Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Egyéves a Luther-társas – siker itthon és külföldön

„A kitűzött célokat sikerült elérni, a szórakoztatás mellett a játék az oktatásban is jól alkalmazható.” – mondja Bence Domonkos.  A Luther kártyajáték egyik ötletgazdáját a társas első egy évéről kérdeztük.

20161213-dsc_9752.jpg

– Egyéves a játék. Milyen évet tudhattok magatok mögött?

– Tavaly, a játék megjelenésekor még csak abban reménykedtünk, hogy Magyarországon az első kiadása el fog fogyni. Hála Istennek ez elég hamar be is következett. A fogadtatás a várakozásainkon felül van, jelenleg már a második kiadásnak is több mint a fele elfogyott. A társasjátékok világában a nyár holtszezon, ettől függetlenül mozgalmas évünk volt. Az egyik legnagyobb előrelépés, hogy a játék februárban megjelent német nyelven, de a terjesztést nem egy német kiadóra bíztuk, hanem magunk próbáljuk megoldani.

– Világi visszajelzések is érkeztek vagy csak egyházközeliek? Ha igen, milyenek?

– Rengeteg visszajelzést kaptunk a játékkal kapcsolatban, elsősorban egyházi közegből. Ezek kivétel nélkül abban erősítenek meg minket, hogy a kitűzött célokat sikerült elérni, azaz a szórakoztatás mellett sikerült elérnünk, hogy a játék az oktatásban is jól alkalmazható legyen. Azt gondoljuk, hogy nem csak a témája, hanem a mechanizmusa miatt is érdekes, ezért minél több társasjátékozóhoz szerettük volna eljuttatni. Többek között egy magyar társasjátékos magazinhoz is, ahol tesztelték a játékot, és annak ellenére, hogy nem vallásosak, sőt, és elég kritikusak, nagyon pozitívan nyilatkoztak róla.

– A belföldi mellett milyen külföldi története van a játéknak?

– Mikor a pozitív fogadtatást tapasztaltuk, elkezdtünk a külföldi kiadásban is gondolkodni. A kapcsolataink miatt két ország jött szóba: Finnország, ahol eddig még sajnos nem került kiadásra, és Németország. Februárban jelent meg német nyelven, ekkor még csak a webshopunkon keresztül lehetett megrendelni. Májusban a Kirchentagon is bemutattuk és árusítottuk a játékot, nagy sikerrel. A németországi ügyekben nagy segítségünkre van sógorom és a felesége, akik ott is élnek. Illetve arra nagyon büszkék vagyunk, hogy a Közép-Német Evangélikus Egyház nyolc olyan társasjátékot tesztelt, mely köthető a reformációhoz vagy Luther Mártonhoz, és a mi játékunk kapta a legtöbb pontot.

– Alakítottatok rajta egy év alatt, kellett fejleszteni valamit?

– A játékot megjelenése előtt több mint százszor teszteltük. Fontos volt, hogy ez különböző korosztályokban, különböző beállítottságú emberekkel történjen, és legyen köztük gyakorlott társasjátékos és nem vallásos is. Így a játék biztos alapokon állt, még az apróbb szabályokon sem kellett változtatni. Két apró változtatás történt csupán. Az egyik, hogy a dobozon feltüntetett játékidőt harmincról negyven percre növeltük. Ez a játékban nem jelent változást, csupán a dobozon lévő információ így jobban fedi a valóságot. A másik, hogy a szabályok között a játék végét egy kicsit pontosabban definiáltuk.

– Van tervben új játék, vagy szeretnétek a Luther-társast továbbfejleszteni és terjeszteni?

– Tervek mindig vannak, de 2018 januárjában szeretnénk leülni a csapattal kiértékelni az elmúlt évet, illetve megbeszélni, hogy a következő projektekben ki milyen szinten szeretne részt vállalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6513503897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása