Mi köze az alvásnak húsvéthoz?

2018. március 22. - KötőSzó

Reggel fél hét van. Már harmadszorra nyomtuk meg a telefonunk szundi gombját, és az aznapi feladatok lassan kezdenek az elménkbe szűrődni. Az alvás, melyből sosem elég, és mégis egyre kevesebb jut, ahogyan egyre több teendőt sűrítünk egy napba. Az alvás az emberi természet egyik legmisztikusabb része, de vajon hogyan kapcsolódik az alvás a húsvéthoz? 

Szerző: Kovács Barbara

pexels-photo.jpg

A Bibliában az alvás sokszor szerepel úgy, mint a halál eufemizmusa. Ahogyan a zsoltáros írja: „Tekints rám, hallgass meg, Uram, Istenem! Tartsd meg szemem ragyogását, ne jöjjön rám halálos álom!” (Zsolt 13,4) Jézus maga is költőien fejezi ki ezt a hasonlóságot Lázár feltámasztásának történetében: „Ezeket mondta, azután így szólt hozzájuk: Lázár, a mi barátunk elaludt, de elmegyek, hogy felébresszem.” (Jn 11,11) A népi vallásosságban is megjelenik az alvás mint a halál szimbóluma, ezt érhetjük tetten evangélikus énekeskönyvünk egyik legszebb esti koráljában, „A fényes nap” kezdetű ének második versszakában: „Minden ember megy nyugodalomra, / Az Istentől elrendelt álomra, / De én, Uram, úgy megyek ágyamba, / Mintha mennék gyászos koporsómba.”

Valóban, az alvásban van valami ijesztő és a halálhoz hasonlatos, ahogyan öntudatlanul és magunkra hagyottan fekszünk a sötétben órákig. Nem tudunk semmit tenni azért, hogy ne aludjunk, a testi késztetésünk az alvásra sokkal erősebb az emberi szándékunknál. Nem csoda hát, ha olyan sokszor a gyengeség jeleként aposztrofálják az alvást. Maga Jézus is megélte ezt a Gecsemáné-kertben, amikor hatalmas lelki tusán ment keresztül, és arra utalt a tanítványoknak, hogy „A lélek kész, de a test erőtlen.” (Mk 14,38) A szinoptikus evangéliumokban Jézus kertbéli imádsága a passiótörténet egyik legfeszültebb pillanata. Az elfogatástól kezdve a kereszthalálon keresztül a feltámadásig minden az Olajfák hegyéről indul. Miközben azonban a feszültség a tetőfokára hág, és Jézus vért verejtékezik a szenvedéstől, néhány méterrel arrébb a tanítványok békésen szunyókálnak.

Tovább

A bálványimádás és politikai idiotizmus jelei a választási időszakban

A legutóbbi amerikai választások után Steven Kopp lelkész a következő sorokat írta: „A választási időszak felszabadító volt számomra. Egy rakat bálvány lepleződött le, ami a saját szívemben volt. Ezek a leplezések fájtak, ugyanakkor a Krisztusba vetett hitemben erősítettek meg.” [1] Mintha a kampányidőszak során egy személyes megtisztulási folyamaton ment volna át a lelkész, aki felismerte saját, kézzel csinált isteneit. De hogyan lepleződnek le ezek a bálványok? Hogyan épülhet hitünk egy politikai választás során függetlenül annak eredményétől?

Szerző: Kodácsy Tamás református lelkész

d_as20140506070.jpg

Timothy Keller írja a kortárs bálványimádást leleplező könyvében, hogy ahol elveszett Isten valósága, ott sokan a politikában keresik azt a transzcendens vallásos élményt, amelyre vágynak.

„Tudunk úgy tekinteni politikai vezetőinkre, mint messiásokra, a politikai irányvonalakra, mint megváltástanra, és képesek vagyunk a politikai támogatást egyfajta vallássá tenni. Ha egy dologból bálvány lesz, annak az egyik jele az, hogy a félelem lesz úrrá az életen. Amikor életünk központjába a bálvány kerül, akkor függünk tőle. Ha hamis istenünket veszélyezteti valami, akkor teljes pánikba esünk. Nem azt mondjuk, hogy »Milyen kár, mennyire nehéz!«, hanem azt: »Ez a vég! Nincs többé remény!« Ez lehet az oka annak, amiért oly sok ember olyan végletes módon reagál a politikai változásokra és irányokra. […] A politikai bálványimádás jele az is, ha az ellenfelekre nem úgy tekintünk, mint akik egyszerűen tévednek, hanem úgy, mint akik gonoszak.” [2]

A kampány mindannyiunk számára megterhelő. Folyamatosan politikai hirdetések vesznek körül bennünket. A munkahelyi, gyülekezeti, baráti, családi beszélgetések olykor heves érzelmeket, szócsatákat váltanak ki. Ezeket a vitákat és beszélgetéseket nem lehet elkerülni, mert itt emberi mivoltunk alapvető motivációi kapnak teret, még ha ennek nem is vagyunk mindig tudatában.

Tovább

Fabiny Tamás gondolatai hazáról és Tóbiás gólyáról

Március első hetében hazaérkezett Afrikából Tóbiás, a fekete gólya. A maga tizenkilenc évével ő az egyik legöregebb ebből az értékes fajtából. Nyári rezidenciája Gemencben található, ahol általában augusztusig tartózkodik, amikor majd ismét útra kel. A fészekkamerának köszönhetően interneten követni lehetett, miként érkezett haza a hosszú repülésről. Bölcs családfőként megelőzte társát: Sára általában március közepén érkezik. Amilyen büszke magyar gólyák ők, a március 15-ei nemzeti ünnepet nyilván már itthon és közösen szeretik ünnepelni, saját fészkükben.

Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök jegyzete – elhangzott 2018. március 18-án a Kossuth Rádióban.
tobias.jpg
A webkamerás felvételek szerint idén azonban akadt egy kis bökkenő. Tóbiás a sok ezer kilométeres utazás után azt kellett, hogy tapasztalja: fészke bizony megrongálódott. Az akkor még dermesztően hideg időben meglehetősen védtelennek látszott a gólyamadár. „Sötétedéskor azt lehetett látni, hogy ácsorog a nagy hóban a fészek megmaradt részén” – írják a tudósítások.

Sajnálom Tóbiást. Féltem őt és társát, Sárát, akik az elmúlt négy évben tíz fiókát neveltek fel ebben a fészekben. Most is hazajöttek, hiszen tudják, hogy ez az otthonuk. De lesz-e ismét fészkük? Költenek-e fiókákat?

Tovább

Hangolódó #85 | This Is Us

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai válogatásunkat a This Is Us (magyarul: Rólunk szól) című sorozat ihlette.

my_post_copy_2_3.jpg

Mindig is hadilábon álltam azokkal a családi sorozatokkal, melyek sztereotipikusan mutatták be egy keresztény, jómódú, fehér család tökéletes életét. Gondoljunk csak a sokak által jól ismert Hetedik mennyország (7th Heaven) című sorozatra, ahol igen, megjelentek az apróbb problémák, mint az, hogy Matt füves cigit szív, vagy Maryt letartóztatják, de mindig megoldódott minden, és végül mindannyian nagyon jó emberek lettek a család és Isten szeretetének segítségével. Bár nagyon szerettem a sorozatot, és évekkel ezelőtt egy nyár alatt végig is néztem mind a 11 (!) évadot, mégis végig azt éreztem, hogy ez valahogy nagyon messze áll a valóságtól mesterkéltsége és szappanoperás jellege miatt.

Mikor nézem a This Is Us című sorozatot, ez az érzés nincs bennem, pedig nagyon hasonló premisszája van, mint bármely más szappanoperának vagy családi drámának: adott pár ember, akiknek összefügg az élete. Jelen esetben amiatt, mert mindegyiküknek ugyanazon a napon van a születésnapja, de a sorozat itt persze nem áll meg. Nem szeretnék elárulni sokat, de az első rész végére mindenkinek kristálytisztává fog válni, hogy mi is az, ami összeköti ezeket az embereket ezen a születésnapi dátumon túl, és ha ezt az információt tudjuk, már sokkal jobban fogjuk értékelni azt, hogy kik is ezek az emberek, és hogy mit jelentenek egymásnak és végeredményben nekünk.

Tovább

Kiéghet egy lelkész is? – Elmondjuk, mit lehet tenni!

„A kiégés nagyon észrevétlenül jön, amikor sorozatosan nem adjuk ki magunkból  a bennünk rejlő feszültségeket, hanem csak gyűlnek, és közben tompítják a motivációt és a hivatástudatot. Mígnem egy idő után már másokat kezdünk el okolni, a rendszer, az egyház áldozatainak érezzük magunkat. Amikor reggel úgy ébredünk fel, hogy semmi motivációnk nincs, megkérdőjeleződik a munkánk értelme, és nem értjük, hogy mi történik velünk. Halogatjuk a feladatokat, mert egyre reménytelenebb kihívásnak tűnnek. Emellett egyre súlyosabb fizikai tünetek is jelentkezhetnek, korábban tápláló, erősítő kapcsolatok szakadhatnak szét, az istenkapcsolat is meglazul, annyira, hogy vannak lelkészek, akik hónapok vagy évek óta – »a kötelezőn kívül« – nem imádkoznak, nem olvasnak Szentírást. Bergmann úgy fogalmaz, hogy ez »Isten csendje«, mert úgy érezzük, hogy Isten hallgat, nekünk pedig csak a nihil, az üresség marad. Valójában azonban nem Isten az, aki hallgat, hanem mi zárjuk be saját magunkat akár a lelkészi hivatásunkba is." Interjú lelkészek lelkiállapotáról, kiégésről, lehetőségekről Johann Gyula evangélikus lelkész és mentálhigiénés szakemberrel.

Szöveg: Kovács Barbara

untitled-1-01.jpg

Lelkészek fordulnak hozzád életük nehéz helyzeteiben mint lelkigondozóhoz. A lelkészi hivatásod mellett hogyan alakult ki ez a szereped?

Az első fontos állomás ezen az úton az volt, amikor 2000-ben a teológiára [Evangélikus Hittudományi Egyetem] kerültem egyetemi lelkészként. Teológusokkal, lelkészekkel voltam körülvéve egy nagyon homogén társaságban, itt tapasztaltam meg először, hogy hogyan élik meg a lelkészek a hivatásukat. Éreztem, hogy nagyon fontos a belső egyensúly megtalálása, és hogy ezt később, a gyülekezeti életben meg is tudják tartani. Ezért jelentkeztem a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetébe egy mentálhigiénés posztgraduális képzésre, aztán pedig külsős oktatóként tanítani is kezdtem az ide jelentkező segítő foglalkozásúakat, illetve lelkészeket, papokat, szerzeteseket. Nekik olyan önismereti, személyiségtámogató vagy épp szupervíziós jellegű csoportokat szervezünk, amelyek segítik őket a munkájukban, egyben a kiégés megelőzésére is szolgálnak. Mivel ismertem a teológushallgatókat, és volt némi rálátásom a lelkigondozás szakmai területére is, ez eredményezte, hogy lelkészek fordultak és fordulnak ma is hozzám nehézségeikkel krízishelyzetekben egyénileg vagy éppen csoportos lelkigondozás során.

Melyek azok a krízishelyzetek, amelyekkel a legtöbb lelkész szembesül? Hol vannak azok a buktatók, ahol a legtöbben elakadnak?

Tovább

Magdalai Mária, a jó útra tért rossz lány? – Városi legendák a Bibliában, 2. rész

Mi jut eszedbe, ha meghallod Magdalai Mária nevét? Még a Bibliában kevésbé jártas embereknek is homályosan dereng valami a festményekről ismert, hosszú, szőke hajú nőről, aki Jézus lábához borul a kereszt tövében, vagy éppen könnyeivel öntözi és hajával törölgeti Jézus lábát. De ha mindez nem is lenne ismerős, sokunknak valószínűleg egy jó útra tért prostituált alakjával kapcsolódik össze Mária neve. Mi  igaz mindebből, és hol kezdődik egy újabb városi legenda? Városi legendákkal már foglalkoztunk egy előző bejegyzésben, itt tudod elolvasni.

Szöveg: Kovács Barbara

web-alexander_ivanov_christs_appearance_to_mary_magdalene_after_the_resurrection_google_art_project.jpg

Bibliai történetekkel kapcsolatban néhányszor előfordul az a harmonizáló törekvés, hogy az olvasók különböző leírásokat gyúrnak össze eggyé, ám az így létrejött történet valójában nem is szerepel a Szentírásban. Magdalai Mária alakja is ennek az összeolvasztásnak esett áldozatul, hiszen a legtöbb, köztudatban élő információ róla egyáltalán nem köthető a nevéhez. Az, hogy ő egy prostituált lett volna, sehol nem szerepel a Bibliában, de mivel elég figyelemfelkeltő tulajdonságnak számít, ez az, ami leginkább elterjedt róla. Nagyon fontos mindezt tisztázni, mert ezek a félreértések felerősítik az olyan nézeteket, miszerint a bibliai nőalakok nagy része erkölcstelen volt, ezáltal kisebbítve az első, Jézust követő asszonyok jelentőségét, szerepüket mindössze a „feleség-anya-szűz-prostituált” kategóriákra szűkítve le.

Tovább

Kondor Pétert választották a Déli Egyházkerület új püspökévé

Kondor Péter békéscsabai lelkészt választotta a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) a Déli Egyházkerület új püspökévé – adta hírül közleményben a MEE. A Déli Evangélikus Egyházkerület Szavazatbontó Bizottsága megállapította, hogy a választás érvényes és eredményes volt.

28876957_10155237089246752_1099790602_o.jpg

Választási panaszt a vélelmezett jogsértéstől számított 8 napon belül lehet előterjeszteni, mely határidő jogvesztő, igazolási kérelemnek nincs helye. Így leghamarabb 2018. március 14. napján lehet a választás eredménye végleges.

Kondor Péter a megválasztása utáni első mondataival megköszönte a bizalmat az egyházkerület gyülekezeteinek, a presbitériumoknak, az egyháztagoknak és a kollégáknak. 

„Nagy megtiszteltetés, de kihívás ez a szolgálat, hiszen olyan elődök nyomába kell lépnem, akik rendkívül sokat tettek az egyházkerületért. Azt remélem, hogy személyemmel a váltás nem jelent majd nagy változást az egyház életében, hanem inkább egy hangszínváltást. Talán ezután kicsit más hangszerelésben hangoznak majd el ugyanazok az örök gondolatok, amelyekre minden időben szüksége van a mi szívünknek-lelkünknek” – mondta Kondor Péter.

Tovább

Megalakult a Kötőszó-beszélgetések nevű Facebook-csoport!

A Kötőszó evangélikus közéleti blog már a kezdetektől fogva azt a célt tűzte ki a zászlajára, hogy mi, evangélikusok beszélgessünk. Beszélgessünk közéletről, teológiáról vagy kultúráról. Beszélgessünk a körülöttünk lévő világról, a minket meghatározó eseményekről és folyamatokról. Beszélgessünk barátságosan, szeretetteljesen. Ezért létrehozzuk Facebook-csoportunkat, hogy ez sokkal személyesebben történhessen. A csoport nyilvános, mindenkit szeretettel várunk. Itt lehet csatlakozni.

pexels-photo-711009.jpeg

Reméljük, hogy ez a közösség segíthet abban, hogy az általános internetes párbeszédkultúrával szemben egy olyan közösség formálódhasson, ahol alázattal és őszinteséggel próbálunk megoldásokat keresni életünkre vonatkozó különböző kérdéseinkre. Épp ezért bátorítunk mindenkit arra, hogy ha kérdése van felénk, vagy régóta foglalkoztatja egy téma, melyet esetleg nem tud megbeszélni másokkal, vagy csak ajánlani szeretne egy érdekes cikket, írást, prédikációt stb., akkor azt megossza velünk.

Tovább

Hangolódó #83 | 2017 legjobb filmzenéi

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkban 2017 legjobb filmzenéiből szemezgettünk az idei Oscar-díj-átadó apropóján. Szurkoljunk mindannyian Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének!

my_post_copy_2_1_1.jpg

Rengeteg részletnek lehet hangulatteremtő ereje egy filmben, de talán egy sem olyan hatásos, mint a zene. Nem véletlen, hogy a legemlékezetesebb vagy a kedvenc jeleneteink alatt szinte mindig hallható egy dallam, így amikor a listát készítettem, többnyire nem is a dalokra, hanem azokra a jelenetekre, maradandó élményekre vadásztam az emlékeimben, melyek a legmélyebb nyomot hagyták bennem a tavalyi filmfelhozatalból.

Tovább

Temetés lelkészszemmel

Féltem, ha tovább maradok, megütöm a lelkészt – ezzel a címmel jelent meg nemrég a Kötőszó blogon egy írás, amely egy félresikerült temetésről szól. A blogoló egy valóban szomorú és sajnálatos – igaz, nem személyes, hanem másutt olvasott – élmény alapján osztja meg gondolatait a temetési szertartás buktatóiról. Úgy gondolom, ez nem jellemző, de egy ilyen rosszul sikerült esetből egy is sok, nem lenne szabad előfordulnia. A bejegyzés szerzője megpróbálja megérteni, sőt megmagyarázni, hogy mi lehet az ilyen hiba hátterében. Néhány gondolattal szeretnék reflektálni úgy, mint – most már nyugdíjas – lelkész, aki több mint negyven év aktív szolgálatban eltöltött idő alatt közel ötszáz temetési szertartást végeztem, és senki nem akart egyszer sem megütni.

Szerző: Balicza Iván

temetes.jpg

Kezdjük ott, hogy a gyász nagyon komoly lelki folyamat, és a temetés a legszenzitívebb és a legstresszesebb munka. Nekem legalábbis minden esetben zabszemeffektusom volt, átélve a felelősséget. Ezt nem szabad kívülállóként, felszínesen, megfelelő felkészülés és empátia nélkül végezni. Ahhoz pedig, hogy ezek a feltételek biztosítottak legyenek, elengedhetetlen a gyászolókkal való előzetes megismerkedés, beszélgetés, akár úgy is, hogy erre nem a lelkészi hivatalban kerül sor, hanem a gyászoló család otthonában tett lelkészi látogatáson. Ennek során lehet megismerni a hozzátartozókat, reakciójukat, és főképpen megfelelő és részletes információkat kapni az elhunytról, életéről, sorsáról, emberi tulajdonságairól. Megbeszéljük azt is, hogy milyen énekek hangozzanak el a temetésen, meg azt, hogy van-e valamilyen különleges kívánsága a gyászolóknak, ének, vers, további búcsúztatók, hogyan történik a szertartás. Ez a beszélgetés arra is szükséges, hogy magán a szertartáson ne ismeretlenként álljunk ott, hanem a hozzátartozók és a lelkész között már legyen egyfajta bizalmi, összetartozás-tudat. Jó esetben ez a továbbiakban is megmarad, nem egyszer éppen egy temetési szertartást követően kezdtek el a hozzátartozók az egyházzal kapcsolatot tartani, templomba járni.

Tovább