magától értetődő. Sokkal jobb, hogy van egy halom ilyen nőalázó szöveg az Újszövetségben (is), mert legalább van mire hivatkozni. Az evangéliumok ebből a szempontból nem igazán hasznosak, ha a nők jogfosztottságát szeretnénk legitimálni. Ennyi az egész.

Bejegyzés: Más nincs? Egy férfi? – Szexizmus a gyülekezetben