Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #94 | Olgyay Hangok

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai alkalommal Kinyik Anita válogatott az Olgyay Hangok családi zenekar dalaiból.

my_post_copy_2_12.jpg

Az alternatív gitárművész, zeneszerző Olgyay Gábor hegedűtanár feleségének segítségével saját és bátyjának nagyszámú, zenére fogékony gyermekeiből – három év szigorú szolfézs- és hangszertanítással – „kinevelte” a maga zenei csapatát. A katolikus (nagy)családi zenekarban volt dobos, billentyűs, hegedűs, gitáros, fuvolás, furulyás, zajkeltő mindenes. Aztán robogott velük a kisbusz különböző vidéki és városi templomokba, a határokon túlra is. Friss, különleges hangzásvilágú muzsikájukkal, magával ragadó előadásmódjukkal átlelkesítették a misetételeket, és igazi művészi-lelki élményt adtak hallgatóságuknak.

Olgyay Gábor lemezei jobbára sehova nem sorolhatók be. Zenei barangolásairól, „ars poeticájáról” bővebben a vele készült életpálya-interjúban lehet olvasni. A liturgikus és a világi vagy világzenei műfaj érdekes ötvözete az Olgyay-féle stílus, alaptermékenyítője a népzene, ugyanakkor kortárs megoldásokban is gazdag. Se a „mainstream” egyházzenei „popnak”, se a world music trendeknek nem kíván megfelelni. Egyedi hangzású, hangulatú és érzelemgazdag zene, mely mögött az ihletettség és a tudatos, feszes kompozíció egyaránt érezhető a laikus fülnek is.

A válogatásba a legtöbb zeneszám a magyar népénekeket és liturgikus tételeket feldolgozó Aki bennem hisz című lemezről került be, de az özönvíz történetét elzenélő Missa Noéból és a monumentális kórussal, vonósnégyessel és rezesekkel megszólaló Izzik a mennyből is hallhatunk részleteket. Ezenkívül felcsendül még Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának „Földanyánkról” szóló tétele, lemezen még meg nem jelent, latin nyelvű megzenésítése is. A hangfelvételeken az Amadinda Ütőegyüttesből ismert Holló Aurél is közreműködik.

A tracklista utolsó blokkja különleges világzenei csemegét kínál. Megszólal egy korai Olgyay-lemez, a világ számos tájának népzenéjét felvillantó Körtánc néhány darabja – felcsendülnek afrikai, húsvét-szigeteki és ófrancia dallamok.

A válogatást azért készítettem a Kötőszó Hangolódó rovata számára, mert biztos vagyok benne, hogy sokan keresik a középutat a zenei előképzettséget, vájt füleket igénylő egyházzenei magasművészet és a népszerű, ám kevéssé kimunkált beatzenés dicsőítő dalok között. Az Olgyay Hangok családi zenekar mindenféle előzetes koncepció nélkül tölt be egy ilyen űrt eredeti megszólalásával, hagyományőrzésével, ugyanakkor merész újításaival – hallgatásuk bizton segít a szív húrjainak éghez hangolásában.

Számok listája:

  • Egy, amit kérek az Úrtól... (Aki bennem hisz)
  • Teremtő Lélek, jöjj közénk… (Aki bennem hisz)
  • Magasztalás (Izzik a menny) 
  • Ave Maria (Aki bennem hisz)
  • Matre Terra (Naphimnusz)
  • Agnus Dei (Missa Noe)
  • Dicsőség (Aki bennem hisz)
  • Credo (Missa Noe)
  • Csillag (Aki bennem hisz)
  • Máramarosi táncok (Körtánc)
  • Kai kai (Körtánc)
  • Ka mea mea (Körtánc) 
  • Je suis aveugle (Körtánc)

A mai válogatást Kinyik Anita készítette. Anita korábbi írásait itt találod meg.

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6813964292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása