Utolsó kommentek:

ballikos 2017.09.17. 21:17:43

"pipámat egy kicsit elkérnéd
s én hosszan, mindent elbeszélnék."

József Attila nem is annyira rossz arc. Sínekre vezet? Hiszen sínen vagyunk!

A költői érzékenység mitől bálványimádás? Mitől kreált és elképzelt ez az Isten? Milyen írások szerint?

És melyik az igazi?

És mi oldja meg a problémáinkat?

És egyáltalán mik a problémáink?

És biztosan meg kell-e oldani őket?

És mi békít meg az igazi Istennel?

Mesélsz, kedves Brassens?

Bejegyzés: Vigasztaljuk meg Istent

mézesmackócskácska 2017.09.12. 09:31:11

Természetesen minden keresztény felháborodik amikor azt mondom, hogy ez a vallás sok más társával együtt káros.

Beteges másokat lelkileg, és testileg megnyomorító vezetőkkel rendelkező hatalomhoz ragaszkodó őrültek. Semmivel nem jobbak egyesek mint a terroristák csak ez elfogadott.

A 21. században vitatkoznak arról hogy szabad e a fogamzásgátlás? Írhatnék ide kilómétereket hogy maga felvetés is mekkora beteg agyszülemény de bigott idiótákkal nem állok le vitatkozni mert nincs értelme. Viszont le kell írni mert hátha megkérdezi pár hívetek hogy miért vagytok "ilyenek", és elkezdi használni az agyát.

Bejegyzés: Miért érdemes fogamzásgátlás nélkül élned a házasságod?

Ad Dio 2017.09.10. 09:41:01

A fogamzásgátlás alapvetően kétféle módon történik: olyan szerekkel, amik a beágyazódást teszik lehetetlenné, illetve olyan módon, ami a a fogantatást akadályozza. Az első esetben egy megfogant emberi élet veszik oda, ez semmiképpen nem elfogadható. A második esetben azonban nem áll fent a magzatgyilkosság.
Azok az erkölcsi megfontolások, amik szerint Isten terve ellen való a foganás megakadályozása, érdekes, megfontolandó gondolatok, de alighanem lehet ellenük hathatósan érvelni. A szexualitás nem csupán gyermeknemzésre irányul, hanem közösségépítő, boldogságszerző aktus is. Jól körbejárt tény, hogy az egészséges, boldog szexuális élet korrelál az adott család stabilitásával. A magam részéről katolikus vagyok, de simán elfogadhatónak tartom azokat a családtervezési módokat, amik nem járnak megtermékenyített petesejt halálával, vagyis abortusszal.

Bejegyzés: Keresztény fogamzásgátlás – elmélet és gyakorlat

itoérambolafoci 2017.09.09. 23:19:02

Az valóban elég durván hangzik, hogy Bernadetnek a 80-as évek második felében titkolnia kellett volna, hogy hittanra jár.
Tekintve, hogy a Kádár-rendszerben az állam tartotta el az egyházakat, erős üldözési mánia kell ahhoz, hogy valaki a 80-as évek közepe utáni időszakot úgy állítsa be, mintha akkoriban rossznéven vették volna a templombajárást.
Ha csak azt vesszük, hogy vidéken a Kádár-rendszerben is mindenki templomi esküvőt tartott, máris nyilvánvalóvá válik, hogy mennyire hazug dolog utólag vallásellenesnek beállítani a Kádár-rendszert.
A kizárólag evilági dolgokra vonatkozó marxista ideológiát egyébként sem érdekelte, hogy valaki mit gondol a túlvilágról.
Bernadett szerintem ott kerül válaszút elé, amikor színt kell majd vallania, hogy egyetért-e az egyházak állami támogatásával.
Ha nem tudja felvállani a vallási tevékenységek állami támogatásának teljes tilalmát, akkor óhatatlanul tévútra fog jutni.

Bejegyzés: „Sosem kampányolnék a vallásommal” – interjú Szél Bernadettel

Tamáspatrik 2017.09.08. 23:43:35

Ez a szöveg rettenetes. Stílusában és mondanivalójában egyaránt zavaros és életszerűtlen.
Ezek szerint akár még a megszakított közösülés és bűnös tett lehet, mert hiszen az is a fogamzásgátlás módja...

Bejegyzés: Miért érdemes fogamzásgátlás nélkül élned a házasságod?

b1!!! 2017.09.07. 18:15:32

Én azért nem értenék egyet az élet relativizálásával.
Ha megölsz egy 80 éves embert, nem fogadják el védekezéképpen (pedig igaz), hogy "erre az életkorra magától meghal az emberek 70%-a, tehát, ha csak egy embert öltem meg, és egy embert nemzettem, akkor nem rontottam, sőt, javítottam a statisztikán" Meg amúgy is ebben a korban már nagyon pazarló a természet az emberekkel, mindenki meghal szinte 90-ig.
A magzatnál viszont úgy Kaáli intézet igazgatója szerint "természetesen is elpusztul a megtermékenyült petesejtek 70%-a, tehát akkor mi, ha csak 60%-ot pusztítunk el, akkor jók vagyunk"
Ha elfogadjuk, hogy az ember élete a fogantatástól kezdődik, akkor már nem szabadna játszani az életekkel. Nem mindegy, h valaki meghal, vagy megölik.
Persze, ha az emberi élet csak a 4. hónaptól kezdődik, akkor nyugodtan el lehet pusztítani ezekez a "valamiket", csak az számít, hogy több legyen az ember a végén.

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

Zoltán Bécsi 2017.09.06. 10:34:09

Még egy jelentős közéleti, evangélikus személy említenék: Görgey Artúr. A tudás és a tisztesség, valamint a megtörhetetlen gerinc példáját.

Bejegyzés: Száz éve született Maléter Pál

Brassens 2017.09.04. 19:10:45

Ez engem nagyon emlékeztet József Attila Istenem c. versére. Nagyon szimpatikus hozzáállás. És nagyon gyorsan vezet a sínekre. Egy általam kreált, elképzelt Istennel való szolidaritás majd pont meg fogja oldani a problémáinkat, és békít meg vele. Ezt szokták bálványimádásnak hívni az írások? Vagy tévednék?

Bejegyzés: Vigasztaljuk meg Istent

szs. · http://martinluther.blog.hu 2017.09.04. 17:10:18

Azzal a gondolattal is érdekes lenne eljátszani, mit szólna a mai egyház (melyik, persze) Lutherhez, ha ma élne. A Luther-merchandisingról pedig - szerintem - (miután megértené, hogy mi is ez az egész), egy nagyon rövid és sommás véleményt adna. :)

Bejegyzés: Luther aprópénzben

zokogjatok 2017.09.04. 10:31:18

@b1!!!: Akár így, akár úgy, a vége legalább eggyel több élő gyerek mint az eljárás nélkül. Én az abortuszt is azért ellenzem (nagyjából, a részletekre most nincs hely), mert egy lehetséges életet semmisít meg. A lombik pont az ellentéte, egy nem-lehetséges életet hoz létre. A lombik a fordított abortusz, és ezért egyértelműen támogatom.

(A lombik ára ugye, hogy egy halom olyan lehetséges élet meghal közben, amik (dobpergés) ELEVE NEM LÉTEZHETNÉNEK EZEN ELJÁRÁS NÉLKÜL, tehát értelmetlen róluk mint lehetséges, ám megakadályozott emberekről beszélni. )

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

Bern Andrea 2017.09.02. 16:19:35

@b1!!!:
De akkor lehet, hogy a lobbinak, ahelyett, hogy eleve elvetné az egész eljárást, erre kellene irányulnia. Mert ez kiküszöbölhető probléma: hogy egyszerre csak egy embriót ültessenek be, vagy többet, de akkor ne abortáljanak.

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

Gajatri 2017.09.01. 16:25:13

Kedves Testvérek! Miközben elvi diskurzust folytattok egy nagyon kényes és sokoldalú témában, kérem ne feledjétek, hogy eközben a kölcsönös tisztelet szeretet meg kellene hogy maradjon. Fentebb volt már Orbánozás (protestáns testvéred), Katolikus kontra Lutheránus villongás, egymás kioktatása, kötözködés... Csak óvatosan, nehogy a mentából meglegyen az adó, de közben a szeretet, az irgalom csorbát szenvedjen.

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

b1!!! 2017.08.31. 14:51:53

Az in vitro eljáráshoz több petesejtet termékenyítenek meg, mint amennyit végül beültetnek. Általában a Káliban 15-20 at szoktak. A megtermékenyített, de fel nem használt embriók sorsa:

1 Általában mindig többet ültetnek be, 5-6 ot is, és ha több fogan a kelleténél, akkor művi abortusszal redukálják a számukat. Ez van , és ez GYOMORFORGATÓ.

2 Más részük eleve nem kerül beültetésre mert már nincs rájuk szükség, ill fagyasztóba kerül, későbbi felhasználásra. (de legtöbbje nem kerül innen sem felhasználásra, ill kísérletek céljaira el lehet őket adni egy idő után, ha lejár a szülők v állam által fizetett tárolási idő. Ez is eléggé gyomorforgató.
És az evangélius egyház sem ért egyet sem az abortusszal, sem a magzatok megölésével. És az evangélikus egy ház szerint IS az élet nem a 4. hónaptól kezdődik, hanem a fogantatással. Ezt valószínűleg nem tanítotják az egyszerű lelkészképzőn, de így van.

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

aeidennis 2017.08.30. 14:48:17

@iZsolti: Sok értelmes nem volt benne, valóban. Akár magadnak is írhattad volna. :)

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

iZsolti 2017.08.30. 14:14:25

@aeidennis: Szépen búj vissza a barlangodba és inkább ne kommentelgessél. A gyomrom kavarog az olyan "keresztényektől" mint te, akik fennkölt módon hirdetik az igét és teologizálnak ("majd én megmondom a tutit, a többi meg hülye"). Az ilyen és ehhez hasonló hozzáállás ellenkezik a legfőbb parancsal (Mk 12,30-31). Jézus az ilyen embereket már megfedte 2000 éve (Mt 23, 27-28).

Eme hozzászólásom nem épp asszertív kommunikáció forma, de nagyon kikívánkozott belőlem.

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

treksenior 2017.08.30. 12:55:20

@aeidennis: A rosszat ki teremtette? Ahogy fekete nincs fehér nélkül, világosság sötétség nélkül, férfi nő nélkül, úgy jó sincs rossz nélkül. Minden állításnak van ellentettje. Nem lehet, hogy ezt a nagy kerek egészet teremtette az Úr? Nem lehet, hogy ő is olyan, mint a természet? Se nem jó, se nem rossz? Se nem kegyetlen, se nem kegyes? Egyszerűen közömbös? Csak mi, innen nézve a vágyainkat vetítjük felé, amilyen vágyaink vannak, azok tükröződnek vissza, s nagy egésznek csak egy szeletét érzékeljük? (Csak tájékoztatásul, én nem hiszek a teremtőben és a teremtésben)

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

aeidennis 2017.08.30. 12:42:46

@treksenior: Ha azt feltételezzük, hogy a világon csak és kizárólag jóság van és csak jó tudás létezik akkor valóban tökéletesen igaz amit mondasz.

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

Bern Andrea 2017.08.30. 12:38:04

@csakskubizok: Én nem tenném. Mint ahogy máshogyan sem ölnék embert. De ez mindenkinek a maga döntése, mármint hogy mi az a másik embernek okozott kár, amivel még együtt tud élni.

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

csakskubizok 2017.08.30. 12:04:17

@Terniak: az elvárás nem az, hogy " csinálj gyerekeket", hanem , hogy fogadd el, mint Isten ajándékát. A házasságkötéskor is ezt kell megígérni.
"Elfogadod-e a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságotokat?"

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben

treksenior 2017.08.30. 12:03:29

@aeidennis: Ha az embert Isten teremtette, a tudást is ő adta, illetve, ha a Szentírást olvassuk, akkor statisztált hozzá. Ha ezzel a tudással felvértezve az ember előállítja a lombikot és a mikroszkópot, akkor, ha közvetetten is, nem feltételezhetjük, hogy a Teremtőnek tetsző dolgot művelünk. Aztán azt megmondta, hogy sokasodjatok, szaporodjatok. A módját azonban ránk bízta.

Bejegyzés: Evangélikus lelkésznő válasza lombik-ügyben