Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #90 | Örvendjetek!

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai válogatásunkat Jubilate vasárnapjának nyomán készítettük. Jubilate azt jelenti: örvendjetek!

my_post_copy_2_9.jpg

Nemrég találtam rá a következő Luther-idézetre, azonnal beleszerettem:

Kora reggel, amikor meglátjuk azt a nagy testet, akkor egy óra alatt még csak tíz napkorongnyit sem emelkedik, és mégis tizenkét óra alatt villámgyorsan megfutja pályáját napkeltétől napnyugtáig, mintha több ezer napkorongot raknánk egymás mellé, pedig a zodiákus körében alig fér el kétszáz napkorong a napkelte és a napnyugta között. Ilyen látható és kézzelfogható dolgokat figyelhetünk meg mindennap, és mégsem érthetjük meg őket, hanem azt kell mondanunk: hiszek Istenben, a mindenható Atyában, az ég és a föld teremtőjében.

Csakhogy mi, bolondok szándékaink szerint kioktatnánk és beiskoláznánk Istent, hogyan tegye boldoggá és hogyan vezérelje az embereket. Vitázunk a gyermekkeresztségről és az oltáriszentség misztériumáról, holott mi, szegény bolondok még azt sem tudjuk, azt sem értjük, hogy Fing tekintetes úr a hasunkban honnét ered!

Röviden: ha Isten csak egy szót is szól, akkor az egész világnak bele kell reszketnie, hallania kell, hinnie és megfogadnia.

Jó lenne végre örülni.

Örülni Luther gondolatainak, hogy még a szellentés természetéről való gondolkodást is milyen nemes értelemben lehet használni. Örülni annak is, hogy a váratlan vulgaritással ellentétben Luther élesen rámutat arra, hogy mennyire hajlamosak vagyunk Istent a saját céljainknak, vágyainknak, akaratunknak alárendelni, és például egyes vitákban hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy na ez Isten véleménye és semmi más. Örülni ezeknek a vitáknak és nem a másik legyőzésére használni. Örülni a viták témáinak és nem csak arról beszélni, hogy mennyire rossz ez és mennyire rossz is lesz még az. Örülni annak, hogy a viták során a másik szemébe lehet nézni. Örülni, hogy egyáltalán közösségeket alkothatunk. Örülni annak, hogy még mindig hasznosabb, erőteljesebb és jobb valamit együtt szeretni, mint együtt gyűlölni. Örülni annak, hogy mindezt egy csodálatos földgolyón tehetjük meg, melynek elemeit kötelességünk megvédeni annak érdekében, hogy továbbra is örülni tudjunk neki. Örülni, hogy vannak gyönyörű templomok, melyek lelki otthont adnak az embereknek. Örülni, hogy ebbe a templomba elmennek emberek azért, hogy együtt megismerjék és megéljék a világ legszebb titkait. Örülni a gyülekezeteknek, az egyháznak, hogy mennyi mindent adhat ma mindenkinek a legmagasabb és legmélyebb pillanatokban, és örülni, hogy mennyire izgalmas, nagy lehetőség ezt a szolgálatot ma végezni, még akkor is, mikor a legtöbbek vészmadárként csak és kizárólag arról akarnak beszélni, hogy ma meghal minden. Olyan jó lenne mindennek örülni és mennyi mindennek még, amit nem soroltam fel hirtelen.

Soroljuk még a kommentekben, a Kötőszó Facebook-oldalán vagy Facebook-csoportjában, és beszéljünk végre arról, hogy mennyi mindenért lehet ma örülni!

A legfontosabbat kifelejtettem:

Örülni annak, hogy Isten nélkül nem igazán tudnánk minek örülni.

Számok listája:

  • CIRQUS – What A Wonderful World
  • Kermit Ruffins & Irvin Mayfield -– Don't Worry Be Happy
  • Szeder – Táncolj Velem, Élet!
  • Three Dog Night – Joy To The World
  • Journey – Don't Stop Believin'
  • Bill Withers – Lovely Day
  • Szélrózsa Band – Örvendjetek
  • Aretha Franklin – Oh Happy Day
  • Pastor Wang project – Dear Christians, One and All Rejoice (Jer, örvendjünk, keresztények – EÉ 318)

A mai válogatást a rovat vezetője, Nagy Szabolcs készítette. A Luther-idézetet a Luther Válogatott Művei sorozat 8. részéből vettük (3578b). A válogatás Spotify-on is meghallgatható. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Te miért tudsz örülni? Mit hallgatsz akkor, mikor boldog vagy? Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3013849076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása