Namíbia egy magyar teológushallgató szemével

Életképek az Lutheránus Világszövetség Találkozójáról

2017. május 26. - KötőSzó

2017-ben Namíbiában rendezték meg a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 12. nagygyűlését. Ott voltak a Magyarországi Evangélikus Egyház képviselőt is. Garai Szilvia LVSZ ifjúsági delegált, teológus-hallgató személyes beszámolóiból válogattunk, hogy kicsit közelebb kerüljünk a világméretű eseményhez és Namíbiához is.

34632008996_d73d5be0ed_k.jpg

Peele

Van Namíbiában egy őshonos fa, amit „tevetövis” vagy „zsiráftövis” fának hívnak. Ennek a termése kis tokokban van. A nagygyűlésen ilyeneket használtunk kajajegyként. Először fogalmam sem volt, mi lehet ez a túlméretezett babhoz hasonlító, bársonyos valami, úgyhogy megkérdeztem a recepciós lányt. Ő azt mondta, nem tudja, mi az angol neve, de az anyanyelvén peele-nek (a kiejtése valami olyasmi, hogy pei-le) hívják, és a kecskék szeretik. Most ilyen kis virtuális peele-ken szeretnék megörökíteni pár élményt, eseményt, benyomást, amit az elmúlt hetekben megéltem. Ha tényleg mindent leírok, lehet, hogy a végén egy egész fányi adag összegyűlik.

Mi az LVSz?

Már a 20. század első felében megfogalmazódtak a tervek, hogy a világ evangélikusai laza szövetségbe tömörüljenek. A II. világháború késleltette ezeket az egységtörekvéseket, de végül 1947-ben a svédországi Lundban megalakult az Evangélikus (Lutheránus) Világszövetség (LVSZ). Székhelye - más egyházi világszervezetekhez hasonlóan - a svájci Genfben van. A Szövetség az egyes tagegyházak függetlenségének megőrzése mellett igyekszik összefogni a világban élő mintegy 74 millió evangélikus életét és működését.

Az LVSZ legfőbb döntéshozó szerve a nagygyűlés, amelyre átlagosan hét évente kerül sor. Magyarországon is volt már egyszer nagygyűlés, 1984-ben. Akkoriban elképzelhetetlen volt, hogy egy szocialista országban ilyen nagy, nemzetközi, egyházi összejövetelt rendezzenek. 

Kiemelt fontosságú a szervezet életében a globális problémákra való érzékenység. Például a Lutheránus Világszövetség több menekülttábort is működtet a közel-keleten. Erről korábban itt írtunk. Emellett útmutatást kínál a világ evangélikussága számára teológiai-, társadalmi-, és ökumenikus kérdésekben. 

Tovább

Hangolódó #42 | Bizalom

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunk a bizalomról szól.

adobe_spark_5.jpg

"Egy este Martinus doktor látott egy madárkát az egyik fán, amint ott ült, és megpihent éjszakára. Ezt látva, így szólt: – Ez a madárka már megvacsorázott, és most bizalommal fog itt aludni. Nem szorong és nem aggódik sem a holnapi napja, sem a szállása miatt, ahogyan Dávid mondja: „Aki a Felségesnek rejteke alatt lakik stb.” (Zsolt 91,1) Ez a madárka ott ül a gallyon megelégedve, és hagyja, hogy Isten gondoskodjon róla.

Tovább

Jézus jó fotós lett volna

A sajtófotó kiállítás egy lelkész szemével

Kétszázharmincnégy alkotó 6259 beküldött képéből néhány százat választott ki a nemzetközi zsűri, egyebek mellett természet, hír, riport, művészet, sport, társadalom, portré kategóriában. 2017. március 27-én díjkiosztó ünnepség keretében megnyílt a 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Capa Központban.

Szöveg: Szeverényi János, lelkész és fényképész

unnamed_2.jpg

„A Magyar Sajtófotó Kiállítás három és fél évtizede a fotóriporterek, a fotográfia ünnepe. Ezek a kiállítások tükörként tárják elénk mindazt, ami az előző évben velünk, körülöttünk történt, és bár gyakran hallani, hogy többségben vannak a nyomasztó, szomorkás, néha riasztó képek, az elmúlt évben a fotográfusok találtak olyan témákat is, amelyek mögé nézve szépséget, emberséget és hősiességet mutathattak meg az emberi kapcsolatokban” – mondta a kiállítás kurátora és rendezője, Szigeti Tamás fotográfus.

Tovább

Evangélium és kultúra egy folyóiratban

Credo-lapszemle

Az egyházi kulturális periodikák közül talán a legelegánsabb Credo evangélikus folyóirat. A legújabb számot Kinyik Anita szemlézte.

unnamed.jpg
A sok évig készülő, de végre már DVD-formátumban is kapható Luther-rajzfilm animációs forgatókönyvének részletei már 2010 óta olvashatók a Credo evangélikus folyóirat hasábjain. (A DVD oldala a kiadó honlapján; és webáruházában.)

A most szemlézett duplaszámban (2016/3–4.) a Kenyértörés – Út a kiközösítésig című epizód forgatókönyve olvasható. Richly Zsolt rajzaihoz a szöveget alkotó, Lackfi János nemcsak megeleveníti, de meg is ízesíti a 16. századi hitvitáktól parázsló Európa világát, tűzközelbe hozva ezzel a nézőközönséget és felélesztve valamiképpen a korszak szellemiségét, Luther magával ragadó egyéniségét és reménység szerint Luther örököseinek sokszor csak pislákoló reformációs lelkületét is.

Tovább

Sólyom László: 3 ügy, amire a rendszerváltás óta nincs megoldás

Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, korábbi köztársasági elnök 2017. május elején előadást tartott a pécsi Collegium Seraphicum diákjainak. Az ország legrégebbi egyházi felsőoktatási kollégiumában a rendszerváltás utáni közélet három kérdéses területéről beszélt.
solyom_pecsett.jpgBeszéde elején a rendszerváltáshoz vezető belpolitikai és nemzetközi eseményeket, folyamatokat ismertette. A rendszerváltás kapcsán kifejtette az 1989-es év történéseit, külön kitérve személyes szerepére, élményeire. Beszámolója szerint a szervezkedők elszántak voltak, nem féltek egy esetleges megtorlástól. A volt köztársasági elnök részletesen mesélt az 1989. évi alkotmánymódosításról, melynek kidolgozásában nagy szerepet vállalt. A módosított alkotmány biztosította az alapvető polgárjogokat, bevezette a demokráciát, valamint létrehozta az Alkotmánybíróságot, melyek elnöké választották 1990-ben.

Tovább

Tényleg ezért árulta el Júdás Jézust? – érdekes szakértői vélemények

Júdás valóban forradalmat tervezett az árulásával vagy Jézus maga akart konfrontálódni a zsidó hatóságokkal? A Smithsonian.com egy érdekes videót közölt, melyben szakértők segítségével arra a kérdésre keresik a választ, mi volt Júdás valódi motivációja Jézus elárulására. Mi pedig megkérdeztünk egy evangélikus teológust vajon mennyire valószínűek a brit és amerikai professzorok felvetései.

Szöveg: Kövesdi Miklósgospel-of-judas.jpgAz Újszövetség egyik legismertebb története Jézus elárulása, és a Biblia legismertebb gonosztevője (természetesen a Sátán után) Júdás. Bart Ehrman, az Észak-Karolinai Egyetem professzora szerint nem lehet kétséges a történet valódisága. Rengeteg egymástól független forrás ugyanúgy írja le, ráadásul nem valószínű, hogy a keresztények maguktól kitaláltak volna ilyen történetet, hiszen nem valami hízelgő rájuk nézve, mivel arról szól, hogy Jézus halálát az egyik legközelebbi tanítványa okozta.

Arról azonban jóformán csak találgatni lehet, miért tette. Az evangéliumok azt sugallják, hogy kapzsiságból, pénzért. De mint Helen Bond, az Edinburgh-i Egyetem teológus professzora rámutatott, 30 ezüst nem számított annyira nagy összegnek. Júdás körülbelül egy hónapig élhetett volna belőle. Van azonban egy másik lehetséges magyarázata is a cselekedetének.

Tovább

Hangolódó #41 | Mit énekelne Jézus egy karaokebárban?

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunk egy gondolatkísérlet: mit énekelne Jézus egy karaokebárban?

adobe_spark_4_21.jpg

Szerintem Jézus szeretné a karaoket. Nem tudom miért, de így érzem. Ebben a műfajban mindenki saját ízlésének, egyéniségének adhat hangot. Úgy gondolom, hogy ez tetszene neki és ő is így tenne.

Tovább

Politika és kampányolás az egyházban?

Az Amerikai Evangélikus Egyház nem kér belőle

Bár az amerikai sajtó mostanában az Affordable Care Act (másnéven Obamacare) eltörléséről és az FBI igazgató menesztésétől volt hangos, egy jelentéktelennek tűnő elnöki rendelet felforgatta az egyházi világot a tengerentúlon. Ebben a Donald Trump által jegyzett rendeletben az egyházak, kisebb vallási csoportok és egyházi jótékonysági szervezetek politikai szerepvállalásának lehetőségeit bővítették. Például, egy munkaadó az Obama-elnökség alatt nem tagadhatta meg az alkalmazottaktól a cég által biztosított egészségügyi költségek egy részét, most már megteheti – ha például az abortuszról vagy a fogamzásgátlásról rendelkezik.

n-trump-bible-628x314.jpg

Az MTI a hírről ezt írja: Az elnöki rendelet célja – a Fehér Ház megfogalmazása szerint – "a vallásszabadság erőteljes védelme és segítése", továbbá azon "terhek enyhítése", amelyeket az egyházi és vallási csoportok vezetőinek politikai szerepvállalását tiltó törvény jelentett.

Mik ezek a terhek? Az amerikai egyházak, vallási csoportok és egyházi fenntartású jótékonysági szervezetek adókedvezményben részesülnek. Ez az adókedvezmény az Obama-elnökség idején megszűnt, ha ezek az intézmények politikai tevékenységet folytattak. Ez a „tiltás” enyhül ezzel az intézkedéssel, így akár azt is lehetővé teszi, hogy egy lelkész nyíltan kampányoljon egy politikai jelölttel kapcsolatban. Az elnöki rendelet viszont csak akkor alkalmazható,ha a Kongresszus szavaz róla, miután megvizsgált minden egyéni esetet.

Tovább

Anyaság és teológia - Élet a Gyes-terepen

A legnehezebb, a nem sietés. Pedig dolog, az mindig akad. De ő most egy-ügyű és hosszú távra tervez. Ezt sokszor el is ismétli magának. Jelenleg egy nagy ügye van, a többi várhat. Nehézkedésre és feszülésre semmi szükség. Inkább valamiféle belesimulásra és megengedésre. Az olyan benső parancsszavak, mint az „akarom”, „most”, „kell”, mehetnek a sufniba.

Szerző: Kinyik Anita2015-07-17_dsc_8713.jpg

A gyermekáldás feletti önfeledt örömöt követő reflexiós időszakban a szülő szemei a rácsos ágyon túlra kalandoznak. Meg kell őket dörzsölnie, a kép ugyanis nem túl fényes. Egyedül áll egy mikrotérben – bár a lábai alatt, négykézláb már nagy lendülettel teper valaki –, elpárolgott a sok „majdjövök” ígéret a barátoktól, az ismerősök inkább a Facebook tapintatos távolából üzengetnek. Míg a legtöbben új létmódját, az anyaságot egész egyszerűen az élők sorából történő – bár ideiglenes – távozásként értelmezik. Néha, ha táncos kedve kerekedik, leszázalékolt primadonnának, ha újra csavarogni vágyik a forró városban, játszótéri „gettóba” száműzött közveszélyes figurának érzi magát. A köztereken kötelezően ajánlott párbeszédeket már akkor sem tudta hova tenni, amikor még csak kutyát sétáltatott, bár nyilván más, de mégis: mennyiidős, hogyhívják, nagyonédes. Aztán rájön, ezek az odavetett, tessék-lássék csontok is lehetnek éhségűzők.

Újratervezés. Áll és bámul maga elé. Hálát érez a pillanatban, mely ölébe hullt, s melybe nem hasít bele üvöltés, nem szakítja félbe valószínűtlen vizuális inger (különböző tárgyakat kevéssé rendeltetésszerűen használó gyerek). Ezt is megtanulta. Benne lenni. Értékelni. Meg-megáll, körülnéz, végigsimít egy-egy ráncos textílián. Fel-felbukik egy-egy széthagyott (alattomosan talpat szúró) játékban, rámosolyog a mosogatóban halomban álló edényekre, és elegáns mozdulattal leül.

Tovább

Hangolódó #40 | Laborczi Géza

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Laborczi Géza, evangélikus lelkész készítette, aki egy részletes leírást is csatolt a dalok mellé.

adobe_spark_3.jpg

Jubilate vasárnapjára, melynek felirata: Örvendj, egész föld, az Istennek! (Zsolt 66,1)

1. Az öröm egyik fontos alapja, ha felismerjük a Teremtő és a teremtmény szeretetkapcsolatát. Erről szól a 103. zsoltár Sumonyi Zoltán és Gryllus Daniel feldolgozásában.

Tovább