Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hogyan olvasd a Bibliát?

„Olvasd egyre szent Bibliád, szent Bibliád…” – hangzik a régi hittanos ének, de könnyű azt mondani! Hiszen sokszor még a legelszántabb keresztények sem tudják, hogyan is kell pontosan olvasni a Bibliát. Most adunk néhány tippet, mit tegyél, ha elakadnál az első oldalak után.

Szöveg: Kovács Barbarapexels-photo-272337.jpeg

1. Óvatosan az Útmutatóval!

A legtöbb felekezetnek van valamiféle éves kiadványa, amely segít a Biblia olvasásában. Az evangélikus Útmutató és a református Bibliaolvasó Kalauz célja minden napra egyfajta vezérfonalat nyújtani a Szentírás olvasásához. Ezek jó kiindulópontot jelenthetnek, ha tanácstalanok vagyunk, melyik könyvvel kezdjük az olvasást. És itt a lényeg: ezek a kiadványok csak vezérfonalat adnak a további olvasáshoz, az egy-egy kiragadott igeszakasz nem önmagában értendő. Ugyanis nagyon sokan az Útmutatót úgy használják, hogy felcsapják reggel vagy este, és megnézik, hogy az adott igevers mit mond a mai napjukról.

Csakhogy nem egy jóskönyvről van szó, és ha azt várjuk, hogy a minden napra kijelölt szakaszok illeszkedjenek a velünk történt eseményekhez, akkor hamar csalódni fogunk.

Ugyanez érvényes a Bibliára is: „a felütöm, és ahol kinyílik, az vonatkozik az én életemre”-módszer nem méltó a Szentíráshoz. A Biblia sokkal többet árul el Istenről és a saját életünkről is, ha az igeszakasz kontextusát is figyelembe vesszük, és teljes történeteket olvasunk belőle.

2. Ne regényként olvasd a Bibliát!

Egy lelkes felnőtt konfirmandus mesélte nemrégen, hogy annyira szeretett volna többet megtudni Jézusról, hogy azon nyomban elkezdte olvasni a Bibliát… az elejéről. A teremtés és Noé bárkája még csak érdekesnek bizonyult számára, de Mózes harmadik könyvénél már alábbhagyott a lelkesedése, míg a tisztátalan állatok felsorolásánál végleg becsukta a Bibliát. Mondanom sem kell, Jézusnak még a közelébe se került, mert az Újszövetségtől még jó pár oldal elválasztotta őt. A Biblia nem olyan felépítésű, mint egy regény, nem célszerű az elejétől olvasni. Ugyanis a protestáns Bibliában olvasható hatvanhat könyv mind külön egységet alkot, és bár részben egymásra épülnek – ószövetségi történetek rendszerint előkerülnek a későbbiekben is –, sok könyv mégis remekül megérthető anélkül, hogy tudnád az előzményeit. Ezért ne helyezz magadra felesleges nyomást azzal, hogy az elsőtől az utolsó oldalig végig akarod olvasni. Kezdd egy könnyen érthető könyvvel, például Márk evangéliumával, később pedig folytathatod egyre nehezebb olvasmányokkal is. Ha elakadsz, kérj meg egy lelkészt, hogy segítsen olvasmányt választani neked.

3. Figyelj a fordításra!

Az Ószövetség óhéber, az Újszövetség pedig ógörög nyelven íródott, és a Biblia a világ legtöbb nyelvére lefordított könyv. Magyar fordításból is nagyon sokféle létezik, de az olvasás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod. A legtöbb családban a nagyszülőktől örökölt Károli-fordítás van a polcon, és bár ez a legegyszerűbben elérhető példány, mégsem biztos, hogy ez a legjobb választás. Az elején ugyanis könnyen letörheti a lelkesedésedet, ha nem érted meg, amit olvasol. A Károli-fordítás gyönyörű, régies, ugyanakkor sok kifejezést ma már nem így használunk, ezért félő, hogy néhány mondat után fel fogod adni. Ha azonban beszerzel akár egy protestáns új fordítású Bibliát, melyből a legújabb 2014-es, akkor sokkal nagyobb sikerélményed lehet, hiszen nagyobb valószínűséggel érted meg a leírtakat.

4. A lényeg a gyakorlás!

Mint minden másban, a Biblia forgatásában is az a lényeg, hogy rendszeresen szánj rá időt. Ha mindennap csak egy-egy fejezetet olvasol is el, a lelki épülésed szempontjából sokkal többet ér, mintha havonta egy ültő helyedben elolvasnál egy egész könyvet. Ez olyan, mint a testmozgás: ha megvan minden napodban a lelki gyakorlatra szánt idő olvasással, imádsággal, elmélkedéssel, akkor, ha egyszer kimarad, már hiányozni fog. Persze joggal mondhatod, hogy kinek van erre ideje a munka és család mellett? A testmozgásra sincs általában, mégis szánunk rá időt, mert ez fontos az egészségünk szempontjából. A bibliaolvasás pedig a lelki egészségünk szempontjából fontos, ezért érdemes ennek is szentelni mindennap fél órát, vagy amennyire szükség van.

5. Ne add fel!

A magyar felnőtt lakosság harminc százaléka funkcionális analfabéta. Ez azt jelenti, hogy bár ismerik a betűket és a számokat, de nehezen olvassák el, és nem értik meg a leírt szöveget. Ez a szám elszomorító, ennek tükrében azonban egyáltalán nem meglepő, hogy a magyar lakosság alig olvas bármit is. A nyomtatott sajtó olvasottsága drasztikusan csökken, az online térnyeréssel pedig a cikkek hosszúsága egyre rövidül, mert az olvasók egy bizonyos karakterszám felett már nem olvassák el az adott tartalmat. (Talán idáig a cikkre kattintók közül a legtöbben már el sem jutottak!) Mindezeket figyelembe véve ne legyen illúziónk afelől, hogy a bibliaolvasás kemény küzdelem lesz, és könnyen feladhatjuk az első néhány oldal után.

Ugyanis a Biblia szövegezése nem hasonlítható a bulvármagazinok egyszerűségéhez, nincsenek benne kattintásvadász szalagcímek. Megértéséhez kitartás, elszántság és gondolkodásra való hajlandóság kell. Ugyanakkor amint megnyílik számunkra az értelme, csodás változásokat képes előidézni az életünkben. A hitünk megerősödik, egyre többet tudhatunk meg Istenről, és új perspektívából láthatjuk a világot.

Ezért ha egy-egy történetet nem értesz, vagy úgy érzed, nem neked szól: ne add fel! Csak folytasd tovább. A kitartásod gyümölcsöt meghozza gyümölcsét.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2013602245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása