Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Ökumenikus? Mi az? – Eláruljuk!

Számtalanszor kerülhetünk kissé vicces, de egyúttal kínos helyzetbe, ha az ökumenikus szó elhangzik egy eseményen vagy beszélgetésben, mivel sokan nem ismerik a szó jelentését. Ebben a bejegyzésben és az adásban szó lesz a ökumené fogalmának jelentéséről, az ökumenikus mozgalom történetéről, határairól és korlátairól is.

Szerző: Kovács Viktor

 shaun-frankland-nsl7iqgypaq-unsplash_1.jpg


– Ekonomikus? 
Nem, az valami gazdasági dolog.
– Ökonomikus?
– Nem, a zöld program.
– Ökonemikus?
Az, nem tudom, mit jelent, de szerintem a szó, amit keresel ilyenkor január második felében, az ökumenikus.

Hasonlóan vicces, de egyúttal kínos helyzetbe is kerülhetünk, ha elhangzik az ökumenikus kifejezés egy-egy eseményen vagy beszélgetésben, mivel sokan nem ismerik a szó jelentését, pedig talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az alapműveltség részét kellene, hogy képezze.

Ebben a bejegyzésben tisztázzuk a szó jelentését is.

*

A kereszténység nagyon régóta nem egységes vallás. „Hivatalosan” az első nagy szakadás 1054-ben volt a római pápa vezette Nyugat és a független egyháztestekből álló Kelet között. Persze már előtte is voltak hagyománybeli és teológiai különbségek, de a nyugati és keleti vezetők ekkor vitték kenyértörésre a dolgot kölcsönös kiátkozással.

A 19. század utolsó éveiben indult csak el Skóciából az a mozgalom, amely felismerte, hogy vállalhatatlan, hogy szinte egymás ellenségei a kereszténység különböző ágai, felekezetei, és tenni is mertek azért, hogy elinduljon a közeledés a különböző keresztény egyházak között. Ez lett az ökumenikus mozgalom.

Ennek jegyében zajlik minden év januárjának második felében az ökumenikus imahét, amelyben a részt vevő felekezetek együtt imádkoznak a Krisztusban hívők nagyobb egységéért.

Az adásban szó lesz a ökumené jelentéséről, az ökumenikus mozgalom történetéről, határairól és korlátairól is.

Hivatkozások:
Miért nem egységes a kereszténység?
Leuenbergi konkordia
Katolikus-evangélikus közös nyilatkozat a megigazulásról

Borítókép: Unsplash.com/Shaun Frankland

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516815904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása