Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Lenyugodni egy fesztiválon?
Minden, amit a KözösPont sátorról tudni kell

A KözösPont Ökumenikus Ifjúsági Misszió régóta törekszik arra, hogy a fesztiválozás zajában egy olyan sátort biztosítson, ahol lehetőségünk van lelassulni, elcsendesedni, másokkal- és Istennel beszélgetni. Ha kíváncsi vagy, hogy mit is csinál több tucat keresztény fiatal ebben a zajos, esetleg „bűnös” környezetben, vagy téged is érdekel, hogyan lehet Isten igéjét közvetíteni egy fesztiválon, most megtudhatsz mindent! Bemutatkozik a KözösPont.

Szöveg: Prodán Gergely / KözösPont11313067_10153102347314818_3480227673613136727_o.jpg

Nem először mész végig a poros úton. Melletted barátok, átbeszélitek a tegnap esti koncerteket, kinek mi tetszett. Így kanyarogsz előre a VOLT fesztivál Civil Falujának porlepte „Váci utcáján”. Itt a cserkészek, ott a tűzoltók, aztán az atomfizikusok paksi kis busza, rendőrök zárkás kis sátra, Park és Akvárium klub, Diákhitel sátor és még egy Kormányablak is a biztonság kedvéért. Minden van itt, ami egy fáradt és az előző estében kicsit megkopott elmét játékosan fel tudja rázni. A Civil Falu önkéntesei délelőttől kezdve gondoskodnak arról, hogy mindenféle programmal és játékokkal kössék le és kapcsolják ki a fesztiválozókat. Már minden sátorban voltál, ahol jobbnál jobban kinéző, de többségében haszontalan cuccot gyűjtöttél össze a haverokkal. Illetve várjunk csak! Egy hely még kimaradt.

Tegnap szerettél volna bemenni, de a többiek továbbrángattak. Láttál ott jó pár kedves lányt, akik két egyen feliratos pólós arccal, egy lánnyal és egy sráccal dumáltak valamiről. Jó hangulatban. És volt ott egy postaláda, amin az állt, hogy feladhatsz magadnak egy levelet, amit egy év múlva kézbesítenek! Csak be kellene menni…csak be kellene nézni…

„Rajzolj csokiért!” – szólt ki egy mosolygó hang. És a hanghoz egy alak, két csípőre tett kéz, magabiztos szemek, lágy mosoly és KözösPont póló társult. És mire észbe kapsz, már bent ülsz a hűvös, szellős fehér sátorban. Egy pohár jéghideg citromos víz a kezed mellett, a levél, amit fel akartál adni magadnak már készen várja a címezést és mindeközben beszélgetsz már nem is tudod, hogy hol kezdődött, hogy honnan indult. De a lényeg, hogy beszélgetsz, olyan emberekkel, akik figyelmesen hallgatnak téged, nyugodtságuk és önzetlenségük rád is hatással van. Érzed, ahogy lassan szabadulsz a terheidtől, és egyre inkább kezdesz önmagad lenni. És ez jóleső érzés. Tudod, hogy holnap is vissza fogsz ide térni.

Dióhéjban ilyesmi lehet egy fesztiválozó fiatal szemével látni a KözösPont sátrát és annak tevékenységét. Jelenlegi KP-sként (KözösPont) ugyan nehéz visszaemlékezni, főleg több év után, hogy milyen érzés az asztal másik végén ülni, milyen „betérőnek” lenni... Gyakran megesik, hogy a KP sorait olyanok erősítik, akik fesztiválozó fiatalok voltak, de a KP sátorban folytatott beszélgetések annyira jó hatással voltak rájuk, hogy később habozás nélkül adták be jelentkezésüket a KözösPonthoz.

KözösPont Ökumenikus Ifjúsági Misszió. Szép hosszú és hangzatos név. Akár egy párté is lehetne. Nevében szerepel az ökumenikus szó, és valóban ez egy olyan kezdeményezés, mely a három nagy magyarországi történelmi egyház (katolikus, református, evangélikus) támogatásával működik évek óta.

Maga a csapat is, éppen ezért, vallási felekezetek terén sokszínű, ami számunkra nem akadályt, vagy konfliktust jelentene, hanem tapasztalatot. Mivel a csapatok is vegyesen állnak össze, ezért lehetőségünk van arra, hogy megismerjük egymás vallási felfogását, imáit, szertartásait, nézetit. Ez talán a legszebb és leghasznosabb arca a KP-nak. Találhatóak köztünk római és görög katolikusok, reformátusok, evangélikusok, baptisták az ország minden pontjából a keleti határtól egészen az Alpok lábáig egyetlen közös céllal, hogy elhozzuk Isten fényét a fesztiválokra.

Egymás megismerése mellett legfontosabb célunk megmutatni a nem vallásos embereknek, hogy milyen a keresztény ifjúság igazi arca. Akadnak köztünk magasan képzett orvosok, jogászok, menedzserek, fejlesztőmérnökök, zenészek, nyelvészek, egyetemi hallgatók, mindenféle területről érkező remek szakemberek. Célunk továbbá ledönteni a rólunk alkotott sztereotípiákat, a legextrémebbektől az átlagos tévhitekig. A KözösPont jelenleg az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány projektjeként működik. Az alap célunk pedig nem más, mint Isten dicsőségét hirdetni, ahol csak lehet!

A  KözösPont sátra legelőször a SZIGET fesztiválon jelent meg 17 évvel ezelőtt. Idén pedig már jelen voltunk a VOLT fesztiválon az EFOTT-on, idén először kicsit formát bontva és új területre merészkedve az Ördögkatlan fesztiválon, továbbá a SZIN-en és a STRAND-on. Hogyan lehetséges a misszió, akkor, ha Istent nem emlegetjük napjában 5873-szor és még csak szenteltvízben sem fürösztjük az embereket? Egyszerűen! A válasz az indirektség szépségében rejlik. Nem beszélünk róla, hanem megmutatjuk a valós arcát. Fő profilunk, hogy önkénteseinkkel kötetlen beszélgetéseken keresztül demonstráljuk, a nem keresztény és magukat nem hívőknek tartó emberek számára, a keresztény tanítás emberségességét. Nem törjük magunk azon, hogy valakit rábeszéljünk valamelyik, vagy akár mindegyik vallás követésére. Nem korholunk senkit azért, mert idáig nem fohászkodott Istenhez. Nem ítélünk el senkit azért, ha csak azért járt eddig a templom közelében, mert egymás mellett kapott helyet a településén a dohánybolt és Isten háza. Az ilyesmi távol áll tőlünk.

dsc_2242.JPG

Egy játékkal indított kötetlen beszélgetés sokkal többet ér. Változatos programjainkat, az adott fesztiválra szabva valamilyen különleges téma köré csoportosítjuk, hogy kapcsolhatóak legyenek a bibliához és a keresztény tanításhoz. Ha kérdés van felénk, nem adunk egyenes és direkt tanácsokat, utasításokat, hanem igyekszünk példákkal rávilágítani arra, mit kellene tenni, hiszen Jézus maga is a nép számára könnyen értelmezhető példázatok segítségével tanított leggyakrabban.

Ahhoz pedig, hogy önkénteseink részesüljenek a megfelelő felkészítésben és az adott fesztiválokra érkező külön stábok tagjai egyetlen szoros kötelékké tudjanak összekovácsolódni, ahhoz több képzési alkalomra és felkészülésre van szükség.

Minden képzés egy-egy hétvégére esik, melyen a régi motorosok felfrissítik emlékezetük, az újak pedig megismerik a csapatot, a KP-s szokásokat és hagyományokat. Az első képzés többnyire arra szolgál, hogy megismerjük egymást, és hogy megismertessük az egyes felekezeteket játékos formában.  Ezt követi még két képzés, aztán irány a fesztivál. A civil falukba külön belépő sosem kell, és a nyitva tartás általában a fesztivál szervezőitől függ, így a mi nyitvatartásunk is abszolút fesztivál függő, de a legtöbb esetben, délelőttől egészen délutánig, estig tartunk nyitva.

Minden sátor szervezése alkalmával van velünk spirituális vezető, mindhárom egyházból egy-egy fő. Ők gondoskodnak a lelki tartalom kézben tartásáról és az egyénekre odafigyelve igyekeznek támaszt adni, ha szükséges. Ezen felül minden évben igyekszünk hívni egy vagy több magas rangú egyházi vezetőt, aki támogatja a KözösPontot, hogy tőlük is közvetlenül lehessen kérdezni.

Ha csatlakozni szeretnél hozzánk, kövesd figyelemmel honlapunkat és a Facebook oldalunkat, ahol a jelentkezéssel kapcsolatos információkat és magát a jelentkezési lapot is meg fogod találni a jelentkezési időszak kezdetétől, mely december 1-től január 31-ig tart. Ezt követően február első felében tartjuk a felvételi beszélgetést, amelyen alkalmunk nyílik személyesen is találkozni. Ne hagyd magad otthon! Várunk téged!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9113284353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása