Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #65 | Reformáció

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. A reformáció 500. évfordulójára készülve mai válogatásunkat a kor énekeiből készítettük.

adobe_spark_3_1.jpg

„Jer, örvendjünk, keresztyének, Jer, énekeljünk vígan!” (EÉ 318)

Két éve az Egyesült Államokban ünnepeltem a reformációt az Ohio State University egyetemi lelkészségének alkalmán, amit nagy meglepetésemre egy kocsmában tartottak. Az est a Beer & Hymns (sör és korálok) nevet viselte és a tartalom nem állt távol a megnevezéstől: korálokat énekeltünk, miközben ott volt a söröskorsó a kezünkben. A gyakorlaton nem kell manapság meglepődni, hisz ha elmegyünk bármely vidéki/kisvárosi gyülekezet férfikörébe ugyanezt találjuk ott is, csak talán a sört felváltja a jó házi készítésű bor. Most fedeztem csak fel, hogy a két évvel ezelőtti amerikai eseményről videó is készült, meg is lehet alább tekinteni, milyen egy kicsi, amerikai egyetemi lelkészség „sör és korálok” alkalma.

Nagy szeretet önti el a szívem mikor erre az ünneplésre emlékezem mivel felszabadultnak éreztem magam, boldogan ünnepeltem. Jókat nevetgéltem a barátaimmal azon, hogy ki mennyire hamisan énekel, vagy hogy mennyire nehéz megtanulni egy-egy bonyolultabb taps-koreográfiát. Szerencsére magyarországi egyházunkban vannak szép számmal alkalmak (Szélrózsa, Lutherfeszt, stb.), ahol az evangélikus hívek jól érezhetik magukat, nem félve attól, hogy esetleg megszólja őket valaki, ha szájukhoz emelnek egy söröskorsót. Azt azonban nem tudom mennyire jellemző ránk általánosságban ez a fajta felszabadultság – vagy én nem ismerem eléggé egyházunkat.

Mindenesetre javaslom, hogy szabaduljunk fel mindannyian! Örvendjünk és énekeljünk vígan – ma is és október 31-én is–, ahogy Luther mondta, hisz megszabadultunk azoktól az álproblémáktól és álmegoldásoktól, amelyet a római egyház generált a 95 tételt megelőző időszakban. Örvendjünk, hisz kialakult egy csodálatos, szinte 500 éves közösség, amely oly sokak számára mutatta meg azt, hogy van miért élni ezen a Földön! Lassan megszabadulunk azoktól a görcsöktől is, melyek azért van bennünk, hogy a legszebben, legméltóbban ünnepeljük a jubileumot.

Pihenjünk le, töltsük ki azt a jó pofa (lehetőleg Reformátor) sört és hallgassuk ezeket a reformáció korabeli feldolgozásokat. Hátha elkezdünk dúdolgatni, énekelgetni és felszabadulni. Mint ember és mint egyház is.

Számok listája:

  • Közel - Erős vár a mi Istenünk (EÉ 254)
  • Nathan Drake - Now Thank We All Our God (Jer, dícsérjük Istent - EÉ 40)
  • Korál-sziget - Jer, kérjük Isten áldott Szentlelkét (EÉ 232)
  • Keresztmetszet - Jöjj, népek megváltója (EÉ 131)
  • Koiné - Salvation Unto Us Has Come (Eljött hozzánk az üdvösség - EÉ 320)
  • Pastor Wang Project - Dear Christians, One and All Rejoice (Jer, örvendjünk keresztyének - EÉ 318)
  • Korál-sziget - Jöjj be, ó miért állasz (EÉ 139)
  • Korál-sziget - Krisztus feltámadt (EÉ 213)
  • Pastor Wang Project - Creator Spirit, Heavenly Dove (Ó, jöjj, teremtő Szentlélek - EÉ 231)

A mai válogatás elkészítésében Wölfel Mihály segédkezett.

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9213102810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása