Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #91 | Énekeljetek!

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai válogatásunkat Cantate vasárnapjának nyomán készítettük, kizárólag a capella dalokkal. Cantate azt jelenti: Énekeljetek!

my_post_copy_2_1_2.jpg

Szokták mondani, hogy az evangélikus egyház az „éneklő egyház”, és ez igaz is. Énekanyagunk bámulatos gazdagsággal rendelkezik, és a könnyűzenében is kicsit mások vagyunk, mint a többi felekezet. Viszont a gyülekezeti éneklés – tisztelet a kivételnek – hagy kivetni valót maga után. Sok kritika éri például az énekeskönyvi énekek nehézségét, esetleg „maradiságát”, vagy az orgona kontra gitár kérdést, vagy a megfelelő kántorok hiányát. Ezeket az esetleges problémákat a végtelenségig lehetne sorolni, de úgy érzem, nem ebben van a hiba. Hanem abban, hogy: 

nem igazán tudunk már énekelni.

Legalábbis nem érzem azt, hogy az a fajta együtt éneklés, ami régen jellemezte az emberi közösségeket, ma meglenne bennünk. Amikor még képesek voltunk mélységeket és magasságokat közösen egy dalban megfogalmazni és átélni, amikor még a bátortalanok sem törődtek azzal, hogy ki milyen szépen és tökéletesen énekel, amikor még az éneklés elsődlegesen arról szólt, hogy közösségben legyünk a másikkal. Úgy érzem, ma ez nincs így, pedig az ének erejére rendkívül nagy szükségünk lenne.

A mai válogatásban csak a capella dalok vannak, melyek az énekben rejlő erőt hivatottak bemutatni:

Számok listája:

  • Grace Potter & The Nocturnals – Nothing But The Water
  • Bobby McFerrin – Opportunity
  • Paul Simon – Homeless
  • Stevie Wonder & Take 6 – O Thou That Tellest Good Tidings To Zion
  • The Beach Boys – Wouldn't It Be Nice
  • Allison Krauss & Union Station – Down To The River To Pray
  • The Spooky Men's Chorale – Dancing Qveen
  • Barbershop Quartet – God Only Knows
  • The Beatles – Because
  • The University Of Notre Dame Folk Choir – Rosa Mystica
  • A. Habershon & C. Gabriel – Will The Circle Be Unbroken
  • Debreceni Kodály Kórus – Esti dal

A mai válogatást a rovat vezetője, Nagy Szabolcs készítette. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Te mit szeretsz énekelni? Melyek a kedvenc a capella dalaid? Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7813872140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása