Tudatos keresztény vásárló vagy?

2017. augusztus 22. - KötőSzó

Ha a lányok, nők és asszonyok valóban átéreznék, hogy ők olyanok, mint a mezei liliomok (Mt 6,28), bizonyára nem állnának hosszasan a ruhásszekrény előtt, kevesebbszer hangozna fel a „nincs egy rongyom sem”, és a plázákban sem taposnák egymást leárazások idején. Ha a férfiak elhinnék, hogy nem a státuszszimbólumaik határozzák meg a személyiségük értékét, hogy sem a bizonyíték, sem az ígéret nem a drogériákban szerezhető be, megspórolhatnának maguknak pár (ördögi) kört. Ha el mernénk hinni, hogy nem itt a földön kell kincseket gyűjtenünk (Mt 6,19), nem halmoznánk fel kényszeresen mindenféle tárgyat, és nem csak fizikai értelemben volna nagyobb mozgásterünk.

Szöveg: Kinyik Anita

1.jpg

Merj nemet mondani – a feleslegesre

Jézus nem magyarázott túl semmit, távol állt tőle az önreklám, és sosem várt visszaigazolást.  Voltaképp mindig valamiféle „minimalizmus”, letisztultság jellemezte minden tettét és szavát. Jobbára kívülről irányított emberekből felépülő társadalmunknak nagy szüksége lenne ennek újrafelfedezésére. Még ha nem is jézusi alapon, de a minimalizmus (önkéntes egyszerűség) mint környezettudatos mozgalom már Magyarországon is sok követőre talált.

Tovább

Hangolódó #55 | Sufjan Stevens

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásban Sufjan Stevens életművével foglalkozunk.

adobe_spark_2_3.jpg

Sufjan Stevens talán az egyik legizgalmasabb előadó, akit valaha hallottam. A Carrie & Lowell című albumával ismertem meg a zenéjét és örökre rabul ejtett. Valahogy az élet teljességét érzem minden egyes hangban. Aztán egyre jobban érdekelt, hogy kicsoda ő, milyen impulzusok érték az életben, illetve, hogy miről is szólnak a dalszövegek ezen a bizonyos albumon, és elképedtem.

Tovább

Hangolódó #54 | Mit énekelne Ádám és Éva egy karaokebárban?

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunk egy gondolatkísérlet: mit énekelne Ádám és Éva egy karaokebárban?

adobe_spark_1_2.jpg

A kétezres évek legelején jelent meg a Fables című képregény, amelynek az az alapötlete, hogy mindenki által ismert mesehősöket átültessen a modern, való világba. Amellett, hogy ez egy szórakoztató elgondolás – mint a Mit énekelne? sorozatunk is –, segít minket abban, hogy jobban megismerjük ezeket a karaktereket, mesealakokat. A képregény fontos szereplői például a Szépség és a Szörnyeteg, akik már évszázadok óta boldog házasok, azonban a történet során kiderül, hogy a felszín alatt a folyamatos képmutatás tönkretette a kapcsolatukat és terápiára kell járniuk...

Bár nagyon keveset tudunk arról, hogy Ádám és Éva milyen kapcsolatban élt egymással, illetve arról is keveset tudunk, hogy egyáltalán mi is történt igazán a Teremtés könyvének első 11 fejezetében, azonban ha csak a történetből ismert tényeket vesszük alapul, nem hiszem, hogy az ő kapcsolatuk annyira idealizált és tökéletes lett volna, mint ahogy sokan beállítják. Különösen úgy, hogy az utolsó történet velük kapcsolatban az, hogy az egyik gyermekük megöli a másikat. 

Tovább

Hangolódó #53 | Egy éves a Hangolódó!

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. A Hangolódó egy éves szülinapját ünnepli most. Válogatásunkat a sorozat vezetője, Nagy Szabolcs készítette olyan dalok kiválasztásával, amelyektől csak mosolyogni lehet.

adobe_spark_5_2.jpg

Szeretem a tömegközlekedést, mivel ha utazom többnyire semmit nem kell csinálnom, csak döcögök a buszon, nézek ki az ablakon és a hangulatomhoz illő zenéket hallgatok. Néha mini-válogatásokat is szoktam készíteni, hogy mire elérem az úti célom, mindent meg tudjak hallgatni, amit szeretnék. Gimis korom óta ezt csinálom. Talán akkor született meg a Hangolódó ötlete is bennem.

Tovább

Te mit szólnál be egy papnak?

Hallottál már a Szólj be a papnak kezdeményezésről? Igen? Akkor jó, mert  ez azt jelenti, hogy találkoztál velünk a Campus fesztiválon, esetleg a debreceni Bakelit kávézóban, vagy a debreceni tömegközlekedésen láttad valamelyik hirdetésünket, vagy talán a Facebook-on hallottál felőlünk. Ha nem, akkor itt az ideje, hogy bemutassam egy kicsit magunkat, miről is szól ez az egész, ahol önkéntesként dolgozom.

Szöveg: Batta Ágnes

19417140_1032085726928830_5400719949262478322_o.jpg

De honnan is indult el ez a kezdeményezés? Erről kérdeztem Berecz Pétert, a főszervező ötletgazdát. „Minden a tematikus házibulikkal kezdődött” – meséli mosolyogva, majd így folytatja: „Volt többféle, ’56-os témájú, az éppen október 23-ára esett, feldíszítettem a lakást az ünnephez megfelelően, sőt, még be is öltöztem! Volt egy másik is, 2012-ben, amikor úgy volt, hogy világvége lesz, de ugye mégsem lett… Arra az alkalomra is készültem lakásdíszítéssel, kvízekkel, ezekre a bulikra anno akár negyvenen is eljöttek! Emellett pedig volt pár barátom, egyházi körökből, akikkel csendes hétvégékre jártunk felüdülni, lélekben töltekezni. Egy ilyen alkalommal fogalmazódott meg bennünk, hogy mindez nagyon jó nekünk, de mit tehetünk azért, hogy mások is épülhessenek? Így tulajdonképpen egy baráti beszélgetés alkalmával jött az ötlet, hogy nem hívő embereket kellene valahogy megszólítani. Aztán a név, a »Szólj be a papnak!« is kialakult.” A kellően figyelemfelhívó, és hívogató, ugyanakkor kicsit talán még provokatív kezdeményezés pedig mára beváltotta a hozzá fűzött ígéreteket.

Tovább

Egyházi ó- és új divat

Ráncsimítások az egyházi viseleten

Bár Luther az „egyházi divatot” is megreformálta, és annak, hogy doktori talárban prédikált, funkciója volt, ő maga az egyházi viselet témáját marginális teológiai kérdésnek tekintette. A történelem azonban bebizonyította, hogy a gallérok-fodrok-ingujjak mégis jelentőséggel bírnak, identitástudatot adnak és a külvilág számára is információ értékűek. Talán mégis érdemes és érdekes tehát betekintenünk a csuhák, ingek, kiegészítők tágas ruhásszekrényébe, annál is inkább, hiszen korunk divattervezői éles szemmel itt is meglátták a piaci rést.

Szerző: Kinyik Anitapapi_divat.jpg

Nem a ruha teszi, de mégis…

A szív ünneplőbe öltöztetése az első, bármilyen alkalomra, ünnepre, eseményre készülünk is. Mégis, kívülről, külsőségekben is érdemes megadni a módját – már csak teológiai antropológiai vonatkozásban vizsgálva is a kérdést –, ha ugyanis emberi valónkat testi-szellemi-lelki egységként gondoljuk el, világos, hogy fizikai megjelenésünk, a külsőnk is visszahat belülre. Kutatások szerint, ha mosolygunk, az agyunkban stimulálódik az örömközpont, ám ez nem jelenti azt, hogy erőltetett módon mindig vigyorogni kell.

A külső jegyekkel, a külsőségekkel való bánásmód egy olyan kérdés tehát, amelyben megint csak a helyes arányok, irányok megtalálása, a funkcionális értelemben vett tudatosság a fontos. A ruha nem csupán „ízlés dolga”, hiszen a stílus maga az ember, a stílushoz pedig kétségkívül hozzátartozik a ruha.  Akinek nem inge, ne vegye magára, de külső nyomásra soha semmit semmiképpen. De persze akár a szülő rá is erőltetheti a – nyilván méregdrága – habos-babost a (valószínűsíthetően tiltakozó) gyermekére a keresztelőn, ha neki ez tetszik, és ha ennek az aggató igyekezetnek benső fedezete is van. 

A külsőségek keretekbe foglalása, protokolljának kialakítása az egyházban is időről időre vitákat generál. A Krisztusra mutatás ugyanis olyan szerep, amely egy több ezer éves (de ötszáz biztosan) hagyomány részesévé teszi a ma egyházi emberét is, akinek civil ruhásszekrénye lehet trendi, de az sem baj, ha – a hagyományokat persze követve – szolgálati kellékei sem molyrágta trendeket követnek.

Tovább

Fabiny Tamás: A vizes vb margójára

Két hete a vizes világbajnokság igézetében élünk. A szurkolók piros-fehér-zöld csíkokkal festik az arcukat, a tévénézők ámulva gyönyörködnek a sportágak szépségeiben, a szakemberek elemeznek – hadd szóljon most hozzá a teológus is. 

Fabiny Tamás evangélikus püspök 2017. július 30-án, a Kossuth Rádióban elhangzott jegyzetét közöljük.

17935996_de0c00ba3f5389384f091b6ed60dbdeb_wm.jpg

Azzal a talán meglepő közléssel kezdem, hogy már az Ószövetségben is szó van úszásról. Ézsaiás könyvének 25. része azt a mozdulatot jeleníti meg, ahogy az úszó széttárja a karját (25,11). Az Újtestámentumban pedig a magam részéről Péter apostolt tekintem úszóbajnoknak. Mielőtt azonban ide eljutnék, hadd szóljak arról, hogy a vizes vb különböző versenyszámainak szerintem milyen lelki vonatkozásai vannak.

Tovább

Hangolódó #52 | Pályaválasztás

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Kovács Blanka a PS Magazin korábbi szerkesztője készítette, aki jelenleg marketing területen dolgozik, de igyekszik egyetemi tanulmányaira is koncentrálni. A lista a pályaválasztás nehézségeire utal és csupa magyar dalt tartalmaz.

adobe_spark_2_2.jpg

Az egyetemen több mint három éve a szabad bölcsészet és a szociológia között egyensúlyozok, és hát, nem egy leányálom. Mármint, félreértés ne essék, nem a szakokkal van a baj, mert annak ellenére is, amit mindjárt írni fogok, eléggé megtaláltam a számításaimat. De azért mostanában gyakran eszembe jut, hogy vajon akkor is ezt az utat választottam volna, ha előre tudom, hogy milyen lesz?

Tovább

Honnan ered a fantázia?

Az emberi lelemény isteni voltáról

Leleményes szeretet, szokták így nevezni a nagy titkot, mely fonák helyzetekben a segítségünkre siethet. Megnyilvánulása egészen spontán, akarni nem lehet. De vágyni és kérni annál inkább. A hitel és hitelesség mibenlétét firtató Keresztény hitelkalkulátor című írás nyomán haladva most az eredetiséget megalapozó képzelet és fantázia keresztény vonatkozásait vizsgáljuk.

Szöveg: Kinyik Anita

creacion_de_adan_miguel_angel.jpg

Az eredeti jelző a szokásostól, a megszokottól való eltérésre utal. Használhatjuk nyelvi kifejezésekre, különböző jelenségekre, de emberekre is – XY eredeti figura vagy szlengesen: arc. Nagyon érdekes, hogy szociológiai felmérésekkel kimutatták, hogy manapság az emberek többségének a kultúra által közvetített szépségeszménynek megfelelően az egészen szokványos, átlagos arcberendezés tetszik. A szabályos, ún. „babaarc”, amelynek különleges ismertetőjele igazából nincs is, nagyon baba, és kész. Erre felcsillanhat például a markáns orrstruktúrával rendelkezők, de a szabálytalan szépséget kedvelők szeme is. Lehetséges, hogy ez utóbbiaknak jobban van szemük a látásra. Jobban érzik, mi az, ami valóban egyszeri, egyedi és utánozhatatlan.

Vegyünk más példát! Ma már kvázi élményszolgáltató intézmény kényszerül lenni az egyház akkor, ha szeretne fiatalokat az akolba terelgetni. Nyilván van ennek az igyekezetnek egy határa, a tendencia azonban jellegzetesnek mondható. Ha beülsz egy it-re (istentiszteletre, protestáns szleng), csak akkor jössz ki onnan jó érzéssel, ha a lelkész „tudott újat mondani”, ez annyit tesz, eredetien adta elő/át az evangéliumot, tehát jóarc. Ez a megközelítés egészen átlagosnak mondható, érthető és védhető. Élménytársadalomban és szolgáltatásverseny-szférában élünk.

Tovább

Válaszok helyett kérdések – Teológiai probléma a homoszexualitás?

Az elmúlt hetekben azt követően, hogy a Német Szövetségi Parlament utat nyitott a melegek házassága előtt, egyházon belül ismét nagyobb teret kapott a melegekről szóló teológiai vita. Bennem pedig ismét azt, az engem régóta foglalkoztató problémát hangosította fel, hogy vajon egyáltalán releváns teológiai kérdéssel foglalkozunk akkor, amikor a homoszexualitást vizsgáljuk?

Szöveg: Sándor Jenő, evangélikus teológus, tanácsadó

o-gay-friendly-churches-facebook_1.jpg
A „mi a teológia tárgya” elnevezésű probléma ugyanis, nem csak egy kötelező fejezet minden tisztességes dogmatikában, hanem valójában az egyik legizgalmasabb problémafelvetés, amivel minden hívőnek érdemes a maga hitvilágában legalább egyszer komolyan megküzdenie.

A teológia gőgje lenne ugyanis abból kiindulni és úgy érvelni, hogy mivel a teológia művelője az egyetlen és mindenható Isten kinyilatkoztatásának forrásából vezeti le mondandóját, ezért minden vizsgálódásának a tárgyává tehető. Az ilyen teológia a dogmatizmus és moralizmus teológiája, amelyik nem törekszik arra, hogy a követőin kívül mások számára is érthető és követhető módon fogalmazza meg tanításait. Élesebben fogalmazva: az ilyen teológia lemondott arról, hogy missziót végezzen, egyszerűen szólva: érthető maradjon.

Tovább