Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Karácsonykor nagy dolgok történnek, ne szalaszd el!

„Egyszer egy filozófus azt kérdezte: azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk? Micsoda értelmetlen kérdés! De vajon a csillagok visszanéznek-e ránk…? Ez az igazi kérdés!” A Csillagpor című film bevezetőjében az a kérdés hangzik el, mely minden, nyári égboltot kémlelő ember fejében megfordul legalább egyszer: csak mi nézzük olyan csodálattal a csillagos égboltot vagy az égből is visszanéznek ránk? Miért olyan titokzatosak számunkra ezek a fénylő, apró pontok, miért nyűgöznek le annyira bennünket?

Szerző: Kovács Barbarastardust.jpg

A filmben, amely egy felnőtteknek szóló mese, minden egyes csillag egy-egy gyönyörű lány, akik odafentről kémlelik az emberek életét: elszomorodnak, amikor látják, hogyan háborúznak az emberek, mennyi szenvedést okoznak egymásnak, és gyönyörködnek bennünk, amikor felfedezik, hogyan szeretjük egymást, hogyan leszünk szerelmesek, hogyan születik új élet a földre. Az egyik ilyen csillag „lehullik” az égből, és elmondja, hogy onnan, föntről semmi sem az, aminek a földön látszik. A csillagok olyannak látnak minket a magasból, amilyenek valójában vagyunk, mert mi, emberek gyakran nem látjuk meg egymás valódi arcát, csak azt, amilyennek első látásra tűnik. Sokszor még azt sem ismerjük fel, ami az orrunk előtt játszódik. „Éppolyan könnyű nem észrevenni azt, ami nagy és nyilvánvaló, mint ami kicsi és jelentéktelen, és hogy az észre nem vett nagy dolgok gyakran okoznak problémát.”

Nem könnyű megítélni első pillantásra, hogy mi nagy dolog és mi jelentéktelen. Az észre nem vett nagy dolgok pedig gyakran okoznak problémát.

Ezt akár a betlehemi csillag is mondhatta volna. Vajon ő mit látott fentről? Ő látta, hogy megszületett Isten a földre, és leírhatatlanul boldog volt tőle: azért ragyogott annyira. Tündöklésével másoknak is fel akarta hívni a figyelmét: most nagy dolog történik, ne szalasszátok el! Volt, aki figyelt rá, és volt, aki nem. A napkeleti bölcsek – talán nem véletlenül nevezzük őket bölcseknek! – értették a csillag üzenetét, és a ragyogás felé fordultak. Heródes azonban nem akarta észrevenni, hogy egy látszólag ártalmatlan, jelentéktelen kisbaba is lehet az egész világ ura.

A dolgok sokszor nem azok, aminek látszanak. A betlehemi csillag tudta ezt, és félt, hogy sokan nem figyelnek majd fel egy betlehemi istálló apró lakójára. Talán még most is reménykedik, hogy ez a karácsony más lesz, és idén végre megértjük, hogy mi is történt ott, akkor valójában. Nézzünk fel egy pillanatra az égre, és forduljunk mi is a ragyogás felé: a csillag talán épp nekünk üzen… Karácsonykor nagy dolgok történnek, ne szalaszd el!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7813478939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása