Hangolódó #72 | Adventi öröm

2017. december 16. - KötőSzó

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat advent alkalmából Schranz Ambrus készítette.

adobe_spark_15.jpg

Az adventi időszak kellős közepén járunk. A hangulatfények már égnek az utcákon, az áruházak végsebességhez értek az ajándékok eladásában, tehát a már szokásos körítés meg van az ünnephez vészesen közeledve. A külsőségek azonban nem csak a környezetünkre, hanem saját magunkra is jellemzőek tudnak lenni ilyenkor: a Karácsony felé haladva már-már kényszeredett örömködés, és a boldogság megjátszása uralkodik el rajtunk, hogy ez pár hét múlva véget is érjen az átlagos hétköznapokhoz visszatérve.

A rengeteg külcsín helyett mennyivel jobb az advent valóságos, bensőséges boldogságára koncentrálni! Ehhez nagyon jól köthető advent harmadik vasárnapjának a jelszava: Gaudete in Domino semper, azaz örüljetek az Úrban mindig.

Örülni az Úrban, elmélyedni a vele való kapcsolatunkban, s csendes vágyakozással várni a Megváltó eljövetelét. Számomra ezt jelenti igazán az advent, és ezek a zenék is erre a békés, inspiráló, boldog hangulatra emlékeztetnek.

Tovább

"A jó pásztor életét adja a juhokért..." - Fabiny Tamás elnök-püspök meditációja

A Magyarországi Evangélikus Egyház a közel-keleti konfliktus áldozatai és az üldözött keresztyének megsegítésére adventi adománygyűjtést hirdetett advent harmadik vasárnapjára (2017. december 17.). Az adományokat eljuttathatják a vasárnapi istentisztelet offertóriumán (perselypénz) keresztül, vagy személyesen a lelkészi hivatalban, illetve közvetlenül a 11784009-20212564 számlaszámon. Ehhez kapcsolódva, advent harmadik vasárnapjára Fabiny Tamás elnök-püspök igei gondolatait közöljük.

img_6999.jpg

Én és az Atya egy vagyunk. Ekkor újra köveket ragadtak a zsidók, hogy megkövezzék őt.  Jézus megszólalt, és ezt mondta nekik: Sok jó cselekedetet vittem véghez előttetek az én Atyám nevében. Ezek közül melyik miatt köveztek meg engem?  A zsidók így feleltek neki: Nem jó cselekedetért kövezünk meg téged, hanem istenkáromlásért, vagyis azért, mert te ember létedre Istenné teszed magad.  Jézus így válaszolt:Nincs-e megírva a ti törvényetekben: „Én mondtam: istenek vagytok”?  Ha isteneknek mondta azokat, akikhez az Isten igéje szólt, márpedig az Írást nem lehet érvénytelenné tenni, akkor ti hogyan mondhatjátok rólam, akit az Atya megszentelt, és elküldött a világba, hogy káromlást szólok, mert azt mondtam: az Isten Fia vagyok?! Ha nem az én Atyám cselekedeteit teszem, ne higgyetek nekem;  de ha azokat teszem, akkor ha nekem nem is hinnétek, higgyetek a cselekedeteknek, hogy felismerjétek és tudjátok: az Atya énbennem van, és én az Atyában. Ekkor ismét el akarták fogni, de ő kimenekült a kezük közül.  Jézus újra elment a Jordánon túlra, arra a helyre, ahol korábban János keresztelt, és ott maradt. Sokan mentek oda hozzá, és azt mondták, hogy János nem tett ugyan egyetlen csodát sem, de mindaz, amit János őróla mondott, igaz volt. És ott sokan hittek benne. (Jn 10,30-42)

Jézus ellenfelei újra nekigyürkőznek, hogy megkövezzék őt (Jn 10,31). Korábban azt nem tudták elviselni, hogy az ördög fiainak és hazugnak nevezi őket. Ezúttal azon botránkoznak meg vérszomjas vitapartnerei, hogy önmagát az Atyával egynek nevezi. Ugyanakkor János evangéliumának ezt a 10. fejezetét nem csupán az ilyen teológiai viták teszik különlegessé, hanem az a szépség is, ahogyan Jézus önmagát jó pásztornak nevezi (10,11). Ez nem valami bukolikus ábrázolás, hanem véres valóság: a jó pásztor életét adja a juhokért.

Jézus tudja, hogy mit beszél. Mindez korántsem csak költészet. Nem metaforikus leírása a jó pásztor önfeláldozó feladatának. Nem jelkép. Ellenfeleinek éppenséggel nincs érzékük a költőiséghez, nem képesek metaforikusan gondolkodni: ők bizony köveket ragadnak, hogy megkövezzék őt (10,31).

Tovább

Hangolódó #71 | Egyházzenei advent

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat advent második vasárnapja alkalmából Dr. Finta Gergely, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyházzenei Tanszékének vezetőjét, orgonaművészt, a Deák téri templom orgonistája készítette.

f2.jpg

Adventi válogatásunk első fele hazai dallamokat idéz. Egyik legkedveltebb adventi énekünk az Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő. Hazánkban népdalszerű változatát használjuk, ami egy német ének nyomán született. A szövege költői képpel fejezi ki Krisztus mennyei és földi származását: Megnyílt az ég, harmatozva…, Föld virulj ki, hadd fakadjon…

Tovább

Mikulás vagy Jézuska? – Mit mondjunk a gyerekeinknek, ki hozza az ajándékot?

Mikulás az ablakban, Mikulás a plázában, Mikulás a tévében. A piros sapkás, jóságos Télapó lassan monopóliumra tör a gyerekek figyelmének elnyerésében, és néhány keresztény ezt aggódva figyeli: a Mikulás-láz nem tereli el a figyelmét a gyerekeknek a karácsonyi születéstörténetről? Mit mondjunk, ki hozza az ajándékot, a Mikulás vagy a Jézuska?

Szöveg: Kovács Barbara ajandek.jpg

Karácsony előtt családlátogatóba menni nem egyszerű feladat. Van egy taposóakna, amelyre a legtöbb vendég gyanútlanul rálép, amikor más gyerekével találkozik: a „Mit kértél a Jézuskától/Mikulástól/angyalkától?”-kérdés. Szinte garantált, hogy nem jó személyre kérdezel rá, és a szülők villámló szemekkel hallgattatnak el, hiszen náluk nem is a Mikulás hozza az ajándékot, hanem a Jézuska – vagy épp fordítva. De ki is hozza tulajdonképpen, és mivel teszünk jót a saját gyerekeinknek, ha mit mesélünk nekik?

Tovább

Hangolódó #70 | Advent a kimerült lelkeknek

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat advent első vasárnapja alkalmából készítettük.

nek.jpg

Mai válogatásunkban Advent a kimerült lelkeknek címmel egy verses igehirdetés olvasható. A vers egy részlete így hangzik:

Tovább

„Az állam és az egyház viszonyát érdemes vizsgálni” - Interjú Dudás Gergellyel

Magyarország legnagyobb internetes újságjának, az Index.hu-nak korábbi főszerkesztője egy közösségi finanszírozáson alapuló, mindentől és mindenkitől független híroldalt tervez létrehozni. Dudás Gergelyt a Politisről, a média átalakulásáról, de a kereszténység és egyház közéletben és sajtóban látható szerepéről is kérdeztük.

image.jpg

Olvasta már a Kötőszó blogot vagy más keresztény blogokat?

Amikor még az Index főszerkesztője voltam, akkor többször olvastam a Kötőszót, a kezdetekkor figyeltem az indulását, de alapvetően politikai, közéleti kérdésekkel foglalkozom, ezért azokat a tartalmakat olvasom leginkább.

Online világban él, olvas azért még print termékeket is?

A szakmámból adódóan online és nyomtatott médiumokat is olvasok. Elég széles palettán fogyasztom a magyar sajtótermékeket, és azokat az írásokat és tanulmányokat, amelyek a magyar közélettel kapcsolatosak, akár könyv formában is. Az utóbbi idők egyik nagy olvasmányélménye volt számomra például a Hegymenet című kötet.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a világi média egyházellenes, keresztényellenes. Lehetne ez ellen tenni? Ön szerint segíthetik a keresztény felületek a médiában dolgozó szekuláris újságírók munkáját?

Én ateista vagyok. Úgy gondolom, hogy általában nagyon nehéz az egyházakról beszélni a sajtóban. Ha általában beszélünk az egyházakról, akkor máris belefutunk hibákba, hiszen nem lehet irányzatokat, felekezeteket egy kalap alá venni. De azt gondolom, hogy a mai társadalomban az egyházak szerepe igen ambivalens sok kérdésben. Ha csak a menekültválságra gondolunk, azt látjuk, hogy egyes egyházak akár a saját tanításaikkal vagy még akár egy pápai állásfoglalással is szemben álló nézeteket támogatnak, másként értelmezik azokat. Nem gondolom, hogy a világi médiának az lenne a feladata, hogy egyházi oldalról mutassa be, közelítse meg ezeket a közéleti kérdéseket.

Tovább

Üldözött keresztényeknek és a közel-keleti konfliktus áldozatainak gyűjtenek az evangélikusok

A Magyarországi Evangélikus Egyház adventi adománygyűjtést hirdet advent harmadik vasárnapjáig, azaz 2017. december 17-ig bezárólag a közel-keleti konfliktus áldozatai és kiemelten is az üldözött keresztények megsegítésére. Az adományokat minden magyarországi evangélikus gyülekezetben át lehet adni az istentiszteleti offertórium (perselypénz) keretében, vagy eljuthatja közvetlenül a bejegyzésben megtalálható számlaszámon.

christians.jpg

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője a következőkkel buzdítja adakozásra az evangélikusokat és mindazokat, akik szimpatizálnak az üggyel: 

„Felelős keresztyén ember nem lehet közömbös a közel-keleti térségben élő emberek, különösen az ottani keresztények sorsa iránt. A radikális iszlám szörnyű pusztítást végez, és a legrégebbi keresztény közösségek már csak nyomokban lelhetők fel az ősi vidékeken.

Tovább

A válás mint Isten akarata?

A katolikus egyház szerint a házasság szentség, ezért a válást súlyos bűnnek tartja, nem engedi az újraházasodást sem. A protestáns teológia szerint azonban a házasság nem szentség. Miért? Mert nem üdvösségkérdés, nem kapcsolódik hozzá a mennybe jutás ígérete. Mégis, amikor mindenáron védjük a házasságot, akkor rekatolizálunk. Gyakorlati életünkben, az egyházi közbeszédben katolikusnak tűnünk. Időutazunk… Miért? Mert érték számunkra a házasság, a párkapcsolat, a szerelem és szeretet, a család. Érték. De milyen áron?

Szerző: Prém Alexandra

divorce-attorney.jpg

Amikor házasságról és válásról beszélünk, sokszor a képzeletünkben megjelenő képekkel, elvont fogalmakkal, ideákkal operálunk. De ezek nem ideák, hanem emberi történetek. Emberi drámák.

Ha úgy vitázunk házasságról és válásról, hogy nem látjuk szemünk előtt, nem hallgatjuk meg ezeket a történeteket, akkor életszerűtlen dolgokat mondunk, és éppen azokat nem szolgáljuk, akikért vagyunk: az embereket.

Tovább

Mennyire biztos az örök élet?

Prédikáció az egyházi év utolsó vasárnapján

„Az örök élet nem olyasvalami, ami megmarad a tulajdonunkban, már ha helyes lóra teszünk, és Krisztus táborához kötelezzük el magunkat. Az örök élet nem lezsírozott nyeremény a játszma végén. Péter szavaival élve, a játszma végén minden elég majd. Nem érdemes hát a földi dolgok helyett átnyergelni egy másik hamis biztonságra, s fix örök életben reménykedni. Az egyház igazi kincse nem az örök élet, hanem az evangélium. Mindnyájan Isten kezében vagyunk.” Bence Áron prédikációját közöljük, mely az egyházi év utolsó vasárnapján, a szentendrei evangélikus templomban hangzott el.

menny.jpeg

„Tudjátok meg elsősorban azt, hogy az utolsó napokban csúfolódók támadnak, akik mindenből gúnyt űznek, akik saját kívánságaik szerint élnek, és ezt kérdezgetik: „Hol van az ő eljövetelének ígérete? Mert mióta az atyák elhunytak, minden úgy maradt, amint a teremtés kezdetétől fogva van.” Mert rejtve marad előttük, szándékosan meg is feledkeznek róla, hogy egek régóta voltak, és föld is, amely vízből és víz által állt elő az Isten szavára. Ez által az isteni szó által az akkori világ özönvízzel elárasztva elpusztult, a mostani egek és a föld pedig ugyanezen szó által megkímélve megmaradtak, hogy tűznek tartassanak fenn az ítéletnek és az istentelen emberek pusztulásának napjára. Az az egy azonban ne legyen rejtve előttetek, szeretteim, hogy az Úr előtt egy nap annyi, mint ezer esztendő, és ezer esztendő annyi, mint egy nap. Nem késlekedik az Úr az ígérettel, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen. De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlnak, az elemek égve felbomlanak, a föld és a rajta levő alkotások is megégnek. Mivel pedig mindezek így felbomlanak, milyen szentül és kegyesen kell nektek élnetek, akik várjátok és siettetitek az Isten napjának eljövetelét, amikor majd az egek lángolva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak! De az ő ígérete szerint új eget és új földet várunk, amelyben igazság lakik. Ezért tehát, szeretteim, minthogy ezeket várjátok, igyekezzetek, hogy ő tisztának és feddhetetlennek találjon benneteket békességben.” (2Pt 3,3-14)

Tegnap azt terveztük, hogy végre elkezdjük a költözést Szentendrére. És ezzel megkezdjük közös életünket Katival, no és persze a szíve alatt hordott kisbabával. Korán keltünk, elmentünk Kati gyerekkori otthonába, pakoltunk, cipekedtünk, szortíroztunk, zacskóztunk. Sokan segítettek nekünk ebben. Koradélutánra, mikor megérkeztünk a költöztetőfurgonnal az Ady Endre utcába, hideg, sötét lakás fogadott minket. Először azt hittük, áramszünet van, de hamar kiderült, hogy a társasház többi lakásában minden rendben. Ekkor már a szentendrei testvérek is a helyszínen voltak. Lementünk a lépcsőház aljába, és meglepve láttuk, hogy a villanyóránkat hatóságilag kiszerelték. Erről egy a villanyóra helyén hagyott, hivatalos papír tájékoztatott minket. Telefonáltam a tulajdonosnak, aki rövid időn belül szintén a helyszínre érkezett, feldúlva, hiszen hozzánk sem, hozzájuk sem érkezett semmilyen előzetes figyelmeztetés, pedig ők rendesen átíratták a nevükre az előző tulajdonosról a lakást az ELMŰ-nél is. Felhívtuk az ELMŰ hibabejelentő számát. Ők minden kérlelésünkre sem tudtak a hétvégén a segítségünkre lenni. Ott álltunk a hideg, akkorra már teljesen sötét lakásban, eddigi életünk bezsákozva, bedobozolva a földön, a lapraszerelt szekrények szomorúan a falnak dőlve, a testvérek által hozott istenhozott pezsgővel és sörökkel, és tudtuk, itt most nincs mit tenni. Meg kell várnunk a hétfőt, addig nem lesz változás. Kati hazament a furgonnal és anyukájával, engem egy kedves gyülekezeti tag fogadott be éjszakára. Nem így terveztük a szombat délutánunkat, de egy kiszerelt villanyórával nincs értelme vitába szállni.

Ítélet. Reménység. Örök élet.

Az egyházi év utolsó vasárnapjai nagyon nehéz témákat vetnek fel. Arra a kérdésre, hogy mi vár ránk és a világra az idők végén, nehéz dolog keresztényként válaszolnunk. Péter apostol is írja a mára kijelölt szövegünk közvetlen folytatásában, hogy nehezen érthető dolgok ezek, melyeket az ige hallgatóinak és magyarázóinak könnyű félreérteniük.

Tovább

Hangolódó #69 | Isten országa

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat örök élet vasárnapja alkalmából Isten országáról készítettük.

hang.jpg

Nem tudom, milyen lesz Isten országa, vagy mikor fog eljönni, mégis reménykedem. Reménykedem, mert úgy érzem, tudom, milyen Isten, és ebből kifolyólag következtethetek az ő országára.

Ugyanis mikor Isten Krisztusban eljön a földre, a reménytelenségből remény születik. Az esélyteleneknek esély adatik. A kirekesztettek, a lenézettek, az alábecsültek otthonra és megbecsülésre találnak. A fájdalmakkal, betegségekkel küzdők testi és lelki egészségre lelnek. Az elnémultak megszólalnak, a vakok látnak, a süketek hallanak. Az igazságtalanságból igazság lesz. A bátortalanság, az elveszettség vagy a szégyen érzéséből szabadság. A bánatból öröm, a halálból pedig élet.

Bár mindez nem biztosíték, de reményt ad az embernek, hogy Isten országa valóban olyan lesz, amilyet mi, keresztények mindannyian megtapasztaltunk Jézus Krisztus személyében.

Tovább